13 Şubat 2017 Pazartesi

Sağlıklı Çıtır Krakerler / Yumurta Akı Değerlendirmece

Fazlaca yumurta akı ile dolmuş olan buzluğumu rahatlatmak adına biraz araştırma yaptım dün gece.
Genellikle hindistan cevizli kurabiye yapıyordum ama bu sefer değişiklik yapmak istedim. Hem de bir ihtiyacımı görsün istedim. Şöyle ki, bir iki haftadır geceleri kuruyemişi ve atıştırmalığı biraz kaçırdık ve bu alışkanlık halini aldı. Tuza yüklenmiş olduk. Birkaç gündür kestik gece yemelerini ancak alışkanlığı atmak zor, geceleri bir şeyler arıyoruz yine. Gördüğüm tarifler arasında bu çıtır krakerler tam bu işe uygun gibi geldi ve bunları denemek istedim. Öğlen hazırlayıp şu anda yayına çıktıkları için oldukça tazeler :)
İstediğiniz şekilde malzeme ekleme çıkarma yapabileceğiniz, oldukça basit bir tarif. Yumurta akınız ve susam, çörekotu, ayçekirdeği, haşhaş vs.niz olsun yeter ;) Yani isterseniz sadece iki malzeme ile hazırlayabilirsiniz bunları. Ben elimde olan tüm tohumlardan ekleyerek karışık malzemeli hazırladım.
Denemek isteyenler buyursun ↓↓↓
Çıtır Krakerler
Malzemeler
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı çörekotu
1 yemek kaşığı yulaf kepeği
1 yemek kaşığı haşhaş
1 yemek kaşığı chia tohumu
1 yemek kaşığı ayçekirdeği içi
1 çimdik tuz

Yapılışı
  • Yumurta akını derin bir kaseye alın, bir çimdik tuz ekleyip, el çırpıcısı ile köpük köpük olana dek çırpın. Kalan tüm malzemeleri ilave edin ve iyice karıştırın (isterseniz yulaf kepeği eklemeyebilirsiniz, farklı bir yapı katıyor, ben sevmedim onu içerisinde, fotoğraflarda olduğu için yazmak zorunda kaldım).
  • Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye birer kaşık dökün ve kaşığın tersi ile ince bir şekilde yayın. (İlk tepsiyi yağlı kağıdı fırça ile yağlayıp unlayarak hazırladım aşağıdaki fotoğraftaki gibi, baktığım sitede bu şekilde garanti olacağı yazılıyordu. Ancak ikinci tepsiyi sadece Koroplast yağlı kağıt kullanarak hazırladım. Her iki tepside de sorun yaşamadım. Başka marka kağıtlara yapışır mı emin değilim)
  •  180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkarıp soğutun ve tekrar fırına verip 5 dk daha iyice kurumalarını sağlayın. 
  • Fırından çıkarıp kağıttan çıkarın ve naneli yoğurtlu sos ile deneyin :)
Bu krakerleri peynir, balık ezmesi, krem peynir, kapari, zeytin ezmesi, somon füme gibi malzemeler kullanarak kanepe yapımında da kullanabilirsiniz. Çok hoş olacaktır.

Umarım beğenirsiniz.
Görüşmek üzere.

4 yorum:

  1. Ah bu mükemmel bir tarif.. aip diyeti yapmaya çalıştığım için yiyecek şeyler bulmakta zorlanıyorum.. imdadıma yetiştiniz resmen :))))) binlerce teşekkürler, hemen deneyeceğim..

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım senin de işine yararlar!
      Sevgiler.

      Sil
  2. Harika bir tarif çok severim atıştırmalık tarifleri deneyeceğim mutlaka :)

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma