12 Aralık 2016 Pazartesi

Kekikli, Sarımsaklı Ekmek

Gün batmak üzere şu anda. Mutfakta saatler geçirdikten sonra, ayaklarımı uzatıp fotoğraf düzenlemek iyi geldi.
Dün geceki patlamayı unutabilmiş değilim. Öyle bir patlama ki, kilometrelerce uzakta bizi de titretti.
Yasa boğdu yine tüm Türkiye'yi. Ama olsun, nasıl olsa -yanlarına bırakmayacaklar! Bu cümle kaçıncı kez söyleniyor saymadım, ama sayamayacağım kadar da çok oldu. Hadi bana düşen rahmet dilemek, sabır dilemek de koskoca ülkenin istihbaratı üzerine düşeni yaptı mı acaba? Yaptı da duyulmazdan görülmezden mi gelindi? Yoksa yapamadı mı, yetersizler mi o görevdekiler? Sorular akıllarda, bir sonrakinde sorulmak üzere. Bir sonrakini beklemek bile olası bir şey oldu artık maalesef. Allah hepimizi korusun.
Keyfim yok, sırf yazmış olayım diye yazıyorum bu tarifi de.
Şimdilik buraya bir ekmek bırakıp Balıkesir'e gidiyorum. Bir hafta sonra görüşürüz.
Kekikli, Sarımsaklı Ekmek
Malzemeler
1,5 cup un
1 su brd. ılık su
1/2 çay brd. zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tozşeker
Tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş dövülmüş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı haşhaş tohumu

Yapılışı

  • Bir kapta ılık su, maya, zeytinyağı ve toz şekeri karıştırın. Üzerine 1 cup unu eleyin, biraz tuz ekleyip kaşıkla karıştırın. Kalan unu da azar azar ekleyerek yoğurun. Yapışkan bir hamur olacak. Üzerini kapatıp bir saat ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
  • Zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı karıştırın. 
  • Hamuru tekrar yoğurun, yuvarlak form verip yağlı kağıt serili tepsiye alın.
  • Üzerine zeytinyağlı karışımı iyice yayın. Parmaklarınızla bastırarak hamurun her yerinde çukurlar oluşturun. Üzerini kapatıp yarım saat daha mayalanmaya bırakın. 
  • 180 derecede önceden ısınmış fırında pişirin. 
  • Pişen ekmeği bir kenara alıp soğumaya bırakın. Ilıkken dilimleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.

11 yorum:

  1. Söylenecek söz çok ama sonuç hep sıfır..yazık oluyor ecelsiz ölenlere..dilerim bir gün hep güneş ısıtacak ..ekmek tarifin çok güzel kolay ve basit..ekmeği çok severim deneyeceğim..huzurlu bir hafta diliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneşi umutla bekliyoruz.
      Teşekkürler uğradığınız için.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Çok güzel görünüyor, ilk fırsatta deniycem, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Enfes görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Sarımsak ve kekik kokuları okurken bile burnuma geldi. Tabii ki paylaşımda yapacağız, sinemaya, maç da gideceğiz. Eğer normal yaşantımızı sürdürmezsek tam da o yaratıkların istediği olmuş olur. Alışmayacağız bu terör olaylarına ama kahroluyoruz diğer yandan da haklısın. Neyse ellerine sağlık her zamanki gibi muhteşem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teröre değil de kahrolmaya alışıyoruz sanki gitgide.
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  5. Merhaba, sayfanızda ekmek tarifleri ararken bulduğum bu tarifte ölçü sıkıntısı yaşadım.. Un ölçüsü 1.5 cup diye yazmışsınız.. su bardağı ölçüsü olarak mı? Yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet cup yerine su brd. kullanabilirsiniz.

      Sil
    2. Çok teşekkürler.. sizden cevap beklerken başka bir ekmek tarifi yaptım.. evde ekmek yapmak ne güzel bir şey :D sırada bu tarif var :)

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma