23 Ekim 2016 Pazar

Kendin Yap: Beton Saksı Ayağı/ Sehpa

Merhaba! Selamlar oralara.
En son kimchili kızarmış pilav tarifini yayınlayacağımı söyleyerek ayrılmıştım buradan ama sözümü şimdilik tutamayacağım. Çünkü daha fazla bekletmek istemediğim bir projemizin fotoğraflarını nihayet tamamladım. Ve onu paylaşmak istiyorum bir an önce. Kimchili pilav birkaç gün daha bekleyebilir.
Evimizin dekoruyla ilgili fazla acele etmemeye en baştan karar vermiştik. İçimize sine sine, sevdiğimiz parçalarla, rahatlık ön planda olacak şekilde yerleştirelim istiyorduk. Çoğunlukla da kendimiz yapabileceğimiz eşyalar kullanmak istiyorduk. Neyseki başlıca birkaç mobilya dışında her şeye elimizi değdirdik.
Daha önce yaptığımız saksı ayağını burada paylaşmıştım. Evimizde çiçekler bolca mevcut, hatta küçük bir botanik bahçeye dönmeye başladığını söyleyebilirim^^ Ama bundan gayet memnunuz biz.
Bunları dekoratif bir biçimde yerleştirmek aslında zor oldu bizim için. Çünkü alanımız küçük ve yerleşim olarak pek fazla seçenek yok. İster istemez biraz dağınık bir görüntü oluşuyor şimdilik. Ancak yapmayı planladığımız bir iki değişiklik sonrasında iyice oturacak dekorasyonumuz.
Bugün paylaşacağım saksı ayakları, hatta sehpamız oldukça basit, bizim gibi farklılık sevenler için de çok hoş bir kendin yap projesi. Üstelik fazla bir malzeme ve işçilik de gerektirmiyor.
İşte, betondan saksı ayaklarımız!
Burada çok net görüldüğü gibi sehpamız üzerinde desenler var. Bunlar betonu döktüğümüz kutunun kendi yüzeyinden dolayı ortaya çıktı. Biz bu görüntüsünden çok hoşlandığımız için fazla zımparalamadık.
 
Biz 20 cm ve 40 cm'lik iki adet sehpa için 240 cm uzunluğunda daire çıta kullandık. Çıta genişliği 28mm olarak geçenlerden. Bauhaus'dan temin ettik ve orada istediğimiz ölçülerde kestirdik.
Çimentoyu mahallemizdeki nalburdan kilo bazında aldık.
Önceki tadilatlardan kalan derz dolgu tozu kullandık. Bunu da nalburdan kilo bazında satın alabilirsiniz.
Yuvarlak şekildeki beton ayak için plastik leğen, kare sehpa için de, 25*25 kare karton kutu kullandık.
*Yuvarlak saksı ayağını kare sehpadan önce yapmıştık. O tecrübemizde betonu biraz daha sulu yapmıştık ve içine minik taşlar eklemiştik. Ancak beton kuruduktan sonra ayakların yerleri genişledi ve ayaklar yerlerinden çıktı. Biz de silikon ile yapıştırdık ayakları.
Kare sehpamızı yaparken bu tecrübemize dayanarak harcı daha katı tuttuk ve derz dolgu tozu ekledik.


Beton Saksı Ayağı/ Sehpa
Malzemeler (Kare sehpa için)
4 adet 28 mm'lik 40 cm uzunluğunda daire çıta
Çimento
Derz dolgu
Su
Kalıp (karton kutu, plastik kova, kalıp olarak kullanılabilecek herhangi birşey)
Karıştırmak için bir leğen
Plastik spatula
Eldiven
(Yalnız kalıbınız plastik gibi esneyebilen birşey değilse harcı dökmeden önce mutlaka azıcık zeytinyağı ile yağlayın.)


Yapılışı
  • Eldivenlerinizi takın. Leğene çimento ve derz dolgudan 1'e 1 oranda koyun. Spatula ile hafifçe karıştırın. Azar azar su ilave ederek koyu kıvamlı bir harç elde edin.
  • Harcı kalıbınıza dökün. Hava kabarcığı kalmaması için kalıbın kenarlarından tutup yere vurun birkaç defa.
  • Ayakları yerleştirin. Biz dışa doğru açılan ayaklar olsun istediğimiz için ayakları kutunun kenarları ile destekledik. Kullanacağınız kalıp derin değilse, ayakları bir şekilde desteklemeniz gerekiyor.
  • İçeride veya dışarıda en az 48 saat hiç oynatmadan bekletin. Kalıbınızın kenarlarından esneterek veya kutuyu yırtarak betonu kalıptan dikkatlice çıkarın.
  • Eğer betonda fazlalıklar, pürüzler varsa zımpara ile düzeltebilirsiniz.
  • En son zımparadan çıkan tozları da bir fırça veya bez ile temizleyip kullanabilirsiniz. Ben son dokunuş olarak ayakların uçlarını akrilik boya ile boyadım.

8 yorum:

  1. Deniz tebrikler,ayrıca çift olarak yaratıcılığınız şahane.sizden daha çok çok proje geleceği kesin.güle güle kullanın.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz :) Beğendiğimiz ve bizi uyacak her şeyi denemeyi seviyoruz :)
      Sevgiler.

      Sil
  2. Yapması kolay olduğu gibi üstelik bir o kadar da şık duruyor. Bence sadece saksı ayağı olarak değil daha bir çok şey için kullanılabilir gibi gözüküyor. Sevdim ben bunu :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biz yan sehpa olarak da kullanıyoruz uzun olanı. Kısa olan biraz narin oldu sulu bir harçla yaptığımız için. Daha büyük ağırlıkları kaldırabilir mi bilmiyorum.
      Beğenmenize sevindim :) Teşekkürler ziyaretiniz için.

      Sil
  3. sizin bu projelerinize bayılıyorum. :) ellerinize sağlık, iyi günlerde kullanın inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Papatya :) bir şeyler üretmek ve kullanmak iyi geliyor ruhumuza. Daha da çok şey var yapacak :))

      Sil
  4. Çok beğendim, ellerinize sağlık. Çimentodan saksı denemelerim olmuştu. Betondan yapılan şeyleri çok seviyorum ben de:)

    YanıtlaSil
  5. Güzel fikir, ellerinize sağlık. Üretmek harika bir şey. Sevgiyle...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma