6 Ocak 2016 Çarşamba

Kurutulmuş Yaban Mersinli ve Goji Yemişli Kek

Yeni yıl girmeden önce heyecanlıydım, tüm o kırmızılar, ışıklar, yeni yıl fotoğrafları, günlerce yağan kar başımı döndürmüştü. Şimdi mutsuzum. Zamanın hızını kavramak, geçen yıla dönüp bakmak güzel gelmiyor. Her gün aynı şeyleri yapıyor olmak, koskoca bir yılı böyle harcamak ve bu mutsuzluğu örterek yaşamaya devam etmek birkaç gündür çok zor geliyor. Sabahları işe gelirken söyleniyorum kendi kendime "yorucu, çok sıkıcı".. Eve dönerken yürüdüğüm yol hep aynı, sıkıcı.. Biliyorum birkaç gün, belki bir haftaya kadar alışacağım tarihi 2016 atmaya. İşler yoğunlaşacak ve örteceğim bu duyguların üstünü yine. Zaman geçsin, eve gideyim diye beklerken geçen zamanın ömür olduğunu unutacağım yine, bu kapanda.
Kasvetli konuları bırakayım, bunları dün yazmıştım, ama silemedim de. O ruh halinden kurtulmak için biraz mutfağa girdim dün gece. Haftasonu aldığım kuru yaban mersinlerini ve goji yemişlerini denemek için fırsat oluşturdum kendime. Meyveli kek yaptığımda genelde hayal kırıklığına uğrarım. Meyveleri ne kadar unlasam da, nişastalasam da dibe çökerler ve dilimlendiğinde hayal ettiğim gibi görünmez.
Bu sefer farklı bir hamur kullandım kekim için. Epey koyu ve sütsüz bir hamur. Hamur katı olduğu için meyvelerin dibe çökme olasılığı azalacaktı. Önce kabarmayacak diye çok korktum. Ama sonradan güzelce kabardığını görmek beni mutlu etti. Görünüşe göre meyveler de oldukları yerde, çok dibe batmadan, güzelce yerleşmişlerdi. Fotoğraflarını çekmek için de sabahı bekledim.
Sonuç olarak; meyveli, kabarık, pastane kekleri gibi bir tadı, dokusu ve kokusu olan, nefis bir kek çıktı ortaya.
Süsleyip püsleyip fotoğraflarını çekmek de keyifliydi, her ne kadar işe geç kalacağım diye acele etmiş olsam da :)

Kurutulmuş Yaban Mersinli ve Goji Yemişli Kek
Malzemeler
4 yumurta
3/4 su brd. tozşeker
2 cup sade kek unu
3/4 çay brd. sıvıyağ
1/2 çay brd. zeytinyağı
1 paket vanilin
1/2 çay brd. kuru yaban mersini
1/2 çay brd. kuru goji yemişi
 
Yapılışı
  • Öncelikle gojiyi ve yaban mersinini ılık suyla yıkayın. Bir kase suda beklemeye bırakın. Fırını 160 derecede alt-üst ayarda ısınmaya bırakın.
  • Bu sırada bir karıştırma kabında yumurta ve tozşekeri beyaz ve krema kıvamı alana dek (yaklaşık 10 dk.) mikserle çırpın.
  • Yağları, unu ve vanilini ekleyip iyice çırpın. Koyu bir karışım olacak.
  • Yemişlerin suyunu süzün. Bir peçete ile fazla sularını alın. Bir kasede 1 kaşık unla karıştırın.
  • Kullanacağınız kalıbın (benimki şu) altını ve kenarlarını margarin veya tereyağı ile yağlayın. 1 kaşık un koyup kalıbın her yerini unlayın.
  • Karışımı kalıba dökün. Üzerine yemişlerinizi serpiştirin ve kaşıkla hafifçe üzerlerine hamur sürün ama çok dibe batırmayın yemişleri.
  • Isınmış fırının alt katına koyun ve 15 dk 160 derecede pişirin. Daha sonra fırının ısısını 180 dereceye çıkarın ve bu şekilde, kabarıp üzeri kızarana dek pişirin.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun ;)
Görüşmek üzere.
 
 


12 yorum:

  1. çok lezzetli görünüyor..takipçiniz oldum bana da beklerim.

    YanıtlaSil
  2. Oooo super gorunuyor :) Goji'yi kekin icine koymak hic aklima gelmemisti, fikir icin cok tesekkur ederim canim, ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gojiyi aldım ama nasıl kullanacağımı bilemedim :) Ben de keke kattım :))
      Minik çekirdekleri var incir çekirdeği gibi, ama çok yakıştı keke, güzel oldu.

      Sil
  3. Ellerine sağlık biraz aldım tabağıma:))
    Goji yemişini bir arkadaşım yetiştiriyor daha doğrusu fikir ondan çıktı ailesi uğraşıyor ,çok uğraşlı iş ama çok faydali bir meyve ,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh, afiyet olsun o zaman :)
      Eğer satmak için yetiştiriyorlarsa çok zordur, fazla miktarla uğraşmak. İnternette araştırdığım kadarıyla toplaması, kurutup kullanması falan zor görünüyor. Ama çok faydalı olduğunu duydum ben de. Bol bol kullanmayı düşünüyorum önümüzdeki günlerde.

      Sil
  4. Ellerine sağlık Denizcim, kek nafis görünüyor.
    İlk resmin görüntüsüne bayıldığımı özellikle belirtmek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Beğenmene çok sevindim :)Sevgiler.

      Sil
  5. Farklı bir tarif. Yaban mersinini çok severim, mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. kabartma tozu kullanmıyormusunuz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kek unu kullanılıyor bu tarifte :) Kek unları kabartma tozu içerdiğinden ayrıca kabartma tozu kullanılmıyor. Ama kek unu kullanmadan, normal un kullanılacaksa, aynı oranda normal una 1 paket kabartma tozu kullanılabilir.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma