21 Ocak 2016 Perşembe

Balkabaklı, Kırıntılı Turta

Eveeet, sıra o gün (geçtiğimiz Cumartesi) yaptığım ikinci tatlıda.
Balkabaklı mı, elmalı mı olsun, kurabiye mi olsun, şerbetli bir şeyler mi derken, balkabaklı turtada karar kıldım. Bunun için de önce biraz araştırma yaptım ve buradaki tarifi uyarladım. Ben risk almak istemediğim için balkabaklı kısma un ilavesi yaptım. Sonuç olarak nefis, krema gibi yumuşacık, ağızda kayan balkabağı katı ve elmalı turtanın o harika hamuru gibi ağızda eriyen, yumuşak hamur katı elde etmiş oldum.
Yalnız bir önceki tarifimde de bunda da fotoğraflara çok özenemedim acelem olduğu için. İdare ediverin gari :P
Bu balkabağı karışımını çok sevdim. En kısa zamanda başka bir tarifte daha kullanmayı düşünüyorum. Eğer güzel olursa burada paylaşacağım. Eminim o da harika olacak.
 
Balkabaklı, Kırıntılı Turta
Malzemeler (2 adet 14*14 kare kalıp veya 1 adet 28cm yuvarlak borcam)
Hamur için
1,5 cup un
1/2 cup tozşeker
Yarım çay kaşığı toz tarçın
Yarım paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
2 yemek kaşığı dolusu yumuşak tereyağı / margarin
1 yumurta
Balkabağı Karışımı için
1 cup balkabağı püresi (6-8 tatlı dilimi kabak üstünü geçecek kadar su ile kaynatılır, suyu süzülüp çatalla ezilir.)
1/2 cup taze krema
1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı(silme) un
3 yemek kaşığı tozşeker
Yarım çay kaşığı toz tarçın
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Çay kaşığının ucuyla muskat rendesi
Bir çimdik tuz
Üzerine
İri kırılmış ceviz
 
Yapılışı
  • Öncelikle bir karıştırma kabına tüm hamur malzemelerini koyun ve çatalla ezerek karıştırın. Yumuşak bir karışım olacak. Kenara alıp bekletin.
  • Başka bir kapta balkabağı karışımı için tüm malzemeleri mikserle çırpın.
  • Kalıplarınıza/kalıbınıza yağlı kağıt serin. Hamurun yarısını ayırıp, diğer yarısını kalıplara/kalıbınıza koyup elinizle bastırarak düzleyin ve balkabağı karışımını dökün. Kalan yarım hamuru parça parça alıp, ellerinizle incelterek, aralarda hafif boşluklar kalacak şekilde en üste yerleştirin. Ceviz serpiştirip hafifçe üstlerine dokunarak hamura yapıştırın. 180 derecede önceden ısınmış fırında, hafif kabarıp üst hamur hafifçe kızarana dek pişirin.
 
İşte bu kadar! Aslında şimdi bakınca bunun daha kolay olduğunu gördüm :)
Çok basit ve lezizdi. Yiyenler içindekinin balkabağı olduğunu öğrenince şaşırdılar. Baharatlar, özellikle muskat farklı bir hava katıyor çünkü. Baharat sevmiyorsanız eklemek zorunda değilsiniz. Balkabağının kendi aromasını da tercih edebilirsiniz.
 
Tuzlularda görüşmek üzere :)
Tatlı komasına girmeyelim, araya bir tuzlu sıkıştıralım bu hafta.
Sevgiler.
 

8 yorum:

  1. Nefis görünüyor. Balkabağını böyle değerlendirmek güzel fikir. Eline sağlık, sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  2. Görüntü süper...ben çok lezzetliyim diyor :)

    Balkabağını severim...ben de denemek isterim...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim :)
      Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Deniz'cim ziyaretin beni çokkk mutlu etti,ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ara uzamıştı bayağı :) Ben de senin ziyaretine sevindim. Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  4. Yok tuzlulara sıra GELMEYECEK GİBİ. :) Artık sen bu işlerde uzmanlaştığın için sana kolay geliyor, okudum okudum ama hiç yapabileceğime aklım kesmedi. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuzlulara bugün sıra geliyor neyse ki :)
      Bakalım, uyuklamazsam bir tarif yazacağım. Teşekkürler, sevindim ziyaretinize. İyi haftasonları dilerim.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma