16 Kasım 2015 Pazartesi

Vanilyalı Ve Kakaolu Sürpriz Kek / Magic Cake

Epeydir yabancı bloglarda rastladığım bir kekti bu Magic Cake. Görüntü olarak bizim Laz Böreğini andırdığı ve ben de onu sevdiğim için, bir şans verip, tatlı krizi anlarından birinde denedim.
Aslında ben yumurta akı ve sarısı ayrı çırpılan tariflerden biraz korkarım. O ak, fırında bir güzel kabartır keki, ya yeteri kadar pişirmediğimden, ya başka bir şeyi yanlış yaptığımdan, fırından çıkarır çıkarmaz çöker ve sıkış sıkış yapılı bir kek olur.
Ama bu tarifte ana kısım kek olmadığı için pek korkmadım tarifi yaparken. Bu tarifte tek bir karışım hazırlıyorsunuz ve 40-60 dk arası, 160-170 dereceli fırında pişiriyorsunuz. Sonuç olarak elinizde üstü ince bir katman kek, onun altı kalın bir katman muhallebi ve en altı daha sert ve ince bir kat muhallebi. Benim fırın kabım küçük, yuvarlak borcamdı. Malzeme biraz fazla geldiği için kalan malzemeye biraz kakao ekleyip, küçük, kare fırın kabına koydum.
İkisini de aynı anda pişirdim ve çıkardım fırından. Soğumasını bekleyip dilimlediğimde kesinlikle kakaolusu çok daha leziz geldi. Vanilyalısında yumurta kokusu biraz hissedildiği için beni rahatsız etti. Üzerine damla sakızlı vanilin karıştırdığım pudra şekeri serpiştirdim ki, damla sakızı kokusu baskın gelsin.
O yüzden bu kekin tarifini vanilyalı kek üzerinden vereceğim ama seçeneklerinizi de yazacağım.
Bu arada hazır bahsetmişken söyleyeyim, bu kek karışımı oldukça sıvı bir karışım oluyor. İşin sırrı burada. O yüzden fazla un ilavesi yapmayın. Pişerken de çok kabarmıyor. Bu kekin kaç kat olacağı, kullanacağınız kalıba ve pişirme sürenize de bağlı. O yüzden 40 dkdan az pişirmeyin ve yüksek kenarlı, çok büyük olmayan bir kalıpta pişirin. İlk kez denemişsin sen bunları nereden biliyorsun derseniz, ben bir tarifi yapmadan önce deneyenleri çok okurum. Okuduğum blogcuların tecrübeleridir bunlar.
Benim aynı malzemeler ile yaptığım iki çeşidimden vanilyalı olan 3 kat oldu. Kek, muhallebi ve daha sert ince bir tabaka muhallebi katları.
Kakaolu olan ise 4 kat oldu. Muhallebi katı ile sert ince muhallebi katı arasında çikolata kıvamlı çok ince bir kat daha oldu.
Yani, kalıbınız ve malzemeleriniz, kekinizin kaç kat ve ne yoğunlukta olacağını belirliyor. Tamamen sürpriz kek anlayacağınız :)
Pişme süresine ve soğutmaya özen gösterdikten sonra, yaparken strese girmeyeceğiniz, orası pişmedi, burası pişmedi demeyeceğiniz bir tarif.
Vanilyalı Sürpriz Kek / Magic Cake
Malzemeler
4 yumurta
500 ml süt
125 gr tereyağı / margarin
4/3 cup tozşeker
4/3 cup un
1 paket vanilin
2-3 damla sirke
Üzerine serpmek için pudra şekeri
  • Eğer bu keki kakaolu yapmak istiyorsanız; 1 silme yemek kaşığı unu çıkarın, 2 yemek kaşığı kakao ekleyin.
  • Eğer bu keki limonlu yapmak istiyorsanız; 50ml sütü çıkarın, 50 ml limon suyu ekleyin.
Yapılışı
  1. Fırın kabınızı margarin veya tereyağı ile iyice yağlayın. Hafif kenarlara da sürebilirsiniz. Fırını 160 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  2. Sütü ve yağı küçük bir tencerede ısıtın. Yağ erimeli, süt el değecek kıvamda ısınmış olmalı.
  • Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Beyazları 2-3 damla sirke ile birlikte iyice çırpın. Parlak ve sert bir kıvam olmalı, kabı çevirdiğinizde dökülmemeli.
  • Sarıları tozşeker ile birlikte beyazlaşana dek çırpın. Isınmış sütü yavaşça sarılara ekleyin ve aynı anda çırpın.
  • Un ve vanilini karıştırın ve sütlü karışıma ekleyin. Limon suyu veya kakao kullanacaksanız bu aşamada ekleyin.
  • Yumurta beyazını toplamda üç aşamada ekleyin ve her seferinde çok fazla karıştırmadan, alttan üste olacak şekilde karıştırın. Beyaz topaklar kalabilir.
  • Karışımı dikkatlice fırın kabınıza dökün. Üzerini düzleyin ve fırına verin. En az 40 dakika, üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkarmadan önce kabı hafifçe sallayın, eğer kekin ortası çok sallanıyor ve cıvık görünüyorsa pişmemiş demektir, üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 10 dk daha pişirin. Fırından çıkarıp tamamen soğuyana kadar bekletin. Dilerseniz üzerini folyo ile kapatıp buzdolabına da kaldırabilirsiniz.
  • Soğuyan kekin üzerine pudra şekeri serpiştirin. Dilimleyip servis edebilirsiniz.
Yapım aşamalarını çekmedim ama bunlar da benim kullandığım kalıplar.

Deneyeceklere kolay gelsin.
Afiyet olsun.

9 yorum:

  1. Bu keki ben de yapmak istiyorum ama, biraz cesaret lazım, ben de ya sönerse ya kıvam tutmazsa diye erteliyorum. Elinize sağlık, bence tam kıvamında gözüküyor. Sevgiler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir saate yakın pişiyor, o yüzden muhallebi kısmında bir sorun olmaz. Kek kısmında da çok fazla karıştırıp akları söndürmediğiniz sürece sorun olacağını sanmıyorum. Kakaolu olarak denemenizi tavsiye ederim ilk olarak. Umarım cesaret bulup dener ve beğenirsiniz.
      Teşekkürler uğradığınız için. Sevgiler.

      Sil
  2. Ben kakaolusunu yapmıştım, benim kabımda çok büyük gelmişti ince olmustu ama bende sadesini tatmadim ama kakaolu daha iyi gibi geliyor.
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa kaçırmışım ben o tarifini. Şimdi gittim baktım. Sen de benim gibi heyecanla çok soğumadan kesmişsin :D Ben de ilk dilimleri öyle yaptım meraktan, neyse ki birazını kurtardım. Sadesini ben beğenmedim canım yaa, yumurta kokusu ağır bastı. Bir dahakine limonlu deneyeceğim bakalım kısmet olursa. Senin de ellerine sağlık. Sevgiler.

      Sil
  3. Ne kadar detaylı ve garantili anlatmışsın.Kendimi bir an ders çalışıyor gibi hissettim. :) Hep çok değişik tarifler paylaşıyorsun. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Hayırlı akşamlar, ellerinize sağlık. Kekleriniz çok leziz ve çok iştah açıcı görünüyorlar.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık bu keki kakaolu yapmıştım harika cheesecake gibi oluyor sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Valla yapamayacağım için senin muhteşem fotolarına bakıyorum ama bu sürpriz kekte benim için sürpriz olan şey sirke oldu. Ama o kadar yabancıyım ki bu konuya acaba bütün keklere konuyor mu diye de bir düşünceye kapıldım. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  7. İlhan Bey, geç cevabım için kusura bakmayın, niyetlenmiştim tüm yorumları yanıtlamaya ama bırakmışım burayı.
    Sirke bütün keklere konmuyor. Burada yumurta akının çırpılırken sert kıvam almasına yardımcı olmak için çok az miktarda kullanıldı. Genelde yumurta akını çırparken sirke veya tuz veya cream tartar denen bir malzeme kullanılır, daha sert kıvamda olması için :) Yani yumurta akının ayrı çırpılarak karışıma eklendiği tariflerde çok minik miktarda sirke kullanılabilir. Dediğim gibi hedeflerim büyük, bir gün size bir tarifimi yaptıracağım inşallah :D

    Özgen, geç cevabım için kusura bakma lütfen. Evet çok nefis ve değişik bir kek. Ben de kakaoluyu daha çok sevdim. Teşekkürler uğradığın için.

    Sefa Gencal, teşekkür ederim ziyaretiniz için. İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma