30 Kasım 2015 Pazartesi

Buharda Pişmiş Tavuklu Ekmekcikler/ Poğaçalar

Size yine güzel bir tarif getirdim. Güzel bir yöntem diyeyim daha doğrusu. Belki biliyorsunuzdur siz de bilmiyorum ama, ben ilk kez denedim bu yöntemi ve çok hoşuma gitti, sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Yine hamur işi elbette. Ben severim hamuru :) Uzak durmayı düşünemediğim bir şeydir karbonhidrat.
Uzak doğu ülkelerinde sıkça kullanılan bir pişirme yöntemidir buharda pişirme. Biliyorum gına geldi size benim bu tariflerden ama beklemeyin benden zaten başka bir şey. Hani bir sulu patates yemeği, yok etli kuru fasulye yemeği, zeytinyağlı pırasa falan. Henüz onlara merak salmamı gerektirecek bir durum olmadı. Evlendiğimde beeeeeellkii! Hani ilk denemem diye belki paylaşırım. O güne kadar böyle arkadaşlar...
Ne diyordum? Ha, buharda pişirme. Bir de bambu kaplarda falan pişiriliyor -da biz şartlar yettiğince yapacağız elbette. Her şeyi buharda pişirebiliyorlar ama et görmedim henüz buharda pişmiş.
Orijinali okuduklarım kadarıyla taaaaa Çin'e uzanıyor. Baozi, bao, bau, humbow, bakpao, pow gibi birçok ismi olan bir çeşit. İngilizce steamed buns, Türkçe buharda pişmiş çörek. Ben poğaça diyeceğim ama.
Kabartma tozu veya çoğunlukla maya kullanılarak yapılan bir hamur, bazen iç malzemesi olmadan, ama çoğunlukla içi doldurulmuş olarak hazırlanıyor. Muz yaprakları üzerinde veya fırın kağıdı üzerinde, cupcake kalıplarında, bambu kaplarda veya metal buhar tencerelerinde pişiriliyor.
O coğrafyadaki tüm ülkelerde varyasyonları mevcut. Değişiklik genelde iç malzemede oluyor.  Körili, sebzeli, etli harçlar olduğu gibi, tatlı olarak kırmızı fasulye ezmesi ile yapılanlar da var. Pişirilip sıcak sıcak yenecek bir çeşit bu.
Ama bizim bugün ilgi alanımız sadece pişirme yöntemi. Biz bugün -bizim dilimizle tavuklu poğaça pişireceğiz buharda. Ben yine de iç malzemesini de onlarınkine göre uyarlamaya çalıştım. Ama siz başka harçlar da kullanabilirsiniz.
Ben ilk denememi mayalı hamurla yaptım. Çok uzun süre mayalanmış bir hamurla, buharda pişirme yöntemini test etmek için. Ama pişerken oldukça kabaran hamurlar, ocağın altını kapatıp kapağı açmamla söndüler ve üst kısımları çok az hamur oldu. Bunun sebebinin de kapağı bir anda açmam olduğunu sonradan öğrendim. Meğer kapağı önce çok az aralayıp içeride hava sirkülasyonu oluşturarak hamurların bir anda soğuk havayla karşılaşmamasını sağlamak gerekiyormuş. Ama yine de sonuç yumuşacık ve bulut bulut poğaçalardı.
Aynı hafta ikinci denememi, Çamlıca azığı olarak, daha kolay bir hamur olan kabartma tozlu hamurla yaptım. Hamurlar tencerede yine güzelce kabardılar ancak mayalı hamura göre daha az kabardılar. Kapağı açtığımda da sönmediler. Oldukları gibi kaldılar ve yumuşacık, hoş birer poğaça oldular. Her iki yöntemde de poğaçalar soğuduğunda sertleşmediler.
Bu hafta sonu da annem ve babamla yapacağımız kahvaltıya İngiliz Muffinleri yaparken tavaya sığmayan kısmı da buharda sade olarak pişirdim. Tepkiler, annemin bir şey demeden bir şans vermek, babamın "yok, ben ondan yemeyim" demek, ancak benim "bu sabah hem İngiliz, hem Çin ekmeği yaptım size, sonra Çin ekmeği de, İngiliz ekmeği de yemedik demeyin" diye ısrarlarım sonucu denemek, ablamın da "sanki mideme oturacakmış gibi bir görüntüsü var, ben yemeyim" diyerek oldu. Görüntüsü parlak, pişmemiş veya hamur olmuş gibi olduğundan önyargılar olabilir. Ama bildiğiniz pişmiş poğaça gibi olduğunu ısrarla söyleyerek sizleri de denemeye teşvik etmek istiyorum :) Hele sıcak sıcak arasına tereyağı sürünce hmmmmm nefis!^^
Buharda Pişmiş Tavuklu Poğaçalar
Malzemeler
2 cup un + yeterince
3/4 su brd. ılık su
1 paket kabartma tozu
Tuz, 1 tatlı kaşığı tozşeker
 
İç Harç için
1 parça tavuk göğüs
1 küçük soğan
Yarım havuç
1 dal yeşil soğan
1 yemek kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı susam yağı
1 tatlı kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı su
 
Yapılışı
  • 2 cup unu eleyin, kabartma tozu, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın. Suyu da yavaş yavaş ekleyip karıştırın. Gerekirse un ilaveleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini kapatıp bekletin.
  • Bu sırada soğanları küçük doğrayın, tavada çok az sıvıyağda karıştırın. Tavukları küçük doğrayıp ekleyin. Minicik doğranmış havuçları ve tuzunu da ekleyip kapağını kapatıp pişirin.
  • Pişen malzemelere doğranmış yeşil soğanı ekleyin. Soya sosu, susam yağı, nişasta ve suyu bir kasede karıştırın ve malzemelere ilave edin. Hızlıca karıştırın. Susuz, birbirine yapışan bir karışım olacak. Karıştırıp ocağın altını kapatın.

  • Hamuru yumurtadan biraz küçük bezelere ayırın. Avucunuzda kenarları daha ince, ortası hafif kalın olacak şekilde açın. Malzemeden bir kaşık koyun ve hamuru sıkıca kapatın. Her bir hamuru, cupcake kağıtlarına yerleştirin.
  • Tüm hamurları buharlama aparatına yerleştirin. Tencereye su koyup aparatı yerleştirin. 20 dk kapağı kapalı olarak pişirin. Ocağın altını kapatın. Bir-iki dk bu şekilde bekletin. Sonra kapağı hafifçe aralayın. Birkaç dk da bu şekilde bekletip kapağı kaldırabilirsiniz. Sıcak olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Ben bir kısmının hamuruna yeşil soğan da ekledim.
Pişen poğaçalar bu şekilde görünecek. Üzerleri parlak, güzelce kabarmış ve pişmiş olacaklar.
 
İyi haftalar.
Görüşmek üzere.


19 yorum:

  1. Tadını çok merak ettim, ama lezzetli olduğuna eminim. Evet, paylaştığınız tarifleri genellikle ilk kez sizden görmüş oluyorum. Yeni şeyleri denemek daha güzel, kuru fasulyeyi nasıl olsa yaparsınız bir şekilde)) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi, nasıl olsa bir şekilde kuru fasulye de pişer bir gün mutfağımda :)
      Bunların tadı güzel. Tavuklu poğaça biraz ilginç gelebilir ama börek gibi düşünürsek güzel bir lezzette.
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  2. bence de evlendiğinde zaten yeterince yapacaksın klasik yemekleri :) şimdi deneyebildiğin kadar dene merak ettiğin tarifleri seninle birlikte bizde öğrenelim :) gene detaylı bir tarif ellerine sağlık merak ettim aslında :) ön yargılarıma rağmen
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay evet :) Gerçi erkek arkadaşım da benim gibi, yeni şeyleri, atıştırmalıkları seviyor.
      Tarif çok basit aslında ama illa iç harcı için uğraşmaya gerek yok. Herhangi bir patatesli, kıymalı poğaça yaparken birkaç tane ayırıp buharda pişirerek deneyebilirsin.
      Sevgiler, görüşmek üzere.

      Sil
  3. Merhaba ben almanyada bır restaurantta calısıyorum .bıurda bu ekmekleri mayalı olarak buharda dedıgınız gibi buharda pisirıp üstüne vanilyalı sos yaparak tatlı olarak yeniyor.vanilyalı pudıngın daha sıvı olarak o kadar katı degil yani.ekmekler sıcak piser pismez sosun ıcıne konuyor üstünü örtmeyecek ekmegin yarısına kadar asag yukarı sos miktarı yada soslu et yemeklerın yanında makarna ,patates yoksa bundan koyuyorlar . Üzerıne herhangı bir sos yapıp etlı ,etsız veya mantarlı tek basına doyurucu bır öğünde oluyor. Sizin ekmeklerinizde cok istah acıcı gözüküyor ,elınıze saglık.biraz uzun bir yorum oldu kusura bakmayın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aksine sevindim yorumunuza ve verdiğiniz bilgiye. Çok merak ettim soslu tatlı halini. Belki bulabilirim internette tariflerini de, araştıracağım. Eğer bulabilirsem bir kez de öyle denemek isterim, kulağa güzel geliyor çünkü fikri.
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
    2. İsmi Dampfnudel belki bulmanızda yardımcı olur. :).

      Sil
    3. Süper! Hemen baktım. Çok güzel bir şeye benziyor. Deneyeceğim mutlaka :) Teşekkürler tekrar.

      Sil
  4. Denizcim hani çin mantısı mı ne var ya ona benzettim ben bunu:) Pek cici görünüyor bence. Ben de deneyebilirim bir gün. Seviyorum ben de karbonhidrat ne yazık ki. Herhangi bir iç harçla da dediğin gibi denenebilir. Hatta poğaça yaparken yukarıda bir yorumda yazdığın gibi birkaç tane de denenebilir:) Detaylı ve özenli anlatmışsın yine ne güzel.
    Yemek yapmayı sevmek önemli bence. Ben her türlüsünü yapmayı seviyorum:) Sen de sevdiğin sürece fasulye de hamur işi de ne istersen yapabilirsin.
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynı usulde pişiriliyor. Önce ufak ufak denemek daha iyi olur. Görüntüsü yüzünden önyargı çok oluyor çünkü. ama ben çok sevdim. Sanırım her poğaça hamuru yoğurduğumda yaparım artık birkaç tane de bunlardan :)
      Sevgiler :)

      Sil
  5. Sercan çok doğru söylemiş hep değişik tarifler geliyor senden. Ama bu pohaça üstü bence börek sınıfına girebilir. Bence o adı olmayan arkadaşın dediği de mantıklı denenebilir. Eline sağlık gene bomba bir tarif olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o arkadaşın bahsettiği tarifleri de deneyeceğim. Ne olduğunu bildikten sonra yeni şeyleri denemek keyifli oluyor.
      Teşekkürler :) İyi haftasonları dilerim.

      Sil
  6. Tadını merak ettim ilk defa gördüğüm bir tarif ellerinize sağlık eminim güzeldir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler uğradığınız için, iyi haftalar.

      Sil
  7. cok güzel bi Tarife benziyor (görselli özellikle) sanirim bende bi deneye bilirim :)) Ellerinize saglik bu arada:)

    Ben buralarda yeniyim daha , benim Bloguma da ugrarsaniz cok sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz o zaman :)
      Denerseniz beğenirsiniz umarım. İyi haftalar.

      Sil
  8. elinize saglık paylaşımlarınızı takip ediyorum

    YanıtlaSil
  9. Hamur kalmıyor mu (çiğ)

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma