20 Temmuz 2015 Pazartesi

Ispanaklı Kahvaltı Böreği

Merhabalar, iyi haftalar. Herkesin bayramı iyi geçmiştir umarım.
Benimki kendi kendime bol yorulmalı geçti. Sorsanız hiçbir şey yapmadık :) Ama doğru dürüst oturmadım diyebilirim, evde dolanmak bile yorucu.
Arife günü alışveriş yaparken diri diri ıspanakları görünce almadan duramadım. Bu aralar adetim oldu bol ıspanak alıp, yıkayıp dondurucuya tıkmak. Çabucak da kullanıyorum, o yüzden sık sık alır oldum. Aslında niyette şöyle iki tepsi börek yapmak vardı. Ancak yine benüşengeçdeniz yufka almaya gitmek istemedim^^ Unum var sonuçta hıh diye triplere girerek attım kendimi mutfağa ve sabaha müthiş börekler yaptım. Akşamdan yıkayıp suyunu süzdürdüğüm için iç harcım çok nefis oldu, sulanmadı. Ve bu börekler bizi üç gün idare etti :)) Bayramı kurtardı.
Bu böreğin hamurunu daha önce Kahvaltı Böreği tarifinde kullanmıştım. Kolay ve kullanması zevkli bir hamur. Bu sefer bir değişiklik yaptım ve sütü azalttım ve bir kaşık yoğurt ekledim.
Ispanaklı Kahvaltı Böreği
Malzemeler
1 yumurta
1/2 çay brd. süt
1 çay brd. sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
Tuz
Un (3 kap +)
Yarım paket kabartma tozu

50 gr eritilmiş tereyağı/ margarin

Ispanaklı Harç
1 bağ ıspanak (Bağlar değişebilir tabii ki, yeteri kadar kullanın. Ben bol içli yaptım)
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber, tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzerine 1 yumurta sarısı

Yapılışı
  • Öncelikle soğanı yemeklik doğrayıp tencerede sıvıyağda kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dk daha kavurun.
  • Yıkanmış, çoğunlukla suyu süzülmüş ıspanakları ince ince doğrayın ve tencereye ekleyin. Alt üst ederek karıştırarak ıspanakların ölmesini sağlayın. Çok fazla pişirmeden ocaktan alın ve soğumaya bırakın. 
  • Bu sırada hamur için 2 kap unu geniş bir kaba eleyin. Üzerine diğer tüm malzemeleri koyup tahta kaşıkla karıştırın. Yavaş yavaş un eklemeleriyle yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerini bir bezle kapatıp dinlenmeye bırakın.
  • Hamuru 4 eşit parçaya kesin. Unlanmış zeminde, her bir parçayı merdane ile ince ve uzunlamasına (ince, uzun, oval) açın. Hamurun yarısından fazlasına iç harçtan yayın, kalan kısma eritilmiş tereyağı sürün.
  • İç harçlı kısımdan iki üç kat olacak şekilde sarmaya başlayın ve sarmayı yağlı kısımla bitirin. 5-6 cmlik dilimlere kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Tüm börekleri tepsilere yerleştirdikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.
  • 180 derecede ısınmış fırında altları ve üzerleri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun.

10 yorum:

  1. Deniz hem de açma börek süpersin valla. Bir şey soracağım ıspanağı derin dondurucuya atarken çiğ mi olacak? Eline sağlık görünt zaten böreğin lezzetini olduğu gibi anlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ispanağı yıkayıp suyunu süzdürüp çiğden poşetlere dolduruyorum. Doğramıyorum bile çoğu zaman. Havasını almak için üstten bastırıyorum inceltiyorum böylece kullanırken kolaylık oluyor. Çıt çıt kırılıyor :)

      Sil
  2. şahane,eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. bayiliyorum kendine has sunumlarina
    ama talebim var senden ..ama abla sende cok oluyorsun diyebilirsin küsmem ben ;)
    an islem karelerinden birak bir iki tane buraya
    görünce daha kolay geliyor yapmasi en azindan bana
    ellerinde saglik denizim

    muhabbetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay doğru söylüyosun benim de bir yemek tarifinde ilk aradığımdır hazırlanışından bir iki görüntü. Normalde koymaya dikkat ediyorum ama bazen acele oluveriyor. zaten tarif etmeye çalışırken de zorlandım :)) görüntü olsaydı kolayca anlatırdım. Teşekkürler :* sevgiler.

      Sil
  4. Çok ilginç ve güzel bir bloğunuz var. Yazı için de teşekkürler.
    Siteniz çok güzel. Blog arkadaşı olmak isterim. Sitemi ekler misiniz ? Ben de sizi ekliym.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba. Teşekkürler, beğenmenize sevindim. Takipleşme olayından hoşlanmıyorum ama sitenizi gezdim, güzel paylaşımlarınız var, tebrik ederim. Uğrayacağım tekrar. İyi haftalar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Kafam uçmuş denizcim de haberim yok. Ara ara dönüp yeniden okuyorum ben yazdıklarını, aaa bir baktım yorum yazdım sanarken yazmamışım. Oysa epey kafa yormuştum üzerine. Neyse şimdi yazayım bari dedim.
    Börek hayatımın en sevdiğim köşesinde duran çok kıymetli eski bir kitap gibi benim için. Tüm börekler öyle aslında. Ama kıymalının yeri ayrıdır. Sonra ıspanaklı, peynirli, patatesli, patatesli kıymalı, kabaklı, mercimekli... Severim de severim böreği. Tarifi hemen not ettim kenara. Çoğu zaman nereye ne yazdığımı da unutuyor sonra tarif arıyorum hoş, ama olsun dursun. Bu sene pazıyı iyi zamanında yakalayamadım ne bir dolmacık sarabildim ne börek yapabildim. Ancak et ve tavuk yemeğinin yanına garnitür olarak yapıvermiştim. Ispanak zaten yok burada hiç bulamadım. Başkent pazarlarında belki vardır. Senin börekler pek güzel görünüyor, canım istedi. O çıtırlığa o kokuya bayılıyorum. Hele bir de çörek otu varsa üzerinde, ki ne yazık ki eşim sevmiyor, ama ben yine de koyuyorum öyle yemem demez ayıklar:)
    Belki de bugün yaparım tarifini içine patates koyarım en olmadı:) Böreksiz bir yaşama, yaşamak denilemez bence..:)
    Kocaman sevgiler canım, afiyet olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi anlıyorum seni çünkü aynısını ben de çok sık yapıyorum. Yazacaklarımı düşünüyorum, yazayım derken birşeyler çıkıyor, sonra da yazdım sanıyorum. Geri dönüp baktığımda da aaa yazmamış mıyım, yayınlanmadı mı acaba diye düşünüyorum :))
      Börek konusunda sana katılıyorum, her türlüsünü çok severim. Hem ne güzeldir o, her öğüne, her şeyin yanına yakışır. Benim favorim de ıspanaklıdır :) Uzak kalman üzücü ıspanaktan :)) Patateslisi de çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Hatta peynir ve soğanı karıştırarak katınca da çok leziz oluyor, ona da bayılıyorum.
      Teşekkürler uğradığın için, görüşmek üzere.
      Sevgiler oralara :)

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma