23 Mart 2015 Pazartesi

Yabani Kuşkonmazlı Frittata

Bahar..
Ne kadar güzel bir isim değil mi? Doğanın yavaş yavaş yeşermeye, çiçeklenmeye başladığı, güneşin yüzünü daha sık gösterdiği, kokusunun bile insanı canlandırmaya yettiği, en güzel mevsim, en sevdiğim, İlkbahar.
Her ne kadar baharla birlikte ben de hareketlenmiş olsam da, henüz kendime gelemedim. Bir bitkinlik bir bıkkınlık var üzerimde, hadi hayırlısı dediğim. O yüzdendir bu aralar bu kadar sık ara vermem. Bir de açık söylemek gerekirse, paylaşmak istediğim bir iki tarifin malzemelerini yazmadığım için ve üzerinden zaman geçtiği için de hatırlayamadığımdan o tarifleri yazamıyorum :( Hala alışkanlık edemedim bir şey pişirirken ölçülerimi not almayı. Çünkü genelde kafama estiği gibi, göz kararı çalışıyorum mutfakta. Ne zaman ne pişireceğim belli olmuyor, su içmeye diye kalkıp, kiş yaptığım, kek, kurabiye yaptığım çok olmuştur. Plansız çalışınca da böyle sorunlar çıkabiliyor ortaya. İşte bu sebepten dolayı da bekleyen tariflerden birini paylaşamayacağım bugün.
Onun yerine, beni çok heyecanlandıran, çok beğendiğim ve paylaşmak için sabırsızlandığım bu tarifi paylaşacağım. Kuşkonmazlı frittata.
Frittata, yumurta bazlı, pişirilmiş sebze çeşitleri, et ürünleri gibi malzemeler eklenerek ağır ateşte pişiriliyor. Aslında bildiğimiz omlet. Genellikle kalın tabanlı tavalarda pişirilse de fırında veya ızgarada da pişirilebiliyor-muş.
Ben küçük kaplar kullanacağım ve altı kalın tavam olmadığı için fırında pişirmeyi tercih ettim.
Kuşkonmazları, bizim tabirimizle yılan kuyruklarını Cumartesi günü abimle birlikte topladık. Baharla birlikte yavaş yavaş dikenli çalılarının altında görünmeye başlayan bu yabani kuşkonmazları biz çok seviyoruz. Yumurtayla birlikte pişirildiğinde çok lezzetli oluyor. Abimlerin de büyük, ağaçlık bir yerde oturmasından faydalanarak her sene topluyoruz böyle bir iki kahvaltılık. Gerçi benim bunlarla ilgili bir travmam var biliyorsunuzdur. Çamlıca'da kuşkonmaz toplayacağım diye kene kaptığım ve üç-dört defa kan aldırmaktan iğne fobimin tavan yapması kuşkonmaz yüzündendir. Aman toplamaya felan çıkarsanız dikkatli olun, paçalarınızı çoraplarınıza sokun :))
 
Kuşkonmazlı Frittata /Omlet
Malzemeler (2 kişilik)
3 yumurta
1 kibrit kutusu büyüklüğünde Ezine Peyniri
Bir küçük kuru soğanın yarısı
1 küçük kırmızı biberin yarısı
5-6 dal yabani kuşkonmaz veya 2-3 dal kalın kuşkonmaz
3-4 dal maydanoz
2 dal yeşil soğan
1 yemek kaşığı krema
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
 
Yapılışı
  • Soğanı ay ay, kırmızı biberi küçük küçük, kuşkonmazları 2-3cm uzunluğunda, maydanozları da ince ince doğrayın.
  • Tavada tereyağı eritin. Önce soğanları koyup bir iki kez çevirin. Biberleri ekleyip 1-2 dakika kadar karıştırarak pişirin. Kuşkonmazları ve yeşil soğanları da ekleyip kısık ateşte birkaç dakika pişirin. Ocağın altını kapatıp ılımaya bırakın. Bu sırada fırını 200 derecede ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Bu sırada bir kaseye yumurtaları kırın, tuz ve karabiber ekleyip iyice çırpın. Kremayı ve çatalla ezilmiş peyniri ekleyin. Maydanozu ve ılımış olan tavadaki sebze karışımını da ekleyip iyice karıştırın.
  • Porsiyonluk fırın kaplarını tereyağı veya sıvıyağla güzelce yağlayın. Karışımı bu kaplara paylaştırın.
  • Kapları ısınmış fırının üst gözüne yerleştirin. 7-8 dakika bu şekilde pişirin. Daha sonra fırını ızgara ayarına alın, kapları bir alt kata indirin ve iyice kabarıp üzeri kızarana dek pişirin.
  • Fırından alıp ilk sıcakları çıktığında kapların kenarından bir bıçakla geçip spatula yardımıyla kaplardan çıkararak servis edebilirsiniz.
Sizin için bir de doğadaki halini paylaşmak istedim. Bu şekilde çıkıyorlar topraktan. Arkadaki dikenli bitki ile bir bağlantısı var sanırım. Onların bulunduğu yerlerde oluyorlar genelde. Bunlar henüz küçük oldukları için toplamadık. Daha uzun ve daha kalın olanları topluyoruz. Yeşil mor veya beyaz renkte oluyorlar. Beyazına hiç rastlamadım henüz. Dibinden kırmaya çalıştığınızda sert geliyorsa zorlamayın, azcık üstünden rahatça, tazecik çıt sesiyle kırılacaktır :) Bol şans :)
 
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.
 

22 yorum:

  1. Muhtesem görünüyor, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  2. hayranlıkla seyrettim ve okudum:)

    YanıtlaSil
  3. yaz gelsin havalar ısınsın artık,ne güzel bir yazı olmuş fotoğraflar he zaman ki gibi çok güzel seni okumak büyük keyif ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Aylin. Güneşli havaları ben de bekliyorum dört gözle :) Atalım kendimizi dışarılara.

      Sil
  4. Muhteşem görünüyor,ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  5. bahar ve otlar deyince benim ilk aklıma gelen kazayağı oluyor.
    senin sayende öğrendim yabani kuşkonmazı,rastlarsa toplayacağım muhakkak.

    kuşkonmazla denediğim ve kendisini sevdiğim ilk tarif omletti:) hoşoldu bu tarifi görmek.tabi benim ki daha sade.

    özlemişim yazılarını :) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kazayağını daha önce bir kez denedim. Görürüm hep çok nefis soslu salatalar yapan arkadaşlar var. Annemler yılan kuyruğu diye yumurtayla kavururdu eskiden. Ben sevmezdim :) Büyüdükçe değişiyor insan işte :) şimdi bahar gelse de toplasak diye bakıyoruz.
      Rastlarsan eğer ince ve uzun böyle tek sap halinde çıkıyorlar. Ben Çamlıca'dan da toplamıştım birkaç tane. Çalıların yakınında oluyorlar. Ama fotoğraftaki gibi olanlarını topla sadece. Ucu çok dallı budaklıysa alma kartlaşmış olabilir. Bir de sapın altlarına doğru minik çıkıntılar da var fark ettiysen. Alt kısımlarda öyle çıkıntılar yoksa, pürüzsüz iniyorsa o kuşkonmazın halasının kızı felan olabilir :D Onları da alma :D

      Sil
  6. Deniz tarifin super..kuskonmazlari dogada arayip bulmak hic aklima gelmezdi..bundan sonra her dag bayir gezince arastiracagim :)) gerci esim market disi olan seyi zehirlenirmiyiz acaba diye yemez ama caktirmam:)) yeterki bahar gelsin ama nerdee bugun yine -15 :(( ti..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off burda o kadar soğuğu biz kışın bile görmedik galiba. Sizin oraların baharı da başkadır ama. Çok seviyorum oraların doğasını.
      Tarifi beğenmene sevindim. Sevgiler.

      Sil
  7. İsmi çok havalı:) Kuşkonmaz pişirmeyi nedense alışkanlık edinmemişim kendim toplamam ama alıp deneyesim geldi tarifini ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ismi çok güzel geliyor kulağa. Aslında ben de alıp pişirmem hiç. Büyük marketlerde görüyorum kocaman kocamanlar, onları da merak etmiyor değilim. Ama hiç yemedim onlardan. Bu yabanileri annem çocukluğumdan beri yapardı çok sık olmasa da. Bizde de abimler sayesinde pişiyor işte birkaç senedir. Yoksa hiç aklımızdan geçmezdi.
      Tarifi başka malzemelerle de deneyebilirsin. Kuşkonmaz yerine ıspanak, brokoli, pırasa, brüksel lahanası gibi sebzeler de olabilir. Onları da denemeli :)
      Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  8. Harika görünüyor, eminim tadı da öyledir, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, beğenmenize sevindim.

      Sil
  9. Fotoğrafların ve anlatımın çok güzel olmuş, ellerine sağlık 😊

    YanıtlaSil
  10. Fotoğraflar süper...omlet de süper...ellerinize sağlık...kuşkonmaz zamanı, değerlendirmek lazım...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğendiğinize memnun oldum.

      Sil
  11. Denizcim;
    Bahar gerçekten çok güzel bir isim. İnsanın içine mutluluk veriyor. Ne güzel bahara kavuştuk diyorduk bir haftadır yağmurlarla boğuşuyoruz. Ay ben artık çok sıkıldım sorma. Denizi sıcağı özledim çooook.
    Kuşkonmazı biz de seviyoruz eşimle. Adını ne zaman unutsam ebegümeci derim ahhaa:) Eşim de sağ olsun ebegümeci deyince kuşkonmaz olduğunu anlıyor. Burada tazesini hiç görmedim hep kavanozda satılıyor o da çok yumuşak oluyor sevmiyoruz pek. Doğadakki halini de ilk kez görüyorum senin sayende. Çok sevimli görünüyorlar gerçekten. Toplaması da eğlencelidir. Çıtır çıtırlarmış gibi bir izlenim verdi bana, canım da çekti doğrusu. İsmi pek havalı bu yemeği umarım tr ye gelince ben de denerim. O kadar çok tarif var ki gelince yapmak istediğim, gelmeden evvel kilo versem iyi olacak:)
    Günlerdir yazamadım ancak başardım yazmayı valla yoksa hep heyecanla bekliyorum yeni yazılarını:)
    Sevgilerimle
    Mutlu hafta sonları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralarda da yağmur var bir iki gündür. Bahar kendini gösteriyor iyice.
      Marketlerde satılan taze ve konserve kuşkonmazları ben hiç denemedim daha. Merak ediyorum aslında. Emegümeci de iyiymiş :))
      Bu yabani olanları toplamak çok keyifli gerçekten. Topladıktan sonra alt kısımları biraz sert olabiliyor. Ablam o kısımları atmayıp et suyu hazırlarken kullanıyor. Ama üst kısımları gerçekten çıtır çıtır çok güzel. Çiğ halde de lezzetli.
      Frittata ismini ben de çok beğeniyorum. Bu tür yabancı yemekleri kendi isimleriyle tarif etmeyi seviyorum. Geldiğinde merak ettiğin her şeyi denersin umarım. Kilo almamak elde değil gerçi tarif denerken. Sen gelmeden ona göre hazırlık yap :) Buraya döndüğünde zaten sen pişirene kadar akrabalarda, tanıdıklarda bol bol özlemini çektiğiniz yemekler de yapılır. Yani kilo almamayı düşünme bile :))
      Sana da mutlu, bol güneşli hafta sonları dilerim. Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma