3 Mart 2015 Salı

Sarımsaklı Biberiyeli Ekmek Şişleri

Benim dizi keyiflerim bitmez. Akşam işten geldikten sonra yemek işi yoksa o gün, koltuğuma oturup, bacaklarımı uzatırım sandalyeye. Açarım bilgisayarımı başlarım dizi izlemeye. 2, bazen 3, bazen de 4-5 bölüm izlediğim olur kendimi kaptırıp. Haftasonları ise daha bir keyiflidir o anlar. An diyemem gerçi saatlerce sürdüğü için :D Ee o kadar saat aç biilaç kalmıyorum tabii ki. Bazen fırında kızarmış patates, soğan halkaları, bazen sadece cips -ki artık onu yapmamaya çalışıyorum, bazen pirinç patlakları, bazen karnım çok açsa yemeğimi alıp oturuyorum, bazen çıtır atıştırmalıklar yanına dip soslar pişirip / hazırlayıp yiyorum. Yani keyif yapacak olduktan sonra, dizinin yanında gidecek çok güzel eşlikçiler hazırlayabiliyorum.
Geçtiğimiz günlerde de, yine bir cumartesi olmasından yararlanarak kendime nefis bir atıştırmalık hazırladım. Sarımsak ve biberiyeli, tereyağlı ekmek şişleri. Ama dikkat! Kaptırıp çok yememek lazım ekmek sonuçta ;) Bir de bu ekmeklerin yanına acılı bir sos hazırladım ki, sosa bandırıp bandırıp yemesi, ardından ağzımın acıdan kavrulması da çok keyifli anlardı. Keşke uzun sürseydi :)
Ben tek olduğum için hamurumu azıcık yoğurdum. 15 tane şiş çıktı. Çok da yerinde oldu. Bir kısmını daha dizimin yarısı gelmeden yutmuştum bile..

Bu ekmekler için basit, bildiğiniz ekmek hamuru, pizza hamuru gibi hamurları kullanabilirsiniz. Önemli nokta mayalandırma aşaması. Yumuşacık, gözenekli ekmekcikler için mutlaka iki katı olana dek oda sıcaklığında beklemeli. Ve şekillendirme aşamasından sonra da en az 10-15 dk bekletmelisiniz.
Ben hamurumu şu şekilde yaptım;
Sarımsaklı Biberiyeli Ekmek Şişleri
Malzemeler
1,5-2 cup un
1 su brd. ılık su, süt karışımı
1 yemek kaşığı bitkisel sıvıyağ
1 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tozşeker
Tuz
1 çay kaşığı kuru veya taze biberiye
2 diş sarımsak rendelenmiş
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı veya başka bir bitkisel sıvıyağ
Rendelenmiş kaşar peyniri (Rendenin en küçük tarafıyla veya sarımsak rendesiyle rendelenmiş olmalı)
Sos için
1/2 su brd. domates püresi (ben hazır kullandım)
1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası
Acı kırmızı toz veya pul biber
Karabiber
Gerekirse tuz
1 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ

Yapılışı
  • Su ve süt karışımına tozşeker ve mayayı ekleyin. 3-5 dk bekletin. 1 cup unu yoğurma kabına alın tuz ekleyip karıştırın. Mayalı karşımı ve yağı ekleyip bir kaşıkla iyice karıştırın. Hamur toparlanana dek azar azar un ekleyin. ister kaşıkla ister elinizle yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Aşağıda görüldüğü gibi ekmek hamuru kıvamında olacak. Hamurun üzerini bir bezle kapatıp iki katı kadar kabarana dek oda sıcaklığında veya petek üzerinde bekletin.
  • Bu sırada küçük bir cezvede tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı eritin. Küçük bir kaseye alıp üzerinde rendelenmiş sarımsağı ve biberiyeyi ekleyip karıştırın.
  • Hamurdan ince parçalar kesin, elinizde uzatıp şişin etrafına sarın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 10-15 dk bu şekilde bekletin. Her tarafına gelecek şekilde yağlı karışımdan sürün. Sonra da peynir rendesine bulayın. Ama çok değil.
  • 180 derecede ısınmış fırında kabarıp hafif kızarana dek pişirin.
  • Onlar pişerken küçük bir cezvede yağı ısıtın. Domates sosunu, salçayı ve baharatlarını ekleyip birkaç dk. kaynatın. Sosu küçük bir kaseye alın. Pişen ekmeklerle birlikte tadına doyulmaz dakikaları yaşamaya başlayın ;)

Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.

11 yorum:

  1. Denizcim çok güzel anlatmışsın nefisler
    Demir büyüsün ben ona sık sık yaparım bu tarifi.Çocuklarda bayılır.Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Bihter :) Teşekkürler.

      Sil
  2. amanın diyorum bende bu ekmeklere tam benlik :) ellerine sağlık dizi keyiflerin daim olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Yanında böyle şeyler olursa ben de izlerim dizileri saatlerce. :)) Süper anlatmışsın. Ama dediğin gibi kaptırıp aşırı yememek gerek. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle kaptırmamak lazım :) Yoksa sonra löp löp ızdırap oluyor :)

      Sil
  4. Merhaba, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Afiyetler olsun..yine tam benlik tarif olmus:)) guzel diziler varmi Turk tv.lerinde? Izlenebilecek?? Keyifli seyirler ve yemeler olsun..

    YanıtlaSil
  6. Looks so yummy!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    YanıtlaSil
  7. Allahım bu ne!
    Şahane anlatım şahane fotolar
    Yeme de yanında yat
    Eline sağlık

    YanıtlaSil
  8. Müthiş çok beğendim, elinize sağlık, unutmadan çikolata ruloları da nefis olmuş. Sevgiler...
    Bizim Mutfak-Aysel
    http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma