25 Şubat 2015 Çarşamba

Tavuklu, Kırmızı Soslu Enchiladas / Dünya'yı gezme planları

Şu anda aklımdan geçenler: Ben de çalışıyorum eşşek gibi, ne diye ev-iş arası gidip gelip sonra bir de bunalımdan bunalıma gireyim. Kaç kere daha gelicez ki dünyaya?
Şöyle olsa; yine eşşek gibi çalışmaya devam, kiraydı, doğalgazdı, elektrikti, suydu OK! Ama bundan sonra saçma şeylere, alışveriş merkezlerinde harcanan paralara, lüks giyime, gerekmedikçe yeni çantaya, yeni ayakkabıya elveda diyeceğim, tamam boğazı da kısacağım^^ Para harcamayı mümkün olduğunca kısacağım. Bol bol para biriktirip gezip tozacağım.
Önce tek başıma olmam lazımdı bunun için. Çünkü bir başkası girince işin içine hiçbir şey yapılamıyor, bahaneler daha çok oluyor, planlar bozuluyor vs.. Neyse ki ablam evlenecek yakında. Ben de yakın zamanda evlenmeyeceğime göre? Ohhhh gelsin Koreler, Kanadalar, Avrupalar, Yunan adaları...
Yapılabilir mi ki? Ne kadar harcanır böyle geziler için bilmiyorum. Hiç yurtdışına çıkmadım. Eh uçak biletlerinin fiyatları da malum. Ama yaşamak için çalışmaktan bıktım. Artık gezip tozup dünyanın, bütün güzelliklerin tadını gücüm yettiğince çıkarmak istiyorum. Cesaretse cesaret, zamansa zaman. Bütün o güzellikleri göremeyecek olsam bile hiç olmazsa birkaç yeri görüp öyle ölmek istiyorum. İşte şu anda bunları düşünüyorum. İçimde, başlangıç yapabileceğim bir cesaret ışığı yakalamaya çalışıyorum. Gerekli sanıp satın aldığım çoğu şeyi düşündükçe pişmanlık çöküyor üzerime. 6 senedir çalışıyorum, o süre içerisinde o saçmalıkları satın alacağıma bankaya koysaydım şimdiye bir iki yeri gezmiştim belki. Bundan sonra mottom: kazandığım her kuruş gezmek için. Oh bu sene beşinci yılım da doluyor işyerimde. Bol bol tatilim var. Hiç olmazsa arada bir bir yerlere gidebilirim ha? Anca uçak biletini mi karşılayabilirim yoksa? Gidiş- dönüş dışında planlı programlı olursam çok büyük paralara mal olmaz herhalde. Ahh bilemiyorum, o kısmı paralar birikince düşünürüz. Şimdi bir yerden başlama zamanı.
Bakalım ben bir deneyim önce, sonra size haber veririm oluyor muymuş yoksa hayal miymiş bütün bunlar. 1-2-3!
Şu andan itibaren başladım kemer sıkmaya.
Eveeet! Bu seferki tarifim çok lezzetli. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Enchiladas. Meksika mutfağı! Köklü bir yemek. Dürüm? Acılı! Çok nefis!
Bu şekilde tarif edebilirim şimdilik. Ahhhh! Çok para biriktirip yerinde yemeliyim bir gün :)
Tavuklu, Kırmızı Soslu Enchiladas
Malzemeler (3 kişilik)
4 adet kemiksiz but
1 cup konserve veya haşlanmış siyah veya kırmızı fasulye (Meksika fasulyesi, Red kidney beans)
1/2 cup haşlanmış mısır
3 adet lavaş/ varsa 6 adet küçük lavaş
1 adet köy biberi
1 küçük soğan
1 cup rendelenmiş kaşar peyniri, varsa Cheddar peyniri
Sıvıyağ
Kırmızı Sos için
1,5 cup kaynamış su
1/2 cup domates püresi (ben hazır, küçük kutulardan kullandım)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı kırmızı biber, pul veya toz
1 tepeleme çay kaşığı un
Karabiber, kimyon
Tuz
Sıvıyağ
Üzeri için
Rendelenmiş kaşar peyniri, varsa Cheddar peyniri
Maydanoz

Yapılışı
  • Öncelikle tavuk parçalarını üzerlerini geçecek kadar su ile birlikte küçük bir tencerede haşlayın. Haşlanan tavuğu iki çatalla hala sıcakken didin. Haşlama suyunu kenarda bekletin.
  • Tencereye çok az sıvıyağ koyun. Yemeklik doğranmış soğanı ve biberi kavurun. Tavukları hala ılıkken tencereye ekleyin (çünkü soğuyan tavuk tekrar ısındığında kötü kokuyor, benim uygulamamdır, tarif böyle değil tabi, koku sorun değilse, soğuk, önceden haşlanmış tavuk da kullanabilirsiniz). Karabiber, tuz ilave edip ocaktan alın.
  • Bir soslukta 1 kaşık sıvıyağı ısıtın. Domates sosunu ve salçayı ekleyin. Kokusu çıkana dek kaynatın. Baharatlarını ekleyin. Unu suda eritin ve karışıma ekleyin. (Tavuğun haşlama suyunu da kullanabilirsiniz.) Bir iki tık daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Hazırlama aşamasını yukarıdaki fotoğraflarda olduğu gibi, lavaşın üstte kalan yüzüne sostan sürün, fasulyeleri yerleştirin, sonra tavuklu harç, mısır ve kaşar peyniri koyun. Lavaşı uçları açık kalacak şekilde sarın. Yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Üç lavaşı da bu şekilde hazırlayın.
  • Kalan sosu üzerlerine sürüp 200 derecede ısınmış fırına verin. Sos kurumaya başladığında çıkarın ve peynirleri serpiştirin. Peynirler eriyince fırından çıkarın, ilk sıcağı çıkınca doğranmış maydanoz serpiştirin, dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun!
Sevgiler.

6 yorum:

  1. Hadi bakalım Deniz kim tutar seni... çok güzel bir yazı olmuş tarifte cabası.
    Şaka bir yana, insan istedikten sonra yapamayacağı şey yoktur, yeter ki ne istediğimizi bilelim sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu saatten sonra anca işsiz kalırsam erteleyebilirim hayallerimi :) Onun için canla başla çalışıp en azından bir ikisini gerçekleştirmem lazım :) Herkes için öyle aslında ama alışmışız rahata bir yerde. Aman çok zor diyip bırakıyoruz. Bırakmayıp denesek belki verdiği heyecan ve mutluluk bizi daha da motive edecek. Bu yüzden bir yerden başlamak gerek. Teşekkürler destek için ;)
      Sevgiler.

      Sil
  2. o istediğin herşeye gönülden amin diyorum çünkü seni çok iyi anlıyorum bu ara diyorum ki bol bol neden istanbulda yaşıyorum ki acaba semtimden dışarı çıkmıyorum gerekmedikçe karşıya geçmiyorum,evet istanbul güzel de ben semtimde yaşıyorum küçük bir yerde yaşasam daha mı mutlu olurum acaba, tavsiyem ucuz biletlere bakman kampanyalı kardeşim bosna hersek ile başladı gezmeye :) şimdi adanaya almış bilet günü birlik ve çok komik rakama kebap yiyip geleceklermiş arkadaşları ile:) yani demem şu ki hazır bekarken bol bol gez evlenince daha da zor olacak inan...
    Yemeğine bayıldım ve bunu kesinlikle not aldım yapmak için meksika mutfağını çok severim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Aylin. Bilet kovalamam lazım kesinlikle :) Kardeşin çok iyi yapmış, bir yerden mutlaka başlamak gerekiyor. Zaman geçtikçe imkanlar da daralıyor, daha çok kısıtlanıyor insan. Ben de hep ev iş- iş ev arası gidip gelmekten sıkıldım. Bir gördüğüm alışveriş merkezleri oluyor. Sıktı artık. O kadar güzellik varken neden paramı onlara yatırayım değil mi? Beklerim biraz ama kaliteli zaman geçiririm, en azından güzel anılar yaratırım.
      Meksika mutfağı seviyorsan bu yemek seni çok memnun edecektir. Umarım beğenirsin yine de.
      Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  3. Bizim köyde nohut neyse Meksika için de şu fasulye o galiba. Köyde herşeyden nohut çıkar; çorbaya nohut, pilava nohut, kereviz yemeğine nohut, enginara nohut uzar gider. Ama en çok tuhafıma giden aynı gün beş çeşit de yemek yapılsa beşinin içine de nohut konuyor olması. Neden herşeyde nohut var diye sormayı denemiştim aldığım cevap 'nohutsuz olur mu hiç' olmuştu :) Bu nohut olayı beni biraz bunaltmış olsa gerek :)

    Ukte olmuşluklara gelince mutlaka gençken yaşanmalı ve rafa kaldırılmalı belli bir yaştan sonra aaah ah şunu da yapaydım bunu da göreydim dememeli, çoluğun çocuğun ruhunu sıkmamalı ilerleyen zamanlarda.
    Arkadaş çevremden bildiğim ve gördüğüm artık her yere ucuz ucuz gidilebildiği hele 2 gün 3 gün olunca gayet hesaplı olan kampanyalar var. Arkadaş tayfası geze geze müze kuyruklarında nasıl kaynak yapılır konusunda bile uzmanlaştılar artık o derece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha Hakikaten öyle Meksika'da herşeyden fasulye çıkıyor. Demek sizin oraların fasulyesi de nohut :)) Gerçekten ilginç.
      Doğru söylüyorsun, gençken yaşayıp hevesini almalı insan. Ama şöyle de bakınca, aslında her yaşta, çolukla çocukla, eşle yapılsa daha güzel olmaz mıydı. Bizim şartlarda zor tabi. Ama şöyle diğer, daha gelişmiş ülkelere bakınca imrenmiyor değilim.
      Ah! Olduğu kadar yakalamaya çalışacağız artık :S

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma