17 Şubat 2015 Salı

Annem gelince bizim evde pişenler../ Mantarlı Gözleme

İnstagram'dan ve Facebook'tan paylaştım bu fotoğrafların bazılarını ama ayrıntılı olarak burada da paylaşmak istedim. Annemle babam her sene olduğu gibi bu sene de bizi ziyarete geldiler. Balıkesir'deki ablam ve yeğenlerim de okulların tatile girmesini fırsat bilerek katıldılar bize. Sayılı gün çabuk geçer tabi, geçtiğimiz hafta ortasında kaldık yine ablamla başbaşa.
Daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim, bizim aile bir araya geldiğinde mutlaka özlenen lezzetler pişirtilir anneme. Onun ellerinden bazlamalar, sarmalar, ekmekler, mantılar, baklavalar, gözlemeler yemek ayrı keyif verir. Bu sefer ben de işin içine fazlasıyla girip her aşamayı kaydetmek istedim. Elimde fotoğraf makinem, telefonumla kendim için pratik anları kaydettim.
Her ne kadar dişçi randevum yüzünden mantıya yetişememiş olsam da diğerlerini paylaşacağım sizlerle.

Annem bayramlarda veya bizim ziyarete gideceğimiz zamanlarda baklava yapar mutlaka. Eskiden birlikte yapardık. Daha doğrusu bize ya bezeleri yuvarlatır ya da küçük küçük açtırırdı. Gerisini kendisi yapardı. Bu sefer artık sen de öğren diyerek oturttu beni de dizinin dibine, yamağı oldum :) Laf aramızda ışığı da bende gördü, diğer ablalarım beceremez diye düşündü sanırım :P
Aralarına nişasta serperek üst üste dizdiğimiz, 15 adet tatlı tabağı büyüklüğündeki hamuru merdane ile açarak büyüterek 4 tane yufka hazırladık. Toplamda 60 kat oluyor yani. 3 kata da ceviz serpiliyor ve son yufka da düzgünce serildikten sonra kesme işlemi başlıyor. Önce 4'e, sonra her parça da 2'ye kesiliyor ve başlıyor dilimler oluşturulmaya. Üzerine, her yerine gelecek şekilde eritilmiş kızgın yağ karışımı dökülüyor. Güzelce pişip, kızarıncaya dek tutuluyor fırında. Şerbeti ılıkken yine ılık olan baklavanın üzerine dökülüyor ve iyice çekmesi bekleniyor.
İşte bu kadar :D Nasıl, iyi öğrenmiş miyim? Hamurunun malzemelerini unuttum ama :P O da bir dahaki sefere..
Bir iki gün sonrasında bir hamur da heyecanla beklenen mantarlı ekmekler (gözleme) için yoğurduk.
Onda da ablam yamaklık etti anneme, ama tabii ben göz ucuyla da olsa kapmaya çalıştım püfleri.

Boğaz işi hiç bitmez, günde üç öğün ona çalışır eller diyerek geçiyorum yaprak sarmamıza.
Yaprak sarması kısmı beni biraz aşıyor. Tamam hamur işleri bana göre olabilir ama yaprak sarmak benim pek işime gelmiyor. Bir tencereyi doldurabileceğimi hiç sanmıyorum. Sabır işi ve biraz da rahat bir yer edinmek gerekiyor, kolayca, sorunsuz sarabilmek için. Ben bir süre oturduktan sonra sırtım ağrıyor, canım sıkılıyor, ayaklarım uyuşuyor, bayılacak gibi oluyorum. O yüzden pek uzun süre oturmam sarmanın başına. Ama yemesini çok severim :)) Bayılırım yeni pişmiş sarmaya. Ve bizim usul olanına tabii ki. Annem bol salçalı, bol soğanlı ve bol otlu yapar sarmayı. Nane, dereotu ve maydanoz olmazsa olmaz. Ne çok sıkı sarılmış, ne de çok gevşek olacak. Sevmeyiz salçasız sarmayı, ak benizli diye nitelendiririz. Hele soğanı azsa ayyyy hiç beğenmeyiz :) Sarma kriterlerimiz çoktur. En güzelini annem ve ablam yapar bize göre. Tabi zeytinyağlı ve etli çeşitleri de var ama bizim asıl usul böyledir. Gerçi fotoğraflardaki haline tekrar salça ekledik, az geldi gözümüze.
Biz her türlü dolmayı, sarmayı bu içle hazırlarız. Bazen kıyma ekleyip etli yaparız, özellikle kuru dolmalarda bu iç nefis oluyor. Zeytinyağlı sarma ve dolma içlerimiz farklıdır tabii ki.
Ve sarmaya asla dolma demeyiz^^

İşte böyle. Sarmanın son hali yok ama ileride bir çılgınlık edip kendim yaparsam veya en kolayı ablam tekrar yaptığında yumulmadan önce aklıma gelirse çeker koyarım bir son hali fotoğrafı :)

Ve bugünün tarifi mantarlı gözlemeler.. Mantarlı ekmekler bizim deyimimizle.
Mantarlı Gözleme
Malzemeler
Hamuru için
3 su brd. un
Yeteri kadar ılık su
Tuz
Mantarlı İç için
Yabani veya kültür mantarı
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber

Yapılışı
  • Öncelikle hamur için unu geniş ve derin bir kaba alın, biraz tuz ekleyin ve yavaş yavaş su ekleyerek, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur olana dek yoğurun. Üzerini bir bezle kapatın ve dinlenmeye bırakın.
  • Bu sırada bir tencerede biraz yağla yemeklik doğranmış soğanları kavurun. Salçasını ekleyip kavurun.
  • Mantarları doğrayın, bıçakla tekrar üzerlerinden geçip küçültün (biz annemin toplayıp, şişelediği mantarlardan kullandık) tencereye ekleyin. Tuzunu baharatlarını ekleyin ve suyunu salıp çekene dek pişirin. (önceden pişmiş, salamura olmuş, haşlanıp buzluğa kaldırılmış mantar kullanacaksanız suyunu iyice süzüp kullanın ve biraz kavurup ocaktan alın)
  • Hamuru cevizden büyük bezelere kesin, her bir bezeyi unlu zeminde açın. Yarısına iç malzemeden yayıp hamuru kapatın. Ocakta ısınmış yapışmaz tavada iki tarafını da pişirin. Dilerseniz pişen taraflara tereyağ/ margarin veya zeytinyağı sürüp, kağıt peçete serilmiş bir tepsiye dizin ve üzerlerini bir örtüyle kapatın.
Afiyet olsun!

18 yorum:

  1. Off off nefis !! Anne eli değmiş bir kere, sevgiyle yapılmış. Mübarek ellerinden öperim anneciğinizin.

    YanıtlaSil
  2. Anneciginin ellerine saglik, sizlerede afiyetler olsun. Ileri ki zamanlarda da siz cocuklarinizin evine gider bu lezzetlerden yaparsiniz artik, eeee hayat tekerrürden ibarettir:)))) Sevgiyle ve dostca kalin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah belki de :) Hiç öyle düşünmemiştim. Torun torba toplarım etrafa ayyy düşününce içim bi tuhaf oldu :D
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  3. Anne eli ile yapilmis hersey harikadir. Anneciginizin ellerine saglik, mantarli gozlemeyi mutlaka deneyecegim. Yagsiz olmasi harika...

    Sevgiler,

    Asuman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Yapanın eline sağlık yiyene de afiyet olsun. Bu saatte hepsinden çekti canım :)) olsa yerim. Evet vallahi yerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla baktıkça benim de tekrar yiyesim geliyor :))
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  5. merhaba canım bloğunu keşfettim bende bloğuma bekliyorum ve seni bloğumdaki 8 Mart hanımeli hediyeleşme etkinliğine davet ediyorum katılırsan çok sevinirim :D sevgilerle

    YanıtlaSil
  6. Harika görüntüler, ellerinize kollarınıza sağlık.
    Bir zamanlar 'aman ha kusur kalmayayım' hevesiyle anadan babadan görmediğim bilmediğim ne varsa denediğim vakitlerde baklava da açmışlığım olmuştur. Sanırım onikinci katta pes etmiştim :) Hayli ince bir baklavaydı. Hele o baklava dilimlerini kesmek için kağıt üzerinde ön denemeler yaptığımı hatırlıyorum.
    Sarmaya gelince her bayram arifesi 'yaptığın banaysa öğrendiğin kendine' diyen anne sesi eşliğinde kolları sıvardım :) Elimde tahta kaşık ha babam soğan kavurduğum çok olmuştur tabi sarma sarma kısmına da iştiraklerim kaçınılmazdı durum böyle olunca bayramları ortopedik şikayetlerle geçirirdim :)
    Bizim de sarma içi konusunda katı prensiplerimiz vardır o yüzden çok iyi anlıyorum sizi. Etsiz yaptığımızda çam fıstığı ve kuş üzümünü de illaki kullanırız. Sarma içi altında pirinç pilavı uygulamasına da pek karşıyızdır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Ahhh hepsi de ne kadar zor ama ne kadar da kıymetli değil mi? Öğrenmek için hevesli olmak gerekiyor.
      Birgün ben de tek başıma açabilir miyim bilmiyorum ama umarım ben de pes etmem :) Uzun işe gelemiyorum.
      Sarma içi konusu çok hassas aynen :) Biz de sevmeyiz bembeyaz ve malzemesi az, sırf pirinçli içi^^ Bizimki bol otlu oluyor. Zeytinyağlıyı fıstık ve üzümlü yaparız. Ahh bir ara yapmak lazım. Teşekkürler tekrar. Sevgiler.

      Sil
  7. İnanılmaz bir post olmuş. Annenin ellerine sağlık tabii senin de. Hele o baklavanın görüntüsü inanılır gibi değil. Her biri ayrı post olurdu aslında niye öyle yapmadın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler İlhan Bey. Şimdilik sadece fotoğrafladım, her biri için ayrıca tarif veremeyeceğim için. Malzemeleri felan not etmemiştim. Böyle tek postta toparladım. Bir dahaki sefere inşallah tarifleriyle birlikte paylaşırım.

      Sil
  8. ah anneler ahh, rabbim başımızdan eksik etmesin,Ömürlerini hayırlı etsin inşallah.Maşallah çok becerikli ve hamarat bir annen olduğu tüm resimlerden anlaşılıyor.Ellerine emeklerine sağlık teyzemin.Hepside birbirinden nefis ve lezzetli görünüyor.
    sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Allah onlara uzun ömürler versin. Teşekkür ederim Şule ablacım.
      Beğenmene sevindim. Sevgiler.

      Sil
  9. Denizcim ne yazayım bilemiyorum. Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten, birkaç defa doya doya okudum, biraz içim buruldu çokça da ağzım sulandı diyebilirim. Herşeyden ama herşeyden çok anneciğinin o hamur açan ellerini sevdim. O parmağındaki yüzük anneannemin bir zamanlar hiç çıkartmadığı akik yüzüğünü getirdi aklıma. Ben insanların ellerine bakmayı çok severim, bilmiyorum pek çok şey anlatıyor gibi geliyor bana, bu yüzden dikkat ettim. Ne kadar güzel ne kadar marifetli bir kadın anneciğin, öpüyorum ellerinden. O baklava nasıl da zordur, yapmadım ama öyle derler, şekli de bir harika. Ben sarmayı da çok merak ettim, biz dolma diyoruz heehee ama sarma daha iyi kabul ediyorum ben de. Bizde hepsine dolma deniyor zira, ama gerçekten dolmayla sarma başka şeyler, kesinlikle ayrılmalı:) İçi çok değişik geldi lezzetini de çok merak ettim. Yaprağım yok ama pazıdan sarma yapma fikrim var içiyle ilgili sana bir şeyler sorabilirim yapacağım zaman:)
    ben de annem bana gelsin kalsın, o harika yemeklerinden yapsın çok istiyorum. Uzaklık çok zor. Daha yeni geldim ama şu an senin bu fotoğraflarına bakıp hüngür sümük ağlayabilirim:(
    gözlemeyi not ettim yapmaya çalışacağım. burada sac gibi bir şey aldım ama ocağın üzerine koyduğumda bir is ve koku çıkarttı içime sinmedi sanırım pişirilmesi gerekiyormuş başarırsam onu pişirtmeyi ben de onun üzerinde gözleme yapabilirim .
    Kocaman sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Tuğba, her annenin emeği, çocuklarını büyütürken yaşadıkları ölçülemez elbette. Ama o ellerle yapılanların hikayelerini dinlesen, bir gün annemi ve anılarını yazmayı isterdim. Gerçi babamın anıları daha bir komik ve farklı gelir, o anlatmayı da iyi becerir çünkü.
      Fotoğraflarda eller benim de çok ilgimi çeker. Hemen bir hikaye uydururum. Bazıları için böyle bir yazı ve bu fotoğraflar biraz duygusallaşmalarına sebep olabilir diye düşünmüştüm yazarken açıkçası. Ben de başka arkadaşların anneleriyle yaptıklarına baktığımda annemi özlemiştim, yapacaklarımız hakkında planlar yapmaya koyulmuştum. İyi de gelmişti.
      Sarmaya dolma diyenlerdensiniz ha :D Hahaha Bazı bölgelerde dolma deniyor evet. bu içle denersen eğer pazı da, kara lahana da çok lezzetli oluyor. Gerçi alıştığının dışına çıktığında hoşuna gider mi bilemedim. Ama denersen mutlaka yaz bana fikirlerini.
      Gözlemeyi yapmak çok kolay. Bir yandan hazırlayıp bir yandan pişirmesi daha kolay oluyor. Ben en çok peynir ve soğanı birlikte seviyorum. Ah ah çok yazdım, yazacak daha da bir sürü şeyim var :)
      Teşekkür ederim uzun uzun yazdığın, benimle sohbet ettiğin için.
      Sevgilerimi gönderiyorum ben de.

      Sil
  10. Beni ekmekler aldı götürdü, bir an elimde Hatay'ın biberli ekmekleri varmış da bir iki lokma ısırmışım gibi hissettim :D Annenin ellerine sağlık Deniz.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma