26 Mart 2014 Çarşamba

Karamelize Soğan - Mantar Sosu


Yukarıda görmüş olduğunuz sandviç :))), evet orda sandviç yok çünkü çekmeye fırsatım olmadı maalesef :)) öyleyse aşağıda göreceğiniz sandviç son zamanlarda severek yaptığım ve yediğim mantar-soğan karışımı ile yapıldı.


Daha önce yazılarımı okuyanlar bilir, bende "birşeylere sarma" durumu mevcut. Takarım kafayı, sürekli onu yaparım. Şu sıralar da mantar ve soğanı karamelize ederek kullanmaya sardım. Her bir şeyin üzerine, arasına, yanına, sağına, soluna bu karışımı ekliyorum.  En son da kremalı ıspanaklı makarna üzerine kullandım. Şiddetle tavsiye ettiğim, karamelize edilmiş soğan severlerin bayılacağı bir tarif.

 
Karamelize Soğan- Mantar Soslu Ispanaklı Makarna
Malzemeler
Yarım paket makarna
1 su bardağı krema
1 yemek kaşığı margarin veya zeytinyağı
2 su brd. doğranmış ıspanak
Tuz, karabiber

Karamelize Soğan - Mantar Sosu için
2 adet orta boy soğan
1 paket kültür mantarı
1 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı toz kişniş
Sıvıyağ
1 tutam sarımsak tozu / yoksa küçük bir diş rendelenmiş sarımsak
Tuz

Yapılışı
  • Öncelikle makarnayı haşlayıp istediğiniz kıvamda pişirin. Süzgeçe alıp bekletin.
  • Boşalan makarna tenceresine margarini koyup eritin. Ispanakları ekleyip karıştırın. Çok pişirmeden kremayı ve tuz, karabiber ilave edip karıştırın.
  • Makarnayı tencereye alıp sosla birlikte güzelce karıştırın.
  • Soğanları ay şeklinde doğrayın. Mantarları temizleyip ince ince doğrayın.
  • Bir tavaya sıvıyağ ekleyip soğanları koyun, tozşekeri ekleyip soğanlar sararana dek karıştırarak pişirin.
  • Mantarları da ekleyip karıştırın. Kapağını kapatıp ocağın altını kısıp 2-3 dk arada bir karıştırarak pişirin.
  • Mantarlar suyunu bıraktığında kapağı açın, tuz ve kişnişi, kullanacaksanız sarımsağı ekleyip karıştırın. Ocağın ateşini yükseltin ve arada karıştırarak mantarlar tüm suyunu çekip rengi hafif kızarana dek pişirin.
  • Tabaklara aldığınız makarnanın üzerine mantarlı sostan ekleyip servis edebilirsiniz.

NOT: Aynı mantarlı soğanlı sosu sandviçlerinize, hamburgerlerinize, ya da et yanına garnitür olarak da kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.

21 Mart 2014 Cuma

Fındık Kremalı, Çikolatalı Kalpler

Aramızda fazla kilolarıyla mücadele eden, çoktan mücadeleyi bırakmış olan ya da benim fazla kilom yok, Allah vergisi iyi çalışan bir metabolizmam var diyen kaç kişi var?
Peki hamurişlerini çok seviyorum, yemeden duramıyorum diyenler?
Ahhh keşke yapabilsem de yesem diyenler?
Ya da benim gibi keşke yapamasaydım da yiyemeseydim diyenler :)) İşte bence asıl sorun bu. Yapabildiğim için (kesinlikle övünmüyorum burada) canımın her istediğini (abartmayalım-hemen hemen diyelim) yiyebilmem benim için büyük bir problem. Biliyorum sanki burada hava atıyormuşum gibi görünüyor ama öyle değil cidden. Üşenmediğim zamanlar -ki çok nadirdir konu yemek olunca, canım pizza istediyse gidip yapıyorum, ya da börek, ya da kek, kurabiye, pasta, puding, çeşit çeşit makarna vs. Bunun aslında iştahlı biri için ne kadar büyük bir problem olduğunu anlatabiliyor muyum? Hamurişi düşkünüsünüz ve canınız ne istiyorsa yapabiliyorsunuz. Çok sağlam bir irade gerekiyor böyle insanlara -ve ben kesinlikle sağlam iradeli bir insan değilim. Hele bir de 27 yaşındaysanız ama metabolizmanız 35 yaşındaki birininki gibi çalışıyorsa yandınız demektir.
Tamam belki yaptıklarının tamamını öyle bir oturuşta yiyen biri değilim ama yediği herşey gerçekten löp löp "yanak" olan biriyim :))
İşte bazen keşke mutfakla aram iyi olmasaydı, beceremeseydim yemek işlerini diyorum. Yapmaktan ve yemekten büyük keyif aldığım, çeşitli içlerle hazırladığım rulolardan birini paylaşacağım bugün de.



Fındık Kremalı, Çikolatalı Kalpler
Malzemeler
1 cup ılık süt
1/3 cup eritilmiş tereyağı / margarin
1/2 cup tozşeker
2 çay kaşığı kuru maya
1 yumurta
2,5-3 cup un
Tuz

İçine sürmek için
2 yemek kaşığı fındık kreması veya ezmesi
Damla çikolata
File badem

Üzerine
2 yemek kaşığı labne
2 yemek kaşığı süt
3 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
  • Ilık süt ve mayayı karıştırın ve 5 dk bekletin.
  • 2 cup unu, tozşeker ve bir çimdik tuzu karıştırın. Üzerine yumurtayı, erimiş tereyağını, mayalı sütü ve yumurtayı ekleyin.
  • Mikserin yoğurma ucu ile düşük devirde karıştırmaya başlayın.
  • Tüm malzeme karıştığında un eklemeleri yaparak ellerinizle yoğurmaya başlayın. Yumuşacık ama ele yapışmayan bir hamur elde edene dek un ekleyerek yoğurmaya devam edin.
  • Üzerini bir bezle kapatın ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Süre sonunda hamuru birkaç yumruk darbesiyle söndürün ve toparlayın.
  •  Un serpilmiş düz bir alanda, merdane ile 3mm kalınlığında açın.
  • Önce fındık kremasını sürün hamura. Damla çikolataları ve badem parçalarını da serpiştirin.
  • Hamurun önce bir tarafını orta kısma kadar rulo yapın. Sonra diğer tarafı da rulo yapıp birleştirin. 2,5-3 cm kalınlığında dilimleyin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Her bir dilimin alt orta kısmını parmaklarınızla sıkarak hamura kalp şekli verin. En son elinizle hafifçe üzerlerine bastırarak şeklini düzgünleştirin.
  • 180 derecede, önceden ısınmış fırında pişirin.
  • Üzerinin sosu için tüm malzemeyi bir kasede mikserle çırpın.
  • Pişen ve ılıyan ruloların üzerlerine bir kaşıkla dökerek servis edebilirsiniz.
Ilık yenmesini tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

Görüşmek üzere.

14 Mart 2014 Cuma

Happy Hippo / Vişneli Barlar

Hava soğuk da olsa İstanbul'da, güneş böyle parladığı zamanlar içim kıpır kıpır oluyor. Yaz şarkıları dinleyesim, söyleyesim var çok fena. Mutluyum yani :) Hele bir de kıpır kıpır şarkılar eşliğinde dans etmeye alışınca dans edesi de geliyor insanın.
Son zamanlarda spor yapmaya başladım. Yaklaşık iki aydır geceleri coşuyorum odamda sessiz bir şekilde :) Takıyorum kulaklıkları, açıyorum müziği son ses, sonra saçmalayabildiğim kadar saçmalıyorum :) son bir aydır da spor salonuna gidiyorum. Zumba yapıyorum. Çok eğlenceli, yorucu ama bir o kadar da faydalı, harika bir yöntem bence kilo vermek için. Yalnız ilk zamanlar salonun her tarafı ayna olduğu için kendimi tuhaf hareketler yaparken gördükçe (daha doğrusu yapamazken gördükçe) gülesim geliyor, komik buluyordum. Aynı şeyleri evde yaptığımda profesyonel dansçı gibi hissedip çok güzel göründüğümü felan sanırken, salonda ayna karşısında hoplayıp zıplayan tombul bir hipopotam yavrusu gibi göründüğümü farkedip kendime gelişim gülmeye değerdi. Şimdi aynaları görmezden gelmeye alıştım, rahatladım. Artık hareketli bir şarkı duyduğumda vücudum ister istemez sallanmaya başlıyor :) Tabi hoplayıp zıplamıyorum her yerde, nasıl göründüğümü biliyorum çünkü :P
Hareket ettikçe daha mutlu oluyorum sanırım.
Evet, son zamanlarda bende durum böyle.
Artık bugünün tarifine geçmek istiyorum. Lezzetli, tatlı, soğuk sütle çok yakışan, hoş bir tarifim var.
Vişne reçeli kullanarak yaptığım Vişneli Barlar.. Tart da diyebilir miyiz? Diyebiliriz bence. Orijinal tarifte çilek reçeli kullanılmış. Ben birkaç değişiklik yaptım.


 
 
Vişneli Barlar
Malzemeler
1,5 cup un
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı tereyağı / margarin
2 yemek kaşığı tozşeker
1 yumurta sarısı
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1/2 cup vişne reçeli
1 avuç dondurulmuş vişne (mevsiminde taze de olabilir)
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
 
Yapılışı
  • Margarin, tozşeker ve yumurta sarısını mikserle çırpın.
  • Un, kabartma tozu ve limon kabuklarını ekleyip çatalla karıştırın. Hamuru en son ellerinizle toparlayıp streç filme sarın ve buzdolabında 20 dk dinlendirin.
  • Bu sırada vişne reçeli, vişneler ve nişastayı blenderdan çekin. fırını da 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Buzdolabındaki hamuru çıkarın. 23cm'lik yuvarlak kalıba veya 20*20 kare kalıba yağlı kağıt serin. Hamurun yarısını kalıbın tabanına eşit kalınlıkta yayın ve ısınmış fırında 10 dk pişirin.
  • Hamuru fırından çıkarıp ılımasını bekleyin. Ilıyan hamurun üzerine reçelli karışımı yayın. Kalan hamuru da rendeleyerek veya elinizde ufalayarak reçelin üzerine serpin.
  • Tekrar fırına verip üstteki hamur kızarana dek pişirin.
Hala ılıkken veya soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
 
Afiyet olsun!
 
Görüşmek üzere..
 

10 Mart 2014 Pazartesi

Sebze Köfteleri

Verdiğim bu uzun aranın sebebi arka arkaya iki tatlı tarifi yazmak istememem, yeni tarifler deneyip fotoğraflamam ve bunları internet ortamına aktarmamın zaman almasıydı. Öncelikle bunu açıklayarak mazeretimi bildireyim istedim :)
Yeni tarifler denemek istediğimde gezindiğim Tastespotting ve Pinterest benim için bulunmaz nimetler. Fotoğraflara bakıp bazen, bunu kesinlikle denemeliyim diyorum, bazen de bir fotoğraf bana ilham verebiliyor. Cuma günleri genellikle haftasonu vaktim varken hazırlayabileceğim tarif araştırmaları yapıyorum. Ayrıca fotoğraflara bakmak benim fotoğrafçılığıma da büyük katkı sağlıyor. Nasıl çok kitap okumak kelime ve bilgi hazinemizi güçlendiriyorsa, kesinlikle fotoğraflara bakmak da fotoğrafçılığımıza katkı sağlıyor. Görselliğe önem veren biri olarak ilk önce gözleri şenlendirmeli diye düşünüyorum :)
İşte fotoğraf makinemde bir haftadır Google Plus'a yüklenmeyi bekleyen ve sizlerle paylaşmak için can attığım yeni bir tarif. Pinterest'te dolanırken fotoğrafına vurulduğum ve ben de denemek istiyorum dediğim sebze köfteleri... Tarifi bu siteden uyguladım..




Sebze Köftesi
Malzemeler
2 orta boy patates
1 büyük soğan
1 büyük havuç
1 diş sarımsak
1 cup bezelye (pişmiş)
1 yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pulbiber
2 yemek kaşığı limon suyu
2 çay kaşığı mısır unu
1/4 cup ekmek kırıntısı veya galeta unu
Galeta unu köfteleri kaplamak için
Kızartmak için sıvıyağ

Yoğurt Sosu İçin
3 yemek kaşığı yoğurt
1 küçük diş sarımsak, dövülmüş
1 tatlı kaşığı kuru nane
Pulbiber, tuz

Yapılışı
  • Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı rendeleyip ekleyin ve zeytinyağı koyduğunuz geniş bir tavada pişirin.
  • Patatesleri ve havucu rendeleyin. Önce havucu soğana ekleyip bir iki dk karıştırın. Daha sonra patatesleri de ekleyip arada karıştırarak 5 dk pişirin.
  • Tuz, karabiber, pulbiber ve bezelyeleri ekleyip karıştırın. Bazı bezelyeleri karıştırırken ezin. 2-3 dk daha pişirip ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Tavadaki karışımı geniş bir kaseye alıp üzerine yumurtayı kırın, ekmek kırıntılarını, mısır ununu, limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.
  • Bir tepsiye biraz galeta unu serpin ve hafif yağladığınız ellerinizle, dolu birer kaşık karışımı yuvarlayıp tepsiye dizin.
  • Derin bir tencereye (sütlük de olabilir) köfteleri geçecek kadar sıvıyağ koyup kızdırın.
  • Köfteleri galeta ununda yuvarlayıp kızgın yağda kızartın.
  • Kızaran köfteleri kağıt peçete serilmiş bir tabağa alıp fazla yağını çektirin.
  • Yoğurt sos için tüm malzemeleri karıştırın.
  • İster lavaşa sarıp, ister bazlama arasında, isterseniz sosa batırılacak şekilde servis edebilirsiniz. Her biri çok yakışacaktır bu köftelere.
  • Lavaşa sarmak için önce alta bir kaşık yoğurt sosu yayın, yıkanıp kurutulmuş kıvırcık yapraklarını serip üzerine köfteleri dizin. Sarıp servis edebilirsiniz.

NOT: Tarifi aldığım sitede yumurta kullanılmamıştı. Ben de tarife uymak için kullanmadım yumurta, ama her an dağılacaklarmış gibi yumuşak oldular. Gerçi dağılmadılar da. Biraz daha formda duran köfteler için 1 yumurta eklemesi iyi gelecektir diye düşünüyorum. Yumurtalı denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun!

Görüşmek üzere.
Tasarım:Sawako Kuronuma