18 Ağustos 2014 Pazartesi

Cevizli ve Lorlu Erişte

Sonunda biraz serinledi ortalık. Cumartesi günü neredeyse eriyip koltuğa yapışacaktım. Birkaç felaket sıcak günden sonra öyle iyi geldi ki bu hava, üşümek bile mutlu etti beni. Şu anda da pencereden esen püfür püfür rüzgarla, yeni kestiğim kahküllerimi uçuşturuyorum :) Tabi ben yazının devamını getirene kadar o püfür püfür rüzgar yağmura ve doluya dönüştü. İzlemesi güzel penceredeki damlacıkları..
Haftasonu evde bol boş vaktim varken, neler yapabilirim diye Pinterest'i, Tastespotting'i gezdim ama kafama göre bir şey bulamadım. Dışarı çıkmaya üşendiğimden, markete çıkmamı gerektirecek bütün tarifleri eledim. Sonunda açlığımın da yol göstermesiyle, geçenlerde Hafif Mutfak'ta gördüğüm erişte tarifini hatırladım. Tarifin fotoğrafını ilk gördüğümde yapacağımı biliyordum zaten. Ama evde kaşar peyniri de olmayınca lorla denedim. Ben zaten cevizli erişteyi çok severim. Bir de lor ekleyince harika oldu. En kısa zamanda kaşarlısını da yapacağım.
Annemin kendi yapıp kuruttuğu erişteleri kullandım ben. Ama hazır eriştelerle de güzel olacaktır.




Cevizli ve Lorlu Erişte
Malzemeler
2 kap erişte
1/2 kap ince dövülmüş ceviz / arzuya göre artırılabilir
1/2 kap lor peyniri / arzuya göre artırılabilir
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Su

Yapılışı
  • Bir tencerede yeteri kadar su kaynatın ve 1 çay kaşığı tuz atıp erişteleri ekleyin. Pişene kadar kaynatın ve suyunu süzüp üzerlerine soğuk su tutun.
  • Bu sırada tencerenin dibinde tereyağını eritin, hafif rengi dönünce (tereyağını çok yakmayın, sadece rengi hafif dönsün) erişteleri ekleyin ve karıştırın.
  • Cevizi de ekleyin birkaç defa erişteleri çok ezmeden karıştırın. Servis ederken üzerlerine lor peyniri ekleyin.
Afiyet olsun.

Görüşmek üzere.

8 yorum:

  1. işte en sevdiğim
    annem tazesini keserdi ve biz ona kesme makarna deriz
    namm nam

    YanıtlaSil
  2. Peynir canavarı karşınızda :) Peynirli her türlü tatlıya tuzluya bayılırım. Hele ev eriştesiyle buluşmuşsa o peynir.

    Lor da annenizden mi diye merak ettim şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bayılırım peynire :) Maalesef lor pakette satılan, hazırlardandı.

      Sil
  3. Merhabaaa;
    Erişte pek severim ben. Teyzem pek güzel yapar. Buradaki eriştem bitmişti ben de fettucini buldum erişte gibi yaptım kırmızı ve yeşil biberli falan harika oldu. Pilavla makarna arası bir lezzeti var adına da pikarna dedik:) Eşim şimdi yap yap deyip duruyor. Onu böyle sizin tariften deneyeceğim bir gün cevizli lor'lu. Burada lor yok, bir kere kendim yaptım, sütü kestirerek, birkaç kez de tr'den arkadaşım getirdi ama onla da lor kurabiyesi yaptım. Olsun yine bir ara süt aldırıp lor yapayım en iyisi kendim:)
    Ayrıca tabağa bayıldım çok güzel, çok kibar, nostaljik.
    Çok selamlar sevgiler
    Yeni tarifleri bekliyorum heyecanla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğba. Erişte aslında yapması çok kolay. Ama ben uzun işlere gelemediğim için hiç denemeye bile girişmiyorum :) Fettucini ile yapmak da güzel fikirmiş. Şimdi sen yaptığın pikarnadan :) bahsedince ablamın yaptığı kremalı biberli makarna geldi aklıma. Çok leziz oluyor öyle de dene mutlaka, krema seviyorsanız. Onu da eklemeyi düşünüyorum bir ara ablamla beraber pişirip.
      Loru da hiç denemedim. Limon tuzu gerekiyor sanırım ya da öyle bir şey, almaya üşeniyorum çünkü kalacak gerisi. Oysa evde kendim peynir yapmayı çok istiyorum.
      Dostluğun, sıcakkanlı yorumun sevindirdi beni.
      Sevgiler, selamlar oralara. Görüşmek üzere.

      Sil
  4. Ben de çok seviyorum erişteyiii :)
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma