18 Haziran 2014 Çarşamba

Erik Kompostosu

Yaz geldi, en önemlisi de Ramazan ayı yaklaştı. Şimdi yavaştan hazırlıklar yapılıyordur. İftar sofralarında ferahlatıcı, serin içecekler de yerlerini bulacak. İçecekler çeşitlenecek, kompostolar hazırlanacak. Annem de çok yapardı eskiden. Çeşit çeşit meyvelerle.. En çok da ayva, elma ve şeftali ile hazırlardı. Erik de kompostoya çok yakışan bir meyve. Hafif ekşi ve tatlı erikler çok yakışıyor. Geçen hafta sonu ben de erik kompostosu yaptım. Kırmızı ve sarı renkte, tatlı ama çekirdeğin etrafı acayip ekşi olan eriklerle yaptım :) Kompostom da çok lezzetli ve harika bir renkte oldu.
Ben eriklerin içi çok ekşi olduğu için servis ederken taneleri kullanmadım. Ama tatlı erikle yaparsanız eriklerle birlikte kasede de sunulabilir. Komposto aslında kasede sunulur ve kaşıkla içilir. Ama ben tanesiz hazırladığım için içecek olarak bardakla sunmayı tercih ettim.



 
 
Erik Kompostosu
Malzemeler
Yarım kilo kırmızı erik (yuvarlak, sarı, yeşil ve kırmızı renkli)
1,5 lt. su
1-1,5 su brd. tozşeker (damak zevkine göre)
 
Yapılışı
  • Erikler iyice yıkanır ve sapları ayıklanır.
  • Su dolu tencereye alınıp şekeri ilave edilir.
  • 10-15 dk kaynatılır.
 
  • Tencere ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan içecek önce tel süzgeçten, daha sonra da temiz bir tülbentten geçirilir. Erikler serviste kullanılmayacaksa bir kaşıkla ezilerek daha çok tat vermesi sağlanır.
  • Ağzı kapalı bir sürahiye doldurulup buzdolabında saklanmalıdır.
Afiyet olsun!
 
Görüşmek üzere..
 
 


7 yorum:

  1. ellerine sağlık canım ramazanda ne iyi gider serin serin sağlakla kal..

    YanıtlaSil
  2. aldım takibe, çekilişe beklerim. selamlar

    YanıtlaSil
  3. görüntüsü ile ferahlık veren bu lezzeti hayır diyemem ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır demek çok zor :) Teşekkürler. Sevgiler.

      Sil
  4. ellerine saglik harika olmus :-)

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma