2 Aralık 2013 Pazartesi

Ayva Jölesi / Şekerlemesi

Bu hafta yazacak çok şey bulamıyorum. Aslında konuşacak çok şeyim var ama güzel tarifimi olumsuz düşüncelerle mahvetmek istemedim. Ekranı daha fazla bu şekilde bekletmeyip hemen tarife geçiyorum.

 
 
 
Ayva Jölesi / Şekerlemesi
2 adet ayva
1 çubuk tarçın
3 adet kakule
1 adet karanfil
Çıkacak ayva püresi miktarında tozşeker
 
Yapılışı:
  • Ayvaları güzelce yıkayıp kabuklarıyla birlikte 4'e kesin.
  • Çekirdeklerini çıkarıp bir kenara alın. Çekirdek yuvalarını temizleyip tencereye alın.
  • Baharat tanelerini (kakule tanelerinin kabuklarını açın) ve çekirdekleri de ekleyip ayvaların üzerini geçecek kadar su ile doldurun ve ayvalar yumuşayana dek pişirin. (Ben çok baharat aroması istemediğimden su kaynayınca baharatları çıkardım.)
  • Pişen ayvaları  sudan çıkarıp bir kaba alın ve blender ile püre haline getirin.
  • Püreyi ölçerek tencereye alın. Aynı ölçüde tozşekeri de ekleyip karıştırın.
  • 40- 45 dk arada bir karıştırarak kaynatın. Koyulaşıp rengi değişmeye başladığında artık başından ayrılmayın ve sürekli karıştırarak 15-20 dk daha pişirin.
  • Kaynamaya başlamadan önceki hali.                                    45 dk sonraki hali.
  •  
  • Süre sonunda püre tencerenin dibine yapışmaya başlayacak ve iyice koyulaşacak. Bu aşamada tencereyi ocaktan alın ve püreyi yağlı kağıt serilmiş bir kaba alın. Kabın büyüklüğü ne kadar kalınlıkta bir jöle istediğinize bağlı.
  • İsterseniz bu şekilde soğumaya bırakabilirsiniz. İsterseniz kabı 150 derecedeki fırında 15 dk daha tutarak pişirebilirsiniz. Rengi çok az daha değişecektir. Üzerini çok kurutmadan fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
  • Soğuyan jöleyi kağıttan ayırıp dilimleyebilirsiniz. Dilerseniz tozşekere bulayıp servis edebilirsiniz.
 
 
Afiyet olsun!
 
Görüşmek üzere.
 
 


11 yorum:

  1. resimlerini seviyorum ellerıne sağlık kış günlerine yakışır harika bir şekerleme ,tatlı olmuş sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı niyetine iyi gidiyor :) Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  2. Canın sıkkın gibi geldi. Umarım önemli olmayan geçici bir durumdur Deniz'ciğim...
    Ayva ile olan herşeyi çok severim. Çok lezzetli olmuştur eminim. Ellerine sğlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar biraz öyleyim :) Teşekkür ederim iyi dileğin için. Sevgiler.

      Sil
  3. Çok güzel bir tarif. Teşekkürler!

    YanıtlaSil
  4. Fotoğrafla bayıldımmmm:)
    Ayvayı çok severim ama jöle olarak hiç yememdim ama nefisss görünüyor.
    Can çektiriyorrr:)
    Ellerine sağlık canım:)))

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık Denizcim.Harika olmuş belliki.afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  6. Süper olmuş süper, hemen denemeli...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Bunu mutlaka denemeliyim,ellerine saglik

    YanıtlaSil
  8. Tarifiniz için teşekkürler. Bu gün denedim ve muhteşem oldu. Ben 3 adet ayvadan yaptım. Tarife yarım limon suyu ekledim. Fırın sıcaklığını da 100 derecede 25 dakika olarak ayarladım. Bir de kakule kullanmadım, herkes sevmeyebilir diye. Tekrar teşekkür ederim. Facebook sayfamda paylaştığımda blog adresinizi referans vereceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyip beğenmenize çok sevindim. Değişikliklere açık, damak tadına göre düzenlenebilecek bir tarif. Sizin yaptığınız şekilde de harika olmuştur.
      Uğrayacağım mutlaka sayfanıza.
      Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma