17 Mayıs 2013 Cuma

Fırında Baharatlı Patates

Benim bir huyum vardır, birşeyi çok sevdiysem sürekli onu yaparım, giysiyse sürekli giymek isterim, şarkıysa günde 6-7 defa dinler ve bir süre sonra baygınlık verir. Yiyeceklerde de böyle bu durum. Yani bir dadanma mevzu var :)) Bir ara ton balıklı ve kuskuslu salatalara, sonra brokolili pişmiş salatalara dadandım. Sonra sebze bulyonları her şeyde kullanmaya başladım, salata soslarına kattım, patateslere kattım, yemeklere kattım, hala da katıyorum. Henüz bıkkınlık vermedi.
İşte şu ara da fırında kızarmış patateslere dadandım :)) Bazen geniş dilimler kesip içi yumuşacık kalacak şekilde, bazen de ince çıtır patatesler pişiriyorum. Tabi ki bol baharatlı, ne bulursam kattığım bir patates oluyor.
Geçen haftasonu yaptığım patatesleri paylaşmak istedim bugün de. İster etin yanına, ister sandviçin, hamburgerin yanına, ister tek başına yanında buz gibi içecekle beraber soslara batıra batıra yiyin. Her şekilde harika bir aperatif oluyor.
Aslında benim başrol oyuncum sebze ve mantar bulyonlar. Bir ara A101 marketlerde satılıyorlardı, Kent marka. Ben de stoklamıştım eve. İşte onları her şeye katar oldum. Ama siz Tuzot ya da başka çeşniler de kullanabilirsiniz. Tuzot'un domates çeşnisini de denemeyi düşünüyorum şu sıra.


Aslında benim bu çeşnili patates sevdam taaa yıllar öncesine, Tosya'da yaşadığımız zamanlara dayanıyor. O zamanlar Almanya'da yaşayan teyzem her tatile geldiğinde bize büyük, genişçe plastik kavanozlarda kırmızı ve sarı olmak üzere iki çeşit toz getirirdi. İşte o zamanlar annem patates kızartmalarına ondan katardı. Özellikle kırmızı olanından. Güzelce harmanlar öyle pişirirdi ve çok lezzetli olurlardı. Bayılırdım o patatesleri yemeye.
Şimdikiler onların yerini tutmuyor tabi ama ben de kendimce böyle soslar uydurarak pişiriyorum. Yine lezzetli oluyorlar tabi.


Patatesleri, ince kabuklularsa kabuklarıyla beraber güzelce yıkayıp dilimliyorum, çok az kırmızı toz biber, çok az karabiber katıyorum ve çeyrek kadar sebze ve mantar bulyonlardan ufalıyorum içine. Azıcık da zeytinyağı ve biberiye katıp güzelce karıştırıyorum. Fırın tepsisine güzelce yayıp pişiriyorum. Bazen dolgun olsunlar diye kalın dilimliyorum bazen çıtır olsunlar diye ince. Her halükarda bayıla bayıla yiyorum.



Tabi çok kızartırsanız sosun kağıtta kalan kısımları böyle yanabiliyor :))

Tavsiye ederim. Kurtarıcı olabiliyor bazen bu patatesler.

Haftasonu için güzel planlar yapılmıştır, umarım harika bir haftasonu geçirirsiniz.

Görüşmek üzere.

4 yorum:

  1. Bide galeta unu yada misir unu katip deneyin derim...cok leziz oluyor..aklima dustu yarin yapiyim cocuklara)

    YanıtlaSil
  2. çok hafif bende hep bu şekil yaparım ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Hemen şimdi kalkıyorum yapmak üzere :)
    Çok severim, kalın kalın dilimlerim, en en kızarmışı kabuk tutmuşu benim için makbuldür.
    Bir de o kırmızı tozları ben de biliyorum, tavuk baharatı demişlerdi sanırım bize. Almanca sözlükten içindekileri tercüme ettirmişti annemler bana, alıp karıştırmak için :)
    Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Hiç denemedim Deniz'ciğim. Deneyeceğim. Sonuçta yağda kızarmadığı için tercih ederim. Etlerin yanına gerçekten çok iyi gider.
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma