5 Nisan 2013 Cuma

Kuru Elma Çayı

Biliyorum bu tür çaylar aslında kışın daha çok tüketiliyor, buna göre geç kalmış durumdayım bu elma çayını yayınlamakta. Gelecek kışa bırakacaktım ama şöyle düşündüm, elma çayının öyle çok özelliği var ki, tam da yazın güzel giysilere sığabilmek için hafif şeyler yemeye çalışıyorken asıl şimdi zamanı dedim.
Elma her haliyle oldukça faydalı bir meyve olduğu için forma girmek istediğimizde belki de en çok tükettiğimiz yiyeceklerden biri. Tok tutuyor ve şeker oranını ayarladığı için ani acıkmaları da önlüyor. Tatlı bir meyve olduğu için, tatlı krizlerinde tüketildiğinde tatlı isteğini azaltıyor. İçerdiği liflerin bağırsaktaki etkisini de unutmamak lazım :))
Aslında elmanın sağlık açısından bir sürü faydası var. Ben yalnızca ilgi alanımızdan bahsettim :)
Diyetlerin vazgeçilmezlerinden biri de bitki çayları biliyoruz ki. Aslında elmayı tüketmenin en pratik yolu yıkayıp kütür kütür yemek tabi :) Ama insan bazen akşam otururken ya da gündüz işyerinde elinin altında bir içecek olsun isteyebiliyor. Böyle durumlarda tüketilebilecek çok güzel ve lezzetli bir tarifim var.
Yazın annemin kuruttuğu elmalardan yaptığım çayları bu kış çok içtim. Bazen tarçınla, bazen ıhlamurla, bazen limon kabuklarıyla beraber pişirerek, bazen de sıcak çayıma yeşil çay yaprakları atarak..



Kuru Elma Çayı (2 fincan)
Malzemeler
Bir avuç elma kurusu
2 su brd. su
1 çubuk tarçın, 4-5 tane kabuklu kakule

Yapılışı: Elma kabukları hafifçe suyun altına tutularak yıkanır.
Küçük bir tencereye 2 su brd. su ile birlikte konularak kaynatılır.
Kaynadıktan sonra içine 1 çubuk tarçın ilave edilir ve 2-3 dk daha elmalar çatalla hafif ezilerek pişirilir. (Ben tarçın aroması çok yoğun olmaması için tarçını kaynatmayıp fincanıma almayı tercih ettim)
Çayı ocaktan indirdikten sonra kabuklu kakule tohumları bir havanda ezilip çaya eklenir. 5 dk bekledikten sonra tarçın çubuğu içinden alınır ve çay süzülerek fincanlara konur. İstenirse 1 çay kaşığı bal ilave edilerek içilebilir.


Ben kuru elma kullandım bu çayda ama iyi yıkanmış bir elmayı, kabuklarıyla beraber 4'e keserek de kullanabilirsiniz.

Afiyet, şifa olması dileğiyle,

Sevgiler.

20 yorum:

  1. Çok güzel bir tarif, bitki çayları yaz kış her daim güzel oluyor bence. Yazın da demleyip, soğutup soğuk çay olarak içilebilir belki. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğuk da denemeli, hoş olabilir :)

      Sil
  2. Deniz'cim misler gibi kokusu burnuma geldi ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzeller. Kurutulmuş elmayı ilk defa görüyorum ya da gördüysem de farkında değilim. Peki asarak mı kurutuluyor, sererek mi Deniz?
    Yazın domates kurutmuştum, bir de elma deneyesim geldi :)
    Çok sevdim, beğendim, olsa valla içerdim :)
    Ellerin dert görmeye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları ipe dizip asarak kurutmuş annem, ama bildiğim kadarıyla güneş altında sererek de kurutuluyorlar.
      Hoş bir tadı oluyor. Kuru meyve olarak da yiyoruz biz bunu.

      Sil
  4. aa ben hala ıhlamur , adaçayı vb.
    içiyorum. kuru elmayla nasıl olur
    acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ihlamura katarak ben de içiyorum. Hoş oluyor. Elmayı biraz ezmek gerekiyor ama, aromasının çıkması için. Zaten hafif bir kokusu oluyor.

      Sil
  5. Aynen canım yazdığın gibi elmayı yaş olarak tarçın ile kullanıyorum.Öyle de çok lezzetli oluyor.Sevgilerle...

    www.ayseguldonmezesgin.blogspot.com

    www.ayseguldonmez.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaş olarak da güzel oluyor. Baharat gerekiyor ama elma çayında hep, hafif bir kokusu var sadeyken.

      Sil
  6. Bitki çaylarının hiç zamanımı olur, iyi ki yayınlamışsınız.. Ben hep elma kabuğundan yaparım ama kuru elmaya bende hiç rastlamamıştım. Daha mı lezzetli oluyor çok merak ettim şimdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aktarlarda olur aslında. Ama siz de kurutabilirsiniz yazın, uygun ortamınız varsa. Hem kuru olarak hem de çay olarak güzel oluyor. Elma kompostosu denediniz mi hiç bilmiyorum ama ona benziyor biraz tadı. Kaynatıp soğutulsa yazın komposto gibi de içilebilir.

      Sil
  7. Bizim böyle elmayı kurutma olanağımız yok, kuru satıyorlar ama hiç güvenilir gelmiyor. Ben de dün okuyunca postunu taze elmayla yaptım, içine de çubuk tarçın attım. :)))) Fena olmadı. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef öyle bir olanak yok buralarda. Öyle çok aromalı bir şey olmuyor, ama elma kokusu ve baharat aromasıyla güzel oluyor. Bir de insan illa içecek bir şeyler aradığında asitli içeceklere gidiyor el, en iyisi böyle sağlıklı kuru meyveleri, çayları el altında bulundurmak.

      Sil
  8. Bitki çaylarını bende çok severim canm. İçine mutlaka kabuk tarçın da atıyorum ama kakuleyi hiç denememiştim. Çok iyi bir fikir. Bildiğim kadarıyla, kakule mideye de çok iyi geliyormuş. Hemen deneyeceğim canım. Teşekkür ederiz bu güzel tarif için.
    Sevgiler Deniz'ciğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenirsin umarım Heyyfim. Kakule de çok faydalı bir baharat. Hoş kokusuyla çaya hareket katıyor :) Sevgiler.

      Sil
  9. ohh mis gibi elma çayı kokusu geldi,afiyet şifa olsun ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, elma çayı tarifiniz ilgimi çekti. Bizde kurusunu yapıyoruz bunun, değişik oluyormuş tabi tarif bizimkinden biraz daha farklı ama sizinkini de denemek gerekli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu elma kurusuyla komposto da yapılıyor. Ben çay olarak tüketmeyi tercih ediyorum.

      Sil
  11. Bizde de meyvelerin neredeyse tamamı yazın mümkün olduğunca kurutulur (Elma,armut,kayısı,şeftali,erik,dut....) ve kışın da farklı amaçlarla; atıştırmalık olarak, çayını yapmak üzere, komposto hazırlamak için, pilavlara bile eşlik eder bazen, kuru yemiş niyetine de kullanırız...
    Keyifli oluyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dut, elma, erik biz de yaparız ama şeftali kurusunu hiç duymamıştım, yemedim de tabi. Atıştırmalık olarak ne kadar güzel değil mi bu kuru meyveler? Eskiden ne güzelmiş, çocuklar ceplerine kuru meyve doldurup yerlermiş, şimdi ne idüğü belirsiz şeyler yediriyoruz maalesef. Pilavlara da harika oluyordur eminim. Çok severim iç pilavı. İç pilava çok yakışacaktır bence. Bu güzel bilgiyi de almış oldum sizden :)
      Teşekkürler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma