16 Nisan 2013 Salı

Ispanak Borani

Merhabalar,
Geçen hafta başında birkaç gün için Balıkesir'e gittim. Biraz ani bir gidiş olduğundan buralar biraz boş kaldı. Ama ben boş durmadım tabii :) Ablam ameliyat olduğu için onun ziyaretine ve ona yardımcı olmaya gittim.
Hasta insana yapılacak yemekler pişirmeye gayret ettim çokça. Daha önce hiç denemediğim bir çorbayı ve bir yemeği de deneme fırsatım oldu, Kabak Çorbası ve Ispanak Borani. Kabak çorbasını daha sonra tekrar denersem yayınlamayı düşünüyorum.
Ablamla yemeklerden konuşurken ıspanak boraniden bahsetti bize ve resmen ağzımızın suları aktı. Tabii ki yemiştim önceden ve tahmin edebiliyordum lezzetini. Canımız istemişti bir kere, illa ki yapılacaktı :))
Uzun bir ıspanak arayışından sonra, ertesi gün güzelce yıkadım ıspanakları. Köklerini de başka bir yemek için ayırıp, güzel, körpe yapraklarıyla yaptım yemeği.
Ispanakların yıkanması dışında hiç bir zorluğu, hatta zorluğu demeyim, göründüğü gibi çok da oyalayıcı bir tarafı olmayan, çok lezzetli ve bana göre hafif de bir yemek. Hatta meze..



Manavda ıspanakların bu güzelim, pespembe köklerini görünce çok hoşuma gitmişti. Bir de, İstanbul'da aldıklarıma göre çok daha küçük yaprakları vardı. Memleket farkediyor işte :)


Yapımı işte yukarıda gördüğünüz kadar basit. Aslında farklı yapılış yöntemleri de var bildiğim kadarıyla. Biz ıspanakları kaynar suya atarak ve soğanlı olarak yaptık.

Ispanak Borani
Malzemeler
Yarım kg ıspanak
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
2 su brd. yoğurt  (susuz tarafından)
2 diş sarımsak

Üzerine: 1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pulbiber

Yapılışı:
  • Ispanakları yıkayıp köklerini ve saplarını kesip bir kaba alın. Geniş bir tencerede kaynattığınız suda 6-7 yaprak ıspanağı, 2'şer dakika bekletin ve süzgeçli bir kepçe ile süzgeçe çıkarın.
  • Tüm ıspanaklara aynı işlemi yaptıktan sonra fazla suyunu kaşığın tersi ile bastırarak(hala sıcak olacaklar, elinizle bastırmayın) süzün.
  • Tüm ıspanağı kesme tahtasına alın ve bir bıçakla minik minik olana dek doğrayın.
  • Büyük bir tavaya sıvıyağı ve tereyağını ekleyip üzerine ince kıyılmış soğanı ekleyin. Orta ateşte soğanlar piştiğinde unu da ekleyip, tahta kaşıkla karıştırarak 1-2 dk kavurun unu.
  • Ispanağı da ilave edip 2-3 dk da bu şekliyle karıştırarak pişirip, ocağın altını kapatın ve ılımaya bırakın.
  • Geniş bir kasede 2 diş sarımsağı azıcık tuzla ezin ve 2 su brd. yoğurtla güzelce karıştırın.
  • Ispanağı da ekleyip, tüm ıspanak yoğurtla kaplanana dek karıştırın.
  • Küçük bir cezvede ısıttığınız tereyağını pulbiberle karıştırdıktan sonra boraninin üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!




20 yorum:

  1. ellerine saglik canim :-)

    YanıtlaSil
  2. senden aldım, deneyeceğim :) ama önce perşembe günü sarımsaklı ekmek denenecek Deniz :)
    ablana çoook geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Leyla.
      Sarımsaklı ekmeği ben de düşünüyorum bu hafta sonuna, aklıma getirdin :)

      Sil
  3. ablana çoook geçmiş olsun,insan hasta olsun yanında senin gibi marifetli hasta bakıcısı olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol AssoRTiek, hastalık zor iş valla. İnsanın yanına biri gerekiyor, hele ameliyat durumlarında.

      Sil
  4. ben pek ıspanağı haşlamam, tuz ve şekerle ovarak yumuşatırım.Sizin usulde değişikmiş, elinize sağlık,nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yönteme hiç rastlamamıştım. Genelde soğanla kavuruyolar sanırım.
      Ama onu da denemeli, daha farklı olacaktır.

      Sil
  5. Deniz'cim çok severim beşamel sosla yaparım tavsiye ederim ellerine sağlık,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Derya abla.
      Beşamel sosla da yapılıyor demek. Çeşitleri öğreniyorum iyice :) Bunda da un kavrulduğu için benzer sanırım tadı.

      Sil
  6. of of Denizim.canım,sen seler yapmışın böyle.çok severim.ellerine sağlık.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. Tam ıspanak boranisi, harika görünüyor. O pembe körpecik ıspanak kökleri ayrı bir yemek yapılmaya davetiye çıkarmış gerçekten, keşke her yerde böyle organik taze lezzetler bulunabilse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke, çünkü burada aldığım ıspanaklar gözüme artık kart gelecekler :)

      Sil
  8. Balıkesir nasıldı, ben Balıkesirliyim :))
    ablanıza çok çok geçmiş olsun, acil şifalar...
    borani harika gözüküyor, ellerinize sağlık...ıspanağı çok severim, her şeye de uyum sağladığı fikrindeyim...mutlu günler diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzeldi, güneşliydi, arada yağmur serpiştirdi. Tertemiz hava, daha ne ister insan.
      Teşekkür ederim dilekleriniz için.
      Sevgiler.

      Sil
  9. Canım, bayılırım bu tür yemeklere. Ben aynısını pazı ile yapıyorum çünkü ıspanakları yıkamak çok zor geliyor:))
    Ablan ne kadar sevinmiştir gelmene...
    Ablana da çok çok geçmiş olsun canım. Umarım şu sıralar daha iyidir.
    Ellerine sağlık.
    Öpüyorum canım seni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) İlahi Heyyfim güldürdün beni. Pazıyı yıkamak daha kolay dediğin gibi. Onunla da hoş oluyordur. Merak ettim şimdi.
      Ispanağı yıkamak benim de en hoşlanmadığım şeylerden ama herşeye yakıştığı için değiyor zaman harcamaya.

      Sil
  10. Ablana çok geçmiş olsun, sende ona iyi bakmıştın anlaşılan :) yanında olmanda ilaç gibi gelmiştir, ellerine sağlık, ablana yaptığın çorbaların tariflerinide bekliyoruz,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sema. Bakmaya çalıştım. Neyse ki daha iyi. Çorbanın fotoğraflarını orada çekememiştim. Bir ara tekrar deneyip koyarım inşallah buraya.

      Sil
  11. Ablana çok çok geçmiş olsun Deniz.Boraniyi çok severim.Bizim oralarda çok sık yapılır.Tabak tabak yerim ve hiç doymam sanki:)Ellerine sağlık olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Ispanak boraniye bayılırım. Hatta yanında hiçbirşey olmadan benim için harika bir öğün olabilir. Belki bir parça kızarmış ekmek isteyebilirim ama :)
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma