8 Şubat 2013 Cuma

Fasulye Turşusu Kavurması

Birkaç hafta önce ablama iş arkadaşı turşu getirmiş koca bir kutu. Fasulye ve şeker pancar sapı turşusu. Tabi ben ilk kez gördüm şeker pancar sapının turşusunu. Meğer Sivas'ta çok yapılırmış. Kavurması yapılırmış hatta kıymayla. Biz fasulyelerini kavurduk yedik bir güzel. Diğerlerini de öylece yedik. Lezzetliydi de.
Fasulye turşusu kavurması demişken, ne çok çeşidi varmış. Yumurtalısı, karışık turşu ile yapılanı, biber salçası ile veya domatesle yapılanı vs.. Ama genellikle sadece soğanla kavuranlar çoğunlukta. Ben annemden alıştığım şekilde salçalı ve soğanlı olarak kavurdum. En sevdiğim iki lezzet salça ve soğan :) Ne olsa bunlarla yerim (desem de yalan herşeyi yemem :P)
İşte böyle, o koca kutu bitene kadar kavurduk yedik, kavurduk yedik. Dibini görene kadar :)




NOT: Soğanlar önce yağda hafif kavrulacak.. Unutmuşum yazmayı ;)

Görüşmek üzere.

24 yorum:

  1. BENDE TRABZONLUYUN CANIM...
    BİZDE DE FASULYE TURŞUSU VE KAVURMASI ÇOK YAPILIR...
    ÇOK DA LEZZETLİ OLUR...
    ELLERİNE SAĞLIK...
    GETİREN ARKADAŞININDA ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiiim. O taraflarda da çok yapılıyor evet. Ağzımızın tadını iyi biliyoruz di mi :)

      Sil
  2. Deniz'im, memleket havası gibi koktu:)
    Annem çok sık yapar bize.
    O kadar çok severim ki, hergün olsa yiyebilirim.
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hergün yiyebilirim, öyle lezzetli birşey benim için :)
      Sağol canım, sevgiler.

      Sil
  3. Turşuya bayılırım ama hiç kavurmadim mutlaka deniycem denizcigim. Elinize saglık afiyetler olsun.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turşunun ekşi tadını seviyorsan hoşuna gidecektir. Soğan çok ayrı bir güzellik katıyor.
      Teşekkürler :)

      Sil
  4. Bende bi komşumuzda yumurtalısini yemistim cok sevmiştim.Ama şekerpancari sapı turşusunu hic duymadım.Merak ettim lezzetini.Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurtalısını da yapıyorlar evet.
      Şeker pancarının sapı değilmiş o :) Yanlış anlamışım ben. Pancar sapıymış. Herhalde diğer pancarlardır. Şeker pancarının da dallarından turşu yaparlarmış onu da google'da gördüm şimdi. Bilmediğimiz çok şey varmış yani :)
      Teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.

      Sil
    2. :) himmmm anlaştık ozaman.Bende merak etmiştim.Şeker pancarı dalıda epey ilginç.Gerçekten bilmediğimiz cok ama cok değişik şeyler var yaa.
      Sevgiler

      Sil
  5. Denizciğim,

    Ben de salçalı ve soğanlıyı tercih ederim. O ekmekle de ne güzel olmuştur. Afiyetler olsun.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  6. fasulye kavurması duydum ve yedim ama şekerpancarı sapı turşusu ilk defa duydum gerçekten bir yöreye ait bir turşumu yada heryerde varmı ......ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk kez duymuştum ama şeker pancarının sapı değilmiş o. Normal pancar sapıyla yapılan turşuymuş. Google'da örnekleri var, görüntüsü felan. Ama şeker pancarının da dallarını turşu yaparlamış. Bana ilginç geliyor ama eminim lezzetlidir.
      Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  7. Turşusunuda, kavurmasınıda çok seviyorum ellerine sağlık canım, nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  8. Offff pek te lezzetli olur, biz ince pırasa da katıyoruz ve de pul biber ve de sarmısak :) Burada ki trabzonlular öyle yapıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırasalısını duymamıştım. Değişik bir lezzet katıyordur o da. Denemek lazım.

      Sil
  9. Yumurtalısını da gördüm ama kıymalı ? ı ıhhh. bana göre değil :) Bizde de bolll soğanlısı ve salçalısı yapılır. En çabuk pişirilebilen, çay yanı hazırlığıdır ve bennn bayılırımmmm. Senin fotoğrafların da çok hoş Deniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Leyla. Çabucak hazırlanıyor gerçekten :)

      Sil
  10. Ben geçen sene karışık turşu ile yaptım rezalet oldu. :( Ama fasulye ile dediğin gibi soğan ve salça ile nefis oluyor. Senin fotolar gene harika. 2 diş sarımsak da çok yakışıyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarımsakla da deneyeceğim. Onun tavsiyesini de çok aldım. Teşekkürler :)

      Sil
  11. hayirli pazarlar yavrucum
    bende kisin oldukca sIk yaparim ama karisik tursudan .
    senin yaptigin islemden fazladan yaptigim
    tek sey cok uzun süre kavururum

    severim yani ;) ellerine saglik

    YanıtlaSil
  12. Hayırlı Pazarlar :)
    Karışık turşuyla hiç denemedim, o da güzel görünüyor. Daha uzun kavrulabilir aslında. Ama fasulyenin kıvamında bir farklılık yaratmıyor sanırım. O yüzden fasulyeyle çok kavurmuyorum ben.
    Teşekkürler ablacığım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Deniz çok güzel bir lezzeti yapmışsın, fotoğraflamışsın, ellerine sağlık, bizde sıkça yaparız.:)

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma