11 Ocak 2013 Cuma

Sanal Asalaklar Hakkında/ Emeğime Dokunma!


Bugün biraz sinir bozacak birşeylerden bahsetmek, kızgınlığımı anlatmak istiyorum.
Facebook sayfamda da biraz yakınmıştım ama burada da bahsetmeliyim.
Şöyle bir insan hayal edin şimdi; büyük bir hevesle blog açmış, belki hergün, belki haftada birgün mutfağına girip özene bezene güzel yiyecekler hazırlıyor. Ya da bambaşka el emeği ürünler.. Bazen olmuyor, tutmuyor, sinirleri bozuluyor. Ama yılmayıp devam ediyor denemeye. Başarıyor ve sonuçlarını yine özene bezene fotoğraflamaya çabalıyor. Güzel çıksın diye kış günü sabah bir yarım saat erken kalkıp fotoğraf çekmeye koyuluyor. Onlarca poz çekiyor sırf yaptıklarını daha güzel paylaşabilsin diye aldığı makinasıyla. Bununla da bitmiyor, akşam oturup o fotoğrafları düzenleyip, bir köşesine belki ismini yazmak için uğraşıyor, sadece emek değil, vakit de harcıyor. Belki sevdikleriyle çok daha güzel geçecek anları bunlara ayırıyor. Neden? Çünkü paylaşmak istiyor,
sonuçta insan güzel birşey yapıyorsa, bunu paylaşmak ister, başkaları da görsün, denesin, belki güzel bir ana vesile olurum diyor, hatta takdir edilmeyi bekliyor. İnsanın doğasında vardır bu. Hiçbirimiz boş yere blog açmadık değil mi?
Herneyse, şimdi de şöyle bir insan hayal edelim; birgün biri geliyor. Hooop senden, hooop benden, o emek verip, zaman harcadığımız tarifleri, fotoğrafları iki tık'la kopyalıyor, bir de kendininmiş gibi kullanıyor. Övgülere teşekkürler ediyor, kendisi denemiş gibi yorumlarda bulunuyor. Bir de diyor ki, "çok beğenildi paylaşımlarım, tariflerim, ben de dedim ki bir de site açayım."

Aynısının bir versiyonu da tariflerinizi, fotoğraflarınızı kullanıyor yine sayfasında, ama link felan vermiyor. Üstelik buna birçoğunuz gibi ben de evet kullan demişim. Link veriyorum demesine rağmen paylaşırken, tüm tarifi sayfada paylaşıyor, size yönlendirmesi gerekirken okuyucuları. Yanlış mı düşünüyorum? Ben blogculukta asla karşılıksız paylaşıma inanmıyorum. Ben paylaştığım şey için beğenilsin beğenilmesin, birkaç söz işitmek, fikirleri duymak, en azından ziyaretçilerimi görmek isterim. Sizin üstünüzden geçinip, size hiçbir geri dönüşü olmadan kullanılan herşeye karşıyım.

Şimdi şöyle bir soru gelebilir, senin tariflerin, fotoğrafların mı kullanılan?
Hayır değil. Benim değil ama sizlerin nasıl emekler verdiğinizi bilerek, oralarda emeklerinizin harcanışına içim elvermiyor. Buna öfkem. Sanane de diyebilirsiniz aslında. Belki tamam kullan dediniz ben gibi. Ama bu kişileri uyarabiliriz. Arkadaşım benim fotoğrafımı kullanıyosun bari link verseydin, blogumdan bahsetseydin diye.

Aslında böyle örnekler çok, hangi biriyle baş edelim diyoruz. Sonuçta burası internet, insanlar fotoğraflarınızı bilgisayarlarına indirip güzelce değiştirebilirler de. Önüne geçmek zor. Paylaşım yaparken bunları gözönüne alıyoruz zaten. Ama aynı benim blogum gibi blog açıp, kendininmiş gibi çörekleniyorsa üstüne buna göz yumamam.
Forumlarda, başka sitelerde, bloglarda çok kullanılıyor evet. Biz sadece rastladıklarımızı görüyoruz. Ama bu gördüklerimiz için birşeyler yapmalıyız diye düşünüyorum.

8 yorum:

  1. Dün bir siteye denk geldim adını özellikle vermek istemiyorum, çünkü insanlar ben de dahil sırf merakımızdan bakıyoruz ve okunma sayısını istemeden de olsa arttırıyoruz ve onun reklam gelirini arttırmış oluyoruz.Bahsettiğim site, benim hemen hemen izlediğim, bildiğim bütün blogların yazılarını ve resimlerini aynen, hiç bir değişiklik yapmadan; örneğin işini çaldığı blogun adı bulunan fotoları bile yayınlamış.
    Yoruma da kapalı ki kimse ne yapıyorsun demesin ya da diyemesin.Bakakaldım ve ben de senin gibi düşündüm.Arsız-uğursuz çalıyor ve sahibi hiç bir şey yapamıyor.
    Tek tesellim şu, ne yaparsa yapsın, kimden çalarsa çalsın, kendisi bir fikir ya da ürün üretemediği için gelen bir-iki bakar ve kimse ciddiye almaz, insan,blogger veya yayıncı
    olarak beş kuruş etmez kimsenin gözünde .

    YanıtlaSil
  2. Denizcim maalesef böylesi haksızlıkların önüne geçilemiyor hangi birini takip edeceksin.Bulup uyardığın 3 gün yayınlamıyor,sonra devam insanın kendini bilmesi
    emeğe saygı duyması önemli olan bunu bilen zaten böylesi sahtekarlıklara kalkış
    maz.İnşallah son bulur ama zorrrr...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Tek bir harf bile değiştirmeden, fotoğrafımı dahi kullanarak tarifimin yer aldığı densiz bir site sahibine mail gönderdim ve kaldırmasını istedim. Bana madde madde bir cevap göndermiş, fotoğrafı da tarifi de asla kaldırmayacağını beyan etmiş aynı densiz. Benim de tarifi alıntıladığıma işaret ederek, o da başka bir yerden alıntıladığını söylüyor.

    Dar kafalı, sığ beyinli bu densiz övgüyü asıl hakeden tarif sahibinden, benim izin alma nezaketinde bulunduğumu düşünemez elbette!!!

    Kaldı ki birebir aynısını pişirmiş bile olsam fotoğraf benim ellerimden çıkmadır; o fotoğrafta görünen benim mutfak tezgâhım, benim mutfak havlum yani benim emeğimdir.
    Beni bin pişman eden bu yazışmadan sonra kaynak belirtilerek tariflerimin kullanılmasına izin verdiğim o açıklamayı blogumdan kaldırmalı mıyım diye çok düşündüm ama yine de elim varmadı. Varsın, kullansındı çünkü iyi niyet sahipleri, emeğe saygıyı gözeten, hakkı hukuku bilen insanlar...
    Halen böyle düşünmekle yanlış mı yapıyorum ve ne yapabiliriz hadi söyleyin.

    YanıtlaSil
  4. Demek ki hepimiz muzdaribiz aynı dertten. Ve farkındayız bu blogların. En azından kimlerin böyle birşey yaptığını biliyorsak onları şikayet etmeliyiz. Blogspotun da Facebook'un da var şikayet bölümleri. Bu siteleri birbirimiz içerisinde yayarak topluca şikayet edebiliriz. Tariflerimiz değil ama fotoğraflarımız için bu hakkımız var bence. Denk geldikçe birbirimizle paylaşıp bu siteleri blogspotun şikayet bölümünden birşeyler yapabiliriz diye umuyorum. Hepsini elbette kazıyamayız. Ama en azından birbirimiz ve emeklerimiz için birşeyler yapabiliriz.

    YanıtlaSil
  5. Böyle birşey, bloğumun içeriğinden ötürü başıma gelmedi canım ama gelmiş olsaydı asla sessiz kalamazdım sanırım. Bu başarı olarak gördükleri şeyler nasıl oluyorda tatmin ediyor bu tür insanları anlayamadım.
    Çok haklısın canım.
    Tepki vermek gerekli bencede.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Deniz ne güzel bir konuya değinmişsin canım.Ama yapacak hiç bir şey yok diyorlar bu konuda hatta bunlar dönüp bizi bile suçlarlar nereden senin oluyor fotoğrafların tariflerin diye.Ama bildiğim bunlar emek hırsızları elbet bir gün cezalarını çekerler.Ne kadar insanın içini acıtıyor bu tür haksızlıklar .Ben de hep tariflerimin fotoğraflarını başka sitelerde görünce öyle çok üzülüyorum ki Rabbim ıslah etsin bu tür art niyetli saygısızları.Canımm sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. agzina yüregine kalemine saglik denizim
    benimde basima geldi yayinladigim gün sayfasinda yayinlanmis tariflerim
    seninle ayni duygulari yasadim.ve cok üzüldüm
    kisi önemli degil o kendini biliyor .
    kul hakkidir bu
    birlik olmaliyz yavrum
    nerede birlik orada dirlik der atalar .duyarliligin icin tesekkürlerimi sunuyorum

    muhabbetle

    YanıtlaSil
  8. merhaba.bende yeni blog oluşturmuş biri olarak bu söylediklerinize destek veriyorum ve dikkat etmeye çalışıyorum.sizinde emeğinize sağlık bloğunuzu çok beğendim.paylaşımlarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma