4 Ekim 2012 Perşembe

Fotoğraf Sorunsalı / Domatesli, Biberli Açma

26'sına kadar yokum dedim de olmuyormuş :S Verdiğim kararlara pek uyamama sorunum var sanırım :D Yaptıklarımı yayınlamadan içim rahat etmiyor zaten :) İlla paylaşayım istiyorum.

Ara vermemin sebebi blogumda kullandığım fotoğraflardı. Google Plus hesabı açtıktan sonra fotoğraf kısmını arşiv olarak kullanmaya başlamıştım. Fotoğraflarımı oraya yükleyip, düzenleyip direkt yazılarımda kullanıyordum. Ancak bir süre sonra fotoğraf kısmı 300 lü sayılara çıkınca rahatsız olup bazılarını sileyim dedim, ama sildiğim fotoğrafın blogdan da gittiğini farkettim. Oradan yüklemek her ne kadar kolay olsa da artık öyle yapmamaya karar verdim ben de. Ama böylece de kendime yeni iş çıkarmış oldum.
Öncelikle eski yazılardaki fotoğrafları kaldırıp Plus'tan pcye kaydettiğim yeni fotoğrafla değiştirmem gerekiyordu. Böylece pcden silsem de yayınımda değişiklik olmayacaktı. Keşke bunu önceden yapsaydım tabi. Plus olmadan önce de öyle yapıyordum zaten. Ama kolaya kaçmak iyi gelmişti :) Hem harici diskimde hem de orada arşivim olsun diye düşünmüştüm.
Fakat düşündüğüm kadar kolay bir iş değilmiş tabi. Bir kere çok sıkıcı. Çok oyalayıcı..
Neyse.. Kısa sürede değil de uzun süreye yaymaya, zaman içinde halletmeye karar verdim ben de.

Tarifime gelince..
Çok sevdiğim, pastanelerde gördüğümde dayanamadığım bir açma var benim. Üstünde domates, biber oluyor. Belki kaşar peyniri de oluyor. İşte geçen hafta canım ondan çekti. Haftasonuna yapmalıyım diyip, kendimi hazırını almaktan alıkoydum. Pazar sabahı erkenden kalkıp güzelce hamur mayaladım. Kabardı, şişti.. Hemencecik pişirdim ve kahvaltıya çağırıldığım erkek arkadaşımın evine götürdüm. Beğenildi sanırım. E. hemen aşırdı çünkü büyük kısmını :))

Aslında amacım sosis kullanmamaktı ama, evde kalan tek sosisi de bitirmek için bir kısmına sosis ekledim.


 

Domatesli Biberli Açma
Malzemeler
1 çay brd. kaynar su
1 çay brd. soğuk süt
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı tozşeker
Tuz
2/3 çay brd. sıvıyağ
Un
Üzerine, 2 adet domates, 2 adet çarliston biber, beyaz peynir
Hamura sürmek için yumurta sarısı

Yapılışı:
  • Su ve sütü bir kaseye koyun. Tozşekeri ekleyip eritin. Mayanızı da üzerine serpin.
  • Hamuru yoğuracağınız kaba 2 su brd. kadar un eleyin.
  • Tuz ekleyip karıştırın.
  • Unun ortasını açıp mayalı karışımı buraya dökün. Sıvıyağı da ekleyip tahta bir kaşıkla güzelce karıştın.
  • Un ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Üzerini temiz bir bezle örtün ve güzelce sarıp yarım saat kadar bekletin.
  • Bu arada domatesleri ve biberleri yıkayıp yarım doğrayın.
  • Mayalanıp kabarmış olan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizde açın. Yağlı kağıt serilmiş  tepsinize dizin.
  • Hamurların ortasını biraz bastırın ki kenarları kabarıp kabarık olsun pişince.
  • Kenarlara yumurta sarısı sürüp, orta kısmına beyaz peynir yayın. 1'er domates ve biber koyun. 
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
  • Sıcak yiyin :)

Afiyet olsun!

8 yorum:

  1. Bunlar çok güzel Denizzz :) İyi ki gelmişsin, ben de deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Dene dene, kahvaltıya çok güzel oluyor.

      Sil
  2. Deniz'cim ben fotoğraflar için flickr kullanıp fotoscape2de düzenliyorum.Poğaçalar
    enfes ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. flickr'ı hiç incelemedim. Belki öyle de kolaydır. Teşekkürler bilgi için.

      Sil
  3. harika görünüyorlar .ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Denizcim sabah sabah gözlerimi alamadım tabaktan :)))
    Bir çay daha demleyip almaya geleceğim :))))
    Çok sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Henüz kahvaltı yapmamış birisi olarak beni bitirdi bu açmalar.
    Uzanıp birkaç tane alıvermek vardı:))
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma