2 Eylül 2012 Pazar

Mantarlı ve Midyeli Karides Güveç ve Pesto Soslu Makarna


Pesto soslu makarna ve midyeli, mantarlı karides güveç..
Hmm nereden başlasam ki?
Yıllar yıllar önce Amerika'dan bir konuğumuz olmuştu. İstanbul'un çoğu yerini onunla ilk kez görmüştük biz de. Günlerce gezdik, dolaştık, ona ünlü yiyeceklerimizi tattırdık. Bir akşam da Kadıköy'de bir restorant-barda ona midye tava, karides güveç ve kalamar keyfini yaşattık. Ben karides güveçi ilk o zaman yemiştim. O zaman da pek severek yememiştim. Kalamar gözdemdi o zamanlar.
Sonraki deneyimlerimde de farkettiğim gibi gerek balık, gerek diğer deniz ürünlerini sulu yemek tarzında sevmiyorum. Kızartma, ızgara gibi seçenekler daha çok hoşuma gidiyor.
Fakat, uzun zamandır yemediğimiz için, birkaç haftadır yapalım yapalım diyorduk. Sonunda dün yapmaya karar verdik. Karidesi ve midyeyi marketten donmuş olarak aldık. Yanına ne yapacağımızı düşünmeyi ise markete bıraktık. Son zamanlarda benim en sevdiğim şey marketlerin, pazarların sebze-meyve bölümü.  Hele paketlenmiş değişik otlara her gittiğimde bakarım :) Minicik mantarları seçmek için epeyce uğraştıktan sonra taptaze, güzelim fesleğenleri de sırf almış olmak için pesto soslu makarna fikrine evet dedik :)





Pesto Soslu Makarna
Malzemeler
Yeterli miktarda,dilediğiniz çeşit makarna
Tuz
Sos için: 
Fesleğen
Dolmalık fıstık
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
1 büyük diş sarımsak
Üzerine mozarella peyniri
Yapılışı:
  • Makarnayı geniş bir tencerede az tuzla haşlayın. 
  • 10-12 yaprak fesleğen yeterli olacaktır. 8-10 tane de dolmalık fıstık.
  • Dolmalık fıstıkları ve fesleğen yapraklarını ve sarımsağı blenderınıza alın. 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber serpip püre haline getirin.
  • 2 yemek kaşığı kadar daha zeytinyağı ekleyip bir çırpıcıyla iyice karıştırın. (Ben yağı az tuttum tencereye karıştırdığım için. Akışkan bir sos için daha fazla yağ gerekir.)
  • Sosunuzu tenceredeki makarnaya ekleyip güzelce karıştırın.
  • Servis edeceğiniz zaman üzerine mozarella veya kaşar peyniri rendeleyebilirsiniz.
Mantarlı ve Midyeli Karides Güveç
Malzemeler (6 Kişilik)
250 gr dondurulmuş karides
Dondurulmuş midye (miktarı damak zevkinize kalmış)
15-20 adet minik kültür mantarı (büyükse doğrayın)
2 adet domates
1 adet sarı California biber
3 adet tatlı sivri biber
1 adet tatlı kırmızı biber
Tuz, Karabiber
2 diş sarımsak doğranmış
Çok az limon suyu
2 yemek kaşığı tereyağ
Fırına vermeden üzerlerine ve kaplara sürmek için tereyağ
Rendelenmiş mozarella veya kaşar peyniri
Yapılışı:
  • Öncelikle karidesleri ve midyelerinizi küçük bir tencereye alıp üzerine kaynamış su dökün. Limon suyu ve tuz döküp 2-3 dk kaynatın.Suyunu süzüp bir kenarda bekletin.
  • Bütün biberleri ve sarımsağı ince ince doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup yemeklik doğrayın.
  • Büyük bir tavada mantarlarla birlikte hepsini 2 yemek kaşığı tereyağında hafif yumuşayana dek karıştırın. (Tamamen pişirmeyin)
  • Ocağın altını kapatıp karides ve midyeleri ekleyin. 
  • Üzerine tuz, karabiber ekleyip hafifçe karıştırın. 
  • Fırın kaplarınızın dibine çok az tereyağı sürün. Malzemeyi ve dibinde biriken suyunu tüm kaplara eşit şekilde dağıtın. Aralarına 1-2 adet cherry domates ekleyebilirsiniz.
  • Üzerlerine minik birer parça tereyağı ekleyip, önceden ısınmış fırında 20-25 dk, 200 derecede pişirin. 
  • Son olarak kapların üzerine mozarella peyniri serpin ve 2-3 dk daha, peynirler eriyene dek fırında tutun.
Afiyet olsun!


2 yorum:

  1. ohhhh nefis . yalnız yanında 2 kupa rakı iciniz demeyi unutmussunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz birayı tercih etmiştik :) ama rakı da olabilirmiş :)

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma