27 Ağustos 2012 Pazartesi

Şeftali ve Bardacık Eriği Soslu Cheesecake

Cheesecake'in yumuşacık kıvamına bayılıyorum. Peynir ve reçeli bir arada seven biri olarak cheesecake de benim için enfes bir tatlı. Evde çok fazla denemesem de bir iki defa yaptım ve sonuçları mükemmel olmasa da beni tatmin etmişti.

Bu denememde ise farklılık yapmak istedim. Dışarıda yediğim ve evde denediklerimde hep bisküvi ve yağ ile yapılan tabanlar olmuştu. Bense bisküvinin sertliğinin verdiği o cıyır cıyır histen hiç hazetmiyorum. Bir önceki çikolatalı kek+cheesecake tarifimi sırf bundan yola çıkarak uygulamıştım. Bu denememde de tabanını kendim hazırladım.
Üzerine de annemden gelen, mis kokulu bardacık erikleri ve şeftali ile yaptığım sosu kullandım.

Bardacık eriği (bizim oralarda albardacuk deniyor :)), Çok hoş kokulu kompostosu yapılan tatlı-ekşi bir erik. Kabuğunun hemen altı ve çekirdeğin kenarında kalan kısımları ekşi, orta kısmı çok tatlı oluyor. Kompostosu yapıldığında kabuğunun verdiği pembe renk muhteşem oluyor. Ben bu sefer kompostosunu değil ama marmelat gibi kaynatıp sulandırarak içeceğini de yaptım. Serin serin, hoş kokulu çok güzel bir içecek oldu yine.

Neyse çok uzatmadan tarife geçelim.


 
 
 
Şeftali ve Bardacık Eriği Soslu Cheesecake
Malzemeler
Taban İçin
1 yumurta sarısı
1 su brd.+ 1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yumuşak margarin
2 yemek kaşığı tozşeker
Bir tutam tuz
Vanilya aroması

Cheesecake İçin
400 gr labne peyniri
300 gr süzme yoğurt
4 yumurta
1 su brd. tozşeker
1 yemek kaşığı nişasta
3-4 damla vanilya aroması

Sos İçin
10-15 adet bardacık eriği (6-7 adet anjelik erik de olabilir)
1 adet orta büyüklükte şeftali
3 yemek kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı nişasta (opsiyonel)

Yapılışı:
  • Öncelikle taban için tüm malzemeleri bir kaba koyun ve tahta kaşıkla veya robotta karıştırarak bir araya getirin.
  • Kelepçeli kalıbınızın tabanını margarin ile hafifçe yağlayın. Üzerine hamurunuzu tabanı kaplayacak şekilde yayın. Çatalla üzerine delikler yapıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. İyice soğuması için bir kenara kaldırın.
  • Cheesecake için yoğurdunuz her ne kadar süzme olsa da, bir tel süzgece temiz bir tülbent serip yoğurdunuzu 15-20 dk kadar süzülmeye bırakın. Aynı işlemi labne peyniri için de uygulayın.
  • Peynir ve yoğurt iyice süzüldükten sonra derin bir kaba alıp krema kıvamına gelene dek mikserle çırpın. Şekeri de ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Yumurtaları teker teker ekleyerek iyice çırpın.
  • Nişasta ve vanilyayı da ekleyip 1-2 dk daha çırpın ve iyice soğumuş olan tabanınızın üzerine dökün.
  • Kalıbınızı su içine oturtarak pişirecekseniz öncelikle dışını alüminyum folyoyla kaplamalısınız. Kelepçeli kalıplarda içeri su girme riski var. Folyo sarma işlemi aynı zamanda cheesecakeinizin kenarlarının çok pişip kızarmasını da engelleyecektir. Ama dilerseniz fırınınızın ızgarasına su dolu minik muffin kalıpları da yerleştirebilirsiniz. Ben bu şekilde yaptım ve minik çizikler dışında çatlaklar oluşmadı. İçi de çok iyi pişti. Ama kenarları ve üstü hafif kızardı.
  • Kalıbınızı su içinde veya etrafında minik su kalıplarıyla birlikte fırına verin. 170 derecede 60 dk pişirin.
  • Fırının kapağını açarak 15-20 dk içeride bekletin. Daha sonra fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda soğutun. En son dinlenme için 8 saat veya gece boyu buzdolabında bekletin.
  • Sos için erikleri yıkayın ve bütün halde küçük bir tencereye alın. Üzerine 1 adet şeftaliyi soyup doğrayın. Tozşekeri ve kullanacaksanız nişastayı da ekleyip karıştırarak kaynatın. 1-2 dk kaynadıktan sonra kaşıkla ezerek temiz bir tülbentten geçirin. Çekirdekli, posalı kısmı çöpe atın.
  • Servis etmeden önce dilimlerin üzerine 2'şer yemek kaşığı dökerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!

14 yorum:

  1. Cheesecake ki tanıdığımdan beri sevemedim gitti :))
    ama eşim sever :)))
    hatta en son gittiğim mekanda ayıp olmasın diye kendimi zorlayarak yemiştim :)))

    ama sen yaptıysan güzel olmuştur canım...
    ellerine sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uç tatlar aslında bunlar. Herkes hoşlanmaz. Gerçi bunda süzme yoğurt da olduğu için peynir tadı yoğun olmuyor.
      Teşekkür ederim güzel sözlerin için :)

      Sil
  2. ımmmmmm nefis görünüyor Deniz.Eriklerin tadını merak ettim açıkçası.İsmide çok ilginç.Ellerine sağlık.Bu arada fotoğrafların albenisi süper
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Biter tadını boşver kokusunu duymanı isterdim. Valla buralarda öyle kokan erik bulunur mu bilemedim şimdi.
      Fotoğraflar konusunda da, özenmeyi seviyorum. Kendimce bişeyler yapmaya çalışıyorum işte :) Beğenmene sevindim.

      Sil
  3. cok hos olmus...
    hmm..

    ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  4. muhteşem görünüyorr!!.tam bir yaz pastası olmuş.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Esra. Evet evet! serin serin çok güzel oluyor.

      Sil
  5. denizcim,tatliyla aram cok yok,ama asagidaki mucveri alabilirim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi bakalım, mücver senin olsun :)

      Sil
  6. Deniz, cheesecake'i çok severim ama evde kendim yapamıyorum.
    Mutfakta iyi olmadığım için, hazır alıyorum.
    Ama evde yapılmış olanın yerini tutmuyor tabiki.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstedikten sonra yapabilirsin :) Mutfakta iyi olmak = istekli olmak :))
      Bazı yerlerin cheesecake'i çok güzel oluyor. Neyseki oralar var.

      Sil
  7. Sizin gibi gençlerin böyle şeylerle uğraşması hatta bu konuda blog açmaları ne güzel. Sizin sayfanızı ilgiyle takip ediyorum. Mütevazi görünüyorsunuz ama çok iyi işler çıkarıyorsunuz. Kutlarım sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim İlhan Bey. Çok mutlu oldum güzel sözlerinizle.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma