16 Mart 2012 Cuma

Fırında Patates ve Taze Sarımsaklı İstiridye Mantarı

Bugün izin kullandım ve işe gitmedim. Ne zamandır ihtiyacım vardı böyle bir güne ve özellikle Cuma'ya denk getirdim. Cuma Pazarı'na gidip biraz dolaşır, belki birşeyler alırız diye düşünüyodum. Öğlen hava güneşliyken gittik pazara. Hiçbir yeri gözümden kaçırmamak için dört açtım gözlerimi :) fıldır fıldır sürekli bir taraflara bakındım. Ancak ne istediğimi bile bilmeden gittiğim için sadece sebze alışverişi yaparak döndük. Aklımız midemize çalıştı. Bir tezgahta gördüğümüz minik patatesler ve istiridye mantarları iştahımız açtı ve ne yapsak derken menüyü çıkardık bile. Ayrıca aynı tezgahta taze sarımsak da görünce canım nasıl çekti anlatamam. Hemen koştur koştur eve gelip yemeğimizi hazırladık. 
Haşlanıp ezilerek fırınlanmış patates ve taze sarımsakla kavrulmuş istiridye mantarı, fırınlanmış kırmızı biber ve domatesler.






Fırında Patates
Malzemeler (2 kişilik)
8 adet minik patates
Tuz, karabiber
Maydonoz ve taze sarımsak yaprağı
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
Fırında Zeytinyağlı Kırmızı Biber
Malzemeler
4-5 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Taze Sarımsaklı Kavrulmuş İstiridye Mantarı
Malzemeler
İstiridye mantarı
2 yemek kaşığı zaytinyağı
Taze sarımsak
Tuz

Yapılışı: Öncelikle kırmızı biberler yıkanıp kurulanır. Üstlerine bıçakla çizik atılarak açılır. Arasına birkaç damla zeytinyağı eklenip fırına verilir. 200 derecede 10 dk pişirilir. Bu arada patatesler küçük bir tencerede çok dağılmayacak şekilde haşlanır. İlk sıcağını atınca tepsiye dizilir ve üstlerine bir bardakla bastırılarak hafif ezilir. Kırmızı biberler, ikiye kesilmiş domatesler de tepsiye dizilir. Patateslerin üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı dökülür. Doğranmış maydonozlar ve taze sarımsak yaprakları da serpilip 300 derecede patateslerin üzeri hafif kızarana dek pişirilir.
Patatesler fırındayken yıkanıp ayıklanmış mantarlar bir havlu ile kurutulur. Geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı dökülür ve hafif ısınınca mantarlar eklenir. Orta ateşte karıştırılmadan altları kızarana dek pişirilir. Diğer tarafları da çevrilip kızartılır. İnce kıyılmış taze sarımsaklar ve tuz eklenir. Bir iki defa yavaşça karıştırılır. Mantarlar iyice kızarınca ocaktan alınıp servis edilebilir.
Afiyet olsun.

6 yorum:

  1. İstiridye mantarına bayılıyorum. Görünce dayanamadım :) Tereyağında pişiriyorum ben, harika oluyor.

    Nefis görünüyor, o tabak benim öğle yemeğim olsa :)) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Tereyağında da çok güzel oluyodur.
    Teşekkürler ziyaretiniz için.

    YanıtlaSil
  3. İstiridye mantarı doğal aroması ve lezzeti ile dünyada en çok satan mantar arasındadır. İstiridye mantarı tüketimi sizlerin sayesinde ülkemizde çok daha yaygın hale geliyor. paylaşımlarınız ve destekleriniz için çok teşekkür ederiz. www.marmaramantar.com

    YanıtlaSil
  4. merhaba arkdasım acaba hangı cuma pazarına gıttınn ogrenebılır mıyım? ne taraflarda yakınsa alıcam buralarda bulumadım da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu yakasında, e5 üzerindekine gitmiştim. Yer olarak Salı Pazarı diye geçiyorum. Hem salı, hem cuma günü kuruluyor. Ama epey zaman oldu tabi. Hala var mıdır bilemiyorum. Bir de büyük marketlerde Migros, Carrefour, Real gibi, onların paketlenmiş sebze satılan bölümlerinde oluyordu en son gördüğümde. Şu anda bulunur mu bilemiyorum tabi.

      Sil
  5. ben bir türlü yapamadım şu istiridye mantarını sizin tarifinize bağlı kalarak yapmaya çalışacağım

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma