31 Ağustos 2010 Salı

Patatesli Ekmek

Merhaba.
Artık blogum yavaş yavaş yemek blogu olmaya başladı gibi. Gezmeyi tozmayı bıraktım şimdilik. Zaten pek boş vaktim kalmadığı için keçeydi, boncuktu onlarla da uğraşamıyorum. Hatta yeğenimin nerdeyse 2 ay önce oyuncak tavşanı için istediği "çiftçi giysisi" ni bile yarım bıraktım. Herşeyi tamam bi askıları dikilecek halbuki. Ama elim hiç gitmiyor. Çünkü elimde dikiyorum. Henüz bir dikiş makinem olmadığı için. Yapmayı istediğim, kafamda dikiş makinesini bekleyen çok şey var. Ama o biraz daha bekleyecek gibi.
İşte o yüzden kolayıma gelen kurabiyeydi, kekti, poğaçaydı öyle şeyleri yapıp yayınlayabiliyorum.
Bugün de geçen hafta bahsettiğim patatesli ekmekleri göstereceğim. Aslında çok basit yapması ama biraz oyalayıcı olduğu için pek sık yapmıyoruz. Annem eskiden çok yapardı. Patateslisini, kıymalısını, ıspanaklısını.. Hepimiz de severek yerdik. Yanına da buz gibi ayran :) Eh artık o olmadığı zamanlarda ya ben ya da ablam o özlemi gideriyoruz.


Hamurunu ister mayalı ister mayasız hazırlayabilirsiniz. Ben mayalı hamurla yaptım ve tarifi öyle vereceğim.

Patatesli Ekmek
Malzemeler
1+1/2 su brd. ılık su veya süt
1 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 çay brd. sıvıyağ
1 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un
Tuz
İç İçin:
2 adet orta boy patates
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı domates veya biber salçası
Tuz, karabiber, pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı: Öncelikle patatesleri küçük bir tencerede suyla pişmeye bırakın.
Hamuru hazırlamak için derin bir kaseye  ılık su/süt, sıvıyağ, tozşeker ve mayayı karıştırın.
Aldığı kadar un ve biraz tuz ekleyip iyice yoğurun. Bir bezle üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın.
O sırada bir tavaya sıvıyağ koyup üzerine soğanı yemeklik doğrayın. Soğan pembeleşince salçayı ekleyip biraz karıştırın. Patatesleri de soyup bir çatalla ezdikten sonra tavaya alıp, tuzunu, karabiberini, pulbiberini katıp karıştırın.
Mayalanıp kabaran hamurdan parçalar koparıp oklava ile unlu ve düz bir zeminde açın. Üzerine patatesli içten yayıp teflon tavada yağ koymadan iki tarafı da kızarana kadar pişirin. Dilerseniz en son üzerine margarin veya tereyağı sürüp tavadan öyle alabilirsiniz.

Afiyet olsun.


22 Ağustos 2010 Pazar

Yenilikler..

Herkese yeniden merhaba. Zaman hızla akıp giderken hayatımda bir anda olan ve alışmaya çalıştığım yenilikler var. İlki, bildiğiniz üzere yeni ev. Ona alışmak biraz zor oluyor aslında. Eski evin hemen yanı olduğu için bazen şaşırıp o eve gideceğim sanıyorum :) Diğer yenilik ise kurs hayatı. İngilizce kursuna başladım. Haftasonları akşam saatlerinde gidiyorum ve ona da hala alışamadım. Gerçi o daha çok yeni. Ama yine de iki haftadır hep geç kalıyorum derslere. bugün bir değişiklik yapıp vaktinden önce gitmeyi planlıyorum :)) Umarım bu yazımı fazla düşünmeden, uzatmadan bitirip, yetişirim.
O zaman geçiyorum dünkü marifetlerime. Sabah erkenden kalkıp şirin kurabiyeler yaptım. Öğlen saatlerinde de patatesli ekmek. Şükür ki yaptıklarımın ikisi de yüzümü güldürdü.
İlk olarak kurabiyelerimi göstereyim sizlere şööyle :)


Tarifimi de vereyim hemen.
Malzemeler
50 gr margarin (küp küp doğranmış ve çok yumuşamış)
1/2 çay brd. sıvıyağ
1+ 1/2 su brd. un
1 yumurta
1+ 1/2 çay brd. pudra şekeri
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
Dolgusu için: Herhangi bir marmelat kullanabilirsiniz. Ben 10-15 adet böğürtleni 1 çorba kaşığı mısır nişastası ve 1 çorba kaşığı toz şekerle küçük bir cezvede pişirip kullandım. Siz de vişne, çilek gibi meyvelerle deneyebilirsiniz.
Yapılışı:  Yumurtayı derin bir kapta çırpın. Yumuşamış margarini de ekleyip mikserle margarin parçaları iyice küçülene kadar çırpın. Sıvıyağı ekleyin, karıştırın. Başka bir kasede unu, pudra şekerini, kabartma tozu ve vanilyayı iyice karıştırıp yarısını yumurtalı karışıma ekleyin ve mikserle çırpmaya devam edin. Karışım kremsi bir kıvam alınca kalan unu da ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Hamur çok katı olmayan sıkma torbasında sıkılabilecek bir kıvamda olmalı. Eğer gerekirse bir miktar daha un ekleyebilirsiniz, hamurun şeklini koruması için.Yıldız uç takılı bir sıkma torbasına doldurup yağlı kağıt serili tepsiye aralarında 1,5 cm bırakarak sıkın ve önceden ısıtılmış 180 derecede kabarıp, altları kızarana kızarana dek pişirin. Yukarıda açıklamalı tarif verdiğim böğürtlen marmeladını iki kurabiyenin arasına sürerek yapıştırın.

Afiyet olsun.

İkinci tarifim bambaşka birşey olduğu için bir sonraki yazımda anlatacağım. Görüşmek üzere.

15 Ağustos 2010 Pazar

...

Taşındık. Tam anlamıyla yerleşemedik henüz ama şimdilik ortalık az da olsa derli toplu. On günde çoktan bitirmiş olmalıydık belki işlerimizi ama ablam da ben de çalışıyoruz ve akşamları geldiğimizde yemekten sonra sadece dinlenmeye vaktimiz kalıyor. Ayrıca hava da o kadar bunaltıcı ki hasta gibiyiz. Halsizlikten oturduğumuz yerde kalıyoruz. Bu günlerde herkes de böyle sanırım. Neyseki çok bişey kalmadı yapacak.
İnternetimizle de henüz ilgilenemediğimiz için bu yazıyı ablamlardan yazıyorum. Bir an önce kendimi tekrar evimde hissetmek istiyorum :)) Zira taşınmak ve yeni eve alışmak çok zormuş.
Geçen hafta doğum günümdü. Yeni tarifler denerim diyordum ama fırsatım olmadı. Ama ondan önce hafta içinde çok  güzel bir kek yapmıştım. Bugün onu yayınlayacağım. Erikli kek.




Erikli Kek
Malzemeler
3 yumurta
1,5 su brd. un
50 gr margarin
4 çorba kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
15-20 adet kırmızı erik (benimkiler biraz ekşiydi)
Badem veya kayısı çekirdeği içi
Yapılışı: Öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayın. Kek için derin bir kasede yumurtaları ve şekeri çırpın. Eritilmiş margarini ekleyin ve karıştırın. Ayrı bir kasede un, vanilya ve kabartma tozunu iyice karıştırın. Yumurtalı karışıma azar azar ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Karışımı yağlı kağıt serilmiş bir fırın kabına veya yağlanmış bir tepsiye dökün. Üzerine yıkanmış, çekirdekleri ve sapları ayıklanmış erikleri dizin. Bademlerle süsledikten sonra fırına koyun ve 30-40 dk pişirin. Kek soğuduktan sonra pudra şekeri serpip veya serpmeyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

4 Ağustos 2010 Çarşamba

1 Yeni Haber...

Merhabalar. Bir süre buralarda olmazsam merak etmeyin. Bu akşam taşınıyoruz. Hiç bahsetmedim biliyorum. Paldır küldür oldu biraz. Ev boşalınca kaçırmamak için atladık hemen üstüne. Her ne kadar yan binaya geçiyor olsak da bir süre internetim olmayabilir. Kısa sürmesi için elimden geleni yapacağım. Bu arada belki yeni şeyler denerim. Zaten 7 Ağustos doğum günüm :) Mutlaka yeni bişeyler çıkar yani :)))
Kendinize iyi bakın. En kısa zamanda görüşmek üzere.
Tasarım:Sawako Kuronuma