1 Şubat 2017 Çarşamba

Balkabaklı Kek Üzeri Kestaneli Balkabaklı Cheesecake

Bu tür tarifleri isimlendirmekte oldukça zorlanıyorum. Malzemeye mi, yönteme mi odaklansam şaşırıyorum :)
Kek üzeri cheesecake, orijinal cheesecakelere oranla daha çok tercih ediliyor tarafımdan. Cheesecake tabanında bol yağla birlikte kullanılan bisküvi, cıyır cıyır, çiğnemekten hoşlanmadığım birşey. O tarif edemediğim cıyır cıyırlığı genelde süt ilavesiyle yok ediyorum ama, kek taban her zaman favorim olmuştur ;)
Kek üzeri cheesecake yaparken peynirli karışımın miktarını kekin miktarı ile aynı tutmaya, ya da daha az yapmaya özen gösteriyorum. Daha dengeli bir tatlı oluyor böylece. Dolayısıyla normal cheesecakelere oranla daha ince bir tabaka peynirli kısım oluyor.
Bu tatlıda kestane ve balkabağını bir arada kullandım. Kestane, ceviz-fındık görevini başarıyla gerçekleştirdi. Balkabağı ise; istediğim kış-sonbahar efektini vermekle kalmayıp, keke kadifemsi bir doku kazandırdı.
Balkabaklı Kek Üzeri Kestaneli Balkabaklı Cheesecake
Malzemeler
Balkabaklı Kek İçin
2 yemek kaşığı dolusu balkabağı püresi
3 yumurta
4 yemek kaşığı tozşeker
2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı/margarin
1,5 su brd. un
1 paket kabartma tozu
Tarçın, muskat rendesi, kakule
Cheesecake İçin
200 gr krema peyniri/labne peynir
1 yumurta
2 silme yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tozşeker
10-15 adet haşlanmış kestane içi
3 yemek kaşığı balkabağı püresi


Yapılışı
  • Kek için yumurta, yağ ve şekeri karıştırma kabına alıp iyice çırpın. Balkabağı püresini ilave edip karıştırın. Un, kabartma tozu ve baharatları katın ve karıştırın.
  • Dikdörtgen küçük bir tepsiyi tereyağı ile yağlayın. 1 tatlı kaşığı un koyup tepsiye iyice dağıtın. Unun fazlasını geri dökün. Kek karışımını tepsiye döküp yayın.
  • Karıştırma kabında cheesecake için olan malzemeleri, balkabağı ve kestane hariç iyice çırpın. Kek hamurunun üzerine dökün.
  • Kaşıkla balkabağı püresini ara ara karışımın üzerine serpiştirin. Bir çatalla hafifçe kenarlara yayın. Kestane parçalarını da gelişigüzel yerleştirin. Önceden ısınmış 180 derecedeki fırında, hafif kabarıp üzeri renk değiştirmeye başlayana dek pişirin. Kalıbında soğumaya bırakın. Soğukken kalıbından çıkarın ve düz bir tabağa yerleştirin. Dilimleyerek servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.

1 yorum:

Tasarım:Sawako Kuronuma