19 Ocak 2014 Pazar

Balkabaklı Profiterol

Son yazımda çok yakında görüşürüz demiştim ama işler planladığım gitmedi. Bilgisayarım bana yamuk yaptı ve ben fotoğraflarımı harici diskime alamadan format istedi. Böyle olunca bana da tarifi yeniden yapmak düştü.
Dün hazırladığım ve fotoğraflarını çektiğim tatlım için biraz yoruldum. Yaman bir çelişki aslında yorulmamın sebebi :) Tatlı profiterol olduğu için ve onun hamurunu hazırlamak yorucu olduğu için markette hazır satılan pişmiş hamurlardan almaya, sabah erkenden Kadıköy Nautilus'a gittim. Otobüs minibüs derken yoruldum biraz. Evde yapmaya kalkmış olsaydım da böyle yorulacaktım zaten. Ama en azından hava almış oldum diyip kendimi avutuyorum :)
Hamuru evde hazırlamak istemeyişimin bir diğer nedeni de pişerken ve piştikten sonra oluşan yumurta kokusu. Şu (Choux) hamuru hazırlamayı bu yüzden sevmiyorum.
Bu sene hiç kabak tatlısı yemedim bu yüzden kabaklı birşeyler istiyordu canım. Ama kabakları alınca elim sırf klasik tatlısını yapmaya gitmedi. Düşünüp taşınıp profiterol yapmaya karar verdim. Alışılmışın dışında, hem görüntü hem tat açısından çok güzel bir tatlı çıktı ortaya. Denemenizi tavsiye ederim cidden.





Balkabaklı Profiterol
Malzemeler
30 adet pişmiş profiterol hamuru
2 dilim balkabağı
3 yemek kaşığı un
1 su brd. tozşeker
Çay kaşığının ucuyla tarçın
1 paket krem şanti
1 çay brd. süt

Üzeri için; 20 gr bitter çikolata, 2 yemek kaşığı süt

Yapılışı
  • Öncelikle soyulmuş ve küçük parçalara kesilmiş kabakları suda pişirin. Pişen kabakların suyunu süzüp blender ile püre haline getirin. Tozşekeri, unu ve tarçını ekleyip tekrar blenderdan geçirin ve tencerede birkaç dk karıştırarak pişirin. Soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Bu sırada krem şantiyi sütle çırpıp buzdolabına kaldırın.
  • Profiterol hamurlarını isterseniz tepelerini keserek, isterseniz kremaları içine sıkarak kullanabilirsiniz. Eğer keserek kullanacaksanız hepsini kesin ve hazır bulundurun. Önce kabak püresi, sonra krem şanti sıkarak bütün hamurları doldurun.
  • Benmaride çikolatayı eritin. Sütü ekleyip iyice karıştırın. Hamurların üzerini bu çikolatayla süsleyerek servis edebilirsiniz.
NOT: 
  • Bir önceki denememde hamurların tepesini çikolataya batırmıştım ve çikolata fazla olduğu için kabağı bastırmıştı. Bu sefer üzerlerine çok az sıkarak süsledim ve kabak ve krem şantinin tadı daha çok ortaya çıktı. Bu şekli benim daha çok hoşuma gitti.
  • Krem şanti kabağın yoğun tadını çok iyi dengelediği için bana göre kesinlikle kullanılmalı. 
  • Şu (Choux) hamurunu evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hamur için tariflerine güvendiğim biri olan Cenk'in tarifini burada bulabilirsiniz.




Görüşmek üzere.

Sevgiler.


16 yorum:

  1. resimler çok hoşuma gitti hiç kolay olan bir şey yok aslında hep emek istıyor, sonucunda ortaya boyle güzellıkler çıkıyor hamur hazır da olsa fikir senin ellerıne sağlık canım nefis görüntü var şu an karşımda,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsun, herşey emek istiyor. Teşekkür ederim. Beğenmene çok sevindim.

      Sil
  2. Hazır hamur omasına rağmen ne kadar emek vermişsin. İşte ancak insan bu işi çok severse oluyor bunlar. Yoksa sevmesen otobüs, minübüs katlanamazdın. Ama sonucun mükemmel olduğu da gözüküyor. Her zaman olduğu gibi görüntüler de mükemmel. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh sevdiğin birşeyi yapabilmek emek istiyor gerçekten. Teşekkür ederim uğradığınız için.

      Sil
  3. Sevgili Deniz eline sağlık çok güzel görünüyorlar eminim tadı da görselleri kadar güzeldir.

    YanıtlaSil
  4. Oldukça farklı buldum ama bir o kadar da beğendim. Bi kere fikir güzel zaten, yani balkabağını kullanmak :) Kutlarım :)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Değişiklik oldu :))

      Sil
  5. Hem profiterol hemde balkabağı nefis olmuş ellerine sağlık. Fotoğraflarına yine çok keyifle baktım emeklerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık inanın bunu yapmayı daha önce düşünmüştüm ve fırsat olmamıştı çok güzel olmuşlar sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yenilikleri siz de seviyorsunuz anlaşılan :) Sevgiler.

      Sil
  7. Denizcim merhabalar,
    Bloglar arası dolaşırken sitene rastladım. Balkabaklı tariflerine bayıldım.
    Ben de bakkabağını farklı şekillerde kullanmayı seviyorum. Seni izlemeye alıyorum.
    Ellerine sağlık, sevgiler...Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pırıl. Beğenmene sevindim. Teşekkürler uğradığın için, sevgiler.

      Sil
  8. şahane bir fikir en kısa sürede denemeliyim kabak tatlısınıda çok severim :))
    görüntüde nefis ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Deniz'ciğim, zaten bu tatlıyı çok severim, bir de fotolar o kadar canlı ve güzel ki, olmadı bak şimdi gece gece, bir de açken :))
    Muhteşem görünüyor canım...
    Ellerine sağlık.
    Bu arada Nautilis'e bir aralar çok sık giderdim. Severim orayı, gerçi artık gidemiyorum tabi :))
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma