17 Mayıs 2016 Salı

Cherry Domatesli Tart

Şu son aylarda kafam allak bullak olduğu için ve evde de pek vakit geçiremediğimden mutfağımı biraz boşladığım doğrudur. Hiç bir şeyler pişirmedim değil elbette ama genelde sadece karın doyurmak için pişirdim gibi bir şey. Zaten onları ayrıca yayınlayacağım, diyet yemekleri olarak.
Ancak ilk olarak, geçen haftalardan birinde pişirdiğim, hangisiydi bulamıyorum beynimin içinde^^, domatesli tartımı paylaşmak istiyorum.
Epey uzun bir zamandır aklımdaydı cherry domateslerle bir tart yapmak. Hem görüntüsünden çok hoşlandığım için, hem de tadını seveceğimden emin olduğumdan aklımın bir köşesinde bekliyordu. Hafta sonunda boş kaldığım anlardan birinde yaptım bu tartı.
Hem kendi diyetimden, hem de artık etrafımda yediklerine dikkat etmesi gereken birçok insan olduğundan, hamurlarımda daha çok tam buğday unu kullanıyorum. Yağ kullanılacaksa miktarı azaltıyorum, zeytinyağı veya tereyağ kullanıyorum. Hamurların kıvamını ayarlamak için tereyağı fazla kullanmak yerine, yoğurt ve süt de kullandığım oluyor.
Bu tartta da hamuruma beyaz peynir ilave etmeyi, bol tereyağı yerine biraz yoğurt ve zeytinyağı kullanmayı tercih ettim.

Tam Buğdaylı, Peynirli Domatesli Tart
Malzemeler
1,5 cup tam buğday unu
1/2 cup beyaz un
1 cup beyaz peynir
2/3 çay brd. zeytinyağı
1/2 su brd. sulu yoğurt
Tuz

8-10 adet cherry domates
1 su brd. süt
Yarım paket taze krema
1 yemek kaşığı un
1/2 cup lor peyniri
1 yumurta
2 dal taze sarımsak
Kekik
Karabiber, tuz

Yapılışı
  • Öncelikle domatesleri yıkayın, ikiye kesip sap kısımlarını temizleyin. Bir borcama veya tepsiye zeytinyağı sürün. Domatesleri kesik tarafları yukarı bakacak şekilde dizin ve 200 derecede ısınmış fırında 10-15 dk pişirin. Fırından çıkarıp ters çevirin ve 10 dk da bu şekilde pişirin.
  • Hamur için unları bir kaba alın, tuz ekleyip karıştırın. Üzerine tereyağı alıp çatalla ezerek karıştırın. Beyaz peyniri de ekleyip ufalayarak karıştırın. Yoğurdu ekleyip çatalla tekrar karıştırın. Unlu ve topak topak parçalar olacak. Avucunuzda sıktığınızda birleşen bir yapısı olmalı, olmadıysa az daha yoğurt ekleyebilirsiniz.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dökün hamuru. Ellerinizle sıkarak ve bastırarak şekil verin. İsterseniz tart kalıbında da yapabilirsiniz. (Ben dikdörtgen şekil olsun istediğim ve kalıbım da olmadığı için elle şekillendirdim.) Çatalla her tarafında delikler açın. Önceden ısınmış 180 derecedeki fırında hafifçe kızarana dek pişirin. Soğumaya bırakın.
  • Bu sırada bir kasede krema, yumurta, lor, sarımsak, baharatlar ve unu çatalla çırpın. Süt ekleyip karıştırın.
  • Soğuyan tart tabanının üzerine yavaşça dökün. Taşırmamaya ve akıtmamaya özen gösterin. Kenarlarda çok boşluk kalırsa azıcık daha lor ve süt ekleyebilirsiniz.
  • Üzerine pişen domatesleri de, kesik yüzleri yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Üzerine son olarak kekik serpiştirin ve önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırında 20-30 dk pişirin. (Süreyi kendi fırınınıza ve sütlü kısmın durumuna göre artırıp azaltabilirsiniz. Ben süreye çok dikkat etmemişim bu sefer^^ ) 
  • Sütlü kısım koyulaşınca fırından çıkarabilirsiniz. Ilıdığında tüketmenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.
 

18 yorum:

  1. Ama bu enfes gözüküyor fotoğraflara bayıldım :)) ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, beğenmenize sevindim :)

      Sil
  2. günaydın deniz,
    senin mutfakta yaptıklarına bayılıyorum.çok marifetli,aynı zamanda zevklisin.mutfak sanatının hakkını veriyorsun.eline sağlık.
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın Havva, düşüncelerimiz karşılıklı. Ben de senin için böyle düşünüyorum. Mutfak diğer uğraşlara göre biraz daha sevgi ve özen isteyen bir alan. Sen de bu özeni ve sevgiyi gösterenlerdensin.
      Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, sevgiler ♥

      Sil
  3. Elinize sağlık harika sağlıklı bir tart bu sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Bayıldım ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. yeni izleyicinizim, şuan aç karnına sizi keşfettiğim için çok mutluyum ama daha fazla acıkmadım değil:')
    blogunuzu yiyebilir miyim? ellerinize sağlık.
    bende beklerim:) http://meleksalman.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  6. Hoşgeldiniz öyleyse :)
    Biraz acıktırdığı doğrudur :) Blogumu beğenmenize sevindim.
    Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  7. Özlemişim senin antatım tarzını. Gene çok detaylı ve güzel anlatmışsın. Sağlıklı ürünlere yönelmen güzel ben de artık dikkat etmeye başladım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epeydir görünmüyordunuz, uğradığınız için teşekkürler.
      Diğerlerine nispeten daha sağlıklı olanı tercih ediyorum şu aralar. Her yemeğe uymuyor tabi, ama uyana yapmak lazım.

      Sil
  8. Fotoğraflar çok başarılı, lezzeti görüntüye yansımış resmen... Ellerinize sağlık, sevgiler... https://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) beğenmenize sevindim. Sevgiler ♥

      Sil
  9. Yaz için hoş bir tarif. Görseller güzel. Sevgiler selamlar Begonvilli Ev'den.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, tam yazlık, keyifle yenecek bir tarif oldu.
      Teşekkürler uğradığınız için. Begonvilli Ev'e selamlar, sevgiler ♥

      Sil
  10. El insaf bu nasıl bir güzellik, içerisinde et ürünü de yok tam benlik.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma