11 Şubat 2016 Perşembe

Goji Berry ve Yaban Mersinli, Limonlu Cupcakeler

Bir süredir internet yüzünden çıldırma noktasındayım. Evde de, işyerinde de internetin yavaşlığı, sürekli kopması acayip bezdirdi beni. Evdeki modemi suçluyordum bu durumdan ama sanırım genel bir durum bu. Ttnet'e uyuzum, gıcığım. Ama el mahkum.
Bir süredir bekleyen bir tarifi ve pek bir sevdiğim fotoğraflarımı paylaşacağım.
Bu keke bu aralar kafayı taktım. Birçok şekilde de pişirdim; süt eklemesiyle, su eklemesiyle, erimiş tereyağı veya yumuşamış tereyağı, veya sıvıyağ ile, kek unu veya un ve kabartma tozu ile.. Hepsinde de sonuç tam istediğim gibiydi. Aslında yaptığım tüm o diğer keklerden tek farkı yumurta ve şekeri uzun süre çırpmak.
Bol gözenekli, süngerimsi, yumuşak dokulu, tam sevdiğim gibi kekler.
Bu tarif, ilkinin süngerliğini görüp tekrar yapmak istememle çıktı. Aslında ilkinin limon ilaveli cupcake hali de diyebilirim.
Goji berry'yi çok sevdim ben. Parlak renkli ve lezzetli olması sayesinde neredeyse her keke katar oldum. Asıl amacının sışına çıkardım sanırım bu meyveyi :) Neyse ki kendim çoğunlukla çayını yapıyorum, arada çıtır çıtır yiyorum da. 
Goji Berry ve Yaban Mersinli, Limonlu Cupcakeler
Malzemeler
3 yumurta
3/4 su brd. tozşeker
2 cup sade kek unu
50 gr eritilmiş tereyağı/margarin
1/2 su brd. süt/su karışımı
1 paket vanilin
1/2 çay brd. kuru yaban mersini
1/2 çay brd. kuru goji yemişi
Yarım limon suyu
(1 limonun rendelenmiş kabuğu da çok yakışacaktır, varsa ilave edebilirsiniz)
 
Yapılışı
  1. Tereyağını eritin.
  2. Cupcake kalıplarınızı (benim kalıbım bu) katı tereyağı veya margarin ile yağlayıp her birine un serpiştirin. Kalıpların tamamı una bulanmalı.
  3. Kuru meyveleri yıkayın, peçete ile fazla suyunu alıp kurutun, azıcık un serpiştirip karıştırın.
  4. Fırını 160 derecede ısıtın.
  • Tozşeker ve yumurtaları 8-10 dk boyunca mikserle çırpın. Arada mikseri hafif hafif havaya kaldırarak kabartın karışımı. Karışımın rengi açılacak, krema kıvamı alacak.
  • Yağı ve sütü ilave edip çırpın. Limon suyunu da ekleyip karıştırın.
  • Unu ve vanilini eleyerek ekleyin ve düşük ayarda mikserle veya bir kaşıkla tüm un karışana kadar çırpın.
  • Kalıplara karışımdan yarım yemek kaşığı koyun. Üzerlerine meyvelerden serpiştirin.1 kaşık kadar daha karışımdan koyup yine meyvelerden serpiştirin. Meyveleri bıçağın ucuyla hafifçe karışıma batırın. Kalıbı tezgaha hafifçe birkaç kere vurun ve fırına alın.
  • 15 dk bu ayarda pişirin ve süre sonunda fırını 180 dereceye çıkarın. İyice kabarıp üstleri kızarmaya başlayınca fırından alın. Kalıbında soğuduktan sonra keklerin kenarlarından bir bıçakla geçin ve yavaşça kalıptan çıkarın.
*Fırını önce düşük ısıda, sonra yüksek ısıda kullanmamızın sebebi, hamurun önce düşük ısıda orantılı olarak pişmeye ve kabarmaya başlamasını sağlamak. Daha sonra 180 dereceye çıkararak pişme süresini hızlandırıyoruz. Zaten kabarmaya başlamış olan hamur, düzgünce kabarmaya devam ediyor ve pişme sürecini tamamlıyor.

Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.

12 yorum:

  1. bu cupcake kalıbından almam lazım benim de , ne kadar pratik yıka yıka kullan .. eline sağlık hem görseller hem kekler nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kalıbı seviyorum ben de. Bazen yıkaması bana uğraştırıcı gelse de 12 gözlü olmasını ve şekillerini sevdiğim için sık sık kullanıyorum.
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  2. Enfes görünüyor. Sunum da on numara, beş yıldız.

    YanıtlaSil
  3. İnternet yavaşlığı bizde de var. Ben kotayı doldurduğumuza
    bağlıyordum . film izleyemiyoruz zaten doğru dürüst.
    yine harika işler çıkartmışsın bu arada. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiber internet diye reklam döndürüyorlar ama son zamanlarda doğru dürüst hizmet vermiyorlar. Bu adil kullanım kotası iyi hoş da hiç de adil değil. O kadar para verip güya sınırsız internet kullanıyoruz. Çok doluyum internet konusunda :)
      Beğenmenize sevindim. Teşekkürler ziyaretiniz için.

      Sil
  4. Yaratıcılığına hayranım. Tariflerle bu kadar oynayıp da başarılı olmak çok zor aslında. Ama sen çok severek ve isteyerek ve de azimle yapıyorsun bu da başarıyı getiriyor. Fotograflar zaten süper eline sağlık seni merak ve zevkle takip ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin gibi bir takipçim olduğu için mutluyum İlhan Bey. Güzel sözleriniz beni motive ediyor. Teşekkürler güzel ziyaretiniz için.

      Sil
  5. Ne güzel bir tarif görüntüde nefiss..berry li her tarifi severim :)) ellerine sağlık afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  6. Küçükken severek izlediğim şirinleri hatırladım bunu görünce:)) renkli rwnkli orman meyveli kekcikler:))))))
    Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de pek severek izlerdim :)
      Teşekkürler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma