12 Ağustos 2015 Çarşamba

Pazı Pesto ve Pestolu Pizza

Son zamanlarda bizim evde sık sık pizza pişer oldu. Bir ayda 4 defa tepsi tepsi pizza pişirdim :)
Bir ay önce annem, Tosya'ya giden ablamdan bahçede o sıralar ne olduysa onlardan göndermiş :) Yeşil soğan, taze soğan, pırasa, pazı, kocaman bir kabak, maydanoz :) Seviyorum annemden gelen böyle ekstra şeyleri. Ama malum bizim evde çok sık yemek pişmiyor ve ben de pek bildiğimiz tencere yemeği insanı değilim. O yüzden gelen böyle ekstra sebzeler, benim onları kullanabileceğim tarif bulmamı ve yapmamı beklemek zorunda kalıyorlar. Az kalsın çürütecektim bu pazıları da. O yüzden tamamen pazıya ve kabağa odaklanmış bir şekilde günlerce tarif araştırdım. Aklımda genelde kiş, tart tarifleri olsa da ben oyumu pazı için pestodan, kabak için de hem pestoyu hem kabağı kullanabileceğim pizzadan yana kullandım. Bence akıllıca da oldu. En azından pestoyu birkaç tarifte kullanabilirim. Kabak da aynı şekilde bizim için büyük olduğundan birkaç çeşide girecek gibi :) Hatta bir kısmını doğrayıp dondurucuya koydum bile.
Dondurulmuş sebzeler hakkında çok bilgim yok ama, genelde havucu, biberi, pırasayı, kabağı, Kereviz saplarını ve yapraklarını, ıspanak, ıspanak kökü ve diğer otları temizleyip doğrayıp dondurucuya atıveriyorum. Tavuk çorbasına, sebze çorbalarına, ramenlere hemen çıkarıp bir parça serpiştiriveriyorum. Çok kullanışlı oluyor benim için. Çünkü bizim evde az önce de dediğim gibi sebzeler hemen kullanılıp bitmiyor. Böylece hem çürütmemiş oluyorum hem de kullanacağım zaman kolay oluyor.
Pesto sosu akşamdan hazırladım ve ertesi akşam da pizza için kullandım.  
Gördüğünüz gibi bazı yerleri kararmaya başlamıştı bile.
 Pesto sos için pazıları güzelce yıkayıp sularını süzdürdükten sonra her bir yaprağın kalın damarlarını bıçakla ayıkladım.
Elimle parçalara ayırıp robota koydum. Üzerine zeytinyağı, yarım limonun suyunu, kabuklarını ve biraz tuz ekleyip biraz çektim.
 Sonra, üzerine kavrulmuş ve parçalara ayrılmış birkaç tane bademi ve "çok iyi kavrulmuş" ayçiçeği çekirdeklerini ekleyip tekrar çalıştırdım robotu. İncecik olana dek çektim.
 Böylece pesto sosum hazır oldu. Kapaklı cam kavanozda buzdolabında saklıyorum.
Sos iyice çekildikten sonra ince rendelenmiş parmesan peyniri veya eski kaşar ekleyebilirsiniz. Bende ikisi de yoktu o yüzden kullanmadım. Çekirdek yerine sadece badem de kullanabilirsiniz.
 
Gelelim pizzalara..
Aslında her ikisini de pestolu yapacaktım ama ablam elinde bir kavanozla çıkageldi. Müstakbel eniştem'e^^ gelen acı sostan getirmişti.
Hemen o sosu da denemek istedik. Böylece birini pestolu birini acı biber soslu yaptık.
Aslında tarif vermeyi düşünmüyordum ama yine de kısaca anlatayım. Bu arada kabaklı pizzayı deneyin birgün. Bildiğiniz kabak tabi ama bence pizzaya yakışıyor.
Pazı Pestolu Kabaklı Pizza
Un
Ilık su
Kuru maya
Tozşeker, tuz
 
Kabak
Pazı Pesto sosu
Domates
Kaşar peyniri
 
Yapılışı
Hamur için bir kaba 3 cup/su brd. un eleyin, 1 tatlı kaşığı kadar instant mayayı, tuzu ve 1 tatlı kaşığı kadar tozşekeri ekleyip karıştırın. Üzerine ılık su eklemeleriyle ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini temiz bir bezle kapatıp en az yarım saat dinlendirin. Hamur iyice kabarmalı. Kabaran hamuru ikiye kesin. Bir parçasını alıp hafif unlanmış zeminde merdane ile istediğiniz kalınlıkta ve boyutta açıp yağlı kağıt serili tepsiye alın (hamuru kağıt üzerinde elinizle yaymaya çalışmayın, yapışıyor. Sonra bizim gibi kağıdı sıyırıp da yiyeceğim diye uğraşmayın. Tecrübeyle sabittir). Üzerine pesto sos sürün. İnce dilimlenmiş kabakları ve domatesleri yerleştirin. Aynı şekilde diğer hamuru da hazırlayın. Önceden ısınmış 180 derece fırında kabaklar ve domatesler büzüşmeye başlayana dek pişirin^^ Pizzayı fırından alın, rendelenmiş kaşar serpiştirin ve tekrar fırına verin. Kaşarlar iyice eriyince fırından alın.
 
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.
 


8 yorum:

  1. Nefiiiiiis gorunuyor canim, pesto sosuna bayilirim. Ellerine saglik,
    Sevgiler...

    www.theladiesdelight.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Lezzetli olduğu çok belli)) pesto sosa bayılırım. birkaç kere de yaptım. tabi pazılısını duymamıştım. eminim o da harika oluyordur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pesto sosu genellikle fesleğenle yapılıyor, doğru. Farklı otlar kullanılarak da yapılabiliyor ama. Ben de denemek istedim :) Sevdiğim güzel bir sos oldu.

      Sil
  3. nası güzel tarif,nası güzel fotoğraflar,
    tadına bakmış kadar keyif aldım,eline sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Havva :)
      Teşekkürler. Sevgiler.

      Sil
  4. pesto sosunu çok duydum ama hiç tatmadım, pizza da sunum da harika, elinize sağlık... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinali fesleğenledir, biraz yoğun kokusu olur ama çok yakışır makarnalara. Denemenizi tavsiye ederim :) Teşekkürler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma