16 Aralık 2014 Salı

Cevizli, Soğanlı Ravioli

Bu aralar buraya pek uğrayamadım. Aslında hep aklımda ama akşam eve gidince yorgun hissediyorum ve mıymıylığım tutuyor :) Oyun oynayıp, dizi seyredip yatıyorum. Ya da bu aralar sardığım çizimleri, boyamaları yapıyorum. Haftasonları da mutfağa giriyorum. Işığı ancak o zaman buluyorum çünkü :) Bugün de, yine bir haftasonunda yapılan bir tarif geliyor. Aslında bu önceden denediğim bir tarifin değişmiş hali. Ravioli ve Kısıklı'daki, ünlü Hıngal'da yediğim cevizli ve soğanlı hıngalı birleştirip cevizli, soğanlı ravioli yaptım :) Bu tarifi de sırf Tchibo'dan aldığım ravioli kalıplarını kullanmak için yaptım tabii ki :)) Geçen sefer denediğimde iç malzemeden emin değildim.
Bu sefer birkaç eklemeyle birlikte, çok güzel bir iç malzeme hazırladım. Bakalım siz de beğenecek misiniz :)

Cevizli, Soğanlı Ravioli
Malzemeler (3-4 porsiyon)
Hamur için:
2 yumurta
Un
Tuz
Gerekirse 1 yemek kaşığı su
İç Harç için:
2 orta boy soğan
1 çay kaşığı tozşeker
1 çay brd. dövülmüş ceviz içi
1 paket dolmalık fıstık
1/2 çay brd. kuş üzümü
Tarçın, yenibahar
Tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Servis İçin:
1 kase yoğurt
Tuz, sarımsak
Nane, pulbiber

Yapılışı
  • Hamur için öncelikle 2 cup unu bir kaba eleyin. Yeteri kadar tuz ekleyip karıştırın. Yumurtaları kırın ve parmak uçlarınızla karıştırmaya başlayın.
  • Hafif un eklemeleriyle yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamura değmeyecek şekilde nemli bir bezle kapatıp dinlenmesi için kenarda bekletin.
  • İç harç için öncelikle kuru üzümleri ılık suda beklemeye bırakın.
  • Soğanları yemeklik ince ince doğrayın. Geniş bir tavaya alıp 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağla karıştırarak pişirin. Dolmalık fıstıkları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Tozşeker, tuz ve baharatlarını ekleyin. Son olarak kuş üzümlerini ve cevizi ekleyin. Biraz daha kavurup ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Bu sırada hamuru un serpilmiş düz bir zeminde açın. İstediğiniz herhangi bir kalıpla, ravioli kalıplarıyla veya bardakla şekiller kesin. İçlerini harçla doldurup kapatın. Tüm hamuru bu şekilde bitirin. 
  • Benim kullandığım ravioli kalıbını kullanacak olanlar, öncelikle kalıbı unlayın. Hamuru uzun(kalıbın uzunluğunun iki katı), ince dikdörtgen şekilde açın. Kalıbın üzerindeki çukurlara hamuru hafifçe parmaklarınızla bastırın. Bu çukurlara birer çay kaşığı harç koyun. Dışarıda kalan hamuru bunların üzerine doğru kapatın. Elinizle hafif düzleyip üzerlerinden merdane ile geçin. Kalıbı ters çevirip çıkan parçaları unlu bir tepsiye dizin. Tüm hamuru bu şekilde bitirin.

  • Raviolilerinizi çok az tuzla kaynamış suda, iki seferde, tencereyi çok doldurmadan pişirin.
  • Üzerine sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt gezdirin. Pulbiber ve nane serpip servis edin.
NOT: Kalıbı ilk önce unlamadan kullandım ve hamuru çıkarma aşamasında epey zorluk çektim. Bu yüzden kalıba hafifçe un serpiştirmenizi tavsiye ederim.
Ayrıca benim hamurum oldukça yumuşak ve nemli bir hamur olduğu için merdane ile bastırarak geçtiğimde birbirine kolayca yapışmıştı. Eğer sizin de hamurunuz çok sert ve kuru bir hamur değilse, üst hamurun yapışması için ek bir su sürme veya yumurta akı sürme işlemine gerek yok. Ama hamurunuz kuru olduysa bir fırçayla, alt hamurun kenarlarına hafifçe su sürebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.

6 yorum:

  1. Burda da yoksun instagramda da yoksun, nerdesin :))

    Ev yapımı makarnaları çok seviyorum ama deneme konusunda tembelim,birgün denerim inşallah.

    Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ara telaşem çoktu :) Bir sürü yapılacak iş yarım halde beni bekliyor :))
      Uğradığın için teşekkürler.

      Sil
  2. Merhaba;
    Daha önce söylemiş miydim hatırlayamadım ama yeni sayfa tasarımını beğendim, sade ve etkileyici, güle güle kullan. Bloglarda ana sayfa düzeninin önemine inanıyorum. Benim de henüz içime sinen bir tasarımım yok ama umarım bir gün olacak:)
    Ravioli'yi çok seviyorum. Seninkiler de çok tatlı olmuşlar. Fotoğraflarda çok pofuduk ve tombik göründüler gözüme, hemen ağzıma atasım geldi. Böyle bir kesme kalıbı almam şart, ama tepeden tutmalı kurabiye kalıbı gibi olanlar bana daha kolay geliyor, sonra üst üste getirip kapatıyorsun hani. İç harcı da değişikmiş, not edeceğim. Kalıp olmadan da dayanamayıp deneyebilirim. Tekerlek gibi kurabiye kesme kalıbım var belki onunla keserim, en azından iki tabaklık çıkacağına inanıyorum.
    Ellerine sağlık çok beğendim.
    Ben de daha sık görmek istiyorum seni buralarda ama hak da veriyorum çünkü aynını çoğu zaman ben de yapıyorum. Ev gelince yorgun oluyorum ve her zaman aynı yoğunlukta kafamı toplayıp yazamıyorum, mutfak zamanlarımı ben de yazmak isterim aslında ama benim blog bilmiyorum kaldırır mı o kadarını:) Ne bulsam yazıyorum çünkü bana dayanamıyorum.
    Sevgilerimle
    Çok geçmiş olsun ayrıca önceki yazıda söyleyememiştim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğba, beğenmene sevindim. Ben değişikliği sevdiğimden sık sık değiştiriyorum. Bu da hediye oldu, bir çekilişten. Çok sevindim :)
      Pişirmeden önce pofidiklerdi :) Pişince indiler. Tepeden tutmalı kalıplardan ben de istiyordum ama bunları görünce almadan edemedim :D Bu iç harcı Hıngal diye ünlü bir mantıcıdan kopya ettim. Yediğimde çok beğendim soğanlı hıngallarını evde de denmek isteyince az çok benzerini yapabildim sonunda. Kalıba pek de gerek yok aslında. Benimki şekli güzel olsun diye işte. Çay bardağıyla da kesilebilir. Onlar da güzel görünüyor. Denersen beğenirsin umarım. Bu iç malzeme zeytinyağlı severlerin beğeneceğini düşündüğüm bir malzeme. Sarımsaksız yoğurtla daha güzel oluyor. Mutfak hallerini ben de dinlemek isterim. Senin de güzel yemeklerin var instagramdan gördüğüm kadarıyla. Ben de öyle ne bulsam yazdığım için bloğum biraz karışık. Ama seviyorum ben bu halini. Yemek bloğu olsun diye kasmıyorum açıkçası. O kadar profesyonel de değilim. Ne yaptıysam, beğendiysem paylaşıveriyorum :)
      Teşekkürler uğradığın için, sevgiler.

      Sil
  3. ooo bayılırım bu mantıya.Ama iç harcı farklı olmuş.Ama lezzetini tahmin edebiliyorum.Harika olmuştur eminim ki.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç harcı farklı ama çok leziz. Denersen beğenirsin umarım. Teşekkürler uğradığın için.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma