31 Mayıs 2012 Perşembe

Tarifsiz: Annemin Mantarlı Pilavı

Merhaba. Bir önceki yazımda Tosya ziyaretimizden bahsetmiştim. Topladığımız mantarlardan çoğu cincelez dediğimiz cinstendi. Eve döndüğümüzde annem onlarla bize mantarlı pilav yaptı. Minik minik ve şirin oldukları için çoğunu doğramadan kullandık.
Pilav yapmayı bilmediğim için pilav tarifini veremeyeceğim. Ama gerisi şu şekilde, annem pişen pilavın içine önceden güzelce yıkayıp haşladığı mantarları süzdükten sonra ekledi, üzerine karabiber serpip bir de tavada kızdırdığı tereyağından gezdirdi ve yavaşça karıştırdı. Sonra pilavı bir süre demlenmeye bıraktı. Böylece her ne kadar tarifsiz desem de kısaca tarif vermiş oldum :)
Bence istenilen her çeşitte mantar kullanılarak yapılabilecek bir pilav bu.
Yanında kırmızı etle veya tavuk etiyle sunulabilir.




29 Mayıs 2012 Salı

Mantar Toplama Gezimiz-Tosya

Haftasonunda ani bir kararla Tosya'ya annemlerin yanına gittik. Mantarların çıkmaya başladığını haber alınca bir heves koşturduk yani. Çok kısa zamanımız olduğu için sadece 1 gün dolaşabildik. Çok çeşit bulamadık ama yine de toplaması ve onları görmesi çok zevkliydi. Fotoğraflardakilerin çoğu yenmeyen, zehirli olan mantarlar. Bizim oralarda cincelez denen ve genelde birkaç tanesi yanyana bulunan 2. fotoğraftaki cinsten topladık genelde. Annem de onun pilavını yaptı bize. Onun fotoğrafları elimin altında olmadığı için bir sonraki postta yayınlayacağım.
Sadece 1 gün kalabilmiş olsak da güzel, mutlu bir ziyaret oldu.


















22 Mayıs 2012 Salı

Artanları Değerlendirmece: Peynirli Köpek Krakerler :)

Köpek mi? puhahahaa demeyin şimdi :) balık kraker oluyorsa köpek kraker neden olmasın ki? Benim gibi aynı şeyi yapmaktan sıkılanlardansanız, köpek de olur, kurbağa da, tavşan da..

Geçenlerde yaptığım ayçekirdekli kurabiyenin artan hamuruydu bu. Bir tepsiyi zar zor sabredip ayçekirdekli yapınca artık dayanamadım ve kalan hamurla başka birşey yapmak istedim. Minik bir rendenin en ince tarafıyla erimeyen bir peynir rendeledim hamura ve minicik minicik (biliyorum fotoğraflarda dev gibi görünüyorlar) peynirli köpek krakerlerim oldu. Aynı hamurdan yaptığım halde diğerine kurabiye buna kraker diyorum çünkü bunları yaparken hamuru ince açtım ve minik de oldukları için kraker kıvamında oldular.

Çok sevimliler :)





15 Mayıs 2012 Salı

Kuşkonmaz ve Beyaz Peynirli Makarna

Merhaba.. 
Nihayet buradayım. Bu kuşkonmazları bir an önce değerlendirip burada paylaşmak için sabırsızlanıyordum adeta. Geçen hafta abim, onların lojmanda etrafta bir sürü kuşkonmaz olduğundan bahsetmişti ve çok heyecanlanmıştık toplayabilmek için. Akabinde memlekete gittiler ve annemle birlikte orada da toplamışlar. Tabiki annem orda topladıklarından bize de göndermiş. Ama benim derdim abimlerin ordakilerden kendim toplamaktı :)) Daha önce hiç toplamamıştım. Hatta görmemiştim toprakta. O yüzden haftasonu bir heyecanla gittik. Erkek arkadaşım ve abimle beraber bulabildiğimizi topladık. Çok keyifli bir cumartesi geçirdik. Tabi bu sefer de bende bunlarla ne yapsam derdi başladı. Daha önce sadece üzerine yumurta kırılmış halinden yemiştim ve açıkçası o zamanlar yemek seçtiğim ve buna da burun kıvırdığım dönemlerdi. Nedense daha sonra, yemek bloglarını dolaşa dolaşa sanırım bi sempati doğdu bende kuşkonmaza karşı. Markette kalın kalın ve bağ halinde gördükçe çok hoşuma gidiyordu. Bizim topladıklarımız yabani yetişenler, daha inceler. Ama çıtır çıtır, tazecikler. 
Ne yapsam nasıl değerlendirsem derken bir kısmını buzluğa kaldırmak zorunda kaldım. Çünkü haftasonuna kadar bekleyemeyebilirlerdi. Bir kısmını da dolapta bıraktım. Bugün öğle yemeğime güzelce bir makarna yaptım. 
 


Kuşkonmazları yıkayıp birkaç parçaya kırdım. Tavada çok az sıvıyağı ısıtıp kuşkonmazları ekledim. Çok az sarımsak tozu, karabiber, pulbiber ve tuzla karıştırarak birkaç dakika kavurdum. Daha sonra pişmiş sade makarnayla karıştırdım. Üzerine beyaz peynir serpiştirdim. Kayısı kıvamında pişirdiğim yumurta ile yenmeye hazır hale getirdim.

Gerçekten çok hoşuma gitti. Severek yedim.






6 Mayıs 2012 Pazar

Ayçekirdeği Kurabiyesi

Dışarıda tattığım şeyleri evde denemek hoşuma gidiyor. Son zamanlarda taktığım bir konu oldu bu. Yapılabilecek, komplike olmayan, abuk subuk malzemeler içermeyen herşeyi yapmak istiyorum. Zaten öyle olunca kolay oluyorlar :)
Bu kurabiyeyi de cuma günü işyerimde yemiştim. Ev yapımı değildi ama çok basit olduğunu düşünmüştüm. Dün de erkek arkadaşımla dolaşırken bir markette ayçekirdeği içi bulunca hemen aldım ve bu sabah da denedim tabi ki :)



Ayçekirdeği Kurabiyesi
Malzemeler
2 yumurta (birinin akı üzerine)
150 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
1/2 çay brd. süt
1 paket kabartma tozu
1,5 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Aldığı kadar un
Üzeri için: 2 çay brd. ayçekirdeği içi

Yapılışı: Yaklaşık 2 su brd. unu derin bir karıştırma kabına alıp kabartma tozu, tozşeker ve tuz ile iyice karıştırın.1 yumurta, diğerinin sarısı, 150 gr margarin, sirke ve sütü de ekleyip iyice karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Hamur biraraya gelene dek un ekleyin.Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Streç filmle sarıp buzdolabında 10-15 dk dinlendirin. Hamuru dolaptan çıkarıp tekrar yoğurun.
Hamurdan parçalar koparıp elinizde şeritler elde edin. Bir kaseye koyduğunuz yumurta akından parmağınızla hamurun heryerine sürün ve ayçekirdeği dolu kasede hafif bastırarak yuvarlayın. Tekrar elinizle şekil vererek yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-30 dk pişirin. Üzerleri hafif kızarana kadar.

Afiyet olsun.


Tasarım:Sawako Kuronuma