Üşenmedim kalktım kendime bitki çayı yaptım. Zencefil, limon kabuğu, tarçın, yeşil çay.. Zencefilin kışın soğuk algınlıklarına iyi geldiğini duyunca ve ben de hasta olacakmış gibi hissedince işyerine de bir parça getirmiştim.
Kaynamış suya küçük zencefil dilimlerini, kabuk tarçını ve limon kabuklarını koyup 1-2 dk kaynatın. Ocaktan alıp 5 dk dinlendirin. Süzerek fincana doldurun. 1 çay kaşığı yeşil çayı da top süzgeçe koyup bardağa bırakın. 3-5 dk beklettikten sonra süzgeci çıkarın. Çok az eşeker veya bal ile tatlandırıp limon dilimi ekleyin.
İşyerinde arka plan da ancak bu kadar oluyor :)
Bu aradaaaaaa bloğumun yenilenme aşamasında olduğunu gördünüz değil mi? Çoook mutluyum bu yüzden. Birazcık daha işi var, ama şimdiden harika görünmüyor mu? Sevgili Sawako Kuronuma'nın blog tasarımı hediyesi. Bloğunda yaptığı çekilişi ben kazandım :) Pek katılmam çekilişlere çünkü hiç kazanan olma mutluluğunu yaşayamıyorum :) Lisedeyken radyodan makyaj seti kazanmam dışında^^ ilk kez çekilişte bir şey kazanmanın mutluluğunu yaşıyorum. Tabii kendisini biraz yorduğumu söylemeliyim :P O çiçek senin bu çiçek benim bir arı misali dolandım durdum çünkü. Çooook yordum onu ve kendisine bir de buradan çok çok çok teşekkür ediyorum. Bloğum sayesinde çiçek açtı :) Teşekkürler tekrar..
Herkese iyi haftalar dilerim..
Görüşmek üzere.
8 Aralık 2014 Pazartesi
4 Aralık 2014 Perşembe
Kuru Meyveli ve Jöleli Puding/ On Yıl
İçinde 18-19 yaşında birini taşıyan bedenim, çok değil, birkaç yıl sonra otuzlu yaşlarına başlayacak. Her Perşembe günü düşündüğüm bir şey bu. Neden Perşembe? Çünkü her Perşembe bir haftanın daha ne kadar çabuk bittiğini düşünüyorum. Bunu düşünmek anlık olarak mutluluk veriyor, yarın Cuma ve haftasonu başlasın diyorum. Sonra böyle hızla geçenin hafta değil ömür olduğunu hatırlıyorum. Sonrası bir hüzün, bir hüzün.. Yirmili yaşlarımı böyle çok sevmişken, bu kadar çabuk bitmesine üzülüyorum. Bu yaşlarım, biraz da hayallerimi temsil ettiğinden sanırım üzülmem. Sanki onlar bitince hayallerim artık ulaşılamaz olacaklarmış gibi.. Tabii böyle yaşamaya devam edersem, yirmileri 18-19 gibi geçirdiysem, otuzları da 24-25 olarak geçiririm herhalde :) Mutlu olmalı mıyım şimdi bilemedim. Ruhum bedenimi on yıl geriden takip ediyor gibi görünüyor :)) E güzel, önden gitmesindense, geriden gelmesi çok iyi değil mi?
Bu yazının böyle efkar kokmasının sebebi kulağımda çalan şu şarkı. Filmi de yakında izleyeceğim.
Evet şarkıyı değiştirip geçiyorum tatlıma. Birkaç gün önce yaptığım tatlım çok nefis oldu, tavsiye ederim denemenizi.
Ben üzerine limonlu jöle kullandım ama olmazsa olmaz değil. Siz limonlu veya portakallı, hatta narlı pelte yapıp kullanabilirsiniz.
Kuru Meyveli ve Jöleli Puding
Malzemeler
500 ml süt
1 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 çay brd. tozşeker
2 yemek kaşığı karışık kuru meyve şekerlemesi (Carrefour'da kuru meyve, taze baharat bölümünde minik doğranmış hazır paketler var. Ben onlardan kullandım)
Yarım limon kabuğu rendesi
Yarım mandalina kabuğu rendesi
Yarım paket limonlu jöle
Yeteri kadar sıcak su
Yapılışı
Görüşmek üzere.
Bu yazının böyle efkar kokmasının sebebi kulağımda çalan şu şarkı. Filmi de yakında izleyeceğim.
Evet şarkıyı değiştirip geçiyorum tatlıma. Birkaç gün önce yaptığım tatlım çok nefis oldu, tavsiye ederim denemenizi.
Ben üzerine limonlu jöle kullandım ama olmazsa olmaz değil. Siz limonlu veya portakallı, hatta narlı pelte yapıp kullanabilirsiniz.
Kuru Meyveli ve Jöleli Puding
Malzemeler
500 ml süt
1 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 çay brd. tozşeker
2 yemek kaşığı karışık kuru meyve şekerlemesi (Carrefour'da kuru meyve, taze baharat bölümünde minik doğranmış hazır paketler var. Ben onlardan kullandım)
Yarım limon kabuğu rendesi
Yarım mandalina kabuğu rendesi
Yarım paket limonlu jöle
Yeteri kadar sıcak su
Yapılışı
- Bir tencereye süt, un, nişasta ve tozşekeri koyup çırpıcı ile iyice çırpın. Ocağın altını açın, kaynayıp iyice koyulaşana dek pişirin.
- İçine meyveleri ve limon-mandalina kabuklarını ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp kaselere paylaştırın.
- Pudingler soğurken jöleyi paketinde anlatıldığı şekilde hazırlayın.
- İyice soğuyan pudinglerin üzerine 2-3 yemek kaşığı ekleyin. Bu aşamada pudinglerin üzerine direkt kaptan dökmeyin, çünkü döküldüğü yerde delik açıp pudinglerin görüntüsünü bozabilir.
- Buzdolabında iyice soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Görüşmek üzere.
1 Aralık 2014 Pazartesi
Kuruyemişli Kurabiye / Işık Işıl Kış Ayı Aralık
Merhaba. Yepyeni bir ay ve yepyeni bir haftaya başlıyoruz. Umarım herkes için güzelliklerle, şansla ve bol kazançla dolu bir ay olur bu. Aralık ayını renkli ve ışıl ışıl olduğu için seviyorum ben. Yeni yıl heyecanı sarıyor her yeri. Bütün bloglar, dergiler, vitrinler yeni yıl havasına bürünmüş oluyor. Kış temalı, insanda ısınma isteği, sıcacık bir battaniyenin altına girme isteği uyandıran fotoğraflarla doluyor her yer. Ben de çoktan bu havaya girdim :) Evde yün çoraplarımı giyip sıcak çikolatamla veya bitki çayımla giriyorum polarımın altına. Bazen de dışarısı kar dolu küçücük bir dağ evi hayal ediyorum. İçerisi sıcacık. Penceredeki buğuyu silip dışarıda lapa lapa yağan karı seyrediyorum felan.. Ve sonra; iki üst katımızdaki komşumuzun, bebeğini eeeee eeeee eeee diye uyutmaya çalışmasıyla gerçek dünyama dönüyorum :) ve kendime, İstanbul'un kağıttan yapılma apartmanlarındaki hayatına tekrar hoş geldin diyorum :))
İşte böyle.. Şu andaki gerçekliğim de işyerinin Pazartesi soğukluğuyla dolu benim için battaniye, atkı ve hırka demek olan bir gün :)) Ama olsun, bu da güzel.. Seviyorum battaniyemi, hırkamı ve kışın boynumla bütünleşen atkımı.
Şimdi sizin sıcacık bitki çaylarınızın tam yanına oturacak, nefis bir kurabiye tarifi vereceğim. Benden önce durumutfak'ta görüp içiniz erimiştir muhtemelen :) Ben gördüğümde kesinlikle denemeliyim dedim bu kurabiyeleri. Ve bir haftasonu denedim. Kesinlikle denemenizi ve fırından çıkıp sıcaklığını atınca birkaç tane mutlaka yemenizi tavsiye ederim. Zaten birini yiyince arkası da gelecek :)
durumutfak'ın tarifine birebir uydum ben. Bu hamuru başka iç malzemelerle de kullanabilirsiniz. Çok güzel, kıyır kıyır, ortalığa saçılmayan, harika bir kurabiye hamuru.
Yağ miktarı gözünüzü korkutacak biliyorum, benim de korkuttu, ama azaltmayın. Bu hamurun sırrı yağında ve yoğurdunda. Azaltırsanız beklediğiniz gibi olmayacak kurabiyeleriniz. Yapın, kaloriden korkuyorsanız az yiyin, ama güzel, olması gerektiği gibi yiyin bence.
Kuruyemişli Kurabiye
Üzeri için
İşte böyle.. Şu andaki gerçekliğim de işyerinin Pazartesi soğukluğuyla dolu benim için battaniye, atkı ve hırka demek olan bir gün :)) Ama olsun, bu da güzel.. Seviyorum battaniyemi, hırkamı ve kışın boynumla bütünleşen atkımı.
Şimdi sizin sıcacık bitki çaylarınızın tam yanına oturacak, nefis bir kurabiye tarifi vereceğim. Benden önce durumutfak'ta görüp içiniz erimiştir muhtemelen :) Ben gördüğümde kesinlikle denemeliyim dedim bu kurabiyeleri. Ve bir haftasonu denedim. Kesinlikle denemenizi ve fırından çıkıp sıcaklığını atınca birkaç tane mutlaka yemenizi tavsiye ederim. Zaten birini yiyince arkası da gelecek :)
durumutfak'ın tarifine birebir uydum ben. Bu hamuru başka iç malzemelerle de kullanabilirsiniz. Çok güzel, kıyır kıyır, ortalığa saçılmayan, harika bir kurabiye hamuru.
Yağ miktarı gözünüzü korkutacak biliyorum, benim de korkuttu, ama azaltmayın. Bu hamurun sırrı yağında ve yoğurdunda. Azaltırsanız beklediğiniz gibi olmayacak kurabiyeleriniz. Yapın, kaloriden korkuyorsanız az yiyin, ama güzel, olması gerektiği gibi yiyin bence.
Kuruyemişli Kurabiye
Malzemeler:
250 gr oda sıcaklığında tereyağı/margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
İçi için
2 adet elma
4 adet kuru incir
4 adet kuru kayısı
1 çay bardağı kuru üzüm
2 yemek kaşığı toz şeker (şeker miktarını azalttım ben, kayısılarım siyah çok şekerli kayısılardan olduğu için)
Tarçın
1 yumurta akı
İri dövülmüş ceviz içi
Pekmez (benim pekmezim koyu kıvamlı olduğu için 2 yemek kaşığı su ile açtım biraz)
Yapılışı
- Öncelikle kuru üzümleri bir kapta su içerisinde yumuşamaya bırakın. Kuru incir ve kayısılarınızı yıkayıp kağıt havlu ile kurutun.
- Hamuru yoğuracağınız kaba oda ısısında yumuşamış margarini, yoğurdu, sıvıyağı, tozşekeri ve yumurtayı alın. Mikserle iyice çırpın.
- Üzerine önce 2 cup un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı koyun, bir çatalla karıştırın.
- İç harç için, elmaları soyup rendeleyin. İncirleri ve kayısıları küçük parçalara kesin. Üzümleri süzüp kağıt havluyla kuruttuktan sonra diğer iç malzemeleriyle birlikte bir tavaya alın. Karıştırın ve elmalar çok ölmeyecek şekilde 3-5 dk pişirin.
- İç malzeme ılıdıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle hafifçe açın. Ortasına iç malzeme koyup güzelce kapatın.
- Hamurun üstünü önce çatalla hafif çırpılmış yumurta akına, sonra da ceviz içine batırıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
- 170 derecede önceden ısınmış fırında üzerleri ve altı hafif pembeleşene dek pişirin.
- Fırından çıkarır çıkarmaz her birinin üzerine birer tatlı kaşığı pekmez dökün.
Sıcakları çıktıktan sonra tadına doyamayacağınız kurabiyeleriniz hazır :)
Afiyet olsun.
Durumutfak'a ve komşusuna bu güzel tarif için teşekkür ediyorum.
Sevgiler..
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)