İşte böyle.. Şu andaki gerçekliğim de işyerinin Pazartesi soğukluğuyla dolu benim için battaniye, atkı ve hırka demek olan bir gün :)) Ama olsun, bu da güzel.. Seviyorum battaniyemi, hırkamı ve kışın boynumla bütünleşen atkımı.
Şimdi sizin sıcacık bitki çaylarınızın tam yanına oturacak, nefis bir kurabiye tarifi vereceğim. Benden önce durumutfak'ta görüp içiniz erimiştir muhtemelen :) Ben gördüğümde kesinlikle denemeliyim dedim bu kurabiyeleri. Ve bir haftasonu denedim. Kesinlikle denemenizi ve fırından çıkıp sıcaklığını atınca birkaç tane mutlaka yemenizi tavsiye ederim. Zaten birini yiyince arkası da gelecek :)
durumutfak'ın tarifine birebir uydum ben. Bu hamuru başka iç malzemelerle de kullanabilirsiniz. Çok güzel, kıyır kıyır, ortalığa saçılmayan, harika bir kurabiye hamuru.
Yağ miktarı gözünüzü korkutacak biliyorum, benim de korkuttu, ama azaltmayın. Bu hamurun sırrı yağında ve yoğurdunda. Azaltırsanız beklediğiniz gibi olmayacak kurabiyeleriniz. Yapın, kaloriden korkuyorsanız az yiyin, ama güzel, olması gerektiği gibi yiyin bence.
Kuruyemişli Kurabiye
Malzemeler:
250 gr oda sıcaklığında tereyağı/margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
İçi için
2 adet elma
4 adet kuru incir
4 adet kuru kayısı
1 çay bardağı kuru üzüm
2 yemek kaşığı toz şeker (şeker miktarını azalttım ben, kayısılarım siyah çok şekerli kayısılardan olduğu için)
Tarçın
1 yumurta akı
İri dövülmüş ceviz içi
Pekmez (benim pekmezim koyu kıvamlı olduğu için 2 yemek kaşığı su ile açtım biraz)
Yapılışı
- Öncelikle kuru üzümleri bir kapta su içerisinde yumuşamaya bırakın. Kuru incir ve kayısılarınızı yıkayıp kağıt havlu ile kurutun.
- Hamuru yoğuracağınız kaba oda ısısında yumuşamış margarini, yoğurdu, sıvıyağı, tozşekeri ve yumurtayı alın. Mikserle iyice çırpın.
- Üzerine önce 2 cup un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı koyun, bir çatalla karıştırın.
- İç harç için, elmaları soyup rendeleyin. İncirleri ve kayısıları küçük parçalara kesin. Üzümleri süzüp kağıt havluyla kuruttuktan sonra diğer iç malzemeleriyle birlikte bir tavaya alın. Karıştırın ve elmalar çok ölmeyecek şekilde 3-5 dk pişirin.
- İç malzeme ılıdıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle hafifçe açın. Ortasına iç malzeme koyup güzelce kapatın.
- Hamurun üstünü önce çatalla hafif çırpılmış yumurta akına, sonra da ceviz içine batırıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
- 170 derecede önceden ısınmış fırında üzerleri ve altı hafif pembeleşene dek pişirin.
- Fırından çıkarır çıkarmaz her birinin üzerine birer tatlı kaşığı pekmez dökün.
Sıcakları çıktıktan sonra tadına doyamayacağınız kurabiyeleriniz hazır :)
Afiyet olsun.
Durumutfak'a ve komşusuna bu güzel tarif için teşekkür ediyorum.
Sevgiler..
En başta malzemeler inanılmaz. Evet yağ çok ama diğer malzemeler bence abartılmazsa sağlıklı maddeler. Eline sağlık senin görseller zaten her zaman müthiş.
YanıtlaSilTeşekkürler İlhan Bey.
Silbence uçmuş gitmiş bi kurabiye bu,
YanıtlaSileline sağlık
:)) Gerçek anlamda da uçtu gitti kısa sürede :)) Teşekkürler.
Silcok lezzetlı hem sağlıklı bence kuruyemıslı daha ne olsun elınıze sağlık
YanıtlaSilBence de :) Teşekkürler :)
Silmmm nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Silben de kendimi karadeniz yaylalarında bir yayla evinde sıcacık sobanın yanında uyurken hayal ediyorum.ellerine saglık.
YanıtlaSilAh ne güzel hayaldir bu da. Karadeniz hem de. Teşekkürler uğradığınız için.
Silmerhabalar sevgili adaşım :)
YanıtlaSilbu nefis kurabiyeler,in tadına bakmak isterdim doğrusu kuruyemişlerin girdiği hamurişleri hem lezzetleniyor hem bereketleniyor :) ellerine emeklerine sağlık..
sevgiler..
deniz/ kalpkurabiye
Merhaba :) Katılıyorum sana, gerçekten bereketleniyor kuruyemişli yiyecekler. Teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.
Sil