Bloguma baktıkça beni rahatsız eden bir şey var. Arşiv bölümündeki Ocak ayının yanında yazan (1) çok sinirimi bozuyor. Dönüp Ocak ayına yazılar yazasım var ama hile yapmak istemiyorum :( 2016 yılına geçtiğimizde görünmeyecek ama 7-8 ay daha dayanabilir miyim bilmiyorum.
Bu aralar bir son zamanlar yazısı yazmayı planlıyorum ama o kadar fotoğraf arasından seçmem zor olacak gibi. Bir de sürekli yeni şeyler yapıyorum bu ara, hemen paylaşma heyecanım ağır basıyor. Son zamanlar yazılarını genelde yazacak bir şeyim olmadığında yazıyorum :P
Kedili Evin Tarzı yepyeni güzel fotoğraflar paylaşmış, sabah onlara bakarken iğde dallarının kokusunu merak etmiştim. Aslında hiç görmedim değil, iğde ağacı. Ama çok küçüktüm, mahallemizde vardı bir bahçede. Çok yemişliğim vardır onun iğdelerini. Ama kokusu kalmamış hatıralarımda. Az önce patronumun eniştesi elinde iğde dallarıyla içeri girince nasıl mutlu oldum anlatamam :) Başka şey dileseymişim olmazmış herhalde. Nasıl da güzel kokuyor, hemen sardı kokusu ofisi. Onu da hemen araya sıkıştırayım dedim.
Sabahları durağa yürürken parktaki çiçekli ağaçların kokusuna her seferinde hayran kalıyorum. Ağzım açık ayran delisi gibi bakıyorum onlara. İsmini bilmiyorum ağacın, ama minik minik çiçekleri var ve hanımeli kokusuna çok benziyor kokusu. Bu zamanları bu yüzden çok seviyorum. Her yeri taze çiçekler, mis gibi kokular sarıyor.
Bu arada bu yazıyı 4-5 saattir yazıyorum. Artık bitireceğim yoksa akşamı edeceğim böyle ordan burdan yazarken. Zaten ona koş, buna koş bir yazıyı yazmak epey zamanımı alıyor.
Gelelim bugün ne paylaşacağım kısmına. Bugün daha önce de paylaştığım bir tarifim var. Haşhaşlı çörek. Şeklini değiştirip onlarca defa paylaşabileceğiniz bir tarif biliyorsunuz ki :D :D Biz uzun zamandır yapmamıştık. Geçenlerde ablamla tahinden bahsederken bir çörek yapsak dedik ve Salı gününün tatil olmasını fırsat bilerek hemen yaptım.
Tahinli Pekmezli Haşhaşlı Çörek
Malzemeler (Cup ölçüsü yerine su brd. kullanabilirsiniz)
1 yumurta
1/2 çay brd. sıvıyağ
3 cup + un
1 çay brd. soğuk süt
1 çay brd. kaynar su
Yarım yaş maya
2 yemek kaşığı tozşeker (daha şekerli isterseniz artırın)
1 çay brd. haşhaş tohumu
1/2 su brd. pekmez
1/2 su brd. tahin
1/2 çay brd. sıvıyağ
1 yemek kaşığı tozşeker
Yapılışı
- Kaynar su, soğuk süt, maya ve tozşekeri bir kapta karıştırın. 5 dk bekletin.
- Unu derin bir kaba eleyin, yumurtayı kırın. Yağı ekleyin. Mayalı karışımı da ekleyip yoğurun. Yapışkan bir hamur olacak. Hamur toparlanıp ele yapışmayacak ama yumuşak kalacak şekilde un eklemesi yaparak yoğurmaya devam edin. Üzerini temiz bir bezle kapatın ve iki kat olana dek bekletin. Hamur iyice kabarınca tekrar yoğurun ve bezi kapatıp tekrar kabarmasını bekleyin.
- Tekrar kabaran hamuru un serpilmiş zemine alın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
- Hamuru 4 eşit parçaya kesin. Her bir parçayı ince olacak şekilde (2-3 yufka kalınlığında) açın.
- Pekmez, tahin, şeker, yağ ve haşhaşı bir kapta iyice karıştırın. Açtığınız hamura 1 yemek kaşığı dolusu yayın. Hamuru uzunlamasına ikiye kesin. Bir yarımı diğerinin üzerine kapayın ve bu şekilde 2cm kalınlıkta şeritlere kesin. Her bir şeridi elinizle burun ve gül şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye dizin.
- Isınmış fırında iyice kabarıp hafif kızarana dek pişirin.
Görüşmek üzere.
Off offf çörekler nefisss... İğde kokusunu ben çok severim. Çocukluğumda evimizin bahçesinde vardı iğde ağacı. Şimdi de işerimin bahçesinde var ama iğdeleri çocukluğumdaki gibi güzel değil... Eskilere gidip geldim sayende. Teşekkürler, ellerine sağlık...
YanıtlaSilÇocuklukta her şey başka oluyor. Şimdi aynı tadı bulamıyor insan bir çok şeyde.
SilUğradığınız için teşekkürler.
çok naziksin deniz,teşekkürler.
YanıtlaSilaynı zamanda şahane bir aşçısın,yeni ve güzel bi çok tarifin beni benden alıyor.
fotoğrafların ise ayrı güzel.
bu arada paylaşma heyecanından bahsetmişken,bişey yapıyorum,yazısını yazarsam saat kaç hangi gün önamli olmuyo,hemen yayınlayıp yorumları bekleyesim geliyor.
bazen sırf bu nedenle foto çekiyor,sıralıyor,yazıyı yazmıyorum,zorla bekletiyorum kendimi:)
sevgiler
Fotoğraflarına bakmaktan keyif alıyorum. Yazıların ise ayrı keyifli benim için. O yüzden takip etmeyi sevdiğim insanlardansın. Teşekkür ederim güzel sözlerin için. Beğeniyorsan ne mutlu bana.
SilO heyecanla kendini durdurmak zor oluyor gerçekten :)
Sevgiler.
Elimde haşhaş ezmesi var, nasıl degerlendirecegimi bilemiyordum tarifinizi gördüm, tohumu yerine bu sekilde de kullanabilir miyim ve ne kadar kullanmalıyım? Teşekkürle:)
YanıtlaSilTohumu yerine ezmesi de kullanılabilir tabii ki. Ancak o zaman diğer iç malzemelerini kullanmayın ve sadece ezmeyi, eğer çok katıysa biraz daha sürülebilir kıvama getirmek için çok az sıvıyağ veya çok az su ile karıştırıp kullanın. Miktarı yine aynı şekilde her açtığınız bezeye 1-1,5 yemek kaşığı olacak şekilde veya daha fazla ya da az da kullanabilirsiniz. Sizin isteğinize göre. Umarım beğenirsiniz.
YanıtlaSil