25 Haziran 2014 Çarşamba

Eksi Günlere Özlem / Çıtır Hindi Dilimleri ve Çıtır Soğan Halkaları

Bu seneyi de yarılayıp Ramazan ayına geldik bile. Günler, aylar, yıllar öyle çabuk geçmiş ki, geçen gece düşündüğümde dehşete düştüm. Özlemem dediğim, ve şimdi burnumda tüten günlerin üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçmiş. Son yıllarda Tosya'yı daha çok özlediğimi fark ettim. Gittiğimde bile geçmeyen hasret, aslında oraya değil, o günlere duyduğum hasretti. Yaş aldıkça şimdiki günlerimi de böyle anacağımı düşünüp paniğe kapıldım.
Tosya'da lise okurken Şubat tatili gelsin, yaz tatili gelsin de İstanbul'a kaçayım diye düşünürken, o günleri özleyeceğim hiç aklıma gelmemişti. Şimdi Ramazan ayı yaklaşmışken iyice düşünmeye başladım. İstanbul'da hiç yaşamadığım ve Tosya'ya gittiğimde ilginç gelen bir şeydi Ramazan ayında iftara davetlere gitmek ve evimize misafir davet etmek, fırından çıkan yemekleri yemek, kadınların sofrayı kaldırıp çayı hazırladıktan sonra Teravih Namazı için odaya seccadeleri dizmelerini izleyip, onların salavatlarını dinlemek..
Arada bir burada bahsettiğim lokma tatlısını annem en çok Ramazan'da yapardı. Onun, hamuru avucunda sıktıktan sonra, kaşıkla sıyırıp tencereye atışını izler, pişip de şerbete atılanlardan aşırırdım hemen. Bir de şeftali kompostosunu çok severdim. Annem bolca yapar, şişelere doldururdu. Soğuk soğuk koyardık sofraya. Yemeklerin yanında mideyi ferahlatan o içeceğin tadı gitmez damağımdan. Tabi elma, ayva, erik gibi diğer meyvelerden de yapardı. Ama ben en çok şeftaliyi severdim.
Tosya'da Ramazan'da, her sofrada mutlaka fırında cabada pişmiş ya Keşkek, ya patates, ya da yaprak sarması olurdu. Benim de en sevdiğim kısmıydı annemin hemen evin karşısındaki bahçede bulunan fırından cabaları getirmesini seyretmek :)
Şimdi Ramazan ayı bana o günleri hatırlatıyor. O yüzden kıymetli anılarımın arasındaki yeri büyük. Ben o yemekleri ve oraları özleyedurayım, bugün oralarla hiç ilgisi olmayan bir tarifim var. Fırında pişirdiğim Çıtır Hindi Dilimleri ve Çıtır Soğan Halkaları..



Çıtır Hindi Dilimleri ve Çıtır Soğan Halkaları
Malzemeler
400 gr hindi but, kemiksiz
Yarım tatlı kaşığı acı biber salçası
Sarımsak tozu veya sosu veya rendelenmiş 2 diş
Tuz, arzuya göre baharatlar

2 adet orta boy soğan

2 yumurta, 2 yemek kaşığı sütle çırpılmış
1 cup un
1.5 cup çıtır kaplama karışımı (galeta unu, donmuş bayat ekmek tozu, dövülmüş mısır gevreği, dövülmüş mısır cipsi ve baharatlar karışımı)

Yapılışı
  • Öncelikle hindi etini yıkayın, suyunu süzün ve bir kağıt havluyla kurutun.
  • İnce dilimler halinde kesin ve geniş bir kaseye alın. Acı biber salçasını, sarımsağı, tuzu ve baharatları ekleyin elinizle iyice karıştırın ve 10-15 dk dinlenmeye bırakın.
  • Bu sırada fırını 200 dereceye ayarlayın ve ısınmaya bırakın.
  • Birkaç parça eti una koyun ve her taraflarını una bulayın. Undan sonra yumurtaya ve sonra da çıtır harca bulayın ve fırın telinize dizin. Tüm et parçalarını da bitirdikten sonra ısınmış fırına yerleştirin. Fırının en altına da su dolu bir fırın kabı yerleştirin. Bu şekilde etler pişip hafif kızarmaya başlayana dek pişirin. 
  • Soğan halkaları için soğanları soyun ve halka halka yarım santim kalınlığında doğrayın.
  • Hepsini una atın ve karıştırarak her tarafını una bulayın. Tek tek çıkarıp yumurtaya bulayın ve sonra da çıtır harca bulayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve fırına verin.
NOT: Soğanlar, büyük fırınlar için etle birlikte aynı anda pişirilebilirler, midi fırınlarda ise etler fırının orta kısmına, soğanlar da alt kısmına yerleştirilirse pratik olur. Soğanları son 5 dk üste alıp kızarmalarını sağlayabilirsiniz. İsterseniz ayrı ayrı da pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Görüşmek üzere.

4 yorum:

  1. cok seerım ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  2. insanın hatırlayacak böyle güzel günler yaşaması ne büyük nimet. çok şükür bizi Ramazana eriştirene.

    hindiler de soğan halkaları da pek bi cazip görünüyor şu saatte gözüme :)

    ellerinize emeklerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma