17 Kasım 2012 Cumartesi

Boyanan Dolaplarım

Merhaba. Yenilenmiş dolaplarımla buradayım.
Bu işi kafama koyduğumda internette çok fazla araştırma yaptım. Hangi boyalar kullanılmış, neler boyanmış, nasıl sonuç vermiş diye. Çok iyi sonuçlar alamasam da boya konusunda fikirlerim oldu. En azından insanların cesaret edip yapabildiklerini ve sonuçlarının da felaket olmadığını gördüm. Bir kararlılıkla başladım.
Aslında sadece sonuçları gösterecektim ama, bundan sonra boyama yapmayı düşünenler için detaylı bir yazı yazmaya karar verdim.

Önce sonuçları göstereyim, sonra bu süreçte neler yaptığımızı, nelerle karşılaştığımızı ayrıntılarıyla yazacağım.

Dolapların tümünü kadraja sığdıramadığım için ön görüntüleri böyle parça parça oldu.

Bu komidinimin eski hali. Üstü ve yanları siyahtı.
Bu da yeni hali. Nasıl da şirin olmuş değil mi o itici şey? Komidinimi tamamen kendim boyadım. İlk boyanan parça.








 Bu benim giysi dolabım. Önceki hali bu. Aslında gayet güzel bir görüntüsü vardı.

 Bunlar da boyandıktan sonraki halleri. Kulpları yenileneceği için şimdilik eskileri taktık. Boyamıştım da onları ne güzel :)


Bu da, uzunluğundan dolayı evdeki diğer odalara uymayan mecburen benim odamda kalan nevresim takımlarını, yorganları koyduğumuz dolap. Odamdaki hiçbir mobilyanın birbirine uymadığını söylemiştim daha önce :)

Vee yeni hali. Kulplar değişecek :)

Boyama işlemi tam bir hafta sürdü. Aslında çok daha çabuk bitebilirdi ama çalıştığımızdan dolayı sadece akşamları boyayabildik.
Bauhaus'dan  başlangıç için 1 tane 700ml Polisan Matrix X1 Anti Aging ve daha sonra diğer büyük dolap ve masa için de 1 tane aldık.(12 TL*2) ve 1 tane de fiyatı daha uygun olan Swing Color Parlak Son Kat Boyası (8 TL) aldık.
  • Ancak boya seçiminde biraz yanılmışız. İnternette mobilyalarını boyayan birkaç kişide gördüğüm kadarıyla Polisan Matrix X1 Anti Aging bu işe uygun görünüyordu. Kokusuz, su bazlı olduğu için tercih sebebimizdi. Aslında çok güzel bir boya. Yaptığımız tek hata baştan çok az sulandırarak başlamamızdı. Bu yüzden 4-5 kat boyamamız gerekti. Ama soradan gördük ki sulandırmadan çok daha iyi kapatıyor, 2 kat yeterli oluyordu. Yani sulandırmamanızı tavsiye ederim. Yalnız bu boya mobilyalar için kesinlikle vernik isteyen bir boya. Boya üzerine gelen çok küçük darbelerle bile soyulabiliyor. Bir tırnak darbesi bile..
  • Böyle olduğunu görünce fikrimizi değiştirdik, bu boya ile devam edip güzelce kuruduktan sonra üzerine son kat boyası kullanmaya karar verdik. Son kat boyası sentetik olduğu için koku yapıyor. O yüzden boyayı yaparken arada bir mola verip bir süre güzelce hava almak sağlık için en iyisi. Son kat boyasını hiç tinerle açmadan kullandık. Sonuç mükemmel oldu. Önceden diğeriyle boyanmış yüzeylere sadece bir kat bundan kullandık. Boyanmamış yüzeylerde ise 2, bazı yerler için de 3 kat sürmemiz gerekti. Ama, çok daha sert ve tırnakla hiç çıkmayacak, başka bir şeyle kazınmadığı sürece de çıkmayacak bir sonuç elde ettik. Ayrıca parlak olduğu için de ayrıca vernik istemiyor.
Boyama için tavsiyeler üzerine rulo kullandık. 2 tane süger rulo (toplamda 9 TL) aldık.
Daha sonra da 1 tane havlu gibi olan rulolardan (2.5 TL) aldık. Aşağıda resimleri var.
  • Ancak, sünger rulonun boyama sonrasında iz bıraktığını gördük. Hoş olmayan kabarcıklı bir görüntü oluşturdu. Bunun üzerine ablamdan 1 tane, 1 tane de nalburdan havlu görünümlü, tüylü rulolardan aldık ve onlarla devam ettik. Bunlarla çok daha iyi, iz bırakmayan bir sonuç aldık. 

 Ayrıca yerler ve etraf için de yine nalburdan (ki bunu biz yerler iyice battıktan sonra yaptık :))) tek kullanımlık epey büyük naylonlardan aldık. Paket içinde satılıyor (2 ya da 3 TL). İnce bir naylon. Çok da rahat, büyük ve kullanışlı. Çoğu duruyor. Kalanı ablamın odası için kullacağız. Bizim sonuçları görünce ablam da kendi odası için bir düzenleme istedi :))

Epey uzun bir yazı oldu :) Umarım birilerine yardımcı olur.

Ayrıca bu işe her ne kadar ben boyarım diye başladıysam da, elimi attığım her yeri bozarak anladım ki ben bu işi beceremeyeceğim. Yani asıl büyük işi erkek arkadaşıma bırakmış oldum, ben sadece ilk katları atmaya yardım ettim. Bu yüzden ona da kocaman bir teşekkür ediyorum :)


Kullanım Sonrası Not: Boyaları yapalı 1 ayı geçiyor. Henüz bir bozulma olmadı dolaplarımda ve komidinde. Ancak bilgisayar masam en çok kullanılan yer olduğu için, leke ve kir tuttuğunu farkettim. Sildiğimde geçiyor kirler tabiki. Boyaya geçen bir durum söz konusu değil ama yüzey tam pürüzsüz olmadığı için kiri kolayca tutuyor. Bundan da anladığım kadarıyla masa, sehpa gibi sürekli el değen eşyalarda vernik şart.

Görüşmek üzere.

Sevgiler.

118 yorum:

  1. Canım çok beğendim. Harika olmuşlar.
    Ellerinize sağlık.
    Erkek arkadaşın da iyi çalışmış. Onun da ellerine sağlık.
    Güle güle kullanın.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. ohh mis gibi olmuş beyaz beyaz; ferah ferah :)

    YanıtlaSil
  3. Hem de nasıl yardımcı oldu, evde boyanacak bir şeyler olduğunda bu yazıyı en baştan okuyacağım:) kulp için zara home tavsiye ederim, beyaz mobilyalara çok yakışan kulpları var. Güle güle kullanın, harika olmuşlar tüm mobilyalarınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim :)
      Teşekkürler tavsiyen için.
      Sevgiler.

      Sil
    2. BiZ de şu an boya yapıyoruz ama astar atmanıza rağmen kapatmiyor boya bozuk falan olabilir mi 3 kat oldu hala kapatma yok

      Sil
    3. Merhaba. Öncelikle kolay gelsin. Biz yağlı boya kullanmıştık. Yağlı boya mı kullanıyorsunuz yoksa su bazlı bir boya mı kullanıyorsunuz? Ve boyayı yağlı boyaysa tiber ile, su bazlı ise su ile açtınız mı kullanmadan önce? Eğer boyanız çok sıvı kaldıysa kapatmayabilir.
      Yağlı boya kullanıyorsanız açmamanızı/ inceltmemenizi tavsiye ederim. Biz de 2-3 kat sürmüştük. Ama astar da yaptıysanız kapatması gerekirdi 2-3 katta. Aklıma başka birşey gelmiyor maalesef. Daha kalın başka bir boya ike 1-2 kat dahaatmanızı tavsiye edebilirim.
      Bir de karlar arasında mutlaka boyanın iyice kurumasını bekleyin.
      Umarım istediğiniz sonucu alırsınız. Tekrar kolay gelsin. İyi pazarlar.

      Sil
  4. valla çok güzel olmuşlar...
    ellerinize emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. bayildim canim
    el emegi girince birde beyaz olmasi insanin icini aciyor
    MasAllah
    güle güle kullan ferah ferah

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim herkese :)

    YanıtlaSil
  7. Bayılıyorum bu beyazın ferahlığına ve o tertemiz görüntüsüne..
    Çok güzel olmuş canım,emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, beyaz gerçekten ortamı aydınlatıyor, ferahlık katıyor.
      Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  8. Deniz'cim dolaplar harika olmuş iyi günlerde kullan sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Yazının sonunda çok güldüm. Uzun uzun anlatırken bravo valla nasıl kalkmış bu kadar işin altından falan diye düşünürken, son tek bir satırda asıl kahraman çıktı ortaya. :)) Asıl yeri başlardaydı bence. Ama boyalar harika olmuş. Senin ve arkadaşının ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Ama ama hep biz diye bahsettim. Ben yaptım demedim hiç komidin dışında. Ayrıca yazımı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler :)

      Sil
  10. cok begendim gerçekten.Ellerine sağlık bende birkaç mobilyamı boyamayı düşünüyordum bana bu paylaşımlarınız çok güzel geldi çok işime yarayacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize yarayacak olmasına sevindim.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Hakikaten çok ciddi bir değişim söz konusu:)
    Elleriniz,emeklerinize sağlık canım..
    güle güle kullanın..
    sağlıcakla,mutlulukla..

    YanıtlaSil
  12. Anladığım kadarıyla hiç zımpara yapmamışsınız. Öyle mi? Ben de şu zımparalama meselesi olmasa, her önüme geleni boyayacağım :) İşte yazıda da bahsettiğin gibi boyanın soyulmasına, sıyrılmasına sebep olur diyorlar; zımpara yapmadan boyamak. Ama şu bahsettiğin son kat boyası zımpara zorunluluğunu ortadan kaldırıyor sanki. Eşyalar çok güzel olmuş, ben de böyle öncesi sonrası yapabilecek miyim acaba vira Bismillah deyip :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hiç zımpara yapmadık. Astar da kullanmadık. Ben de duymuştum zımpara yapmadan boyandığında soyulabildiğini, nemli bir ortamdaysa kabarma yapabildiğini. Ama bir sorunla karşılaşacağımızı sanmıyorum. Zımpara işi hem çok yorucu hem de etrafı çok karıştıracak bir işlem olduğu için hiç düşünmedik bile. Zaman içerisinde ne olur bilmiyorum ama şimdilik çok iyi durumdalar. Son kat boyası zemine daha iyi tutunabilen bir boya olduğu için soyulma olmuyor. Ondan daha iyi bir sonuç aldık. Bir sorun yok yani şimdilik. Ama zaman içerisinde deformasyon olursa buraya eklemeler yaparım. Gözden çıkardığınız parçalarla, yenilemeyi düşündüğünüz eşyalarla başlarsanız çok daha iyi olur tabi. Zamanla sonuçta her eşya deformasyona uğruyor tabi :)

      Sil
  13. Ellerinize sağlık, sanki yeni alınmış gibi olmuşlar, evde bunu yapmak cesaret işi :)

    YanıtlaSil
  14. gerçekten emeğinize sağlık Tamda aradığım bana yardım edebilecek bi yazı Şimddden teşekkürler Ben mutfak dolaplarımı boyamak istiyorum fakat boya konusunda kararsız kalmıştım Sonuçta buhar ve oluşabilecek yağ lekelerini temizlemek konusunda deforme olmayacak bi boya olmalıydı ve sanırım swing color bu işe en uygun olanı Umuyorum ki güzel olacak Ellerinize sağlık ...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Mutfak dolaplarını boyayacaksan mutlaka vernik atmanı öneririm üstüne. Ya da vernik dışında bir koruyucu var mı bilmiyorum ama kir tutmasını engelleyecek birşeyle korumalısın. Dediğin gibi buharlı ve yağ oluşabilen bir ortam. Temizlemesi kolay olsa da sık sık kir tutacaktır. Mutfak dolaplarını boyayanlar varsa onlardan da tavsiye almanı öneririm. Mutfak boyama için biraz zor bir alan olabilir.

      Sil
  15. Denizciğim, emin olmak için soruyorum; Swing Color Parlak Son Kat Boyası diye bahsettiğin de Polisan'a mı ait?
    Bence müthiş bir başarı, tebrik ve takdir ediyorum.Güle güle kullan yenilenen eşyalarını inşallah.
    Soyulmasından korktuğum için yağlı boya ile deneme yapmayı düşünüyordum.Sayende hem cesaretim arttı hem de ne kullanabileceğimi öğrenmiş oldum.Boşa dememişler akıl akıldan üstündür diye.Bu yazı ile tecrübelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Swingcolor Polisan'a ait bir marka değil. Başlı başına başka bir marka. Yukarıdaki fotoğraftaki yuvarlak teneke kutu ona ait. Polisan'ın boyası maalesef soyuluyor. Çok güzel bir dokusu ve rahat bir boyaması olsa da bu tür şeyler için uygun değil. Ya da illa kullanılacaksa üzerine birkaç kat vernik şart. Ama Swingcolor soyulmuyor. Büyük bir darbe alırsa nasıl olur bilemiyorum tabi. Ama tırnakla veya başka birşeyle hafifçe kazındığında soyulmuyor. Yalnız bunun için de yukarıda da bahsettiğim gibi giysi dolabı, yatak çerçevesi, aynalar, komidinler gibi yüzeye çok fazla el değmeyen yerler boyanabilir. Ben dolaplarımdan çok memnunum. Masa, sehpa, mutfak dolapları bana göre verniksiz bu boyayla da olmaz. Çünkü kolayca kir tutuyor. Bilgisayar masamda olduğu gibi. Verniklenirse o alanlarda da rahat kullanılır diye düşünüyorum.
      Beğenmene çok sevindim. Birilerine yardımcı oluyorsa ne mutlu bana.
      Sevgiler.

      Sil
    2. İnşallah bulabilirim, hatta mutlaka bulmalıyım.
      İşe yaramaz mı hiç? Nasıl yaradı bir bilsen. En kısa zamanda yapıp, 'Bu tip mobilya boyanmaz'diyerek bana ahkam kesen ve engelleyen işin üstadı kişiye özellikle ispat edesim var:)
      Şaka bir yana, cidden boya tutmaz endişesi ile elim bir türlü gitmiyordu. Şimdi mevsim uygun değil, biraz bekleyeceğim hepsini yapmak için. Ama küçük bir yerde mutlaka denemesini yapacağım.Bir sebepten insan her zaman her istediğini alamıyor, aldığı bazı şeyleri de içine sinmeden kullanması eziyet oluyor. İşte senin verdiğin bilgiler, benim hayatıma güzellik katılacak. Cidden, kimin nerde, nasıl ve neye sebep olacağı bilinmiyor.
      Senin blogunu ve bu yazını bulmasaydım, böyle güzel bir umudum olmayacaktı.Tekrar can-ı gönülden teşekkür ederim.Sevgilerimle.
      not:İyi ki beğendiğim blogların eski kayıtlarını okuma alışkanlığım var:)Ayrıca bir çok güzel tarifi de gözüme kestirdim, er ya da geç mutlaka deneyeceğim.

      Sil
  16. Ya ben tam anlayamadım mutfak dolabı için hangi boyayıkullanmalıyız

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize saglık bambaşka plmuşlar bende mutfak dolaplarımı boyamak istiyorum ama hangi boyayı tercih etmeliyim hala bilemedim ve zımaparalamazsam olurmu? Biri sorum da acaba cifleyince vs soyulurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mutfak dolaplarımı boyamadım. Bu yüzden birşey söylemem doğru olmaz.
      Ama mutfak nemli ve nispeten daha sıcak bir ortam olduğu için farklı bir boya kullanılır diye düşünüyorum. Ayrıca bu tür boyama işlemlerinde üst kısma koruyucu birşey sürülmezse temizlik malzemeleri boyaya zarar verebilir. Daha iyi bilen birine danışmanı tavsiye ederim. Başlarsan şimdiden kolay gelsin :)

      Sil
  18. gördüm bayıldım ellerine emeğine sağlık şahane olmuş. yalnız sana bir iki sorum olacak bende yatak odama yapmak istiyorum ama mobilyalarım kaplama mobilya diye tabir edilen cinsten venge rengi (senin elbise dolabın sanırım o da kaplama değil mi)Kaplama mobilyalara uygulanabiliyor mu bu boya?? Vengeyi kapatır mı sence?
    Ve son kat boyası vernikle aynı görevi görüyor mu?
    Bu yazıyı yazalı epey bi zaman geçmiş bu zamana kadar deforme soyulma oldumu? son katı boyayınca pürüssüz olabilir mi?? kusuruma bakma çok soru sordum ama bende denemek isteyen ama cesaret sıfır olan biriyim:)

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Melda.
    Benim dolaplarım da kaplamaydı ve benim okuduğum kadarıyla da kaplama mobilyalara boyanmaz deniyordu. Ancak biz gayet güzel boyadık. Venge rengi birkaç kat boyadan sonra ancak kapanır. Benim komidinim de siyahtı ve cilalıydı üzeri. 4-5 kat boya uyguladım ona kapatması için. Ancak daha dayanıklı olmalarını istiyorsan üzerine cila atmanı tavsiye ederim. Ben cila konusunda hiç tecrübeli değilim o yüzden şunu kullan diyemiyorum. Ben dolaplarıma ya da diğerlerine cila uygulamadım. Masa ve komidinim çok çabuk tozlanıyor ve tutuyor tozu. O yüzden üzerine cila sürersen o alanlar daha iyi olur. Dolaplarda böyle bir sorun olmuyor.
    Son kat boyası oldukça dayanıklı güzel bir boya kolay kolay kazınma olmuyor. Ancak şunu söylemeliyim ki biz bir taşınma yaşadık geçen aylarda ve taşınma sırasında dolaplarımız söküldü. Parçaları birbirlerinin üzerinde sürttürmüşler yerleştirirken araca ve vidalar değdiği yerleri kazımış, artık nasıl çekiştirdilerse. Yani dolabımın kapaklarında dikkatsizlik sonucu kazınmalar oldu. Kapatmak için tekrar boya uyguluyorum şimdi ara ara o kısımlara katlar atarak. Sana tavsiyem 3-5 sene içinde nasıl olsa değiştiririm dediğin mobilyalara uygula. Hatalar bir şekilde kapanıyor boyamada ama çok çok uzun süre gider mi bilemiyorum :)
    Ama nasıl olsa evi vernik kokutacaksın boyarsan, biraz fazla uğraşıp boyamadan birkaç hafta sonra bir de vernik uygula.
    Biz bu ara ablamın odasındaki mobilyalara da başlayacağız :) Bence çekinmeye gerek yok. Umarım denersen beğenirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cevabın için teşekkür ederim:) Ben de denemeye karar verdim eşim acaba olur mu olmaz mı diyor? en kısa zamanda senin mobilyalarının resmini göstereceğim eminim tatmin olacaktır:) Bizim de taşınma durumumuz var anlaşılan taşındıktan sonra boyamak daha mantıklı.Ablanın mobilyalarını boyadıktan sonra eğer vernik kullanırsanız markasını paylaşırsan beni çok mutlu edersin.
      Sevgiler:)

      Sil
  20. blogunu bu yazı sayesinde, biraz geç de olsa, keşfetmiş oldum. bayıldım dolaplara, ellerinize sağlık. ben en son 2 tane sehpa boyadım. bir süre ara veresim var. yoksa beyaza boyanacak çok şey var evde. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanışmamıza sevindim :) Hemen baktım sizin sehpaya da. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

      Sil
  21. MERHABALAR YAZINIZ ÇOK YARDIMCI OLDU TEŞEKKÜRLER BİZDE POLİSAN X1 ALDIK AMA DEDİĞİNİZ GİBİ VERNİK ŞART NAPSAK DİYE DÜŞÜNÜYORDUK SON KAT BOYASI DEMİŞSİNİZ BİZE YARDIMCI OLDUNUZ BİZ BOYA TABANCASIYLA BOYUYORUZ ÇOK KOLAY BOYANIYOR İNŞ GÜZEL OLUR MOBİLYALARIMIZ SEVGİLER....

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar, mobilyalarınız ciddi anlamda çok güzel olmuş ve o küçük sehpanın böyle bir değişime uğraması çok şaşırttı beni, ayrıca yazınız da çok yardımcı oldu bize, bizde boyamak istiyorduk ablamla mobilyalarımızı ama hep bu önyargılar yüzünden kısmet olmamıştı. Fakat benim bir sorum olacak, Swing son kat boyasını nereden temin edebilirim? Bauhaus un online sipariş sitesinde bulamadım keza Koçtaş ın da online sipariş sitesinde bulamadım. Acaba satıştan kaldırıldı mı?
    Yardımınızı bekliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Geç cevabım için kusura bakmayın lütfen.
      Ben boyayı Bauhaus'dan, kendim giderek almıştım. Siz diyince online satış sitesine baktım ama oraya birçok malzemeyi koymamışlar maalesef. Kozyatağı Bauhaus'da boya gurubunun içinde olmalı.

      Sil
  23. Tamamdır çok teşekkür ederim, mobilyalarınızı iyi günlerde kullanın :)

    YanıtlaSil
  24. Bende boyamak istiyorum ama cesaret edemiyorum ..kalici olmasi icin en iyisi vernik mi? Yoksa son kat boyasi ayni isi gorur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisi vernik. Yazımda ve gelen yorumlara cevaplarımda da açıklamıştım. Son kat boyası dolap dışında masa, sehpa gibi yüzeylerde çok toz topluyor ve silinmesi çok can sıkıcı oluyor.

      Sil
  25. Çok teşekkür ederim.boyamaya başlamak için eşimin iş seyahatine gitmesini bekliyorum..şiddetle karşı cıkıyor..

    YanıtlaSil
  26. Merhaba bende odamın mobilyalarını boyamak istiyorum mdf kaplamalar yüzeyleri hafif pütürlü böyle ancak neyi alsam karar veremedim ilk polisan alıp üzerine son kat boyası geçiyim dedim ama kir tutuyor silinmesi zor dediniz vernikle nasıl olur bilemiyorum bizim evin balkon kapıları ahşap vernik sürdük ama tutmadı yani yine soyulmalar oldu tam olarak napıcağıma karar veremedim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    YanıtlaSil
  27. Merhaba. Aslında boyama ile ilgili pek bilgim yok. Tek tecrübem de bunlar. Ama vernik daha kaygan bir yüzey sağlayacağı için bir iki kat sonrası daha kolay silinecektir tahminimce. Ama siz yine de bilen başka bir blogcuya veya tecrübeli birine sorsanız daha doğru bir cevap alabilirsiniz belki. Çünkü dolaplarda silme işi sorun olmuyor ama masa komidin gibi yzeylerde toz alırken sinir bozucu oluyor.

    YanıtlaSil
  28. Peki bunu kime danışabilirim nalbura falan mı birçok bloğu araştırdım fakat istediğim gibi net bir sonuç alamadım maalesef işte önce çöpe atmayı düşündüğüm ufak 2 komodinle başlayacağım deneme amaçlı ama neler almam gerektiğini bilemiyorum ne tür bir yere danışmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nalburların bileceğini sanmıyorum ama boyama konusunda daha tecrübeli olan Turuncu Oda bloğunun sahibesine danışabilirsiniz belki. Kendisi beğenerek takip ettiğim, bu konularda daha bilgili birisi. http://www.turuncuoda.com/ adresinden daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Daha fazla yardımcı olamadım kusura bakmayın. Boya olarak Bauhaus'tan aldığım Swing Color marka Parlak Son Kat Boyasını tavsiye edebilirim. Biraz kokulu olduğu için boyama yapacaksanız tam zamanı. Evi havalandırarak çalışmak en iyisi olacaktır. Ama üzerine sürülecek vernik ile ilgili bilgim yok maalesef. Ama vernik sürmeseniz bile çok çok pişman olacak eşyalarım mahvoldu dedirtecek bir sonuç da olmuyor. Gözünüz korkmasın :)

      Sil
    2. Peki çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için :)

      Sil
  29. merhaba gerçekten çok güzel olmuş hepside benim de merak ettiğim şu parlak beyaza boyadığınız eşyalar lakeli gibi mi oldu??

    YanıtlaSil
  30. Öncelikle ellerinize sağlık dolaplarınız süper görünüyor Aynı dolaplardan bendede var tertemiz olduğu içinde atmaya kıyamıyorum ama yatak odasından çok genç odası gibi duruyor odam bende boyamayı çok istiyorum 2 sene olmuş siz boya yapalı şuan ne durumda dolaplarınız yazarsanız sevinirim .Birde 2 farklı boya yerine direk sadece son kat boyası uygulasak nasıl olur acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Dolaplarımda herhangi bir sorun olmadı boya ile ilgili. Kabarma, dökülme gibi.. Sadece son kat boyasını da uygulayabilirsiniz.

      Sil
    2. Çok sevindim dolaplarınızın hala deforme olmamasına heyacanla yazı bekliyorum cevap için teşekkürler

      Sil
  31. Merhaba,
    Öncelikle elinize sağlık dolaplarınız çok güzel ve şık olmuş. Benim öğrenmek istediğim ise duvar renginiz oldu. Boyanın markasını ve ismini/kodunu hatırlıyor musunuz acaba?

    Teşekkürler şimdiden:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Teşekkür ediyorum.
      Biz o eve taşındığımızda boyalıydı o yüzden boyasını biz yapmadık. Maalesef bilemiyorum boyanın markasını.

      Sil
  32. Bende mutfak dolaplarimi dusunuyorum.ama tek yagli beyaz boyayla boyanabilecegni duydum olurmu szce

    YanıtlaSil
  33. Hım ordan oraya derken, şimdi de buraya geldim. Tam da bugün sehpamı boyamaya başlamışken Polisan'la. Korkulan o ki hiç sevmesem de sentetik boyayla bitirmek zorunda kalacağım. Sentetik boya demek ziyan olmuş fırça veya rulo demek benim için. Rulolarla ilgili bilgiyi de öğrenmiş oldum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polisan'ı vernikle denemedim ben, o yüzden kullanmaktan vazgeçtim çünkü benim için prtaik olmalıydı. Aslında çok kolay sürülen güzel bir boya. Sentetkle devam etmek zorunda kaldım. dediğiniz gibi ziyan oluyor fırçalar ama yine de pratik ve memnun kadm ben.

      Sil
  34. Çok teşekkür ederim. Yardımcı oldu deneyiminiz. Güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  35. çok teşekkür ederim yazınız benim için çok faydalı oldu Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olduysa ne mutlu bana. Tecrübelerimi paylaştım. Sevgiler.

      Sil
  36. emeğinize sağlık çalışmalarınızı çok beğendim bende boyamaya başlayacağım zımparayı yaptım.benim sorum parlak istemiyorum mat boya alsam mobilyalar nasıl olur acaba?parlak boya,kapıları boyadığımız
    yağlı boya kadar parlıyormu onu merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkürler.
      Swing Color Parlak son kat boyası, benim aklıma gelen, o kapıların boyandığı, kalın boyalar gibi çok parlak değil. Üstten 6. fotoğrafta biraz belli oluyor parlaklığı. Vernikleyecekseniz eğer sonrasında, mat boya da kullanabilirsiniz bence. Ama benim tecrübem bunlarla sınırlı olduğu için kesin bir şey söyleyemem size.

      Sil
  37. Öncelikle elinize,emeğinize sağlık. Çok uzun zamandır bu işe girişmek istiyorum da kaplama mobilyalara olmaz dendiği için ben de vazgeçtim. Yazınız çok aydınlatıcı olmuş, tam da benim gibi bunu yapmak isteyenler için. Ayrıca eksileri artıları yazmanız da süper olmuş.O yüzden sayfada okunmayan yer bırakmadım desem yeridir:) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. İlk tecrübemdi bu benim ve merak edip de cevap bulamadığım şeylerdi. O yüzden hepsini paylaşmaya çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Tabii bu konuda çok daha iyi ve tecrübeli insanlar var. Onların da bu tür bilgileri daha çok paylaşmaları gerekiyor ki biz bilmeyenler de meraklarımızı giderip bu işlere cesaret edebilelim. Ben hala kullanıyorum dolaplarımı, masamı ve komodinimi. Problemlerinden bahsetmiştim yukarılarda. Ama dolaplarımdan çok memnunum.

      Sil
  38. Ellerinize emeğimize saglik aklimiza takilan bi çok soruya cevap oldu fakat tavsiye ettiğiniz bu boyalarla eski kapilarda boyanabilir mi acaba yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkürler.
      Swing Color parlak son kat boyası ile kapılar da boyanabilir bence. Ama bildiğimiz yağlı boyalar gibi çok parlak ve çok kalın bir boya değil bu. Birkaç kat kullanmanız gerekebilir.

      Sil
  39. Tesekkur ederim sagolun peki 2 kapaklı gardırop a ne kadar boya gider acaba ona gore boya alicam fikir verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu konuda bir fikrim yok. Ben yanında başka şeyler de boyadığım ve alt katları başka bir boyayla yaptığım için tam ölçüsünü bilemiyorum.

      Sil
    2. Canim ben senden fikir edincektim koctasdan astarla matrix 1 aldim bunu mobilya ya sürdükten sonra son kat boyasina gerek varmi yada mobilyalar sadece son kat boyasiylami boyaniyor yada matrixin ustunemi sürülüyor

      Sil
    3. Ben de ilk başta Matrix sürdüm ancak tırnakla kazındığında soyulduğu için uygun görmedim ve üzerine son kat boyası sürdüm. Yani Matrix dolap, msa vb yerleri boyamak için uygun bir boya değil bana göre. Swing color son kat boyası ile devam ettim boyama işlemlerime. Ama ben de acemiyim boya konusunda. Belki astardan sonra yüzey boyayı emeceği için soyulmaz. Denemeniz lazım maalesef küçük bir yerde.

      Sil
  40. Dolapların yeni hali bir harika. Mobilyalar ışıl ışıl olmuş. Cesaret verici bir mobilya boyama çalışması bence. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  41. cesaretinize hayran kaldım doğrusu bende bir kaç değişiklik yapmak istiyordum çok faydalı oldu bilgileriniz teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  42. hayran kaldım,emeğinize sağlık
    Benimde gözüme batan bir tv sehpası birde orta sehpa var.Onları nasıl boyayabilirim diye düşünüyordum yazınız cesaret verdi bana, sağ olun:)

    YanıtlaSil
  43. Lütfen acil cvp herhangi bir deformasyon oldumu boyanizda benimde yatak odam kaplama mobilya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır mobilyada boyamadan dolayı herhangi bir deformasyon olmadı. Boyada da geçen bu 2,5 yılda bir deformasyon söz konusu değil.

      Sil
  44. Mrb polisan x1 in uzerine sentetik surmussunuz o parcalarda soyulma yada sararma oldumu bu zamana kadar bende x1 kullandim panel kapilarda ama tirnakladigim zaman soyuluyor bazilari vernik yada cam cilasi kullan diyo ama arastirdim oda boyayi sarartiyormus cvp nizi bekliyorum tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Hayır boyanan yüzeylerde bir sararma ya da soyulma olmadı. Sadece dolaplarımın kapakları taşınma sırasında arabadan indirilirken metallere sürttükleri için soyuldu. Yani sert müdahalelerde soyulabiliyor bu boya da. Ama tırnakla

      Sil
    2. Veya hafif darbelerle soyulmuyor. Elektrik süpürgesi çarptığında mesela. Kapılarda verniksiz kullanılabilir bence.

      Sil
  45. Tesekkurler bende hemen swing color alip x1 ile boyamis oldugum kapilarima bir kat surecegim deforme olmadan evin icinde iki tane kosusturan cocuk var :)) tekrar tesekurler elinize yureginize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım memnun kalırsınız.

      Sil
  46. Yıllardır her yazılan yoruma cvp yazdığınız için tebrik ederim,,bende boyicam Polisan x1 ile nasıl olur,,teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boya yapacağınız yer neresi bilmiyorum ama Polisan x1'i kaplamalı yüzeylerde, zımpara yapmadan kullanacaksanız soyulma olabilir. Yazımda ve yukarıdaki yorumlarda açıkladım. Ben de profesyonel değilim ve bu ilk çalışmamdı. O yüzden kesin birşey söyleyemem maalesef.
      Teşekkürler.

      Sil
  47. Merhaba öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum bu kadar ayrıntılı anlattığınız için. Ben şifonyer boyamak istiyorum ama bahsettiğiniz gibi kat boyası ağır kokuyor sanırım. Kalıcı mı tamamen uçuyor mu kokusu. Bebek odasında kullanacam koku ne kadar zamanda kaybolur
    Şimdiden teşekkür ederim herkese zaman ayırıp sorulan soruları cevaplamışsınız �� ������

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkür ederim.
      Eğer içeride boyanırsa birkaç ay boya kokusu oluyor maalesef. Ki hergün havalandırdığım halde kokuyordu kapatınca. Bebeğiniz odayı halihazırda kullanmıyorsa yapılabilir ama kullanıyorsa başka su bazlı boyalar araştırmanızı tavsiye ederim. Ama su bazlı boyalar da kokuyor tabi bunlar kadar kalıcı olmayacaktır.
      Umarım uygun boyayı bulup yenilemenizi yapabilirsiniz. Kolay gelsin size şimdiden.

      Sil
  48. deniz hanım boya kaç günde kurudu ve kokusu ne kadar sürede gidiyor birde temizlik yaparken rahat siline biliyormu bende rulo fırçayla boyadım ama sanki fırçanın tüyleri yapıştı gibi siz ne yaptınız bu durumda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boya çabuk kurumuştu, bir günde diyebilirim. Sürekli havalanan bir ortamda çabuk kuruyacaktır. Attığınız kat da önemli tabii kuruma aşaması için. Benim fırçam yukarıdaki havlu gibi olandı. Tüylerin yapışması gibi bir durum olmamıştı. Fırçayı değiştirmeyi deneyin. Bir kat daha atarsanız kapanır belki yapışan tüyler. Yukarıdaki yorumlarda da cevaplamıştım temizlik aşaması masa sehpa gibi yüZeylerde biraz zorluyor. Dolapları hiç silmeye gerek duymadım. Ama masa sehpa üzerinde toz kalıyor. Beze kolay gelmiyor tozlar. Birkaç kez geçmek gerekiyor.

      Sil
  49. Ben eski tarz fotmantomu boyamak istiyorum boya olarak su bazlimi kullanmalıyız acaba bugün nalbura sordum dökülme yapar dedi mobilya boyası diyemi sormam lazim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nalburlara, mobilyacılara sorduğunuzda aynı cevabı alırsınız genelde. Boyanmadığını söylerler profesyonel gözüyle. Ancak gayet de güzel sonuçlar alınabilir. Benim kendi tecrübelerim maalesef bu yazıdakilerle sınırlı. Ancak benim boyanan hiçbir eşyamda boya dökülmesi gibi bir şey olmadı bu üç yılda. Boyandığı ilk gün ki gibiler.
      Boyamadan önce güzelce zımpara yapmayacaksanız su bazlı boya kullanmayın, soyulur, dökülür. Benim kullandığım Swingcolor marka son kat boyasıydı. Sadece bu boya ile iki kat boyamak yetiyor. Sentetik boya olduğu için soyulma dökülme yapmıyor. Benim tecrübelerim hiç durmayın başlayın der :) Bu boya kokulu bir boya, o yüzden yapmaya karar verirseniz mutlaka havalandırabileceğiniz bir odada yapın bu işlemi. Birkaç hafta koku kalacak çünkü.

      Sil
  50. Fortmantom sizin nevresim dolabiniza bnziyor

    YanıtlaSil
  51. Mutfak dolaplarımı zımpara astar ve 2 kat polisan boya vurdum .şimdi son kata gececem.vernik vursam sprey vernik mi kullanmam gerek.son katı vururken fırca ile mi rulo ile mi vurmalıyım.fırca daha guzel parlak gösteriyor ama fırca izi oluyo, fırca izini almak için rulo vurdugumda da matlaşıyor.ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
  52. Hayrulah bey ne yazık ki ben de bu konuda profesyonel değilim. Blgilerim yukarıda anlattıklarım ve tecrübelerimle sınırlı. Mutfak dolapları, vernikler ve fırçalar konusunda hiçbir bilgim yok. Kusura bakmayın yardımcı olamadım size. Ama vernik sürecekseniz zaten matlaşsa bile vernik onu parlatacaktır. Fırça izinden kurtulmanız daha doğru olur gibi geliyor. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  53. Merhabalar, bende suntadan olan dolabımı boyamak istiyorum sizin kullandığınız swing color parlak son kat boyasını sadece 2 kat olarak kullansam olur değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Bence yetecektir ama iki kattan sonra bir bakın alttaki renk hala kapanmadıysa bir kat daha sürersiniz. Açık renkse dolabınız zaten yeter iki kat.

      Sil
  54. Merhaba öncelikle çok başarılı bir çalışma olmuş bende yatak odamı boyamayı düşünüyorum fakat hepsi farklı mobilyalarımın 2si birbirinden farklı 2 komodin ve 2 tane 2 kapılı dolabım var hepsi farklı olduğu için ne kadar güzel durur emin değilim acaba komple odanızın 1 fotoğrafını çekip atabilir misiniz :)

    YanıtlaSil
  55. Maalesef odamdaki boyadığım eşyalar bir bütünlük içerisinde olmadığı için tek kareye sığdırmam çok zor. O yüzden toplu fotoğraflarını ekleyememiştim. Ama hepsi beyaz olduğu için kötü durmuyor. Farklı renklerdeki hallerinden çok daha iyi duruyorlar :)

    YanıtlaSil
  56. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp bizlerle tecrübelerinizi paylaştığınız için...

    YanıtlaSil
  57. Merhaba. Bana da cevap yazın lütfen kaplama yani membran dolaplarda boyanması mumkunmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle bu konuda uzman olmadığımı belirteyim. Benim dolaplarım da kaplamaydı ve ben zımparasız diretk boya uyguladım. Bu güne dek de boya ile ilgili soyulma, dökülme gibi bir sorunum olmadı. Sadece taşınma sırasında kapakları metal aksama sürttükleri üçin çizilme oldu. Yani metal bir şeyle baskı uygulayarak kazınınca çiziliyor. Son kat boyası olan Swing color marka son kat boyasını kullandık. İyi akşamlar.

      Sil
  58. Merhaba bende birazdan boyamaya başlayacağım malzemelerimi temin ettim inşallah güzel olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, umarım çok güzel sonuçlar alırsınız.
      Kolay gelsin :)

      Sil
  59. Cok guzelll elinize saglik

    YanıtlaSil
  60. Teşekkürler çok güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  61. Merhaba esyalariniz cokkk guzel olmus bende iki uc hafta sonra odamdaki esyalari beyaza boyamak istiyorum farkli renkte dolaplar eklendi cunku sormak istedigim su bazi sitelerde cila yapilmasi gerektigi yazmis benim dolaplarimda sizinkilerden acaba siz zimpara kullandiniz mi ?

    YanıtlaSil
  62. Mrhb ellerinize sağlık çok güzel olmuş bende yemek masami boyamak için araştırırken buldum sizi 😊 son kat boya dedignz boyanin markası nedir Amerikan kapı boyası ilede boyaniyrms mobilyalar ondan değil demi bu boya bilgi verebilirmsnz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  63. Merhabalar bende dolabımı boyadım ve sadece vernik işlemi kaldı. İnternette tiner ile açılan verniklerin açık renkleri daha sonra sararttıkları yazıyor. Siz tiner ile açmadığınızı yazmışsınız. Buna rağmen renginde bir sararma var mı? Cevabınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Biz vernik kullanmadık. Yazımda da bahsettiğim gibi Swing color marka son kat boyası kullandık. Bu boya yağlı boyaydı, onu hiç açmadan kullandık. Sanırım onunla karıştırdınız. Bernik kullanmadığım için sararma konusunda bir bilgim yok maalesef.
      Umarım güzel sonuçlar alırsınız siz de. Kolay gelsin.

      Sil
  64. Swing color bulamyoruz,nereden bulabiliriz acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım artık Bauhausa gelmiyor bu marka. Biz de geçenlerde başka bir marka aldık çalışanların tavsiyesi ile. Sanırım çbs marka ama tam hatırlayamıyorum.

      Sil
  65. Acil Yardıma ihtiyacımz var!
    Dolapları polisan matrix x1 ile boyadık.ama swing color boyası yok.vernik atın dediler.denedik biraz vernik sarartıyor olmadı.
    Swing color yerine hangi boyayı kullanabiliriz acil yardm.bu swing color yağlı boyamı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sentetik yağlı boya. Bence herhangi başka bir yağlı boya da işe yarayacaktır.

      Sil
  66. Deniz Hanım öncelikle tebrik ederim şahane olmuşlar elinize sağlık:) yazınızı okuyup ben de venge olan sehpalarımı boyamaya karar verdim polisan x1 beyaz rengini aldım baştan sehpayı zımparaladım sildim güzelce ve boyadım 2 3 kat derken 4.katı attım ve her tarafta pütürler var ve hala kapanmadı güzelce neyi yanlış yaptım bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben polisanla boyamadım dolaplarımı. İlk katlar polisan ama sonrada yağlı boya yapmaya karar verdik yazıda da bahsettiğim gibi.
      Boya katları arasında boya iyice kuruyana dek beklediniz mi? Belki alttan kalkan boyalardır bu pütürler. Belki de boya bozulmuştur. Önceki katlarda da böyle pütürler var mıydı yoksa son katta mı ortaya çıktı? Acaba fırçanızda kalan boyalar mı dökülerek boyaya karışıyor? Birçok şey olabilir. Maalesef başıma gelen birşey olmadığı için bilemiyorum. Ben de profesyonel değilim boyama konusunda. Tavsiyem, belki o pütürlükleri hafifçe zımparalamak işe yarayabilir. Sonra temiz bir fırçayla bir kat daha boya atarsınız.
      Umarım bir çözüm bulursunuz. Şimdiden kolay gelsin.

      Sil
  67. Merhaba deniz hanm bnde mutfak dolaplarimi boyicam zimparalamam gerekirmi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Songül Hanım.
      Mutfak dolaplarıyla ilgili bilgim ve tecrübem yok maalesef.
      Şimdiden kolay gelsin.

      Sil
  68. Selam ben su an mutfak dolaplarimi boyama asamasindayim dyo aldım zemini zimparaladim ve ilk katını suurdum ama korkum şu bi kapağına ikinci kağıda gecttik ama tirnaklayinca kalktı ve su an napsam bilemedim yardım eder misin o son kat boyasını heryerde bulabilirmiyim ve onunda üstüne vernon atsak da ya iyi olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. İlk kullandığınız boya su bazlı ise kalkması normal. Yalnız çok el sürülmeyecek bir dolapsa sakıncası yok aslında. Bu boyanın üzerine de vernik atarsanız kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.
      Benim kullandığım boya artık Bauhaus'da satılmıyormuş. Başka nerede satılır bilmiyorum ama herhangi bir yağlı boya da her türlü kapatacaktır. Bu yaptığınız katların üzerine bir iki kat da atsanız kurtaracaktır.
      Yani şu aşamada yaptığınız boyanın üstüne ya vernik süreceksiniz, ya da yeni bir yağlı boya ile devam edeceksiniz.
      Maalesef benim de tek tecrübem bu dolaplar üzerinde oldu. Çok bir bilgim yok.
      Size kolay gelsin.

      Sil
Tasarım:Sawako Kuronuma