28 Ocak 2016 Perşembe

Karamel Soslu, Çikolatalı Cheesecake

Tatlı koması mı demiştim?
Tuzlulara geçelim mi demiştim?
Olmadı maalesef :( ,
Aslında sırada çok hoş ve pratik bir tuzlu tarifi vardı, ama fotoğrafları beğenmediğim için haftasonu kahvaltısına tekrar yapacağım ve yeni fotoğraflar çekeceğim. O yüzden o sonraya kaldı ve bugün başka bir şey yayınlayacağım.
Pek güzel bir şey.
Pek tatlı bir şey.
Karamelli bir şey.
Nefis bir şey.
Karamel Soslu Cheesecake!
Geçtiğimiz Cumartesi akşamı, ablam ve yeğenlerim geleceği için yaptım bunu. Bir de portakallı dilimler yaptım. Onları da daha sonra ekleyeceğim. Bu iki tarifi, hem yaparken hem de fotoğraflarken çok keyif aldım. 
 
Karamel Soslu, Çikolatalı Cheesecake
Malzemeler
Tabanı için
1 paket pötibör bisküvi
50 gr eritilmiş tereyağı/margarin
2 yemek kaşığı süt
Peynirli harç için
300 gr labne peyniri
200 gr taze peynir (krem peynir çeşidi)
2 dolu yemek kaşığı süzme yoğurt
1 paket taze krema
4 yumurta
1/2 cup un
Vanilya aroması
Çikolatalı kısım için
2 yemek kaşığı kakao
80 gr eritilmiş bitter çikolata
Karamel sos için
1/2 su brd. tozşeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1/2 paket taze krema
Çay kaşığının ucuyla karbonat
Süsleme için
İnce doğranmış bitter ve sütlü çikolata
Dışı kaplı çikolatalar
 
Yapılışı
  • Taban için bisküvileri rondodan geçirin. Üzerine eritilmiş tereyağı ve sütü ekleyip iyice karıştırın. Yağlı kağıt serili kelepçeli kalıbınızın tabanına döküp, bastırarak yerleştirin.
  • Büyük bir kaba peynirli harç için olan malzemeleri alıp mikserle iyice çırpın.
  • Karışımın yarısını başka bir kaba aktarın. Kaplardan birisine kakao ve eritilmiş çikolatayı ekleyip iyice karıştırın.
  • Kalıbınıza önce sade harcı dökün. Üzerine çikolatalı harcı döküp bıçakla hafifçe döndürerek şekiller yapın (ben yapamadım, o ayrı :)) ) Kalıbı hafifçe, birkaç kere tezgaha vurup hava kabarcıklarını yok edin.
  • 180 derecede ısınmış fırında 40-50 dk pişirin. Kalıbı salladığınızda kekinizin ortası sallanmamalı.
  • Kekiniz pişince, kalıbında soğumasını bekleyin. Soğuyan kekin üzerine alüminyum folyo kapatıp buzdolabında 4-8 saat (ya da gece boyu) bekletin.
  • Karamel sos için, bir sütlükte şekeri eritin. Şekerin çoğu eridikten sonra bir tahta kaşıkla karıştırarak tamamını eritin. Rengi iyice koyulaşmış olacak ama yakmamaya özen gösterin. Dikkatlice tereyağı ekleyip hızlıca karıştırın. Bu sırada şeker sertleşebilir, kremayı ekleyin ve şekerin tamamı eriyene dek karıştırın. Karbonatı ekleyin, iyice kabaracak, karıştırmaya devam edin. Ocaktan alın, iyice soğuması için arada karıştırarak bekletin.
  • Servis etmeden yarım saat önce kekinizi buzdolabından çıkarın. Kalıbın kenarından bıçakla geçerek keki ayırın. Servis tabağına alıp üzerine karameli dökün. Doğranmış çikolatalar ve kaplamalı çikolatalarla süsleyip dilimleyebilirsiniz.
NOT: Ben Cheesecake'imi pişirmeden önce tezgaha vurmamıştım. Sanırım kalan hava kabarcıklarından dolayı kekim piştikten sonra çatladı. İşe yarar mı ben de bilmiyorum, henüz denemedim ama siz cheesecake yaparken kalıbı tezgaha hafifçe vurarak içeride oluşan kabarcıkları yok edin.  
Ben daha önceki cheesecake denemelerimde daha az un kullanmıştım ve kıvamdan pek de memnun olmamıştım açıkçası. Bu denememde peyniri daha az kullanmama rağmen un miktarını biraz artırdım. Sonuçtan daha çok memnun kaldım. Daha koyu kıvamlı, fudge tarzında bir kekim oldu.
Siz daha krema kıvamlı bir kek istiyorsanız un miktarını 1 silme yemek kaşığı azaltmalısınız.
 
Afiyet olsun!
 
Görüşmek üzere.
 


21 Ocak 2016 Perşembe

Balkabaklı, Kırıntılı Turta

Eveeet, sıra o gün (geçtiğimiz Cumartesi) yaptığım ikinci tatlıda.
Balkabaklı mı, elmalı mı olsun, kurabiye mi olsun, şerbetli bir şeyler mi derken, balkabaklı turtada karar kıldım. Bunun için de önce biraz araştırma yaptım ve buradaki tarifi uyarladım. Ben risk almak istemediğim için balkabaklı kısma un ilavesi yaptım. Sonuç olarak nefis, krema gibi yumuşacık, ağızda kayan balkabağı katı ve elmalı turtanın o harika hamuru gibi ağızda eriyen, yumuşak hamur katı elde etmiş oldum.
Yalnız bir önceki tarifimde de bunda da fotoğraflara çok özenemedim acelem olduğu için. İdare ediverin gari :P
Bu balkabağı karışımını çok sevdim. En kısa zamanda başka bir tarifte daha kullanmayı düşünüyorum. Eğer güzel olursa burada paylaşacağım. Eminim o da harika olacak.
 
Balkabaklı, Kırıntılı Turta
Malzemeler (2 adet 14*14 kare kalıp veya 1 adet 28cm yuvarlak borcam)
Hamur için
1,5 cup un
1/2 cup tozşeker
Yarım çay kaşığı toz tarçın
Yarım paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
2 yemek kaşığı dolusu yumuşak tereyağı / margarin
1 yumurta
Balkabağı Karışımı için
1 cup balkabağı püresi (6-8 tatlı dilimi kabak üstünü geçecek kadar su ile kaynatılır, suyu süzülüp çatalla ezilir.)
1/2 cup taze krema
1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı(silme) un
3 yemek kaşığı tozşeker
Yarım çay kaşığı toz tarçın
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Çay kaşığının ucuyla muskat rendesi
Bir çimdik tuz
Üzerine
İri kırılmış ceviz
 
Yapılışı
  • Öncelikle bir karıştırma kabına tüm hamur malzemelerini koyun ve çatalla ezerek karıştırın. Yumuşak bir karışım olacak. Kenara alıp bekletin.
  • Başka bir kapta balkabağı karışımı için tüm malzemeleri mikserle çırpın.
  • Kalıplarınıza/kalıbınıza yağlı kağıt serin. Hamurun yarısını ayırıp, diğer yarısını kalıplara/kalıbınıza koyup elinizle bastırarak düzleyin ve balkabağı karışımını dökün. Kalan yarım hamuru parça parça alıp, ellerinizle incelterek, aralarda hafif boşluklar kalacak şekilde en üste yerleştirin. Ceviz serpiştirip hafifçe üstlerine dokunarak hamura yapıştırın. 180 derecede önceden ısınmış fırında, hafif kabarıp üst hamur hafifçe kızarana dek pişirin.
 
İşte bu kadar! Aslında şimdi bakınca bunun daha kolay olduğunu gördüm :)
Çok basit ve lezizdi. Yiyenler içindekinin balkabağı olduğunu öğrenince şaşırdılar. Baharatlar, özellikle muskat farklı bir hava katıyor çünkü. Baharat sevmiyorsanız eklemek zorunda değilsiniz. Balkabağının kendi aromasını da tercih edebilirsiniz.
 
Tuzlularda görüşmek üzere :)
Tatlı komasına girmeyelim, araya bir tuzlu sıkıştıralım bu hafta.
Sevgiler.
 

19 Ocak 2016 Salı

Bisküvi Tabanlı Brownie

Geçtiğimiz hafta sonu misafirlerimiz vardı. Birlikte yaşadığım ablamın erkek arkadaşının ailesi geldi. Usulen, keyifli bir isteme yapıldı. Yani ablam resmen nişanlanmış oldu^^ Annem babamın keyfi yerinde.
Eve biri geleceği zaman tatlı olarak yapılacaklar benim görevim olur. Bense özendiğimde hiçbir şeyi düzgün yapamadığım için, mümkün olduğunca kek yapmaktan kaçarım. Farklı ve her halükarda tutacak tarifler yapmaya çalışırım. Ama özendiğim için yine de yaptıklarım istediğim gibi kusursuz olmaz :) Belki de sorun bende. Önemli olduğu için çok mükemmel olsun istiyorum ve en ufak kusuru büyütüyorum. Ama başka zaman öylesine yaptığımda beklentim yüksek olmadığı için sonuç her halükarda güzel geliyor da olabilir. Bir tuhaf şeyler söz konusu yani :)
Bu sefer değişiklik yapacağım diyerek iki çeşit tatlı yapmaya karar verdim. Biri ne olursa olsun çikolatalı olacaktı. Diğeri ise elmalı veya balkabaklı bir tarif olabilirdi.
Her ikisi de yiyenler tarafından oldukça beğenildi. 
Önce çikolatalı olanı hazırlamıştım daha kolay olduğu için. O yüzden önce çikolatalı olanı paylaşacağım.

Bisküvi tabanlı brownie. Brownie'yi çok pişirmedim, yumuşak, fudge kıvamlı bir yapısı olsun istedim. Böylece alttaki bisküvi tabanına daha çok yakışacaktı.
Üzerine de karamel sosu yapmayı düşünmüştüm, fakat piştikten sonra acelem olduğu için vazgeçtim. Ama siz üzerine karamel sos veya az şekerli, çırpılmış krema hazırlayarak daha da lezzet katabilirsiniz. Bu yalın hali oldukça lezzetliydi.

Bisküvi Tabanlı Brownie
Malzemeler
Taban için
1 paket pötibör bisküvi
1,5 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı süt

Brownie için
120 gr bitter çikolata
1 dolu yemek kaşığı kakao
2 dolu yemek kaşığı un
3 yumurta
2 dolu yemek kaşığı tozşeker

Üzeri için
İri kırılmış ceviz

Yapılışı
  • Öncelikle çikolataları küçük parçalara kırıp benmaride eritin.
  • Bu sırada bisküvileri rondoya alıp öğütün. 1.5 yemek kaşığı tereyağını eritip bisküvilere ekleyin. İyice karıştırın. Sütü de ekleyip karıştırın. Bastırdığınızda birbirine yapışan ama hala dağınık bir karışım olacak.
  • Kalıbınıza yağlı kağıt serin ve bisküviyi döküp ellerinizle bastırarak düzleyin.
  • Karıştırma kabına yumurtaları kırın, şekeri ekleyip 5 dk boyunca mikserle çırpın.
  • Eriyen çikolatayı, kakaoyu ve unu ekleyip kaşıkla veya mikserle çırpın. Bu karışımı da bisküvinin üzerine dökün. Üzerine ceviz parçalarını serpiştirip fırına verin.
  • Önceden ısınmış 200 derece fırında 15 dk pişirin. Kabı hafifçe salladığınızda ortası oynuyorsa hala akışkan demektir. 10 dk daha pişirip kürdan testi yapın. Kürdan üzerinde parçacıklar olacak. Bu istediğimiz kıvamı aldığını gösterir. Eğer kürdandaki çikolata hala sıvıysa daha pişecek vakti var demektir.
  • Pişen brownieyi fırından çıkarıp soğutun. Daha sonra buzdolabına kaldırıp 2 saat dinlendirin.
  • Buzdolabından çıkarıp 10 dk bekletin, artık dilimleyip servis edebilirsiniz.
NOT:
1-Kalıbınız eğer büyükse pişme süresi uzayabilir. Ortası ve kenarlarına kürdan testini uygulayın. Çok pişmiş olması sorun değil, tadı hala aynı olur, ancak az pişmiş olması orta dilimlerin akarak dağılacağı anlamına gelir. Ben iki küçük kare kalıp kullandım 14*14 veya 13*13 olsa gerek. Bisküvili harç 1 kaplık daha artıyor. Ben kalın olmaması için bu seferlik kullanmadım ama siz kullanarak daha kalın bir taban hazırlayabilirsiniz. Ya da 1 paket bisküvinin 3/4'ünü kullanabilirsiniz. Bu durumda sütü 1 kaşık daha azaltmalısınız.
2-Bisküvi tabanında fazla yağ kullanmak yerine, süt de kullanırsanız tabanınız cıyır cıyır ve dağılan değil, daha yumuşak, kurabiye kıvamlı olur. Cheesecake tabanlarımda uyguladığım bir yöntemdir bu. Tavsiye ederim. Bu taban buzdolabına konduğunda da çok fazla sertleşmez, kıvamını korur.

Görüşmek üzere.
Sevgiler.

11 Ocak 2016 Pazartesi

Goji Yemişi Çayı

Bu ara yemişlerle sıkı fıkıyım. Goji de onlardan biri. Gojiyi ilk kez birkaç sene önce görmüştüm. Buruşuk, çok küçük ve sert bir görünümü olduğu için yiyecek bir yanı yoktur gibi bir algı oluşturmuştu bende. Denememiştim bile.
Geçenlerde denemek için çok az aldım ve önce kekte denedim. Keke çok yakıştığı için hoşuma gitti. Daha önce çayına rastladığım için çay olarak denemek istedim bir kere de. İnternette aratıp gözüme ilk ilişen tarifi okudum, aklıma yattı ve denedim. Ben biber koymadım ve kullanılan poşet çay yerine de yeşil çay kullandım. Annem ve babama da yaptım, onlar da afiyetle içtiler, yemişlerini de  bir güzel yedik :)

Goji Yemişi Çayı
Malzemeler (1 fincan için)
1 su brd. kaynar su
1 yemek kaşığı goji yemişi
1 çay kaşığı yeşil çay
Yarım limon (Çok ekşi oluyor, ekşi sevmiyorsanız daha az kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı bal
 
Yapılışı
  • Gojileri soğuk ile yıkayın. Suyunu süzüp bardağa alın. Üzerine kaynar suyu dökün ve birkaç dakika bekletin.
  • Yeşil çayı bitki çayı demlemek için kullanılan bir süzgeçe koyup fincana ekleyin. 4 dk bekletip çıkarın.
  • Yarım limonu sıkın. İstiyorsanız bal ilave edip içebilirsiniz. İsterseniz taneleri çıkararak da servis edebilirsiniz.
 
Afiyet olsun!
 
Sağlıklı, mutlu ve güzel bir hafta dilerim.


8 Ocak 2016 Cuma

Fırında Sebzeli Omlet

Son birkaç haftadır diyetteyim. Yemeklerimi ve kahvaltılarımı sade tutuyorum. Genelde domates ve peynir baş kahraman kahvaltılarımda. Ama maydanoz, nane, roka, kırmızı biber, yeşil biber gibi eşlikçileri de mutlaka eklemeye çalışıyorum.
İşyerinde eskiden beri böyleydi zaten kahvaltılarım, arada bir yenen poğaça, börek haricinde.
Ama evde zorluyor bu sade yeme olayı. Alışkanlıktan olsa gerek, haftasonu kahvaltıları özeldir benim için. Biri gelecek olsun, olmasın mutlaka özel bir şey pişirmeye çalışırım değişiklik olsun isterim.
Eh şimdi işin içine diyet girince benim seçeneklerim azaldı. Elbette memnun değilim bu durumdan. Yine de ufak ufak değişiklikler yaparak özelleştirmeye çalışıyorum haftasonu kahvaltılarımı.
Geçen Pazar da tek kişilik kahvaltımı, biraz özel kılmaya çalışarak hazırladım. Yanyana ayrı ayrı yiyeceğim tüm malzemeleri karıştırdım attım fırına. Oldu mu sana fırında sebzeli omlet :) Pek de güzel oldu. Zaten daha önce de Frittata ismi altında yayınlamıştım benzer bir tarifi.  

Fırında Sebzeli Omlet
Malzemeler (Malzemeleri kişi sayısına göre dilediğiniz gibi artırabilirsiniz)
Yumurta
Beyaz peynir
Domates (Az ve susuz şekilde koymakta fayda var)
Zeytin
Kırmızı biber (közlenmiş veya tost makinesinde pişmiş)
Yeşil biber (közlenmiş veya tost makinesinde pişmiş)
Kaşar peyniri
Tuz, Pulbiber, Karabiber
 
Yapılışı
Tüm malzemeleri minik minik doğrayıp bir kasede karıştırın. Azıcık tereyağı ile yağlanmış fırın kaplarına paylaştırın, üzerlerine rende veya dilimlenmiş kaşar peyniri serpiştirin. 200 derecede ısınmış fırında kabarıp, hafif kızarana dek pişirin.
Ve kendi yazdığım şiirimle şimdilik veda ediyorum.
Görüşmek üzere.
 
İsyan
Kahvaltılarım pek sade,
Tokluğum şahane!
Yemeklerim yavan,
Sinirlerim tavan!
Gitmiyor diyor tartılar,
Olduğu yerde hep kilolar!
Yiyemediklerim arkamdan ağlar.
Oy diyetisyenim,
Söyle kime isyan eyleyim!
                      Aynagöz Deniz.
 

6 Ocak 2016 Çarşamba

Kurutulmuş Yaban Mersinli ve Goji Yemişli Kek

Yeni yıl girmeden önce heyecanlıydım, tüm o kırmızılar, ışıklar, yeni yıl fotoğrafları, günlerce yağan kar başımı döndürmüştü. Şimdi mutsuzum. Zamanın hızını kavramak, geçen yıla dönüp bakmak güzel gelmiyor. Her gün aynı şeyleri yapıyor olmak, koskoca bir yılı böyle harcamak ve bu mutsuzluğu örterek yaşamaya devam etmek birkaç gündür çok zor geliyor. Sabahları işe gelirken söyleniyorum kendi kendime "yorucu, çok sıkıcı".. Eve dönerken yürüdüğüm yol hep aynı, sıkıcı.. Biliyorum birkaç gün, belki bir haftaya kadar alışacağım tarihi 2016 atmaya. İşler yoğunlaşacak ve örteceğim bu duyguların üstünü yine. Zaman geçsin, eve gideyim diye beklerken geçen zamanın ömür olduğunu unutacağım yine, bu kapanda.
Kasvetli konuları bırakayım, bunları dün yazmıştım, ama silemedim de. O ruh halinden kurtulmak için biraz mutfağa girdim dün gece. Haftasonu aldığım kuru yaban mersinlerini ve goji yemişlerini denemek için fırsat oluşturdum kendime. Meyveli kek yaptığımda genelde hayal kırıklığına uğrarım. Meyveleri ne kadar unlasam da, nişastalasam da dibe çökerler ve dilimlendiğinde hayal ettiğim gibi görünmez.
Bu sefer farklı bir hamur kullandım kekim için. Epey koyu ve sütsüz bir hamur. Hamur katı olduğu için meyvelerin dibe çökme olasılığı azalacaktı. Önce kabarmayacak diye çok korktum. Ama sonradan güzelce kabardığını görmek beni mutlu etti. Görünüşe göre meyveler de oldukları yerde, çok dibe batmadan, güzelce yerleşmişlerdi. Fotoğraflarını çekmek için de sabahı bekledim.
Sonuç olarak; meyveli, kabarık, pastane kekleri gibi bir tadı, dokusu ve kokusu olan, nefis bir kek çıktı ortaya.
Süsleyip püsleyip fotoğraflarını çekmek de keyifliydi, her ne kadar işe geç kalacağım diye acele etmiş olsam da :)

Kurutulmuş Yaban Mersinli ve Goji Yemişli Kek
Malzemeler
4 yumurta
3/4 su brd. tozşeker
2 cup sade kek unu
3/4 çay brd. sıvıyağ
1/2 çay brd. zeytinyağı
1 paket vanilin
1/2 çay brd. kuru yaban mersini
1/2 çay brd. kuru goji yemişi
 
Yapılışı
  • Öncelikle gojiyi ve yaban mersinini ılık suyla yıkayın. Bir kase suda beklemeye bırakın. Fırını 160 derecede alt-üst ayarda ısınmaya bırakın.
  • Bu sırada bir karıştırma kabında yumurta ve tozşekeri beyaz ve krema kıvamı alana dek (yaklaşık 10 dk.) mikserle çırpın.
  • Yağları, unu ve vanilini ekleyip iyice çırpın. Koyu bir karışım olacak.
  • Yemişlerin suyunu süzün. Bir peçete ile fazla sularını alın. Bir kasede 1 kaşık unla karıştırın.
  • Kullanacağınız kalıbın (benimki şu) altını ve kenarlarını margarin veya tereyağı ile yağlayın. 1 kaşık un koyup kalıbın her yerini unlayın.
  • Karışımı kalıba dökün. Üzerine yemişlerinizi serpiştirin ve kaşıkla hafifçe üzerlerine hamur sürün ama çok dibe batırmayın yemişleri.
  • Isınmış fırının alt katına koyun ve 15 dk 160 derecede pişirin. Daha sonra fırının ısısını 180 dereceye çıkarın ve bu şekilde, kabarıp üzeri kızarana dek pişirin.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun ;)
Görüşmek üzere.
 
 

Tasarım:Sawako Kuronuma