30 Mayıs 2010 Pazar

Baharatlı Patates

Geçenlerde Fırında Baharatlı Patates tarifini yazarken, patatesin yine baharatlı olan başka bir tarifini daha yazacağımı söylemiştim. Epey ara geçti aslında. Bugün akşam yemeğinde soya soslu tavuk (yakında onu da paylaşacağım) yanında servis ettiğimiz bir diğer yemek de bu olunca yazmanın zamanı geldi dedim.
Et yemeklerinin yanına yakıştığı gibi kahvaltıda da muhteşem oluyor. Yapılışı da çok basit.
Kuzenimden öğrenip dadandığım patatesler işte aynen böyle görünüyorlar :)))

Bence iç açıcı :)))


Baharatlı Patates
Malzemeler
3 adet orta boy patates
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Pul biber, kekik, karabiber, tuz
Yapılışı : Patateslerin kabuklarını soyup su dolu küçük bir tencerede, diri kalacak ve dağılmayacak şekilde haşlayın. Fazla haşlayıp çok yumuşarlarsa tavada kavururken dağılacak ve hoş olmayacaktır. Patatesler biraz soğuduktan sonra büyük bir teflon tavaya sıvıyağı koyup patatesleri ekleyin. Üzerine baharatları ve tuzu serpip yüksek ateşte, tahta bir kaşıkla ve yavaşça karıştırarak 5-10 dk kavurun. Bazı yerleri hafif kızardığında olmuş demektir.

Afiyet olsun.

19 Mayıs 2010 Çarşamba

Çilek Soslu İrmik Helvası


19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle bugün tatildi işyerim. Boş günü değerlendirmek gerekir diye birşeyler yapayım dedim :) Ne zamandır yapmadığımız bir tatlı olduğu için İrmik Helvası yaptım. Şekeri çok olmasın derken biraz abartmışım sanırım, şekeri çok yerinde olmadı. Ama azcık daha şeker ilavesiyle harika olacaktır diye düşünüyorum.

Çilek Soslu İrmik Helvası
Malzemeler
İrmik Helvası İçin
3 su brd. irmik
2 su brd. süt
1 su brd. su
1,5 su brd. tozşeker
125 gr margarin
Çilek Sosu İçin
2 su brd. doğranmış çilek
2 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Yapılışı: Geniş bir teflon tencerede margarini eritin. İrmiği ekleyip yağda rengi dönene kadar kavurun. Başka bir kapta sütü, suyu ve şekeri kaynatın. Kavrulmuş irmiğin üzerine gezdirerek dökün. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte demlendirin.
Bu arada küçük bir tencerede Doğranmış çilekleri şekerle birlikte karıştırın. Üzerine mısır nişastasını serpip karıştırın. Biraz kaynattıktan sonra çilekler çok erimeden ocaktan indirin. İrmiği soğutup kaselere doldurup, üzerlerine soğumuş çilek sosundan ekleyip servis edin.
Afiyet olsun.

16 Mayıs 2010 Pazar

Yorucu ama harika bir Pazar günü akşamında..

Güzel anılarla, güzel yerler görmenin, yeşile ve suya doymanın verdiği huzurla kaplı bir zihin, ancak çatlayacak gibi ağrıyan bir baş ve öksürmekten yırtılmış, acıyan bir boğazla kapatıyorum bu haftayı.
Bugün yine piknik günüydü. Fakat her zamankinden biraz daha farklıydı. Her zaman rotamız belli olurdu. Deniz kıyısında, sakin bir yerde oturur, saatler geçirir, yemeğimizi yer dönerdik. Bugün ise önce piknik için düzenlenmiş bir mesire alanında, akrabalarla, memleketlilerle birkaç saat geçirdik. Ama sırf yeşil ve ağaç bizi kesmedi. Su kenarı olması lazımdı. Piknik için memleketten günübirlik gelen babamı yolcu edip, keşfe çıktık. Amacımız, deniz, göl, dere ne bulursak bir kenarına kıvrılıp seyre dalmak, deşarj olmaktı. Bir iki yere bakınıp, güzel bir göl manzarasına doyduktan sonra kürkçü dükkanına dönüp her zaman gittiğimiz Riva'ya attık kapağı. İyi de oldu. Bir günde üç yer gezip, doğanın keyfini çıkarıp döndük evimize.
Tabi başta bir haftadır öksürük ve boğaz ağrısıyla kıvranan ben olmak üzere hepimiz çok yorulduk.
Bu tatlı yorgunlukla şimdi, erkenden yatıp uyuyacağım. Zira yolda hep bunun hayalini kurdum :)
Serilip kalmadan önce bu sabah yaptığım ve bütün gün bize eşlik eden, yüzümü kara çıkarmayıp, soğutucunun içinde uslu uslu duran Bisküvili Mozaik Pasta ile başbaşa bırakıyorum sizi.
 Bisküvili Mozaik Pasta (Bol çikolatalısından)

Malzemeler:
1 paket petibör bisküvi
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket kakaolu krem şanti
1 su brd. süt
1 paket (80 gr) bitter çikolata
1 avuç dövülmüş ceviz içi
50 gr margarin
Dışı için hindistan cevizi
Yapılışı: Bir paket bitter çikolatayı margarinle birlikte benmari usulü eritin. O arada derin bir kaba bisküvileri un ufak olmayacak şekilde kırın. 1 avuç ceviz içini ekleyip karıştırın. Ayrı bir kapta süt ve krem şantiyi iyice çırpıp içine eritilmiş çikolatayı ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı bisküviye ekleyip bir kaşıkla bütün bisküviler sosa bulanana kadar yavaşça karıştırın. Streç film serili düz bir zeminde silindir şekli vererek streç film ile sıkıca sarın. Buzlukta yarım saat bekletip iyice sertleşince çıkarın ve hindistan cevizi dökülmüş bir tepside yuvarlayıp dışının kaplanmasını sağlayın. Tekrar streç filmle sarıp buzdolabında yarım saat daha beklettikten sonra dilimlyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

2 Mayıs 2010 Pazar

Kaşarlı ve Sucuklu Börek

Bol susamlı bu börekleri bu sabah yaptım. Kahvaltıda çok iyi oldu. Yapımı çok basit.
Sucuğu küçük küçük doğrayıp, tavada kavrulmuş biber ve domatesle karıştırdım. 1 yufkayı, yoğurt, yumurta, süt ve sıvıyağ karışımıyla ıslatıp ikiye katladım. 6 parçaya kesip hazırladığım içten koydum ve için üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serptim. Katlayıp, üst kısmını önce sütlü karışma sonra susam dolu tabağa batırıp, yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizdim. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dk susamlar kızarana kadar pişirdim.
Değişik oldu hem.
Kahvaltı sofrası beklediği için fotoğraflara pek özenemedim. Kusura bakmayın :)

Tasarım:Sawako Kuronuma