30 Nisan 2017 Pazar

Sarı Unlu Sandviç Ekmeği

Geçtiğimiz Perşembe günü Büyükada'ya gittik. Havalar hazır iyi gidiyorken değerlendirelim dedik.
Bu tür zamanlarda sandviçlerimizi evde yapıp götürüyoruz ve doğada küçük piknikler yapıyoruz. Her zaman sandviç ekmeğimizi de marketten alıyorduk ama bu sefer neden onu da kendimiz yapmıyoruz dedik ve ekmeklerimizi de evde yaptık. Yumuşacık, lezzetli ekmeklerimizi bayıla bayıla yediğimizi söylememe gerek yoktur herhalde^^
Bu ekmekte de sarı un kullandık. Sarı un çok lezzetli, normal una göre daha yumuşak bir ekmek çıkarıyor ortaya. Genellikle makarna yapımında kullanılıyormuş. Protein ve gluten içerikleri normal un ile aynıymış. Sarı un durum buğdayından elde ediliyormuş, biz de bunu uncumuzdan öğrendik.
En kısa zamanda hamburger ekmeği olarak da kullanmayı düşünüyoruz.

Sarı Unlu Sandviç Ekmeği 
Malzemeler (12 adet, 2 tepsi ekmek için)
5 su brd. sarı un, gerekirse 1-2 kaşık daha
1 su brd. sıcak süt
2 su brd. soğuk su
1 paket instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1/2 çay brd. zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
  • Yoğurma kabınıza sıcak süt, 1 su brd. su, tozşeker ve mayayı koyup karıştırın. Maya eriyince 2 su brd. un ve tuz koyup kaşıkla iyice karıştırın. 1 su brd. un daha ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Kalan un ve su ilavesiyle yumuşacık bir hamur yoğurun. Hamur hafifçe elinize yapışan kıvamda olsun. Elinize bolca zeytinyağı sürerek yoğurmaya devam edin. 5 dk kadar yoğurduktan sonra kabın dibine hafifçe zeytinyağı sürün ve hamuru iki katına çıkana dek üstü kapalı halde bekletin. 
  • Kabaran hamuru tekrar yoğurun. Ellerinizi zeytinyağı ile yağlayıp eşit parçalara bölün ve pürüzsüz olacak şekilde yuvarlayın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip üstleri kapalı halde 30-45 dk bekletin. 
  • Bu sırada fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısınmaya bırakın.
  • Kabaran hamurları fırına verip üstleri ve altları kızarana dek, yaklaşık 20 dk (süre fırınınıza göre değişebilir) pişirin. 
  • Fırından çıkar çıkmaz üstlerine tereyağı sürün. Temiz bir bez ile kapatıp 15 dk bekletin. 
  • Ekmekleri iyice soğutup poşete koyarak saklayabilirsiniz. 
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.

29 Nisan 2017 Cumartesi

DIY: Beton Mini Saksılar

Merhaba!
Bugün yemek paylaşmayacağım. Taa geçen yaz sonunda yaptığımız saksıları paylaşmak istiyorum.
Hani şu betona sardığımız zamanlar^^
Beton saksılarım içlerindeki mini kaktüslerimle birlikte çok sevimli olmuşlardı. Çok severek kullandım.
Saksılardan biri benim umursamazlığıma kurban gitti. İçindeki çiçek de öldü kış başında. Ama bu yeniden yapmamıza engel değil! Bir ara bu saksılardan tekrar yapmayı düşünüyorum. Onları da yeniden yaptığımda paylaşırım.
 
Üstteki fotoğrafta sağdaki çatlak, bitkiyi doğrudan toprağıyla koymamdan kaynaklandı. Suladıkça büyüdü, ben umursamadım, o da düyümeye devam etti ve en sonunda kırıldı. Yani bitkiyi beton saksıya mutlaka bir plastik saksı içinde koymak ve sularken çıkarıp, suyunu süzdürüp öyle geri koymak gerekiyor. Diğer saksımda öyle yaptığım için hiç sorun olmadı, hala kalemlik göreviyle hayatına devam etmekte^^
 
Karışım kullanacağınız kalıplara göre değişeceği için ölçü vermiyorum.

Beton Mini Saksılar
Çimento
Derz dolgu
Varsa kum
Su
Bir dış kalıp (Pet şişe vb.)
Bir iç kalıp (Daha küçük pet şişe vb.) İç kalıpla dış kalıp arasında en az 1 cm boşluk olsun ki saksımız çok ince olmasın.
Ağırlık için birkaç taş
Yapılışı
  • Kullanacağınız miktarda çimento ve derz dolguyu 1'e 1 oranda (yani 1 su brd. çimento -1 su brd. derz dolgu gibi) bir kaba koyup karıştırın. Varsa 1-2 yemek kaşığı kadar kum ilave edin. Yoksa gerekli değil.
  • Suyu azar azar dökerek akan ancak koyu kıvamlı bir karışım (kek hamuru gibi) elde edin. 
  • Kalıbınızın 3/4'lük kısmına (4'de 3'üne) karışımdan doldurun. Üzerine içi taşlarla dolu iç kalıbı yerleştirin. 
  • Hiç oynatmadan 48 saat bekletin. 
  • Donan saksıdan kalıpları ayırın. Fazlalık kısımları ve pürüzleri zımpralayın. İsterseniz dışına desenler boyayabilirsiniz. 
NOT: Bitkiyi kesinlikle plastik saksı ile yerleştiriniz ve sulamayı beton saksıdan çıkararak yapınız. Su betonda çatlamaya sebep oluyor.

21 Nisan 2017 Cuma

Kuşkonmazlı ve Kazayaklı Kiş

Otlar çıkmaya başladığında gözlerim hep yerlerde oluyor dolaşırken. Nisan der demez kuşkonmazların haberini aldım ve elime geçer geçmez de değerlendirmeye başladım. Biraz kazayağı da topladım, kurutulmuş mantar ilavesiyle nefis bir kiş yaptım.
Gerçi ben kazayağı otunun çok lezzetli olduğunu söyleyemeyeceğim. Yani belli bir tadı yok bu otun. Severleri vardır elbette, birşey diyemem. Çok farklı şekillerde denemedim henüz tabi ama bir maydanoz gibi, ne bileyim bir tere gibi belirgin bir tadı yok. O sebeple benim için olsa da olur olmasa da tadında bir ot. Ama siz bulursanız ve elinizde biraz varsa bu şekilde de değerlendirebilirsiniz diye yazıyorum. Ayrıca kuşkonmaz ve mantar ile birlikte iç malzemeyi doldurucu bir etkisi oldu. Bu tarifte o sebeple kullandım.
Kuşkonmazlı ve Kazayaklı Kiş
Malzemeler
Hamur için
1,5 su brd. un (ben 1 su brd. tam buğday unu 1/2 beyaz un kullandım)
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı soğuk su
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
İç Harç için
2 yumurta
1 küçük soğan 
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı labne peyniri veya krem peynir
1/2 su brd. rendelenmiş kaşar peyniri
1 su brd. doğranmış kuşkonmaz
1/5 su brd. doğranmış kazayağı otu
4/5 dal maydanoz
7-8 parça doğranmış mantar (ben kurutulmuş borazan mantarı kullandım)
Tuz, karabiber

Yapılışı
  • Hamur için unu yoğurma kabınıza alın. Kabartma tozunu ilave edip karıştırın. Tereyağı da ekleyip çatalla ezin. Yoğurdu da ekleyin ve iyice karıştırın. Elinizle bir iki defa yoğurup birleştirin. Gerekirse 1 kaşık soğuk su ilave edbilirsiniz. Hamurun üstünü kapatıp kenara alın.
  • Soğanı yemeklik doğrayın, 1-2 yemek kaşığı sıvıyağda kavurun. Soğan hafif sararınca mantarı ve otları ilave edin, 2-3 dk karıştırarak kavurun. (Ben kurutulmuş mantar kullandığım için mantarı sonradan ilave ettim. Siz taze kullanıyorsanız soğanın üzerine direkt mantarı koyup 2 dk pişirin. Otları sonra ekleyin.) Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Ocaktan alıp ılımaya bırakın.
  • Bir kapta yumurta, peynirler ve unu güzelce karıştırın. ılıyan karışımı ilave edip iyice karıştırın.
  • Hamuru kalıbınıza yayın ve kabın kenarlarına doğru yukarı çıkarın. İç harcı ekleyip üzerini düzleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında pişirin. Pişen kişinizi ılıdıktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.


17 Nisan 2017 Pazartesi

Ispanak Çorbası / Terbiyeli Ispanak Çorbası

Çorbayı genelde akşamları değil de, öğlenleri çok arıyorum. Bazen bir çorba içip öğünü atlatmaya çalışıyorum. Bu yüzden son zamanlarda çorba konusunda sıkıntı yaşamaya başladım. Bizim evde her öğünde mutlaka çorba olur. Ancak bazen benim damak tadıma uymayabiliyor. O zaman da tarhana imdadıma koşuyor, ya da yoğurtlu nohutlu çorbalar yapıyorum.
Bugün ise dün aldığımız, güzelce yıkayıp kuruttuğum ve bir kısmını başka bir şey için kullandığım ıspanağın kalanını kullanmak amacıyla şöyle bir dolandım nette. Aslında isteğim ıspanaklı ekşili çorba yapmaktı ama evde kıyma olmadığı için terbiyeli çorbaya kaydım. Tarifi buradan uyarladım. Ben biraz fazlaca yaptım kalabalık olduğumuz için. Dilerseniz malzemeleri kendinize göre azaltabilirsiniz.
Yapımı oldukça basit ve lezzetli bir çorba oldu.
Ispanak Çorbası / Terbiyeli Ispanak Çorbası
Malzemeler (6-8 kişilik)
Yarım bağ ıspanak (doğranmış hali 3 su brd.)
12 su brd. kaynamış su
1/2 su brd. arpa şehriye
1 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı yoğurt
2 silme yemek kaşığı un
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı tereyağ
Kuru nane, pulbiber

Yapılışı
  • Tencerenize kaynamış suyu alın, arpa şehriyeyi içine atın ve şehriyeler yumuşayana dek orta ateşte pişirin. 
  • Bu sırada ıspanakları yıkayın, suyunu süzdürün ve küçük kareler olacak şekilde doğrayın. 
  • Ispanakları suya ilave edip karıştırın. Ocağın altını kısıp 10 dk bu şekilde kaynatın. 
  • Bir kasede yoğurt ve yumurtayı çırpın, unu ilave edip topak kalmayana dek çırpın. Çorbanın suyundan 2-3 kepçe alın ve yavaş yavaş ve aynı anda çırparak karışıma ekleyin. Ilıyan bu yoğurtlu karışımı tencereye, yine yavaş yavaş ve çorbayı karıştırarak ilave edin. 
  • 5 dk daha karıştırarak kaynatın ve ocağın altını kapatın. Çorbaya yeteri kadar tuz ve karabiber ilave edin. Blenderı iki-üç defa çalıştırarak ıspanakların bir kısmını parçalayın. 
  • Küçük bir cezvede tereyağı kızdırın, birer tatlı kaşığı pulbiber ve kuru nane ekleyip ocaktan alın ve bu yağı çorbanın üzerine dökün. Bir iki karıştırıp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.

11 Nisan 2017 Salı

Tavada Rulo Pasta / Fırınsız-Pratik Rulo Pasta

Müzik ruhun gıdasıdır diye boşa dememişler. Sevdiğim, hareketli bir parça çalmaya başladığında keyfim yerine geliyor. Hatta ilham bile geliyor yapmak istediklerim hakkında. Şimdi de açtım müzikle birlikte yazıyorum. Baharla birlikte daha da canlanmasını istiyorum blogumun. Bakıyorum herkes de unutmuş beni. Kendimi yavaş yavaş hatırlatmam gerekecek sanırım.
Bugün de kolay bir tarif paylaşacağım. Geçenlerde öğrenci bir izleyenim, fırınları olmadığı için tariflerimi denemeyeceğini yazmıştı. Bu da bana daha pratik, herkesin yapabileceği, fırınsız da pişirilebilecek tariflere de yer vermemin daha iyi olacağını gösterdi. Daha önce tavada yapılabilecek bir başka tarifi de burada paylaşmıştım. Şimdi de tavada rulo pasta yapacağız :)
Normal rulo pastayı sanki becerebiliyormuşum gibi, tavası kalmıştı bir de diye düşünmüştüm ilk denemeye koyulduğumda. Ama bu rulo pasta fikri, sabahları yemeyi çok sevdiğimiz pancakelerden çıktı ortaya. Pancakelerin durdukça elastik ve yumuşacık bir yapı aldığını görünce bununla harika pasta olur diye düşünmüştük. Dev bir pancake yapma fikri de güzel gelmişti :D Oldukça basit ve yemesi de keyifli bir pasta oldu denediğimizde.
Tarifin yapım aşamalarını fotoğraflamak ve bir de çileklisini tatmak için az önce yeniden yaptım. Hatta kahve yanında birer dilimini hüplettik bile :)
Artık fırını olmayanlar da kısa sürede arkadaşları veya sadece kendileri için küçük bir rulo pasta yapabilirler! O zaman onlara şimdiden kolay gelsin diyor ve tarife geçiyorum.
 
 
 
 
Tavada Rulo Pasta / Fırınsız-Pratik Rulo Pasta
Malzemeler (6 kişilik)
1 yumurta
2 yemek kaşığı tozşeker
1/2 çay brd. süt
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu

2 yemek kaşığı toz krem şanti
3 yemek kaşığı süt
3 adet çilek veya 1 adet muz

Tabanı 20 veya 22 veya 24 cm teflon tava
Ocak

Yapılışı
  • Kek için yumurta ve şekeri bir kapta iyice köpürtene dek (mikserle veya tel çırpıcı ile, hatta çatal da olur) çırpın. Sütü, unu ve kabartma tozunu ilave edip iyice karışana dek çırpın. 
  • Tavanızı ocakta, orta gözde, kısık ateşte iyice ısıtın. Çok minik bir parça tereyağı spatula ile tavanın her yerine yayın. Karışımı tavaya dökün ve en kısık ateşte, hamurun üzerinde göz göz delikler oluşuncaya dek pişirin. Kekin altını spatula ile kaldırarak kontrol edin ki yanmasın. Genişçe bir spatula veya iki tane spatula ile hızlıca hamuru ters çevirin.
  • Kekin bu kısmını da altı kızarana dek pişirin. Ocaktan alın ve temiz bir mutfak bezinin üzerinde dinlenmeye bırakın. Birkaç dakika sonra tersini çevirin. Hamurun iyice yumuşadığını göreceksiniz.
  • Ilıyan ve yumuşayan keki mutfak bezi ile birlikte yavaşça sararak rulo yapın.
  • Hamuru bezden ayırın ve streç film üzerinde tekrar rulo yapıp soğumaya bırakın. Hızlıca soğutmak için buzluğa veya buzdolabına kaldırabilirsiniz.
  • Bu sırada bir kapta tel çırpıcı veya mikser ile krem şantiyi çırpın. 
  • Soğuyan keki streç filmden ayırın ve ortasına krem şantiyi ince bir tabaka halinde sürün. Meyvenizi yerleştirin ve rulo yapın. Tekrar streç filme sıkıca sarıp yarım saat buzdolabında dinlenmeye bırakın. 
  • Soğuyan ve şekil alan pastanızın uç dilimlerini keserek düzeltebilirsiniz veya olduğu gibi bırakabilirsiniz. Ben üstte göreceğiniz gibi önceden o kısımları kestim. Pastanız hazır! Dilediğiniz gibi süsleyip dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Tasarım:Sawako Kuronuma