29 Mart 2016 Salı

Pırasalı Mini Kişler

Bu ayın başlarında erkek arkadaşımın doğum günü için hazırlamıştım bu pırasalı kişleri. O günlerde pırasalı börek yapmak istiyordum ve sürekli eve pırasa getiriyordum. Ama bir türlü böreğini yapmaya elim gitmemişti. En sonunda fırsat bu fırsat diyip işe koyuldum.
Kalıp olarak yine cupcake kalıbı kullandım. Bu tür tek kişilik, dilimlemeye gerek duyulmayan yiyecekleri oldum olası sevdim. Özellikle kişlerde ve böreklerde dilimlemeyi sevmiyorum. Böreği ya rulo yapıyorum ya gül şeklinde, kişleri de ya cupcake kalıplarında ya da mini tart kalıplarında hazırlıyorum. Hem artanları saklaması da kolay oluyor bu şekilde.
Bunları yaparken hamurum artmasın diye tabanları biraz kalın tuttum ben. Sizler daha ince yerleştirebilirsiniz hamurları. Ama bu haliyle de çok lezzetlilerdi. Çok yakında tekrar yapmak istiyorum, zira şu sıralar ciddi ciddi diyette olduğum için hiç bir şeyi doyasıya yiyemiyorum ve aklım biraz da olsa kalıyor bu tür sevdiğim yiyeceklerde^^
NOT: Ben hamuru hazırlarken, evde yaşlılar da olacağı için zeytin yağı kullandım ve pişince hamurun yumuşak olması için yoğurt ve süt kullandım. Siz isterseniz daha farklı bir kiş hamuru veya tart hamuru kullanabilirsiniz.

Pırasalı Kiş (12 adet)
Malzemeler
2 cup doğranmış pırasa, yeşil yaprakları
Yarım soğan
1 yumurta
1 dilim beyaz peynir (ufalanmış)
1 çay brd. rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber, pulbiber

1,5 cup tam buğday unu
1/2 çay brd. zeytin yağı
1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay brd. süt
Yarım paket kabartma tozu
Tuz

Yapılışı
  • Öncelikle hamur için olan tüm malzemeleri bir kaba alın. Kaşıkla karıştırın ve toparlamak için yoğurun. Yumuşak bir hamur olmalı. Çok yapışırsa az daha un ekleyip toparlayın.
  • Bir tavaya soğanı yemeklik doğrayın 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip 1-2 dk kavurun. İnce doğranmış pırasaları da ekleyip birkaç dk daha pişirin. soğuması için bir kenara alıp bekletin.
  • Fırını 180 dereceye ayarlayın. Cupcake kalıplarınıza cupcake kağıtları yerleştirin.
  • Hamuru 12 parçaya bölüp yuvarlayın. Teker teker elinizde açıp kalıplara yerleştirin. Bir çatalla tabanlara delikler açın ve ısınmış fırında 15 dk pişirin.
  • Soğuyan pırasaya, yumurtayı, beyaz peyniri, kaşar peynirin yarısını ve baharatları ekleyip karıştırın.
  • Fırından çıkan hamurların ilk sıcağı çıkınca içlerine 1'er yemek kaşığı pırasalı harçtan koyun. Üzerlerine kalan kaşar peynirinden serpiştirin ve fırına verin. Üzerleri kızarana dek pişirin.
Görüşmek üzere.




14 Mart 2016 Pazartesi

Bibimbap

Merhaba.
Öncelikle hepimizin başı sağ olsun. Söylenebilecek tüm sözler daha önce onlarca, yüzlerce kez söylendi. Kınadık, lanetledik, Allah'a havale ettik. Ama tekrar tekrar aynı şeyleri yaşamak zorunda kaldık, tekrar tekrar onlarca ailenin ocağı, yüzlerce insanın yüreği yandı.
Ülkenin nereye doğru gittiği aşikar ve biz de, ben de dahil oturuyoruz, üzgünüz deyip geçiyoruz. Merak ediyorum nereye kadar böyle sürecek bu gidişat. Hep birlikte göreceğiz ama, oturduğumuz sürece, maalesef bombalarla azalarak..
Böyle kara haberle, kara bulutlarla başlayan bir hafta olsa da ben renkli bir paylaşım yapacağım. Çünkü ekran karartmak bir işe yaramıyor, yaramayacak da.
Çok önceleri hakkında kısaca bilgi paylaştığım bir yemek. Bibimbap.
Bibimbap, Güney Kore'de sıkça tüketilen bir yemek. Kısaca karışık pirinç demek. Karışık pilav misali.
Tarihi bilindiği kadarıyla taa 19. yy'a dayanıyor. Japonya ve Çin versiyonları da mevcut bu yemeğin.
Sebzeler ayrı ayrı kavrularak pilavın üzerine yerleştiriliyor. Ancak gelişigüzel değil asla! Her rengin bir anlamı var Kore mutfağında. O yüzden sebzeler, birbirlerini gölgelemeyecek şekilde, renklerine göre yerleştiriliyor tabağa. Yemeklerin görünüşü çok önemli Güney Kore'de. Görünüşleri kadar malzemelerin yemeğe kattığı tat da önemli. Her malzemenin tadını ayrı alabilmek için sebzeler ayrı ayrı pişiriliyor. Kullanılacak sebzelerin çeşitliliği ise size kalmış.
Bibimbap'ın Kore versiyonunda gochujang (fermente edilmiş acı biber salçası) sos olarak kullanılıyor. Dolsot ismi verilen kızgın taş kabın dibine susam yağı sürülüyor. Haşlanmış pirinç bu kızgın kaba konulduğunda dibi kızarıyor ve çıtır çıtır oluyor. Servis sırasında üzerine yumurta kırılıyor ve malzemeleri karıştırdığınızda yumurta taşın ve malzemelerin sıcaklığıyla pişiyor. Ancak bazı yerlerde çiğ yumurta yerine tavada kızarmış yumurta da kullanılabiliyor.
Kore'de bazı evlerde artan sebzeleri ve pilavı kullanmak için çoğunlukla bibimbap hazırlanır.
Onların kültüründe yemek yanı mezeler çoktur. Genellikle önceden bolca pişirilmiş sebzeler birkaç gün meze olarak tüketilir. Yani el altında sarımsaklı, susam yağlı pişmiş ıspanakları çoğunlukla mevcuttur.
Ben de geçen hafta epeyce hayalini kurduktan sonra hafta sonu için kesinlikle yapmaya karar vermiştim. Ve sonunda Cumartesi günü akşam yemeğim oldular kendileri. Daha önce birçok kez pişirmiş olsam da, şöyle layığıyla, her adımı fotoğraflayarak, ayrıntılı bir şekilde pişirmemiştim. Tabi fotoğrafları ışığa yetiştirmek için yemeğimi de erkene almak zorunda kaldım^^
Tarife geçmeden önce dikkat edilmesi gereken notlar;
  1. Kore mutfağında da, Çin mutfağında olduğu gibi sebzeler az pişirilir. Eğer sizin damak tadınıza uymuyorsa biraz daha fazla pişirebilirsiniz. Ama malzemelerin renklerinin kızarmamasına ya da çok fazla solmamasına özen gösterin.
  2. Her bir sebze ayrı ayrı pişirilse de bir tabakta birleşeceğini unutmamak lazım. Her bir sebzeyi çok az yağda, çok az tuz ve baharatla pişirmelisiniz.
  3. Sebzeleri aynı tavada sıra sıra pişirebilirsiniz. Ama tavada bırakacakları renk diğer sebzeye bulaşmamalı. O yüzden havucu en sona bırakın.
  4. Eğer gochujang'ınız yoksa sos olarak iyi bir acı sos (sriracha) kullanabilirsiniz. Bizim acı biber salçalarımız tadı çok değiştirecektir, denenmiştir^^, o yüzden tavsiye etmiyorum.
  5. Acı sevmeyenler acı sos olmadan da hazırlayabilir. Eğer acı sos kullanmayacaksanız sarımsağı ıspanağı pişirirken eklemenizi tavsiye ederim.
Bibimbap
Malzemeler (1 kişilik)
3 yemek kaşığı az tuzla haşlanmış pirinç
(veya az yağlı pişmiş pilav da kullanabilirsiniz)

2 yemek kaşığı kıyma
Yarım soğan
1 yemek kaşığı soya sosu
Tuz, karabiber
Sebzeler
Yarım havuç (ince, kibrit çöpü şeklinde doğranmış)
7-8 yaprak ıspanak (uzunlamasına kesilmiş)
3 büyük yaprak pazı yaprağı (ince doğranmış)
4 adet mantar (ince doğranmış)
Yarım kabak (doğranmış)
1 yumurta
Sebzeleri pişirmek için
Susam yağı (veya bitkisel sıvıyağ)
Sos için
1 tatlı kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı gochujang
1 tatlı kaşığı susam yağı
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı su
Üzerine
Susam (ben kullanmayı unuttum)

Yapılışı
  • İşe sebzeleri hazırlamakla başlayın. Her birini güzelce yıkayıp, doğrayıp bir tabağa hazırlayın.
  • Bu sırada pirincinizi haşlanmaya bırakın. (Ben 3 kaşık pirinci üzeri bir parmak geçecek kadar suda, suyunu çekene dek, kısık ateşte pişirdim.)
  • İlk olarak kabağı bir yemek kaşığı susam yağı veya sıvıyağ ile alt-üst ederek, 2-3 dakika pişirin. Kızartmayın. Pişen kabağı geniş bir tabağa alın.
  • Aynı tavada yağsız olarak veya çok az yağ ile pazıyı pişirin. Pazıyı da kabağın yanına yerleştirin.
  • Aynı tavada yine çok az yağla ıspanağı pişirin (dilerseniz sarımsak ekleyebilirsiniz.) Ispanağı da tabağa yerleştirin.
  • Ardından mantarı tavaya alın. Suyunu salıp tekrar çekene dek çok az tuz ve karabiberle pişirin. Diğer sebzelerin yanına alın.
  • Bu sırada başka bir tavaya yarım soğanı ay ay doğrayın, 1 kaşık sıvıyağ konmuş tavada kıyma ile birlikte pişirin. Çok az tuz, karabiber ve 1 kaşık soya sosu ilave edip altını kapatın.
  • Sebzeleri pişirdiğiniz tavaya en son 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyun ve havuçları karıştırarak pişirin. Pişen havuçları da tabağa alın. Tavaya tekrar çok az yağ ekleyin. Yumurtayı kırıp, dağıtmadan pişirin.  
  • Bir kasede susam yağı, gochujang, soya sosu ve rende sarımsağı su ile karıştırın.
  • Servis tabağınıza sıcak pirinci koyun.
  • Üzerine sebzeleri, renkler yan yana farklı gelecek şekilde yerleştirin.
  • Ortada kalan boşluğa kıymayı koyun.
  • En üste de yumurtayı yerleştirin. Sosunu da döktükten sonra kavrulmuş susam serpiştirip servis edebilirsiniz.
  • Yemeden önce iyice karıştırmanız gerekiyor.
Zahmetli gibi görünse de aslında çok kolay ve kısa sürüyor yapması. Ayrıca yerken alınan zevke değer kesinlikle.
Bu yemekte ayrıca, ince şeritler şeklinde doğranmış salatalık, soya filizi, mor lahana, yeşil soğan, kırmızı biber, kurutulmuş yosun, kimchi gibi malzemeler de kullanılabilir.

Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.

3 Mart 2016 Perşembe

Ispanaklı Omlet Rulosu

Biliyorum kahvaltıya geç kaldım, çoğunuz çoktan bitirdi bu faslı. Ama ben bugün geççilere sesleniyorum^^ Kalkın kendinize bir ziyafet hazırlayın. Madem geç kalkabilecek kadar şanslısınız kahvaltıyı neden aceleye getiresiniz ki? Ben de geçenlerde bir gün sizin yerinizdeydim ve kendime güzel bir omlet ziyafeti çektim. Kolay ve lezzetli bir omlet rulosu yaptım. Bir gün öncesinde de iki öğün ıspanak yemiş olmama aldırmadım ve üçüncü öğün ıspanağımı da yumurtaya sarıp yedim^^ Nasıl? Çok güçlenmiş miyimdir?

Ispanaklı Omlet Rulosu (1-2 kişilik)
Malzemeler
2 yumurta
1 kaşık süt
8-10 büyük yaprak ıspanak
1 küçük soğan
Yarım kırmızı biber
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı
  • Bir tavaya 1 kaşık sıvıyağ koyun. Üzerine ay ay doğranmış soğanı ve halka şeklinde doğranmış kırmızı biberi ekleyin. 3-4 dk, arada bir karıştırarak pişirin. Üzerine ince doğranmış ıspanağı ekleyin. Tuz, karabiber ilave edip karıştırın. 1-2 dk pişirip ocaktan alın.
  • Tavaya tereyağı alıp eritin. Yumurtaları bir kaseye kırıp az süt ekleyip iyice çırpın. Tavaya döküp kısık ateşte pişirin. Üstteki pişmeyen kısmı altlara yayarak pişirin.
  • Sebze harcını pişen yumurtanın üzerine yayın. Bir taraftan spatula ile kaldırarak rulo yapın.
  • Rulo halinde 1 dk kadar daha kısık ateşte pişirip kesme tahtasına alın. İsterseniz bu aşamada üzerine kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz. Ama ben yapmadım. Verev olarak veya düz şekilde ortadan kesip tabaklara alabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.

Tasarım:Sawako Kuronuma