31 Temmuz 2015 Cuma

Sokak Yemekleri: Chinese Scallion Pancakes / Yeşil Soğanlı Çin Pankeki

Ayın son gününden, son saatlerinden merhaba :)
Temmuz ve Ağustos'un yeri ayrıdır bende, seviyorum onları. İkisi de benim doğum günümün olduğu aylar. Ağustos'ta doğmuşum ben ama kimliğimde Temmuz yazıyor. Bazı sitelere Temmuz'la, bazı sitelere ise Ağustos'la üye oluyorum :)) Alışkanlık olmuş bu bende. Böyle olunca da tabii doğum günü mesajları iki ayda da geliyor :) Eh tabii mutlu olmamak elde değil kutlama günlerinde, öyle değil mi?
Doğum tarihim nasıl oldu da kimliğime yanlış yazıldı kimsenin hiçbir fikri yok. Hatta kimliğimi çıkarttıran babammış ve geçen geldiklerinde böyle böyle dedim, şaşırdı :)) Yanlış olamaz ki sen Ağustos'ta doğdun dedi. Ama yanlış yazılı olduğunu söyledim. Çok şaşırdı, nasıl olur diye :)) Bir yerlerde bir katakulleye kurban gitmişiz ama nerde bilmiyoruz yani.
Neyse, ilk doğum günüm geçti, şimdi ikinci ve asıl olanı için gün sayıyorum. Evet, hala doğum günlerimde kutlama bekliyorum ve mutlu oluyorum^^
Bir süredir yeğenim Ada buradaydı. Birlikte pek gezdik, dolaştık. İnsanın yeğenlerinin yaşlarının büyük olması gibisi yok. Arkadaş gibi, iyi oluyor. O buradayken denemek istediğimiz her şeyi denedik, yemek istediğimiz her şeyi yedik. O da Kore'ye ilgi duyuyor. Yabancı tatlara açık birisi. Birlikte bir sürü tarif denedik. Bir sabah abimler de buradayken onlara kahvaltı için yeşil soğanlı Çin pancakelerinden yaptım. Hep rastlıyordum Chinese Scallion Pancakes diye ve damak tadımıza uyacağını, hatta bildiğimiz, bizim "içi yağlı" dediğimiz ekmeğe/gözlemeye benzediğini biliyordum. Fırsat bu fırsat, hazır tattıracak çok insan varken yaptım. Beğendik, çıtır çıtır, çayla iyi gidecek, yağ sayesinde katları ayrılan, yeşil soğan sayesinde lezzetlenen bir gözleme/ ekmeğimiz oldu.
Not:Bu arada şuan inanılmaz mutluyum. Geçenlerde Ada için yaptığım ve özene bezene fotoğraflarını çektiğim mozaik pastamın fotoğraflarını kaybetmiştim. Yanlışlıkla sildiğimi sanıyordum. Şimdi bu fotoğrafları koyarken gördüm onları da :D Çok mutluyum^^ Aceleyle yeniden yapmama gerek kalmadı.
Chinese Scallion Pancakes / Yeşil Soğanlı Çin Pankeki
Malzemeler
2 cup un
1/2 cup ılık su
3-4 adet yeşil soğan (yeşil kısımları)
Sıvıyağ
Tuz

Yapılışı
  • Unu ve ılık suyu karıştırın, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Çok yapışıyorsa azıcık un eklemesi yapabilirsiniz. Üzerini bezle kapatıp yarım saat dinlendirin.
  • Küçük bir kaseye sıvıyağ koyun. Yeşil soğanları ince ince kıyıp bir kaseye alın.
  • Hamuru 6 parçaya kesip yuvarlayın. Üzerlerini bezle kapatın. Bir tanesini alıp azıcık un serpilmiş zeminde açın. Sıvıyağ sürün üzerine. Tuz serpiştirin ve yeşil soğanları da serpiştirip yuvarlayarak sarın. Aşağıdaki şekilde içe doğru sarın hamuru. 
  • Üzerinden merdane ile geçerek tekrar açın ve azıcık yağ sürülmüş yapışmaz tavada iki tarafını da pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Yeni ayda görüşmek üzere ;)
Keyifli, serin esintili, bol gezmeli ve dinlenmeli bir hafta sonunuz olsun.

10 yorum:

  1. Deniz müthi,şsin valla hem de açma hamurdan. Evet aynı bizim gözleme aslında. Soğanların üzerinde sanki krem peynir sürülmüş gibi görünüyor ama herhalde göz yanılması. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde yağ ve yeşil soğan olduğu için hamur açılırken biraz yumuşuyor. O parlak ve peynire benzettiğiniz görüntü yağdan dolayı :)
      Teşekkür ederim ayrıca, bu hamur çok kolay. Açması da öyle gerçekten. O yüzden çok pratik olduğunu söyleyebilirim :))

      Sil
  2. Yemek yeme konusunda Allen Walker kesilip, yeni tat ve tariflere hayli meraklı biri olduğumdan açıkçası büyük bir ilgiyle okudum yazını. ^^ Yalnız ne güzel de eğlenmişsiniz, sevindim doğrusu. İnsanın sevdikleriyle birlikte zaman geçirmesi gibisi yok. Öte yandan samimiyetle belirtirim ki, yemek yapma konusunda beceriksizin önde gideniyimdir, hele hamur açmak kesinlikle güç. (yok, denedim. denediğimden diyorum) fakat öte yandan eğleniyorum da bir şeyler hazırlamaya çalışırken. :) Bu hoş tarif için çok teşekkür ederim. Ellerine ve de emeklerine sağlık. Bir ara kesinlikle evdekilere denettireceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumun için. Yeni tatlara açık değildim eskiden ben, ama blogları dolaştıkça ve yemek fotoğraflarına baktıkça her şeyi yiyebilirmişim gelmeye başladı :) Değişik tatlar denemek güzel oluyor. Yeni yerler görmekten sonra bence insanın ufkunu genişleten diğer bir şey yeni yiyecekler tatmak. Tekrar teşekkürler. Umarım bir gün keyif alarak güzel hamurlar açar, güzel gözlemeler yaparsın :))

      Sil
  3. Yepyeni bir aydan merhaba Denizcim;
    Temmuzu yedik bitti valla. Senin gibi bir ay sonu yazısı yazamadım bir türlü oysa hep de yazacağım deyip durdum kendime, olmadı. Arayı yine çok açtım.
    Yeşil soğan her zaman bulamıyorum burada. Bulunanlar da bir görsen prasa gibiler kocaman, yeşil soğanların geneli böyle burada zaten. Bir kere frenk soğanı bulup aldım ama arkası gelmedi. Burada bir bulunan bir daha bulunmuyor. Acayip memleket.
    Çok sevdim. Gözleme gibi bir tarif. Yapımı da oldukça kolaymış. Yeşil soğan bir bakayım bulunca yapayım. En olmadı cuma kahvaltısında yapayım madem, o zamana da epey zaman var nasılsa:)
    Güzel bir ağustos geçirelim inşallah. Yaz bitiyor ama sıcaklar hariç bana hala yaz gelmedi çünkü denizle kavuşamadık bir türlü. Türkiye tatilimize gün sayıyoruz bakalım o zaman işte yaz diyeceğim:)
    Kocaman sevgiler canım
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Tuğba, denize girmeden yaz anlaşılmıyor gerçekten. Umarım bir an önce fırsatını bulursun ve özlediğine kavuşursun.
      Yeşil soğanlar büyük de olabilir bu tarif için farketmez ama içine sinmezse tabi zor. Her yerde her şey bulunmayınca da kötü oluyor. İnsan hiç özlemeyeceği şeyi bile özler böyle yerlerde :)
      Türkiye'de bol eğlence ve dinlence dilerim size. Öpüyorum, sevgiler.

      Sil
  4. bizim saç böreğine benzettim bunu tarifleriniz harika bloğunuzu da yeni takibe aldım bende sizi bekliyorum sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet :) Saç böreklerine çok benziyor. Bizim damak tadımıza uygun, yemeklerimize benzer yemeklerini denemek hoşuma gidiyor :)
      Uğrayacağım mutlaka bloğunuza. Sevgiler.

      Sil
  5. Selam, Aynagöz :) Kendim bir mim hazırladım. Seni de davet etmek istiyorum.
    http://selamsizbahce.blogspot.com.tr/2015/08/mim-1-hayal-dunyamdan.html
    Lütfen sen de yazar mısın bir tane ? Sevgilerimle, Şehrazat ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şehrazat. Ama mimlere pek katılmıyorum. Teşekkürler yine de düşündüğün için.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma