9 Mayıs 2015 Cumartesi

Bekleyemeyen Tarif Çiriş Otlu Börek

Ne güzel bir hafta sonu. Bu sabahtan itibaren hiç bir şey için üşenmemeye karar vermiştim. Erkenden kalkıp güne bir çok şey sığdırmak harika. Güneşli havanın da bana çok yardımı oldu. Günümü güzel geçirmiş olmanın verdiği huzurla gaza geldim ve hemen leziz bir börek tarifi vereceğim. Perşembe günleri işyerimin orada pazar oluyor. Arada bir uğruyordum önceden ama uzun zamandır uğramadığım için geçtiğimiz perşembe uğradım ve görmüşken de çiriş otu aldım. Geçen sene de görmüştüm ama denemeye fırsatım olmamıştı. Bu sefer, zamanının kısa olduğunu bildiğimden kaçırmak istemedim ve hemen aldım. Aldığım akşam, azıcık hamur yoğurup tavada çiriş otlu ekmek yaptım. Bugün de kalanıyla börek yaptım. Çok beğendik biz bu otu. Fazla zaman geçirmeden, hazır enerjim de bolken taze taze paylaşayım dedim.

Çiriş Otlu Börek
Malzemeler (6 adet gül böreği için)
3 adet yufka
Yarım kg çiriş otu
1 adet büyük boy soğan
1,5 çay brd. su
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine;
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt

Yapılışı

 Otların diplerindeki zarlı kısmı temizleyin, tek tek ayırıp yıkayın.
 İnce ince doğrayın.
 Soğanı soyun ve yemeklik doğrayın. Bir tencerede 2-3 yemek kaşığı sıvıyağda soğanları pişirin.
 Doğranan otları ekleyip karıştırın. Bir dolu tatlı kaşığı domates salçası ekleyin. Tuz, karabiber ekip karıştırın. Otlar biraz öldükten sonra ocaktan alıp ılımaya bırakın.

Yufkaları ikiye bölün. Su ve sıvıyağı karıştırıp fırça ile yufkaya sürün. 2-3 yemek kaşığı iç harçtan koyup iyice yayın. Rulo yapıp gül şeklinde sarın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısını ve yoğurdu karıştırıp sürün. Susam, çörekotu vs. sürüp ısınmış 180 derecedeki fırında pişirin.

Afiyet olsun.
İyi haftasonları dilerim.

10 yorum:

  1. eline sağlık,şahane bi manzara,
    bu otu hiç yemedim,tadı neye benziyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hafif ekşimsi bir kokusu var. Tadı da öyle. Ama çok fazla hissedilir değil. Yapısı pırasa gibi. Tek bu şekilde denedim henüz, hafif salçalı ve soğanlı. Bu haliyle çok beğendik biz. Ama dediğim gibi çok belirgin bir tadı veya kokusu yok ama yavan da değil :)) Anlatabildim mi bilemedim :D Denersen pişman olmayacağın bir lezzet :)

      Sil
  2. Denizcim, börek en sevdiğim lezzetlerden biridir. Herşeyli böreği severim:) En çok özlediğim de o taptaze yufkalarla yapılan ev börekleridir. Bu otu hiç duymamıştım. Taze soğana benziyor. Tadı neye benziyor merak ettim. En değişik olarak bildiğim ot Hodan'dır:) Pek de güzel yapar bizimkiler. Ellerine sağlık. o cici çiçekli tabakta da sunumun pek iiştah açıcı görünüyor canım.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Börek benim için de en özlenesi şeylerdendir. Çok belirgin bir tadı yok, tam şuna benziyor diyebileceğim. Ama lezzetli bir ot. Yavan değil. Yapısı pırasa gibi ve yeşil soğan gibi iki katlı. Ekşimsi, çiçeksi bir kokusu var hafif. Tadı da öyle çok hafif ekşimsi. Peynirle karıştıranlar da varmış ama tek bu şekilde deneyebildim henüz. Biz beğendik :)

      Sil
  3. Ellerine sağlık Denizcim.Bişkekte iken dağlardan toplayıp yapardım hep.Aklıma getirdiğin iyi oldu.Ben de face de yayınlayım eski tarifimden.
    Öpüyorum canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne keyiflidir kimbilir toplaması da. Teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.

      Sil
  4. hiç denemedim daha önce bu otu ve merak ettim görüntüde çok güzel ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulabilirsen dene Aylin. Pişman olacağını sanmıyorum :)

      Sil
  5. Olsa da yesem dedim ellerine sağlık Deniz'ciğim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Bu saatte görüntü daha da dayanılmaz bir hal aldı. :)) Bu otu son zamanlarda çok görüyorum ama ayıklamasını bilmediğim için alamadım hiç. Sanki pırasa familyasından gibi. Eline sağlık.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma