Geçtiğimiz günlerde de, yine bir cumartesi olmasından yararlanarak kendime nefis bir atıştırmalık hazırladım. Sarımsak ve biberiyeli, tereyağlı ekmek şişleri. Ama dikkat! Kaptırıp çok yememek lazım ekmek sonuçta ;) Bir de bu ekmeklerin yanına acılı bir sos hazırladım ki, sosa bandırıp bandırıp yemesi, ardından ağzımın acıdan kavrulması da çok keyifli anlardı. Keşke uzun sürseydi :)
Ben tek olduğum için hamurumu azıcık yoğurdum. 15 tane şiş çıktı. Çok da yerinde oldu. Bir kısmını daha dizimin yarısı gelmeden yutmuştum bile..
Bu ekmekler için basit, bildiğiniz ekmek hamuru, pizza hamuru gibi hamurları kullanabilirsiniz. Önemli nokta mayalandırma aşaması. Yumuşacık, gözenekli ekmekcikler için mutlaka iki katı olana dek oda sıcaklığında beklemeli. Ve şekillendirme aşamasından sonra da en az 10-15 dk bekletmelisiniz.
Ben hamurumu şu şekilde yaptım;
Sarımsaklı Biberiyeli Ekmek Şişleri
Malzemeler
1,5-2 cup un
1 su brd. ılık su, süt karışımı
1 yemek kaşığı bitkisel sıvıyağ
1 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tozşeker
Tuz
1 çay kaşığı kuru veya taze biberiye
2 diş sarımsak rendelenmiş
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı veya başka bir bitkisel sıvıyağ
Rendelenmiş kaşar peyniri (Rendenin en küçük tarafıyla veya sarımsak rendesiyle rendelenmiş olmalı)
Sos için
1/2 su brd. domates püresi (ben hazır kullandım)
1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası
Acı kırmızı toz veya pul biber
Karabiber
Gerekirse tuz
1 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ
Yapılışı
- Su ve süt karışımına tozşeker ve mayayı ekleyin. 3-5 dk bekletin. 1 cup unu yoğurma kabına alın tuz ekleyip karıştırın. Mayalı karşımı ve yağı ekleyip bir kaşıkla iyice karıştırın. Hamur toparlanana dek azar azar un ekleyin. ister kaşıkla ister elinizle yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Aşağıda görüldüğü gibi ekmek hamuru kıvamında olacak. Hamurun üzerini bir bezle kapatıp iki katı kadar kabarana dek oda sıcaklığında veya petek üzerinde bekletin.
- Bu sırada küçük bir cezvede tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı eritin. Küçük bir kaseye alıp üzerinde rendelenmiş sarımsağı ve biberiyeyi ekleyip karıştırın.
- Hamurdan ince parçalar kesin, elinizde uzatıp şişin etrafına sarın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 10-15 dk bu şekilde bekletin. Her tarafına gelecek şekilde yağlı karışımdan sürün. Sonra da peynir rendesine bulayın. Ama çok değil.
- 180 derecede ısınmış fırında kabarıp hafif kızarana dek pişirin.
- Onlar pişerken küçük bir cezvede yağı ısıtın. Domates sosunu, salçayı ve baharatlarını ekleyip birkaç dk. kaynatın. Sosu küçük bir kaseye alın. Pişen ekmeklerle birlikte tadına doyulmaz dakikaları yaşamaya başlayın ;)
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.
Denizcim çok güzel anlatmışsın nefisler
YanıtlaSilDemir büyüsün ben ona sık sık yaparım bu tarifi.Çocuklarda bayılır.Ellerine sağlık:)
Beğenmene sevindim Bihter :) Teşekkürler.
Silamanın diyorum bende bu ekmeklere tam benlik :) ellerine sağlık dizi keyiflerin daim olsun :)
YanıtlaSilHihihi teşekkürler^^
SilYanında böyle şeyler olursa ben de izlerim dizileri saatlerce. :)) Süper anlatmışsın. Ama dediğin gibi kaptırıp aşırı yememek gerek. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilKesinlikle kaptırmamak lazım :) Yoksa sonra löp löp ızdırap oluyor :)
SilMerhaba, teşekkürler.
YanıtlaSilAfiyetler olsun..yine tam benlik tarif olmus:)) guzel diziler varmi Turk tv.lerinde? Izlenebilecek?? Keyifli seyirler ve yemeler olsun..
YanıtlaSilLooks so yummy!
YanıtlaSilhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Allahım bu ne!
YanıtlaSilŞahane anlatım şahane fotolar
Yeme de yanında yat
Eline sağlık
Müthiş çok beğendim, elinize sağlık, unutmadan çikolata ruloları da nefis olmuş. Sevgiler...
YanıtlaSilBizim Mutfak-Aysel
http://bizimmutfakdan.wordpress.com/