31 Aralık 2014 Çarşamba

Haşhaşlı Şekerpare

Dün bütün gün yağan kar bana yaradı. İşten bir saat erken çıktık, kar daha da bastırırsa zorlanmayalım diye. Erken çıkmanın fırsatını bilen ben tabii ki bunu değerlendirmenin peşindeydim. Epeydir canım şerbetli tatlı istiyordu, açıkçası tulumba tatlısı istiyordu. Ama taze taze yapılmışına rastlamam eve gidip gelirken zor olduğundan erteliyordum. Akşam da eve girer girmez verdiğim bir kararla tatlı yapmaya koyuldum. Daha önce de çok rastladığım Haşhaşlı Şekerpare'yi deneyecektim ama evde irmik yoktu, haşhaşı dışına bulamaktansa, hamurun içine eklemeye karar verdim. Çok güzel, kıyır kıyır, çıtır çıtır şekerparelerim oldu :) Dolayısıyla yılbaşı tatlımız da hazırlanmış oldu :)
Haşhaşlı Şekerpare
Malzemeler
1 yumurta
150 gr margarin veya tereyağı
2 yemek kaşığı tozşeker
1,5 yemek kaşığı haşhaş tohumu (ben sarı haşhaş kullandım)
Yarım paket kabartma tozu
Yarım paket vanilya

Üzerine sürmek için yumurta sarısı
Un
Şerbeti için
2 su brd. su
1,5 su brd. tozşeker
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı
  • Öncelikle şerbet için su ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın. Altını kapatın, limon suyu damlatıp soğumaya bırakın.
  • Yumurta, tozşeker ve yağı mikserle, yağ minik parçalara ayrılana dek çırpın.
  • 1 su brd. un, haşhaş, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.
  • Azar azar un ilave ederek yumuşacık bir hamur olana dek yoğurun. (çok unlu, kuru bir hamur olmayacak)
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Bu ölçüde hamurdan 17 parça çıktı.
  • Şekerparelerin üzerine yumurta sarısı sürüp, ceviz parçası veya fındık batırın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
  • Pişen şekerpareleri fırından çıkarıp soğuyan şerbete atın. 10-15 sn.şerbette tutup servis tabağına dizin.
  • Kalan şerbeti üzerlerine gezdirin.
Afiyet olsun.

2013, 2014 derken 2015 de geldi işte. Çooook çabuk geçti bu üç yıl benim için. Çok şükür kötü şeyler yaşamadık, umarım önümüzdeki günlerde de sağlığımız, huzurumuz yerinde olur. Tüm sevdiklerime, tüm blog arkadaşlarıma iyi bir yıl dilerim. Sağlıklı, mutlu, huzurlu, kötülüklerin olmadığı yıllara..
Görüşmek üzere ❤

17 yorum:

  1. En sevdiğim tatlılardan birini yapmışsın, çok güzel oluyor tadı.
    Ağız tadıyla yiyeceğimiz bir çok güzel günlere, mutlu yıllar !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Buket, size de mutlu yıllar.

      Sil
  2. hemen kalkıp yapıcağım ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş ellerine sağlık. Mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de mutlu yıllar. Teşekkürler :)

      Sil
  4. Bende bir Uşak gelini olduğum için haşhaşı görünce dayanamadım. Ellerinize sağlık. bana da beklerim :) http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyordum, oralarda haşhaş seviliyor demek. Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  5. Kış. Günlerinde tatlıyı daha bir arar oluyoruz maalesef :))
    Afiyetler olsun

    Mutlu yıllar sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet soğukta içini ısıtıyor insanın :) Hele şerbetliler :))
      Size de mutlu yıllar.

      Sil
  6. çok severim ellerine sağlık mutlu seneler

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir tatlı olmuş, muhteşem görünüyor, ellerinize sağlık...gerçekten insanın içini ısıtan sıcacık bir tatlı olmuş...mutlu ve sağlıklı bir yıl dileklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler uğradığın için :) Sevgiler.

      Sil
  8. Ellerinize sağlık şekerpare enfes görünüyor. Bloğunuzu takibe aldım bende beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Uğrayacağım mutlaka.

      Sil
  9. Ben daha önce siyah haşhaşla yapmıştım çok lezzetliydi elinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma