28 Ekim 2015 Çarşamba

Mayonezli Fırın Patatesler

Merhabalar sevgili takipçilerim! Parlak bir Çarşamba sabahında (yazmaya başladığımda sabahtı :)), Cumhuriyet Bayramı arifesinde, yeniden bir aradayız. Böyle güneşli günlerde enerjik hisseden, içi kıpır kıpır olan bir ben değilim eminim. Bugün de bir tarif paylaşacağım. Gerçi artık tarif vermekten biraz sıkıldım ama şimdilik elimde paylaşacak bunlar var. Aslında çook uzun zamandır bekleyen kendin yap projelerim de yok değil ama güzel fotoğraflarını çekemiyorum. Bir ara onları da paylaşayım.
Geçenlerde yaptığım nefis patateslerin tarifini vereceğim. Mayonezli fırın patatesler.
Bu patatesleri geçen ay, akşam yemeğine pişirdiğim kızılcık soslu hindi eti yanında servis ettim. Patatesler başlı başına nefis olmuşlardı ve çok da kolay yapımı. Denemenizi tavsiye ederim.
Mayonezli Fırın Patatesler
Malzemeler
4-5 adet orta boy patates
1 yemek kaşığı mayonez
1 büyük diş sarımsak
Karabiber, kekik, kimyon tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
 
Yapılışı

 
  • Patateslerin kabuklarını bir fırça ile ovalayarak yıkayın. Önce ikiye, sonra dörde keserek tencereye alın. 
  • Bir çay kaşığı tuz ve üzerlerini geçecek kadar su ile 10-15 dk kaynatın. Hala diri, ancak hafif pişmiş olmalılar.
  • Patateslerin suyunu süzün, bir tepsiye alıp 5-10 dk bekletin ki fazla suları kurusun. Sonra derin bir kaba alın, mayonez, çok az tuz ve baharatlarını ekleyip karıştırın.
  • Fırın kabınızın dibine bir kaşık sıvıyağ döküp yayın. Patatesleri de koyun ve önceden 200 derecede ısınmış fırında üzerleri hafif kızarana dek pişirin.
  •  Fırından çıkarıp bir kaşıkla alt üst edin. Tekrar fırına verin ve kızarana dek bekletin.
  •  Pişen patatesleri fırından çıkarıp üzerlerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Peynirler eriyince servis edebilirsiniz.
 
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.
Cumhuriyet Bayramı'nızı kutlarım.



23 Ekim 2015 Cuma

Kurabiye Günü Pazar 2

Dün yayınladığım ilk parttan sonra geldik ikincisine.
İkinci hafta yaptığım kurabiyeler daha farklıydı. Önce basit bir Fıstık Ezmeli Kurabiye yaptım. Tarifini daha önce vermiştim. En güvendiğim kurabiyelerden biri oldu artık bu kurabiyeler. yumuşak olması sebebiyle sık sık yaptığım ve her seferinde de güzel sonuç aldığım kurabiyeleri denemenizi gerçekten tavsiye ederim. Maalesef onların fotoğraflarını çekmedim.
İkinci kurabiyelerim ise Vişneli Mini Tart Kurabiyeler. Bunları ben çok sevdim. Minik kapsüllerde pişirdiğim için çok da sevimli oldular.
Vişneli Mini Tart Kurabiyeler
Malzemeler
1 yumurta
75 gr margarin / tereyağ (yumuşak)
1 cup + 2 yemek kaşığı un
Yarım paket kabartma tozu
Yarım paket vanilin
1 avuç donmuş vişne

Yapılışı
  • Önce bir kapta yumurta ve yumuşamış yağı krema kıvamı alana dek mikserle çırpın. Unu, vanilin ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yumuşak bir hamur olacak.
  •  Mini cupcake kapsüllerini cupcake kalıbına yerleştirin. Hamurun dörtte birini bir streçe sarıp buzluğa kaldırın. Kalan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve kapsüllere yerleştirin. Bir bıçak sapıyla veya parmağınızla önce una batırıp daha sonra hamurlar üzerinde çukurlar açın. Bu çukurların her birine parçalara kesilmiş vişneleri yerleştirin.
  • Buzluktaki hamuru çıkarın ve küçük dişli rende ile bir tabağa rendeleyin. Buradan minik tutamlar alıp tüm kurabiyelerin üzerine gelişigüzel yerleştirin. Önceden ısınmış 180 derecedeki fırında kabarıp üzerleri hafif kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun ;)

Üçüncü kurabiyem susamlı kurabiyeler oldu. O gün yapacağımız suşi gecesi için aldığımız susam yağını bir an önce kullanmazsam çatlayacak olduğumdan^^ ilk önce kurabiyede denedim bu yağı.
Kesinlikle susamlı kurabiyeler, susamlı kurabiyeye benzedi. Sadece görüntü olarak değil, tat olarak da susamlı kurabiyelerdi^^ Bunun hamuru da yukarıdakinin aynısı sayılır, hamurun kıvamını beğenince tekrar yoğurdum ve bu sefer bir çay kaşığı kadar susam yağı ve 2 yemek kaşığı pirinç unu ekledim. Çok esanslı bir yağ olduğu için az eklemekte yarar var.
Susam Yağlı Susamlı Kurabiyeler
Malzemeler
1 yumurta (beyazından çok az bırakın kabuğunda)
75 gr margarin / tereyağ (yumuşak)
1 cup un
2 yemek kaşığı pirinç unu
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı susam yağı (Biz Migros'tan susam yağı ve soya yağı karışımlı olanı aldık, esansı kuvvetli)
1/2 cup susam

Yapılışı
  • Önce bir kapta yumurta, yumuşamış yağ ve susam yağını krema kıvamı alana dek mikserle çırpın. Unu ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yumuşak bir hamur olacak.
  • Hamuru yarım saat buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Kabukta bıraktığınız yumurta beyazından parmağınızla alıp her bir hamurun üst kısmına sürün ve bu kısmı susama batırın. Tekrar tepsiye koyup üstüne hafifçe bastırıp düzleştirin.
  • 180 derecede ısınmış fırında beyaz kalacak şekilde pişirin. Piştiğini anlamak için fırından çıkarın, bir tanesinin altına bakın, hafif kızarmışsa pişmiştir. Beyazsa 5 dk daha pişirip çıkarın.
Afiyet olsun.
Keyifli, güzel, mutluluk ve güzel haberler dolu bir hafta sonunuz olsun.

Görüşmek üzere.
Fıstık ezmeliler de en alttan merhaba diyor sizlere :)

22 Ekim 2015 Perşembe

Kurabiye Günü Pazar 1

Eveeet! Gelelim benim son iki haftadır yaptığım Pazar günü etkinliğime.
Bende yeğen çok biliyorsunuz. En büyük yeğenimle aramızda 10 yaş var. İlk göz ağrımız olduğu için pek kıymetlidir. Bu sene üniversiteye başladı, artık koca bir genç adam oldu. Evden uzaklaşması biraz sancılı olsa da neyse ki İstanbul'a yakın bir yerde başladı üniversite hayatı. Dolayısıyla sık sık gelebilecek durumda. Son iki haftadır yurtta arkadaşlarıyla yemesi için kurabiye yapıyorum ona. Elimiz bir alışsın neler kolileyip göndeririz biz ona :)) (Ben üniversitedeyken çok hoşuma giderdi, arkadaşlarımın memleketinden gelenleri yemek. Ben de eve gittiğimde annemle bir şeyler yapar götürürdüm yurda. Tüm kızlar toplanıp yerdik hapur hupur, hiç görmemiş, hiç o yemekleri yememiş gibi. Ki çoğu arkadaşıma gelenleri yememiştim daha önce. ) Şimdi yeğenim de o günlerinde ve o keyfi onun da yaşamasını istiyorum.
İlk hafta üç çeşit hamur hazırladım. Bu üç çeşit hamurdan da beş çeşit kurabiye çıkardım. İkinci hafta yine üç çeşit hamurla üç çeşit kurabiye pişirdim.
Bunlar ilk hafta pişirdiklerim. Ortadaki Snickersdoodles. Tarifini daha önce vermiştim (Wow! 5 yıl olmuş!). Sol üstteki Hindistancevizli Makaronlar, onun tarifini de daha önce vermiştim. Diğer üçü aynı hamurla yapılan kurabiyeler. Aslında iki çeşit de, birinin birazına çikolata sıkınca üç oldu :))
Basit un kurabiyesi hamuru ile yapıldılar.
Tarifini vereyim hemen^^

Un Kurabiyesi
Malzemeler
250 gr margarin / tereyağı
1/2 çay brd. sıvıyağ
1 su brd. pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Opsiyonel
Limon, mandalina, portakal kabuğu
Bir avuç iri kırılmış fındık

Yapılışı
  • Bir kaba yağları koyun, üzerine pudra şekerini ekleyin. Mikser ile krema kıvamına gelene dek çırpın. 2 su brd. un ekleyin, kabartma tozunu da ilave edip kaşıkla iyice karıştırın.
  • Un ilaveleriyle yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olana dek yoğurun.
  • Bu aşamada ilave aroma veya kabuk ekleyecekseniz hamuru ikiye ayırın. Portakal-limon kabuklarınızı ekleyin ve yoğurmaya devam edin.
  • Dilediğiniz büyüklükte ve şekilde parçalar yapıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısınmış 180 derece fırında renkleri beyaz kalacak şekilde pişirin. Yaklaşık 15 dk.
Ben bu hamuru ikiye ayırdım. Bir kısmına portakal, limon, mandalina kabuğu karışımı ekledim. Bu hamuru da uzun silindir şekline getirip, alüminyum folyo üzerine serptiğim fındıkların üzerinde yuvarladım. Buzdolabında yarım saat bekletip dilimleyip tepsiye dizdim.

Kalan hamuru da ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar olacak şekilde tepsiye dizdim, çatalla üzerlerine bastırdım. Pişirdikten sonra bir kısmını eritilmiş bitter çikolata ile süsledim.
 Bunlar Snickersdoodle'lar.
Bunlar da Hindistancevizli Makaronlar.

İkinci haftayı da yazacaktım ama çok uzun olacak. O yüzden onu da yarın yayınlayayım diyorum.

Kendinize iyi bakın.
Görüşmek üzere.

20 Ekim 2015 Salı

Kıymalı ve Mantarlı Fırın Makarna

Hani bazı kıyafetleriniz vardır; her yere uyum sağlayabilecek, diğer her parçaya yakışan, bugün ne giysem sorusu kafanızı yiyip bitirdiğinde ve bir şey bulamadığınızda sizi kurtaracak bir parça.
İşte böyle yemekler de var; aklınıza akşam ne pişirsem sorusu düştüğünde ve cevap bulamadığınızda aman şunu yapıvereyim dediğiniz, evdeki herkesin sevdiği, pratik, her haliyle sevilen bir yemektir.
Benim için bu yemek hep fırın makarna olmuştur. İçine ne koyarsam koyayım her haliyle sevdiğim, çabucak hazırlayıp fırına attığım, tek çeşitle akşamı kurtaran nefis bir yemek. En çok beyaz peynirlisini sevsem de, türlü malzemelerle denemeler yapmaktan da geri kalmıyorum. Burada her birini yayınlamasam da onlarca çeşit fırın makarnam vardır.
Biz evde genellikle iki kişiyiz, bazen tek ben de olabiliyorum. Bu yüzden miktarlar çok az. Siz kendinize göre ayarlama yapabilirsiniz. Ben tarifi yaptığım gibi, iki kişilik vereceğim.
Kıymalı ve Mantarlı Fırın Makarna
Malzemeler (2 Kişilik)
2,5 su brd. herhangi bir çeşit makarna
Haşlamak için su ve tuz
İç Harç için
2 yemek kaşığı kadar kıyma
2 yemek kaşığı kalın doğranmış herhangi bir mantar
 (istiridye mantarı güzel olabilir, ben donmuş yabani mantar kullandım)
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 minik soğan
1 sivri biber
1 minik domates
Varsa bir yaprak yeşil soğan
Karabiber
Çay kaşığının ucuyla kimyon
Tuz
Beşamel Sos için
1 su brd. süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber

Kaşar peyniri (üzeri için)

Yapılışı
  • Öncelikle iç harcı hazırlamak için soğan ve biberi doğrayıp bir tavada 1 kaşık sıvıyağla kavurun. Üzerine kıyma ve mantarı ekleyin, kapağını kapatın. Kıyma iyice pişince üzerine doğranmış domatesi, tuzunu ve baharatları ekleyin. Domates suyunu çekene dek pişirin.
  • Bu sırada kaynamış tuzlu suda makarnayı haşlanmaya bırakın.
  • Büyük bir cezvede 1 kaşık tereyağını eritin. Üzerine unu ekleyip karıştırın. Sütü, karabiber ve çok az tuzu ekleyip karıştırarak kaynayın. Kıvamını alınca ocaktan alın.
  • Pişen makarnanın suyunu süzün, üzerine beşamel sosu ekleyip karıştırın.
  • Çok az yağ ile yağlanmış fırın kabına makarnanın yarısını dökün ve kaşıkla düzeltin. Kıymalı harcın tamamını da makarnanın üzerine dağıtın. Kalan makarnayı da koyup düzeltin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip önceden 180 derecede ısınmış fırında üzeri kızarana dek pişirin.
  • Ilıyınca servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Dizi eşliğinde hüpletilmiş :)

Görüşmek üzere!

15 Ekim 2015 Perşembe

Banana Cream Pie / Muzlu Kremalı Pay, Karamel Soslu

İki-üç gündür pırıl pırıl güneş olsa da dışarıda, artık vakti gelmiş kışlıkları çıkarmanın. Dün sabah yavaştan giysileri, bu sabah da botları çıkardım ortalığa. Ne ara son düzlüğe girdik 2015'te anlamadım. Çok çabuk geçti. O yüzden biraz acele etmek istiyorum artık. Yalnız, vücudum beynimin acele et, hızlı ol emrine ayak uyduramıyor. Bir bitkinlik, halsizlik, iki adım atıp yorulma.. Biraz itelenip kakılmaya ihtiyacım var sanırım.
Onun dışındaaa, iyi şeyler, güzel şeyler olacak gibi.
Geçen haftalarda, -unuttum artık ne zaman yaptığımı da :) bir muzlu pay yaptım. Bilirsiniz, şu hep gördüğümüz Banana Cream Pielardan. Severim ben böyle kremalı, muzlu yiyecekleri. O yüzden yıllardır yapmak istediğim ama bir türlü tam tarifiyle denemediğim bir tatlıydı bu. Tarifine çokça baktığım için de bildiğim bir tarifti. Yine uzuuunca bir fotoğraf bakma olayından sonra mutfağa girip işe koyuldum. Aslında pay dediniz mi pek bulaşmak istemem o işlere. O pay hamuru beni çıldırtır. Millet genelde robot kullanıyor bu hamur için ama ben çatal kullandığımdan zorluyor biraz. Neyse, yine ortalığı batırıp güzel bir pay hamuru hazırladım.
Artık tarife geçeyim. Birebir tek bir yerden uygulamadım tarifi. Bu hamura ve kremasına aşina olduğum için kaynak belirtmeyeceğim. E hadi geçelim tatlımıza. Ve zor, ben yapamam demeyin. Zor kelimesini kabul etmiyorum. Üşeniyorum diyin^^

Banana Cream Pie / Muzlu Kremalı Pay
Malzemeler (12cm 4 adet kalıp, veya 24cm büyük kalıp)
Pay hamuru için
1 cup + 1/3 cup un
100 gr tereyağı / margarin
2-3 yemek kaşığı soğuk su
1 yemek kaşığı tozşeker
Tuz
Krema için
4 su brd. süt
4 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yumurta sarısı
2/3 su brd. tozşeker (miktarı kendinize göre ayarlayın)
İstenirse birkaç damla vanilya aroması (ancak muz aromasını bastırmaması için 1-2 damlayı geçmeyin)

2 adet büyük boy muz
Kavrulmuş dövülmüş fındık parçaları

Üst Kreması için
1 paket Tikveşli taze krema (1 yemek kaşığı kısmını karamel sos için ayırın)
4 yemek kaşığı pudra şekeri

Karamel Sos için
1 yemek kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı taze krema
2 yemek kaşığı su

Yapılışı
  • Öncelikle pay hamuru için bir kaba unu eleyin. Tozşekeri ve tuzu ekleyip karıştırın. Yağı ince dilimlere kesip una ekleyin ve bir çatalla ezerek una karıştırın (bu işi varsa, mutfak robotunda da yapabilirsiniz, ancak yoğurma aparatıyla değil, kesme aparatıyla).
  • Birer yemek kaşığı su eklemesiyle hamuru toparlayın. Hamur değil, hala unlu karışım görünümünde ama sıktığınızda fotoğraftaki şekilde yumuşak hamur kıvamında olmalı.
  • Hamuru altları margarin ile yağlanmış kalıplarınıza paylaştırın. Ellerinizle bastırarak kalıba yerleştirin. O unlu kıvam yukarıdaki fotoğraftaki gibi hamura dönecek. Tüm kalıpları bu şekilde yerleştirip önceden ısınmış 180 derecedeki fırında, hafif kızarana dek pişirin ve soğumaya bırakın.
  • Bu sırada krema için tencereye yumurta sarılarını, sütün yarısını, nişastayı ve şekeri ekleyip çırpma teliyle iyice çırpın. Kalan sütü ekleyin ve kaynayıp koyulaşana dek pişirin. Kıvam epey koyu olmalı, yukarıdaki gibi. Ocaktan indirip ara ara karıştırarak ılıtın.
  • Bu sırada taze krema ve pudra şekeri bir kasede iyice koyulaşana dek çırpın. Üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabına kaldırın.
  • Fırından çıkan hamurların üzerine ılıyan kremadan birer kaşık sürün. Muzları ince dilimlere kesin ve her kalıba yerleştirin. Kalan kremayı muzların üzerine paylaştırın ve üstlerini düzleştirin.
  • Buzdolabındaki çırpılmış kremayı bir sıkma torbasına doldurun ve istediğiniz şekilde kalıplara sıkarak süsleyin. Unutmayın bu krema sadece süseme amaçlı değil. Bu tatlının olmazsa olmazı
  • Küçük bir cezvede tozşekeri kısık ateşte, çok karıştırmadan eritin. Rengi hafif dönmeye başlayınca üzerine suyu ekleyin ve karıştırın. Tamamı eriyince kremayı ekleyin ve karıştırın. Ocaktan alıp arada karıştırarak soğutun. Payların üzerine dilediğiniz gibi gezdirin. Dilerseniz fındık parçaları da serpiştirebilirsiniz.
  • Buzdolabına kaldırıp 2-3 saat dinlendirin. Muz süslemesi yapacaksanız muzları servis etmeden hemen önce dilimleyip yerleştirin.
Afiyet olsun.

Görüşürüz.

8 Ekim 2015 Perşembe

Ufak bir bilgi / Kızılcık Soslu Kırık Pirinçli Sütlaç

Kırık pirinci bilir misiniz? Nelerde kullanırsınız?
Bizim oralarda kırık pirince "ufak" derler. Annem getirir veya gönderir bazen. Bazen de bir yerlerden gelir ama nerden gelir bilmiyorum, bizim evde hep vardır ufak. Hep vardır dediğime bakmayın, öyle çok tükettiğimizden felan değil, bizim eve gelenin bir türlü bitememesinden :) Ve yine çok miktarda değil, ufacık bir poşette veya yarımlık kavanozdadır. Ama o hep oradadır.
Ufak, pirincin işlenme aşamasında kırılıp parçalara ayrılmasıyla oluşur. Bu kırılmış pirinçler eleklerden geçirilirken ayrılır ve paketlenip daha ucuz fiyata satılır. Genellikle çorbalarda yer bulurlar kendilerine.
Pirinç memleketi Tosyamızda ufaklar en çok ayranlı çorbalarda, dolma içlerinde kullanılır. Genelde ufakla yapılan ve benim çok sevdiğim Toyga çorbası da çok lezzetlidir.
Ufak aslında pirincin kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Pilavı da yapılabilir, dolması da, sütlacı da. Ancak küçük yapısı sebebiyle pirincin verdiği hissi veremez ağızda. O yüzden pilavda ve yaprak sarmasında pek tercih edilmez.
Geçen bayram tatilinde evde boş boş oturmayıp birşeyler yapayım dedim. Aslında çok başka bir şey yapacakken iş sütlaca döndü ve birden kendimi kızılcık soslu sütlaç fotoğraflarken buldum. Ama bu sütlacın içinde pirinç değil ufak vardı. Çünkü pirincimiz bitmiş ve yenisi için de üşenmiştim.
Çok da güzel oldu.
Kızılcık sosu ise başka hikaye.
Taa geçenlerde ablamla Tosya'ya gittiğimizde dönerken hemen bahçedeki ağaçtan ufacık bir poşete kızılcık toplayıp getirmiştik. Gelince bir süre durdular dolapta. Sonra baktım bir şey olacağı yok bunların, durdukları yerde, kendi kendilerine^^ bari hepsini sos yapayım dedim. Azıcık şekerle ve azıcık suyla çekirdekli olarak kaynattım. İçine azıcık muskat rendeledim, azıcık yeni bahar ekledim ve karıştırıp süzgeçten geçirdim. Biraz daha kaynar su eklemeleriyle süzgeçten geçirme işlemini tamamlayıp minicik bir kavanoza koydum. Bir kısmını o akşam yemeğinde hindi eti üzerine sos olarak kullandım. Bir kısmını da işte böyle sütlaca ekleyip bitirdim.
 Sos az olunca tüm kaplara yetmedi. Ben de evdeki şeftaliler ile bir sos yaptım ve kalanları da şeftalili yaptım.
 
Kızılcık Soslu Kırık Pirinçli Sütlaç
Malzemeler
750 ml süt
1 çay brd. ufak (kırık pirinç)
1 çay brd. tozşeker
Dilerseniz vanilya aroması
2 yemek kaşığı mısır nişastası veya pirinç unu
 
Kızılcık sos için
2 cup kızılcık
2 yemek kaşığı tozşeker (dilediğiniz miktarda)
Çok çok az yenibahar ve muskat
1 su brd. kaynamış su
Şeftali sos için
2 adet şeftali
Yeteri kadar tozşeker
Tarçın, muskat
1/2 su brd. su
Kızılcık ile yapılan aynı işlemleri, şeftalilerin çekirdeğini çıkarıp, kabuklarıyla dilimleyerek uygulayabilirsiniz. Sululuk oranına ve tatlılığına göre ekleme çıkarma yapabilirsiniz.
 
Yapılışı
  • Önce kızılcık sos için kızılcıkları küçük bir tencereye veya sütlüğe alın. Şekeri ve 1/2 su brd. suyu ekleyin ve kaynatın. Karıştırarak birkaç dakika kaynatın. Ocaktan alın ve tel süzgeçten geçirin. Çekirdekler ile epey posa kalacak, kalan kaynamış suyu da yavaş yavaş ekleyerek bu posalı kısmı ezerek geçirmeye çalışın. Küçük bir kavanozda, buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Sütlaç için önce kırık pirinci yıkayın. Üzerini geçecek kadar su ile bir kapta biraz pişirin.
  • Büyük tencereye sütü alın, yarı pişmiş kırık pirinci, nişastayı ve şekeri ilave edin. İyice karıştırın. Kullanacaksanız vanilya aromasını ekleyin. Arada bir karıştırarak pişirin. Kaynayıp kıvamını alınca ocaktan alın.
  • Kaselerin dibine birer yemek kaşığı kızılcık sos koyun, üzerine ilk sıcağı çıkmış sütlaçtan koyun. Bir bıçakla veya çatalla alttan yukarı doğru çekerek kasenin dibine şekil verin. Tekrar üst kısma kızılcık sos koyun ve onu da hafif şekillendirin. Dışarıda soğutup buzdolabına alın.
  • İyice soğuduktan sonra süsleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
 
Görüşmek üzere.
 

5 Ekim 2015 Pazartesi

Boğaz Mevzusu /Kekikli Peynirli ekmek dilimleri

İnsanoğlunun aklı fikri hep boğaz.
-Akşam oturmaya gelin
içses: Otururken ne yesek?

-Bu akşam bize gel sevgilim, film izleyelim.
içses: Film izlerken ne yesek?

-Bigün gelin de okey oynayalım..
içses: Okey oynarken de bişeyler atıştırmak lazım.

-Haftasonu birer bira içelim.
içses: Birayla tavuk- patates iyi gider.

Tek ben miyim yoksa hep bu muhabbetlerde olayın boğaz kısmını da düşünen?^^
Bu işleri genelde öğünlere denk getirip yiyecek- içecek faslını öyle yapıyorum ben genelde.
Ama mesela şuna çok şaşırmıştım; Tosya'da günler uzun, kısa hiç farketmez, akşam yemeğinden sonra daha sofra kalkmadan çay hazır olur. Çaylar içilir, yanında çekirdek, kuruyemiş. Arkasından hemen meyve veya tatlı gelir. Bazen her ikisi de. Misafir olsun olmasın, bu akşam ritüeli muhakkaktır.
Misafire hep bir şeyler sunmak istemek güzel ve anlaşılabilir bir şey tabii. Ama benim bünyem, yavaş metabolizmam günde 3 öğün yemeği bile kaldıramazken, akşam yemeği sonrası ıvır zıvırı hiç kaldırmıyor.
İşte yukarıdaki muhabbetler olunca da mecburen o anları iyi planlamak gerekiyor.
Beni artık biliyorsunuz, dizi, film izlerken yerim yemeğimi genelde. Ya atıştırmalık, ya da normal yemekler olur bunlar.
Geçenlerde, epey oluyor, Ercüment ile bira - tavuk -film üçlüsü yapalım dedik. Bu üçlüyü güzelce destekleyecek bir de peynirli çubuklar yapayım dedim. İşte o çubukların tarifi.. Ayrıca tavukların tarifi için de buraya tıklayınız.
Kekikli Peynirli ekmek dilimleri (Cheese Bread Sticks)
Malzemeler (1-2 kişilik)
1 cup + 1 yemek kaşığı un
1/2 su brd. ılık su -gerekirse 1 yemek kaşığı daha
1 çay kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tozşeker
Tuz
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
İri tuz, kekik

Yapılışı
  • Hamur için bir kapta 1 cup unu, tuz, şeker ve mayayı karıştırın. Üzerine ılık suyu ekleyin, bir çatal veya kaşıkla iyice karıştırın. Ekmek hamuru kıvamında olmalı. Üzerini kapatıp kabarmaya bırakın.
  •  Bir kaseye zeytinyağını koyun. Sarımsakları rendeleyin ve yağa karıştırın. Kabaran hamuru yağlı kağıt serili tepsiye uzunca yayın. Üzerine sarımsaklı karışımı sürün. Kekik serpiştirin.
  •  Rendelenmiş kaşar peyniri de serpiştirip önceden ısınmış 180 derecedeki fırında pişirin. Pişen ekmeği ince dilimlere kesip sıcak sıcak servis edin.
 
Ben ekmekleri ve tavukları bandırmak için patlıcanlı dip sos da hazırladım o gece. Ayrıca bir de hazır peynir çubuklarından kızarttım. Ama peynir çubuklarını hiç beğenmedim ben. Tekrar alacağımı sanmıyorum. Hazır kokusu mu desem, yağ kokusu mu desem, bir şey rahatsız ediyor. Bu ufak notu da iliştirip kaçıyorum ben. Bu hafta yayınlanacak ve bekletmeye dayanamadığım yeni tariflerim var.
Yakında görüşmek üzere.

Sevgiler.