O hafta sonu evde tek başıma mutlu mutlu takılıp, buzluğa kaldırmalık yiyecekler hazırladım.
Ancak kabaklarımın buzdolabını her açtığımda attıkları "çürümeye yüz tutuyoruz, yapıver bişeyler artık" bakışlarına daha fazla dayanamayıp akşam yemeğime kabaklı tart yapmaya karar verdim.
Basit bir tart yapmaktı düşüncem. Öyle de yaptım. Doğaçlama oldu biraz, hazırlayıp hemen attım fırına. Tabiiii biraz araştırıp üzerine düşünmeyince bu düşüncesizliğim tartımın kabak suyunda yüzmesiyle sonuçlandı. Ama dersimi aldım tabi^^ Böyle bir tart yapmak isterseniz bir gün, kullanacağınız sebzelerin pişerken su bırakabileceğini unutmayın.
*Çiğ sebzelerin (kabak, rendelenmiş patates, rendelenmiş havuç, soğan gibi) hamurlu tabanlarla pişerken su bırakmaması için, sebzeler yıkanıp doğrandıktan sonra üzerlerine tuz serpilir. Hafifçe harmanlanıp birkaç kat kağıt havlu üzerine yerleştirilirler. Bir süre bekletildikten sonra tuz, sebzenin fazla suyunu bırakmasına yardım eder. Yine kağıt havluyla hafifçe üstlerine de dokunarak fazla su alınıp sebzeler kullanılabilir hale getirilir.
Kabaklı Domatesli Tart
Malzemeler
Hamur için
1+ 1/2 su brd. un
50 gr tereyağı (soğuk)
2 -3 yemek kaşığı soğuk su
Tuz
Üzeri için
2 adet kabak
1 adet büyük domates
1 su brd. kaşar peyniri rendesi (veya lor peyniri de olabilir)
1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
Kekik
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
- Kabakları yıkayıp dilediğiniz gibi doğrayın. Bir kaba alın ve üzerlerine bir iki tutam tuz serpiştirin. Bir tepsiye birkaç kat kağıt havlu serin ve kabaklı bunun üzerine yayıp bırakın. (Alttaki fotoğraftaki yuvarlak kabaklardan birini ve uzun kabağı kullandım)
- Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
- Hamur için bir kaba unu eleyin, tuz ekleyip karıştırın. Küp küp doğranmış yağı da ilave edip çatalla yağları ezerek una karıştırın. Hamuru hafif toparlayacak şekilde bir kaç yemek kaşığı soğuk su ilave edip çatalla karıştırın.
- Hamuru tezgaha alıp elinizle bir araya getirin. Çok fazla mıncıklamadan yapın bunu. Merdane ile kalıbınızdan biraz büyük olacak şekilde açın.
- Hamuru kalıba koyup kenarları hafiften yukarı doğru çekerek yerleştirin. Üzerine kaşar peyniri (lor da çok yakışacaktır) serpiştirin. Onun da üzerine beyaz peynir parçaları serpiştirin.
- Bir kağıt havluyla kabak dilimlerinin üzerine hafifçe dokunarak suyunu alın. Kabakları dilediğiniz şekilde hamurun üzerine yerleştirin. İnce dilimlenmiş domates dilimlerini de yerleştirip üzerine kekik serpiştirin.
- Isınmış fırına verip hamurun rengi hafiften değişmeye başlayana kadar pişirin.
- 1 diş sarımsağı rendeleyip 1 yemek kaşığı zeytinyağına ekleyip karıştırın.
- Pişen tartı fırından çıkarın ve sarımsaklı yağı fırça ile kabakların üzerine yavaşça sürün. Tartı tekrar fırına verip 5-10 dk daha pişirin. Süre sonunda fırından çıkarıp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.
Ha! Peki ben kabaklarımın suyunu ne mi yaptım? Tabii ki yine kağıt havlu iş başındaydı. Kalıbı hafifçe yana eğip suyu kağıt havluyla aldım^^