Biz birer ikişer dilim alıp otururken yedik.
Malzemeler
1,5 cup un
1 cup tam buğday unu
1/2 cup mısır unu
1 yemek kaşığı buğday veya yulaf kepeği
1 su brd. iri kırılmış ceviz
1/2 çay brd. ayçekirdeği içi
1 su brd. soğuk süt (ben cezve kirletmektense soğuk süt-kaynar su karışımı kullanmayı tercih ediyorum :)))
1/2 çay brd. kaynar su
1 silme tatlı kaşığı kuru maya
2/3 çay brd. zeytinyağı
1 yemek kaşığı tozşeker(tatlımsı bir tat istiyorsanız miktarı çoğaltın)
1 silme çay kaşığı tuz(daha tuzlu istiyorsanız miktarı artırın)
Gerekirse 2 yemek kaşığı un
Yapılışı:
- Beyaz unu genişçe bir kaba eleyin. Tam buğday unu, mısır unu, kepek ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Süt, tozşeker ve sıcak suyu karıştırın. Mayayı ekleyin.
- Maya kabarcıklar oluşturmaya başlayınca unlu karışıma ekleyin, zeytinyağını, çekirdek içini ve cevizi de ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Gerekirse hamura 1-2 yemek kaşığı un daha ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun.
- Kabın üzerini temiz bir bezle örtüp sıcak bir ortamda yarım saat - 45 dk, iyice kabarana dek mayalandırın.
- Hamur kabarınca ekmeği yapacağınız kalıba yağlı kağıt serin. Hamuru tekrar yoğurup kabınıza yerleştirin. Oda sıcaklığında yarım saat-1 saat kadar daha bu şekilde kabarmasını bekleyin.
- Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Ekmeği yerleştirip üzeri kızarana dek 35-40 dk pişirin (süre fırına göre değişebilir, ekmeğin üstü kızarmaya başlayınca kenarından bir bıçak sokarak test edebilirsiniz)
- Fırından çıkan ekmeğin üzerini hafif nemli, temiz bir bezle örtün. 10-15 dk bu şekilde bekletirseniz ekmeğiniz yumuşayacaktır. İyice ılıdığında dilimleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
veee bu ekmek firindan cikinca oldugu gibi biter bizde :)
YanıtlaSilsifa deposu olmus ablam bereketli olsun ellerine saglik
sevgilerimle
oooh ne de güzel kokmuştur pişerken.eline sağlık canım.
YanıtlaSilEkmek tek kelimeyle nefis görünüyor. Ellerinize sağlık. SEvgiler.
YanıtlaSilCanım çok severim bu ekmeği. Annem makinede yapar bunu. Bayılırım.....
YanıtlaSilBen maya yediğimde egzemalarım çıktığı için, kabartma tozu ile yapıyorum zaman zaman. Tabi mayalı gibi olmuyor tadı:)
Ellerine sağlık canım.
Fotoğraflar da muhteşem bu arada...
çok severim böyle ekmekleri,bu ekmeğe kabak çekirdeği de çok yakıştırıyorum fakat bir türlü ayıklanmış kabak çekirdeği bulamıyorum.ellerine sağlık
YanıtlaSilNefis nefis ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilÇiğdem ve ceviz'i, ekmek ve poğaça'ya çok yakıştırıyorum.
YanıtlaSilYine harika fotoğraf kareleriyle gözümüzü doyurdunuz.
Teşekkürler, sevgiler...
Allah ne verdiyse, evet tek başına bile büyük bir lezzet olduğu için ben de çıkar çıkmaz yiyorum :) Sevgiler.
YanıtlaSilŞule Yanık, hmm mis gibi hem de :)
Pembe Kekik, teşekkürler :) Sevgiler.
Heyyfi, evet aynı olmaz ama kabartma tozuyla da çok yumuşak ve lezzetli bir ekmek elde edebilirsin. Teşekkürler canım.
Fatma Çelik Ayvaz, Migroslarda ya da büyük marketlerde karşılaşıyorum ben genelde ayıklanmış kabak çekirdeğine. Organik ürünler kısmında ya da kuruyemiş bölümünde bulabilirsin. Teşekkür ederim uğradığın için.
Feray Kaygısız, teşekkürler.
Lezzet Senfonisi, ben de çok severim hamurişinde ikisini de. Teşekkürler güzel yorumun için. Sevgiler.
Deniz'cim çörek lezzetinde bir ekmek olmuş ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilBen kaçar tane yerdim düşünemiyorum bile..
YanıtlaSilPişerken ne güzelde kokmuştur..
Ellerine sğalık Deniz'cim..
Nefiss görünüyor.
Nefis bir ekmek..ben hic dayanamam ..hemen yerdim hepsini:)) mutlaka deneyecegim..ellerine saglik Denizcim..
YanıtlaSilNefis lezzette ve besleyici bir ekmek olmuş.Ben özellikle mısır ekmeğine bayılırım ama mısır unuyla 1-2 denemede ekmeğim tıkışık oldu.Belki de 1-2 çeşit unu karışrırak mısırı eklemek daha iyi bir fikir olabilir.Elinize sağlık.
YanıtlaSilCanım ya iki gündür ekmek yapmaya niyetleniyorum bir türlü nasip olmuyor .Senin ekmeği görünce nasıl da canım istedi,ellerine sağlık,en kısa zamanda ben de yaparım inşaAllah..
YanıtlaSilçekirdiğim almıştım ne yapacağımı bilemedenn aaa birde bu güzel tarife rastlamazmıyımm...sevgiyle kall aldım gittim tarifi....
YanıtlaSilpişerken kokusuna sabretmek bile zor olurdu sanırım, süper olmuş, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilFotograflara bakınca kek zannettim. Bence çayın yanında boş boş bile yenir. Benim sorunum sert kalmasıydı ekmeğin yazdığın nemli bez yöntemiyle deneyeceğim bir de. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilBenden kaçmaz bu ekmek tarifi, hemen deniyorum. Bu aralar takmış durumdayım değişik ekmek tariflerine.
YanıtlaSilEline sağlık cnm.
Bunu da denemeliyim. Çekirdek olayı iyiymiş. Ellerine sağlık.
YanıtlaSil