Gün boyunca yüzümde hülyalı bir ifadeyle, kimi zaman gizlice pencereyi açıp ellerimi gökyüzüne uzatarak, kimi zaman arkamı dönüp gökten yağan puantiyeleri seyrederek üzerimdeki tüm kötü enerjileri, olumsuzlukları attım, güzel bir akşam geçirdim karlar içerisinde, buzlar üzerinde :)
Özellikle kar yağdığında çok özlüyorum Kastamonu'yu. Kara en yakıştırdığım şey yemyeşil çam ağaçları olduğu için, ne zaman kar yağsa, okulumuzun kantininden karşıya baktığımızda gördüğümüz çam ormanları gelir gözlerimin önüne. Kocaman camların önündeki masalara kurulup seyrederdik o güzelim manzarayı. İri iri yağan karları seyrederken hiç düşünmezdim yurda nasıl döneceğimizi :)
Nasıl da neşeleniyor insan bu bembeyaz örtü ile.
Geçenlerde Facebook'ta paylaştığım pastanın tarifini vereceğim bu akşam. Biraz daha erken yazmayı düşünüyordum ama gün boyu vaktim olmadı.
Bol çikolatalı kek arasına portakal peltesi sürdüğüm, dışını Cake in Life blogundan yeni öğrendiğim pratik bir çikolatalı mus ile kapladığım güzel, hafif bir pasta oldu. Arasındaki pelte pastanın karakterini değiştiren ana malzeme. Üzerini de Damla Çikolata'da görüp beğendiğim portakal dilimleri ve çikolata ile süsledim.
Portakal Pelteli Pasta
Kek İçin
3 yumurta
2 cup un
1 yemek kaşığı kakao
1/2 cup süt
1/2 cup tozşeker
75 gr yumuşak margarin
1 paket kabartma tozu
80 gr bitter çikolata
Portakal Peltesi İçin
2 cup taze sıkılmış portakal suyu
2 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı tozşeker
1 portakalın kabuğunun rendesi
Çikolatalı Mus İçin
180 gr bitter çikolata
1 paket krema (Tikveşli veya SEK)
1 yumurta
50 gr tereyağı
Yapılışı
- Öncelikle mus ile başlıyoruz. Benmari kurun ve minik parçalara ayırdığınız çikolatayı ve tereyağını benmariye yerleştirin. Büyük kısmı eridiğinde içine yumurtayı kırın ve çatalla karıştıra karıştıra tüm çikolatayı eritin. 7-8 dk daha bu şekilde buhar üzerinde ısınması için bekletin. Başka bir kasede kremayı mikserle sertleşene dek çırpın (çok sıvı kaldıysa başka bir paket krema ile devam edin zira çikolatayı ekleyip soğutsanız da krema kıvamında olmayacaktır). Çikolatalı karışımı biraz soğuduktan sonra kremaya ekleyin ve mikserle düşük ayarda çırpın. Daha sonra kullanmak için buzdolabına kaldırın.
- Keki hazırlamak için Bir karıştırma kabında yumuşak margarini ve tozşekeri mikserle çırpın. Tek tek yumurtaları ekleyin ve iyice çırpın. Sütü ekleyip karıştırın. Un, kakao ve kabartma tozunu başka bir kapta eleyip karıştırın. Yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Kesme tahtasında 80 gr çikolatayı bıçakla doğrayarak rende gibi inceltin ve kek karışımına ekleyin, Güzelce karıştırıp yağlanmış kelepçeli kalıba (ben 23cm kullandım) dökün. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında pişirin.Pişen keki soğuması için bir kenara alın.
- Küçük bir tencerede veya büyük bir cezvede portakal suyu ve nişastayı karıştırın. Tozşekeri ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyin. Karıştıra karıştıra kaynayıp koyu bir pelte kıvamına gelene dek pişirin.
- Pastayı oluşturmak için soğuyan keki ikiye kesin. Alt parçayı tekrar kelepçeli kalıbınıza yerleştirin ve portakal peltesini üzerine dökün. Güzelce yayın ve soğuyup katılaşmasını bekleyin. Üzerine diğer kek parçasını kapatın ve kelepçeyi açıp keki mus ile sıvayın. Üzerini dilerseniz çikolata ve portakal dilimleriyle süsleyebilirsiniz. Çikolatayı eritip yağlı kağıdın üzerine dilediğiniz gibi şekillendirerek dışarda donmasını bekleyin. Parçalara kırıp kenarlarına ve üzerine yerleştirin. Portakal dilimlerini ister taze, isterseniz ince ince dilimleyip tozşekere bulayın ve yağlı kağıt serilmiş tepside 350 derecede ısınmış fırında şekerler eriyip portakal karamelize olana dek pişirin ve soğuyunca pasta üzerine yerleştirin.
Görüşmek üzere!
Denizcim harika bir pasta ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilHımmm, tek kelimeyle cok şık görünüyor, ellerine sağlık denizciğim.
YanıtlaSilSevgiler.
Bu nekadar güzel olmus böyle ellerinize saglik, portokal ve cikolatanin beraberligi bir baska güzeldir.
YanıtlaSilDeniz,
YanıtlaSilEllerine sağlık, çok nefis görünüyor bu pastan da. Hoş siz ailecek hamarat ve beceriklisiniz. Ablanızın yaptığı minik baykuşlar da çok güzel ve ustaca yapılmış.
Ellerinize sağlık.
Çok sevgiler,
Denizcim yaptığın pastaya bayıldım.
YanıtlaSilTam portakal mevsimine uygun ve çikolata ile süslemesi, tadı mükemmel olmuştur eminim.
Ellerine sağlık, sevgiler yolluyorum, Pırıl.
güzel görünüyor yavrucum
YanıtlaSildenemeliyim insAllah
birde portakal dokunmasa :(
sevgilerimi dualarimi biraktim
Gerçekten senin de söylediğim gibi gökten kar yerine puantiye yağıyor gibi:) Bu biraz da gören gözle ilgili. Böylesine güzel gören insanlar böylesine güzel pastalar da yapıyor sonra bize de tarifi uygulamak kalıyor:)
YanıtlaSilKar keyfi nasıl da huzur veriyor değil mi Deniz'im.
YanıtlaSilBende gece sık sık pencereden bakıyorum yağıyormu diye.
Ama Ankara'ya bir yağdı ve durdu:(
Pastada muhteşem görünüyor canım. Ellerine sağlık...
Sevgiler...
Bu soguk havalarda evde ne yapilir ki zaten,kek ve cay herseye deger...
YanıtlaSilHarika bir görüntü,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun
Sen Kastamonulu musun :)
YanıtlaSilBen de diyorum ben bu kızı neden bu kadar seviyorum:)
Şaka bir yana,hiç gitmedim ama seviyorum o şehri :)
Kar,buz dedin de,burda günlük güneşlik ama öyle bir ayaz var ki, bir odadan diğerine geçmeye korkuyorum.
Karlı memleketleri hiç düşünemiyorum.
Pastan harika ama,onu seyretmesi de hayal etmesi de çok güzel:)
Ellerine sağlık canım.
Evet :) Kastamonuluyum ben. Üniversiteyi orada okudum. Güzel yer, seviyorum ben de.
YanıtlaSilİstanbul'da karlı, buzlu bu sıra. Sizin oralarda olmak varmış şimdi :)
Teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.
Derya Sezgin, teşekkür ederim. Sevgiler.
YanıtlaSilSerap Uzun, teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.
PasaSofram, evet ikisini ben de çok yakıştırıyorum birbirine :)
Işılca Tatlar, Teşekkür ederim ne güzel sözler. Sevgiler.
Lezzetli Sanatlar, teşekkürler ziyaretin için Pırıl. Mevsimindeyken değerlendirmek lazım bu güzel tatları. Sevgiler.
Allah ne verdiyse, aa portakal dokunuyor demek sana. Senin pastalarının yanında benimki çok sönük kalıyor :) Sevgiler ablacım.
Zeynep'in evi, teşekkür ederim ziyaretinize, çok hoş sözler bunlar. Sevgiler.
Heyyfim, kar tanelerini izlemek gibisi yok. Huzurlu, insanın içini kıpırdatan çok farklı bişey. Çile haline dönmeden öncesi en güzeli :) Ankara da doyar umarım kara bu sene. Her ne kadar soğuk, buz zor olsa da ihtiyacımız var doğal olarak. Sevgiler benden de.
Yıldız, soğukta en iyisi dediğin gibi evde oturup çay içmek, kek yapmak. Keşke gündüz de evde battaniye altında oturmanın keyfini yaşayabilsem :)
Sevgiler. Teşekkürler.
şimdi geldim bloguna ve bu güzel tarifi buldum.
YanıtlaSilellerine sağlık. hemen not aldım, çünkü
portakallı herşeyi seviyorum. teşekkürler...
canım mmm mis gibi olmuş gönlüne sağlık:)
YanıtlaSilDeniz, evde böyle güzellikte bir pasta yapman elinin ne kadar yatkın olduğunu gösteriyor, detaylı anlatımında çok güzel ellerine sağlık, sevgiler :)
YanıtlaSilEn alttaki fotoğraf çok ama çok güzel. tadı da eminim çok güzeldir. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilBen birkaç kez yapmıştım muslu pasta bence harika oluyor,bayılıyorum ama ben pasta yapmayı hiç sevmem ve beceremem..
YanıtlaSilBöyle hazır yapan olsa..:))
Portakal peltesi ve mus birlikteliğini tahmin ediyorum ve tam benlik olmuş.
Ellerine sağlık canım..
ben hiç pasta yapmıyorum ya oysa ne guzle kokutuyor evi ve ne neşe veriyor. bi dilim alabilir miyimmmmm
YanıtlaSilMus tarifini pek bir beğendim Deniz, başka amaçlarla kullanabilirim :)
YanıtlaSilellerıne sağlık canım nefıs gorunuyor fotograflar da lezzetıne lezzet katmıs
YanıtlaSilPastanın fotograflarına bakınca tadını hayalimde canlandırmaya başladım. Süper birsey olmalı. Ellerinize sağlık. Muslu bir pasta yapmak istiyordum isabet oldu. Bir de bir sorum olacak cup diye verdiginiz ölçü neye denk geliyor?
YanıtlaSilÇikolatalı ama hafif bir pasta :) Damağı yormayan bir tadı var içindeki pelte sayesinde.
Sil1 cup 240ml'lik bir su brd.'na denk. Un için de 1 su brd. 140 gr oluyor.
Size yardımcı olması için Cenk'in linkini paylaşayım :) Sağolsun kendisi ayrıntılı çok güzel bir sayfa hazırlamış bu konuda, ben sıkıntıya düştüğümde hemen ona giderim :)
http://cafefernando.com/turkce/olculer/